23 Ekim 2026 Cuma

10:59   ÇOCUKLARıN YETENEKLERI BU KAMPÜSLERDE KEŞFEDILIYOR: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN EĞITIMDE TAM FıRSAT EŞITLIĞI!   10:42   ’UCU NEREYE DOKUNURSA DOKUNSUN AÇıKLAYıN!’ CHP’LI ŞEVKIN’DEN FON SKANDALıNA SERT TEPKI   09:55   MESKİ’DEN DONDURUCU SOĞUKLAR ÖNCESI KRITIK UYARı! SAKıN SıCAK SU DÖKMEDEN OKUYUN   09:50   CHP’DE İHRAÇ DEPREMI VE SÜRPRIZ ZIYARET! KULISLER HAREKETLENDI: İBB DENGELERI VE MECLIS HESABı SıFıRLANDı   09:35   SIYARETTE BIR İLK: YENİ PARTI’DEN TABANA YAYıLAN ’İKTIDAR’ HAMLESI!   19:25   YENİ PARTI İSIM KRIZINDE AYM KARARıNı VERDI! YENILIK PARTISI’NIN İTIRAZıNA YÜKSEK MAHKEME’DEN RED   19:15   SÜRÜCÜLERE ÜST ÜSTE İKINCI İNDIRIM MÜJDESI: BENZINDE PEŞ PEŞE FIYAT DÜŞÜŞÜ!   19:05   SPK DUYURDU: ALNUS, BULLS VE PUSULA YATıRıM’ıN FAALIYETLERI GEÇICI OLARAK DURDURULDU   18:58   YÜZLERCE KIŞIYE İŞ KAPıSı AÇıLDı: MERSIN ESNAFıNıN DEV EĞITIM HAMLESI TÜRKIYE ZIRVESINDE!   17:10   MERSIN’E DEV KENT MEYDANı! MEZITLI ATATÜRK MAHALLESI’NDE 16 BIN METREKARELIK YEŞIL ALAN GELIYOR   16:30   DR. LEVENT UYSAL TBMM KONUŞMASı: HER TÜRK GENCI BIR MILLI SERVETTIR!   15:53   BALYANLıLAR DERNEĞI’NDEN YENI PARTI AKDENIZ İLÇE ÖRGÜTÜNE ZIYARET: GÜNDEM ÖN SEÇIM VE BÖLGE SIYASETI   15:46   SıNıFLARDA YENI DÖNEM BAŞLıYOR! MERSIN’DE ÖĞRETMENLER OYUNLA ÖĞRETIMI MASAL EVI’NDE DENEYIMLEDI   15:31   ATATÜRK’ÜN EN SEVDIĞI OPERA MERSIN’DE SAHNE ALıYOR: ’TOSCA’ BÜYÜLEMEYE GELIYOR!   10:40   HEM YURTTAŞA DESTEK HEM ESNAFA CAN SUYU: MERSIN HALK KART PROJESI 13 İLÇEDE DEVAM EDIYOR   10:30   ÖZGÜR ÖZEL’DEN AB BAŞKANı VON DER LEYEN’E SERT ’LIBYA’ TEPKISI: ’KIBIRLI TUTUMUNUZUN KARŞıSıNDAYıZ!’   09:25   DIKKAT! YAĞıŞ VE SIS BIRLIKTE GELIYOR: MGM İLLERI TEK TEK UYARDı   09:15   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN ÜÇ OCAK MAHALLESI’NE SıCAK ASFALT HAMLESI!   10:40   MERSIN’DE GENÇLERIN GELECEĞE HAZıRLANDıĞı ADRES: 17 OKUMA SALONU KAPıLARıNı AÇTı!   10:35   GAZETECI MURAT AĞıREL TUTUKLANDı: TÜRKIYE GAZETECILER SENDIKASı’NDAN SERT TEPKI!  
 
     
   

Son Dakika: TBMM’de Kritik ’Çerçeve Yasa’ Kabul Edildi! PKK Silah Bırakırsa İnfazlar Ertelenecek... Kimler Kapsam Dışında?


Kamuoyunda "çerçeve yasa" olarak bilinen ve PKK/KCK’nın silah bırakıp fiili varlığına son vermesi şartıyla bazı infaz ve davaların ertelenmesini öngören kanun teklifi, 17 saatlik görüşmelerin ardından TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti. "Kasten öldürme" suçunun kapsam dışı tutulduğu tarihi yasanın tüm şartları netleşti. Gözler 10 Ağustos’taki Genel Kurul’da!

 

Tarih : 8 Ağustos 2026 Cumartesi 09:50   Okunma : 482

TBMM Adalet Komisyonu, Türkiye gündemini yakından ilgilendiren "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi"ni 17 saat süren yoğun mesainin ardından kabul etti. Kamuoyunda "Çerçeve Yasa" olarak bilinen düzenleme, terör örgütü PKK/KCK'nın tamamen tasfiye edilmesi ve silah bırakması koşuluyla hukuki bir zemin oluşturuyor.

Temel Şart: Silah Bırakma ve Örgütün Feshi Kabul edilen teklife göre; PKK/KCK ve bununla bağlantılı her türlü oluşumun fiili varlığına son verdiğinin ve elindeki tüm silah ile mühimmatı teslim ettiğinin güvenlik kurumlarınca tespit edilmesi gerekecek. Bu tespitin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, örgüt üyelerine yönelik soruşturma, kovuşturma ve infaz erteleme süreçleri başlayabilecek.

Kimler Kapsam Dışında Tutulacak? Google arama motorlarında en çok merak edilen konulardan biri olan "Kimleri kapsıyor?" sorusu da teklifle netlik kazandı. Düzenleme yalnızca PKK/KCK faaliyetleri kapsamında işlenen suçlarla sınırlı tutuldu.

  • Kasten adam öldürme suçundan mahkum olanlar,

  • 1 Haziran 2005'ten önce işlenen suçlar nedeniyle müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar kesinlikle bu ertelemenin kapsamı dışında kalacak.

İnfaz Erteleme Süreleri ve Kuralları Neler? Ceza sürelerine göre infaz erteleme şartları şu şekilde uygulanacak:

  • Toplam 15 yıl veya daha az hapis cezası alanların infazı 5 yıl,

  • 15 yıldan fazla veya müebbet/ağırlaştırılmış müebbet alanların infazı ise 10 yıl süreyle infaz hakimi kararıyla ertelenecek.

Yeni Suç İşleyenin Ertelemesi İptal Edilecek Erteleme süresi boyunca dava zamanaşımı işlemeyecek. Eğer bu süre zarfında kişi yeni bir terör suçu işlerse, infaz hakimi erteleme kararını anında kaldıracak ve cezanın infazına kalındığı yerden devam edilecek. Erteleme süresi hiçbir suça karışmadan tamamlanırsa; dava aşamasındakiler için düşme, soruşturma aşamasındakiler için ise takipsizlik kararı verilecek.

Süreci Özel Kurul Yönetecek: Görevlilere Hukuki Güvence Sürecin yönetimi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın başkanlığında Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarının yanı sıra, MİT Başkanı ve MGK Genel Sekreteri'nin de yer alacağı özel bir kurul oluşturulacak. Bu kurul, gelişmeleri dönemsel olarak TBMM'ye raporlayacak. Ayrıca kanunu uygulayacak kamu görevlilerine, yerine getirdikleri görevlerden dolayı hukuki, idari veya cezai sorumluluk doğmayacak.

Başvurular Ne Zaman ve Nereye Yapılacak? Düzenlemeden yararlanmak isteyen kişilerin, MGK kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 6 ay içinde bulundukları yerdeki Cumhuriyet Başsavcılıklarına veya kurulun işaret edeceği kurumlara yazılı başvuruda bulunması gerekecek.

Gözler 10 Ağustos Pazartesi Gününde! TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçen tarihi kanun teklifinin, son onayı almak üzere 10 Ağustos Pazartesi günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA