Türkiye’de derinleşen ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, sayıları 17 milyona ulaşan emeklileri ay sonunu getiremez hale getirdi. En düşük emekli maaşı olan 23 bin 552 lira ile yaşamaya çalışan 5,1 milyon vatandaşın yanı sıra, bu tutarın çok az üzerinde aylık alan milyonlarca kişi de kiralara ve faturalara yetişemiyor. Çalışma ekonomistlerinin verilerine göre; iş gücüne katılan 8,5 milyon emeklinin 6,3 milyonu ya kayıt dışı güvencesiz işlerde ter döküyor ya da ilerleyen yaşlarına rağmen iş arayıp bulamıyor.
"Yaşımdan Dolayı Kapılar Yüzüme Kapanıyor"
İstanbul'un farklı semtlerinde mikrofon uzatılan vatandaşlar, torun sevip dinlenmeleri gereken yaşta çalışmak zorunda kaldıklarını vurgulayarak durumun vehametini gözler önüne serdi. 64 yaşında olduğunu ve geçinebilmek için ne iş olsa yapmaya hazır olduğunu belirten teknik eğitimli bir emekli, "Çocuğumu okutmam lazım ama nereye gitsem yaşımdan dolayı 'iş yok' yanıtını alıyorum" sözleriyle çaresizliğini dile getirdi. 63 yaşındaki bir başka vatandaş ise "Bu yaşta koşturmak değil, tatil yapmak benim de hakkım değil mi?" diyerek tepkisini gösterdi.
"Bizim Emekliliğimiz Ahirette Kaldı"
Günün ağır şartları altında ezilen emeklilerin dile getirdiği ortak sorunlar öne çıkan başlıklar:
-
Pazarlardan Atık Toplayan Var: 78 yaşındaki bir emekli, geçmişte inşaat işlerinde çalıştığını ancak şimdilerde geçinebilmek için pazarlardan atığa ayrılan sebze ve meyveleri topladığını aktardı.
-
70’inden Sonra Pazarcılık: Geçmişte ev ve araba sahibi olduğunu ancak son dönemde faturalarını dahi ödeyemediğini belirten 70 yaşındaki bir vatandaş, ayakta kalabilmek için tezgah açtığını ifade etti.
-
Kolektif Dayanışma da Yetmiyor: 73 yaşındaki emekli bir öğretmen, markette haftanın 4 günü çalıştığını söylerken; çocuklarının kendi hayatlarından kısarak kendisine destek olduğunu, ancak kiralara yetişmenin imkansızlaştığını vurguladı.
Emekliler, kiraların 30-40 bin lira bandına çıktığı bir ortamda aldıkları maaşların barınma ihtiyacını dahi karşılamadığını belirterek, yetkililere sosyal haklar ve maaş düzenlemeleri konusunda acil çağrıda bulundu.