Küresel petrol ve doğal gaz sevkiyatının kalbi sayılan Hürmüz Boğazı, ABD ile İran arasındaki askeri ve diplomatik krizin odak noktası olmaya devam ediyor. New York'ta konuşan ABD Başkanı Donald Trump, bölgedeki askeri gerilimi zirveye taşıyacak açıklamalara imza attı.
İran’ın "çok ağır bir yenilgi aldığını" öne süren Trump, operasyonların ardından hedeflerini açıkladı:
"İran'ı yenmeyi tamamladıktan sonra, çok yakında Hürmüz Boğazı'nı ABD toprağı ilan edeceğim."
Çelikten Abluka ve Çatışmaların Seyri
28 Şubat'ta başlayan askeri çatışmaların ardından Tahran yönetimi boğazdaki gemi trafiğini kısıtlamıştı. Haziran ayında imzalanan mutabakat zaptı, tarafların birbirini ihlalle suçlaması üzerine kısa sürede çöktü.
İran boğaz üzerinde egemenlik hakkı iddia ederken, ABD bölgede kendi askeri ablukasını kurdu. Bu hafta İran limanlarına yönelen bir yük gemisine ateş açan ABD güçlerinin hamlesini savunan Trump, "Yaptığımız şey dünya için büyük bir hizmet. Abluka durdurulamaz, bu çelikten bir duvar" değerlendirmesini yaptı.
İran’dan Sert Tepki: "Gözdağıyla Sindirilemeyiz"
Trump'ın iddialı çıkışına Tahran'dan yanıt gecikmedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ABD’ye meydan okudu:
"Hürmüz Boğazı bir tweetle, uçak gemisiyle, kararname çıkarılarak ya da seçim konuşmasıyla ele geçirilemez. İran ne tehditlerden korkar ne de güç gösterileriyle sindirilebilir."
Dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 20’sinin geçtiği boğazdaki kontrol mücadelesi, her iki ülke arasındaki ateşkes görüşmelerini kilitlerken küresel piyasalarda da endişeyi tırmandırıyor.