23 Ekim 2026 Cuma

10:59   ÇOCUKLARıN YETENEKLERI BU KAMPÜSLERDE KEŞFEDILIYOR: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN EĞITIMDE TAM FıRSAT EŞITLIĞI!   10:42   ’UCU NEREYE DOKUNURSA DOKUNSUN AÇıKLAYıN!’ CHP’LI ŞEVKIN’DEN FON SKANDALıNA SERT TEPKI   09:55   MESKİ’DEN DONDURUCU SOĞUKLAR ÖNCESI KRITIK UYARı! SAKıN SıCAK SU DÖKMEDEN OKUYUN   09:50   CHP’DE İHRAÇ DEPREMI VE SÜRPRIZ ZIYARET! KULISLER HAREKETLENDI: İBB DENGELERI VE MECLIS HESABı SıFıRLANDı   09:35   SIYARETTE BIR İLK: YENİ PARTI’DEN TABANA YAYıLAN ’İKTIDAR’ HAMLESI!   19:25   YENİ PARTI İSIM KRIZINDE AYM KARARıNı VERDI! YENILIK PARTISI’NIN İTIRAZıNA YÜKSEK MAHKEME’DEN RED   19:15   SÜRÜCÜLERE ÜST ÜSTE İKINCI İNDIRIM MÜJDESI: BENZINDE PEŞ PEŞE FIYAT DÜŞÜŞÜ!   19:05   SPK DUYURDU: ALNUS, BULLS VE PUSULA YATıRıM’ıN FAALIYETLERI GEÇICI OLARAK DURDURULDU   18:58   YÜZLERCE KIŞIYE İŞ KAPıSı AÇıLDı: MERSIN ESNAFıNıN DEV EĞITIM HAMLESI TÜRKIYE ZIRVESINDE!   17:10   MERSIN’E DEV KENT MEYDANı! MEZITLI ATATÜRK MAHALLESI’NDE 16 BIN METREKARELIK YEŞIL ALAN GELIYOR   16:30   DR. LEVENT UYSAL TBMM KONUŞMASı: HER TÜRK GENCI BIR MILLI SERVETTIR!   15:53   BALYANLıLAR DERNEĞI’NDEN YENI PARTI AKDENIZ İLÇE ÖRGÜTÜNE ZIYARET: GÜNDEM ÖN SEÇIM VE BÖLGE SIYASETI   15:46   SıNıFLARDA YENI DÖNEM BAŞLıYOR! MERSIN’DE ÖĞRETMENLER OYUNLA ÖĞRETIMI MASAL EVI’NDE DENEYIMLEDI   15:31   ATATÜRK’ÜN EN SEVDIĞI OPERA MERSIN’DE SAHNE ALıYOR: ’TOSCA’ BÜYÜLEMEYE GELIYOR!   10:40   HEM YURTTAŞA DESTEK HEM ESNAFA CAN SUYU: MERSIN HALK KART PROJESI 13 İLÇEDE DEVAM EDIYOR   10:30   ÖZGÜR ÖZEL’DEN AB BAŞKANı VON DER LEYEN’E SERT ’LIBYA’ TEPKISI: ’KIBIRLI TUTUMUNUZUN KARŞıSıNDAYıZ!’   09:25   DIKKAT! YAĞıŞ VE SIS BIRLIKTE GELIYOR: MGM İLLERI TEK TEK UYARDı   09:15   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN ÜÇ OCAK MAHALLESI’NE SıCAK ASFALT HAMLESI!   10:40   MERSIN’DE GENÇLERIN GELECEĞE HAZıRLANDıĞı ADRES: 17 OKUMA SALONU KAPıLARıNı AÇTı!   10:35   GAZETECI MURAT AĞıREL TUTUKLANDı: TÜRKIYE GAZETECILER SENDIKASı’NDAN SERT TEPKI!  
 
     
   

Mersin’de Üreticiye Nefes Aldıran Destek! Yüzde 90’lık Kaybın Önüne Geçiliyor


Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı biyoteknik mücadele atağını sürdürüyor. Güzelyayla Mahallesi’nde binlerce feromon tuzağı çiftçilerle buluşurken, 2026 yılı sonuna kadar 80 bin adet tuzağın dağıtılması hedefleniyor.

 

Tarih : 26 Ağustos 2026 Çarşamba 09:05   Okunma : 843

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı biyoteknik mücadele atağını sürdürüyor. Güzelyayla Mahallesi'nde binlerce feromon tuzağı çiftçilerle buluşurken, 2026 yılı sonuna kadar 80 bin adet tuzağın dağıtılması hedefleniyor.

Mersin genelinde tarımsal üretimi tehdit eden zararlılara karşı yerel üreticinin yanında yer alan Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, feromon tuzağı desteğiyle ürün kaybının önüne geçiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı ve 1 ila 12 dekar arasında araziye sahip üreticilere ulaştırılan biyoteknik tuzaklar, hem meyvede verimi hem de kaliteyi zirveye taşıyor.

Güzelyayla’da Binlerce Tuzak Dağıtıldı

Mücadele kapsamında Toroslar ilçesine bağlı Güzelyayla Mahallesi’nde bugüne kadar 771 üreticiye toplam 22 bin 40 adet feromon tuzağı teslim edildi. Doğal ve çevre dostu biyoteknik yöntemlerle zararlı popülasyonunu engellemeyi hedefleyen Büyükşehir, bölgedeki şeftali ve meyve üreticilerinin yüzünü güldürdü.

"Mücadele Edilmezse Yüzde 90 Ürün Kaybı Yaşanıyor"

Zararlının tarımsal ekonomiye verdiği zarara dikkat çeken Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Özgür Güldoğan, Akdeniz Meyve Sineği’nin dünyada 300’den fazla bitki türünde toleransı sıfır olan kritik bir tehdit olduğunu belirtti.

Özellikle Trabzon hurması ve şeftali gibi sert çekirdekli meyvelerde zamanında önlem alınmadığında kayıpların yüzde 90'lara ulaştığını vurgulayan Güldoğan, çalışmanın detaylarını şu sözlerle aktardı:

"Bu tuzak, içinde böceği cezbeden özel feromon bulunan bir sistemdir. Kokuya gelen zararlılar kutunun içinde hapsolarak etkisiz hale gelir. Mersin genelinde 2026 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 2 bin 700 üreticimize 80 bin adet feromon tuzağını ulaştırmış olacağız. Bu çalışmayı sadece zararlıyla mücadele değil, üreticimizin alın terini ve kent ekonomisini koruma hamlesi olarak görüyoruz."

Çiftçilerden Vahap Seçer’e Teşekkür

Güzelyayla’da şeftali yetiştiriciliği yapan üretici Ayhan Şen, desteklerin sahada doğrudan sonuç verdiğini ifade etti. Akdeniz Meyve Sineği’nin rekolteyi ciddi şekilde düşürdüğünü söyleyen Şen, "Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı tuzaklar sayesinde bu sezon çok yüksek verim aldık. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in tarıma ve üreticiye verdiği sürekli destek bizleri son derece memnun ediyor" dedi.

Paylaş :
Etiketler :  #Mersin #MersinBüyükşehir #Tarım #ÜreticiyeDestek #BiyoteknikMücadele #FeromonTuzağı #VahapSeçer #MersinHaberleri

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA