12 Ağustos 2026 Çarşamba

15:04   MUĞLA’DA TÜRK BAYRAĞıNı YAKTıĞı BELIRTILEN KIŞI YAKALANDı   15:03   ÖZGÜR ÖZEL, VELI AĞBABA VE SERA KADıGIL HAKKıNDAKI 3 DOKUNULMAZLıK FEZLEKESI TBMM BAŞKANLıĞıNA SUNULDU   15:02   ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERININ ÇALıŞMA BAKANLıĞı’NDAKI IKINCI TOPLANTıSı TAMAMLANDı: BAKANLıK SORUNUN ÇÖZÜLMESINI ISTIYOR   14:58   AK PARTI SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELIK: “HATIMOĞULLARı IFADELERINI DÜZELTMELIDIR”   14:57   RUS LIMAN KENTINE SALDıRı: BIR ÖLÜ, SEKIZ YARALı   14:01   MUĞLA’DA TÜRK BAYRAĞıNı YAKTıĞı BELIRTILEN KIŞI YAKALANDı   13:56   BINGÖL KARLıOVA’DA JEOTERMAL KAYNAK ARAMA ÇALıŞMALARı PROTESTO EDILDI   13:55   ELAZıĞ ETI GÜMÜŞ IŞÇILERI ANKARA’DAKI EYLEMLERINI SÜRDÜRÜYOR   10:25   AVRUPA’NıN EN BÜYÜĞÜ BU GECE BELLI OLUYOR! PSG - ASTON VILLA SÜPER KUPA MAÇıNDA TARIHI HAKEM DETAYı   09:26   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU 25. SEZONUNDA REKORA İMZA ATTı! 45 BIN SEYIRCI VE 13 İLÇEDE SANAT RÜZGARı   23:55   TÜRKIYE GıDA ENFLASYONUNDA DÜNYADA 3. SıRADA! CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı PALAMUT SOFRADAKI TEHLIKEYI BÜYÜTEÇ ALTıNA ALDı   16:33   ÖMER ÇELIK’TEN "ÇERÇEVE YASA" DEĞERLENDIRMESI: "BU, TERÖRSÜZ BÖLGEYI ARZULAYAN BÜTÜN KARDEŞ HALKLAR IÇIN YANKı OLUŞTURACAKTıR"   16:31   CEVDET YıLMAZ: 2028’DE KADıNLARıN IŞGÜCÜNE KATıLıMıNı YÜZDE 40’ıN ÜZERINE YÜKSELTMEYI HEDEFLIYORUZ   16:30   KATAR: MEKKE ORTAK SAVUNMA ANLAŞMASı’Nı MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   15:53   CHP MYK YARıN TOPLANACAK   13:52   ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANLıĞı’NA YÜRÜMEK ISTEYEN MADENCILERE ABLUKA: İŞÇILER AÇ, ÇOCUKLARı EKMEK BEKLIYOR   13:51   FILISTIN BAŞBAKANı ABBAS, TÜRKIYE’YE GELIYOR   13:49   MANSUR YAVAŞ: "EREN BÜLBÜL VE FERHAT GEDIK’I ÖLÜM YıL DÖNÜMÜNDE RAHMET VE MINNETLE ANıYORUM"   09:06   KOLOMBIYA DEPREMINDE SON DURUM: ÖLÜ SAYıSı 132’YE YÜKSELDI, ARAMA KURTARMA SÜRÜYOR   09:05   VATANDAŞ İSTEDI, EKIPLER HAREKETE GEÇTI: AKDENIZ’DE ALTYAPı ONARıM SEFERBERLIĞI  
 
     
   

Bingöl Karlıova’da jeotermal kaynak arama çalışmaları protesto edildi


Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Kaynarpınar köyünde jeotermal kaynak arama çalışmaları protesto edildi. Peri Vadisi Çevre Koruma Platformu öncülüğünde yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, bölgede yargı süreci devam ederken projenin hayata geçirilmek istendiği savunularak çalışmaların durdurulması çağrısı yapıldı.

 

Tarih : 12 Ağustos 2026 Çarşamba 13:56   Okunma : 364

Kaynarpınar köyünde bir araya gelen köylüler, çevreciler ve bölgedeki çevre örgütleri üyeleri, jeotermal kaynak arama çalışmalarına karşı protesto yürüyüşü düzenledi.

Yürüyüşün ardından düzenlenen basın açıklamasında, Peri Vadisi'nin doğal yapısının korunması gerektiği belirtildi.

TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Canfidal Boldaş, bölgede planlanan projeleri incelediklerini belirterek, mevcut projelerde doğrudan jeotermal enerji santraline ilişkin bir verinin bulunmadığını söyledi. Kaynakların sera veya turizm tesislerinde kullanılmasının planlandığını belirten Boldaş, arama çalışmaları sonucunda JES kurulmasının da gündeme gelebileceğine dikkati çekti.

Şirketin iş makineleri ve ekipmanlarının geçtiğimiz günlerde köye geldiğini belirten Boldaş, köylülerin tepkisi üzerine araçların geri dönmek zorunda kaldığını, daha sonra ise çalışmaların kolluk kuvvetleri eşliğinde sürdürülmek istendiğini söyledi. Boldaş, "Burada kolluk kuvvetlerinin ve kamu gücünün halka karşı şirketi değil, şirkete karşı halkı savunmasını beklerdik. Çünkü burada halkın haklı bir sitemi, haklı bir itirazı ve haklı bir mücadelesi var" dedi.

“YARGI SÜRECİ SONLANINCAYA KADAR İŞ MAKİNELERİ KÖYDEN ÇIKARILMALI”

Konuya ilişkin yargı sürecinin sürdüğünü ifade eden Boldaş, yargı süreci tamamlanmadan şirketin faaliyet yürütmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Proje alanının köyün yaşam alanlarına, tarım arazilerine ve ahırlara yakın olduğunu belirten Boldaş, çalışmaların hava, su ve toprak kirliliği açısından risk oluşturabileceğini savundu. Boldaş, “Burada kamu gücünün yapması gereken, köyü ablukaya alıp köylülere karşı şirketi savunmak değil; yargı süreci sonlanıncaya kadar halkın haklı itirazlarına kulak vererek şirkete ait teçhizatları ve iş makinelerini köy dışına çıkarmaktır. Biz bunu bekliyoruz” dedi.

“YARGI SÜRECİ DEVAM EDERKEN FAALİYETLER SÜRDÜRÜLMEMELİ”

Eylemde konuşan avukat Kübra Sudan da yaklaşık bir yıldır devam eden davanın henüz sonuçlanmadığını belirtti. Keşif kararı verildiğini ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararın henüz dosyada açıklanmadığını belirten Sudan, “Yargılama devam ederken şirketin buraya gelip faaliyetlerine devam etmesi, köylüye yönelik bir kışkırtma ve güç gösterisi hâline gelmiştir. Yapılan bu müdahalelerin de hukuka uygun olmadığını söylemek istiyoruz” diye konuştu.

Varto Ekoloji Platformu Sözcüsü Çayan Dursun ise, “Artık sözün bittiği ve mücadelenin başladığı noktadayız. Uluslararası firmalar yasa tanımıyor. Geri dönülemez bir noktadayız. Ya kazanacağız ya kaybedeceğiz. Kaybedersek bu topraklarda yaşama şansımız kalmayacak” dedi.

“YIKIM VE TALAN TEHDİDİ”

Peri Vadisi Çevre Koruma Platformu Başkanı Ekrem Alan ise JES ve jeotermal enerji sondaj projeleriyle bölgenin yıkım ve talan tehdidiyle karşı karşıya olduğunu savundu. Jeotermal kaynakların yeraltından çıkarılması sırasında su, gaz, ağır metaller ve kimyasal bileşiklerin ortaya çıkabileceğini belirten Alan, bunların çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini söyledi.

Ayrıca Alan, Peri Vadisi’nin doğal yapısının korunması gerektiğini belirterek, bölgedeki enerji çalışmalarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA