19 Ocak 2026 Pazartesi

15:58   ULUSLARARASı ALıCıLAR MERSIN’DE BULUŞTU: 10 MILYON ÜRÜN SATıŞı GERÇEKLEŞTI   13:55   “ADA’DAN ÇARPıCı UYARı: TUTUKLU AILELERINE SAHTE OPERASYON MESAJLARıYLA DOLANDıRıCıLıK TUZAĞı”   10:44   SURIYE ORDUSU RAKKA’DA KRITIK PETROL VE GAZ SAHALARıNı ELE GEÇIRDI: FıRAT BARAJı KONTROL ALTıNDA!   10:40   “TARıM ALARM VERIYOR: GIRDI FIYATLARı ÇIFTÇIYI İCRAYA, TÜKETICIYI RAF KRIZINE SÜRÜKLÜYOR”   10:25   “CUMHURBAŞKANLıĞı BÜTÇESI AŞıLDı: 2026’DA %35 ARTıŞLA REKOR ÖDENEK!”   10:04   “SÜPER AMATÖR’DE NEFES KESEN DERBI: AKDENIZ VE YENIŞEHIR 2-2’DE BULUŞTU”   20:55   “ÖZGÜR ÖZEL’DEN HATAY’DA SERT ÇıKıŞ: ‘YALANıN VE ALGıNıN KARŞıSıNDA DIMDIK DURUYORUZ’”   20:34   “CHP’LI BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANLARı: HALKıN İRADESINE MÜDAHALEYE SON VERILMELI”   13:20   AKDENIZ’DE PARKLAR YENILENIYOR   11:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN JAPONYA’DA AFET ZIRVESI: YENILIKÇI YENIDEN PLANLAMA MASADA   16:52   “LGBTİ ’LARı HEDEF GÖSTEREN “GÖKKUŞAĞı FAŞIZMI” BELGESELI... İHD: NEFRET SÖYLEMI ’BELGESEL’ KıLıFıYLA MEŞRULAŞTıRıLAMAZ   16:49   CHP’NIN "EMEKLILERIN ONURLU YAŞAM HAKKı BULUŞMASı"... SSK EMEKLISI HASAN ŞENSES: 35 YıLLıK ÇALıŞMANıN SONUCUNDA EMEKLI OLDUM AMA SEFALET VE ÇARESIZLIK DOLU BIR YAŞAM BIZI BEKLIYOR   16:47   CHP’NIN "MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR" MITINGI YARıN HATAY’DA... NERMIN YıLDıRıM KARA: "SAYıN BAŞKAN’ıMıZ İMAMOĞLU ZINDANDAN ÇıKANA KADAR BU MÜCADELEYI DEVAM ETTIRECEĞIZ"   16:45   EMEKLILER YAĞMUR ALTıNDA ÜCRETSIZ ÇORBA KUYRUĞUNDA: "EMEKLI DIYE BIR ŞEY KALMADı KI. HERKES BITTI. EMEKLIYIM DEYIP DE GEÇINEBILEN VARSA GELSIN BIR DE BENIMLE KONUŞSUN"   14:56   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN TEMIZLIK HAREKETI: “KENDINI DE KENTINI DE KORU”    14:47   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER; “ULU ÖNDERIMIZ ATATÜRK’Ü KARNELERDEN SILEMEZSINIZ”   14:45   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı BOLTAÇ’TAN ÇOCUKLARA KARNE HEDIYESI: SURVIVOR PARK AÇıLDı   14:43   GÜLCAN KıŞ: “BU TORBA YASA YEREL YÖNETIMLERI SARAY İZNINE BAĞLAMA GIRIŞIMIDIR”   17:26   “MITOLOJININ BÜYÜSÜ MERSIN’DE: ‘PAN’ıN SON DANSı’ SEYIRCIYLE BULUŞUYOR”   16:59   "KARNE TEPKISI TATILIN RITIMINI BELIRLIYOR"  
 
     
   

Büyükşehir’in Uzman Psikoloğundan Korona’nın Psikolojik Boyutu


Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede binlerce insana etki eden Koronavirüs’e (COVID-19) karşı halk sağlığını korumak adına önlemler alarak, önemli çalışmalar gerçekleştirirken, yaşanan duruma karşı çocukların psikolojisini de düşünüyor.

 

Tarih : 18 Mart 2020 Çarşamba 12:32   Okunma : 1016

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede binlerce insana etki eden Koronavirüs’e (COVID-19) karşı halk sağlığını korumak adına önlemler alarak, önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

Büyükşehir, virüse karşı toplu taşıma araçlarının ve ibadethanelerin dezenfeksiyon işlemlerinden hijyen denetimlerine, oluşturulan Kriz Merkezi’nden düzenlenecek etkinliklerin ertelenme kararına kadar birçok önlem aldı. Büyükşehir Belediyesi, tüm bu önlemlerin yanı sıra etrafta dolaşan bilgi kirliliğinden en çok etkilenen kesim olan çocukların psikolojisini de düşünüyor.

Büyükşehir’in Uzman Klinik Psikoloğu Yücel Şavklı, ailelerin çocuklarına Koronavirüs ile ilgili bilgi verirken, travmatik etki yaratmamak için korkutucu olmamaya dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Şavklı, çocukların maske takan insanlardan korkabileceğine dikkat çekerken, virüsün çocuklara nasıl anlatılması gerektiği konusunda bilgi verdi.

ŞAVKLI: “DEĞİNİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BİR NOKTA VAR, BU DA İŞİN PSİKOLOJİK BOYUTU”

Virüse karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili çok fazla farkındalığın mevcut olduğunu, değinilmesi gereken önemli bir noktanın da işin psikolojik boyutu olduğunu ifade eden Şavklı, “Virüsle ilgili yeni bilgiler öğreniyoruz, bu öğrendiğimiz yeni bilgiler de bizde bir takım kaygı reaksiyonlara sebep olabiliyor. Kuşkusuz bu durumdan en çok etkilenen kitle de çocuklarımız olacaktır. Bu nedenle çocuklarımızdaki kaygı reaksiyonlarının da farkına varmalıyız. Kaygı bulaşıcı bir şeydir ve bizden de çocuklarımıza geçmektedir. Bu nedenle çocuklara durum hakkında bilgi verirken onlarda travmatik etki yaratmaması için korkutucu olmamaya dikkat etmeliyiz” dedi.

“KENDİ ÜZERİMİZDEKİ ENDİŞELERİ, KAYGILARI KONTROL ALTINA ALMALIYIZ, YÖNETMELİYİZ”

Çocuklara durum hakkında bilgi verirken ailelerin öncelikle kendi kaygılarını kontrol altına almaları gerektiğini kaydeden Şavklı, “Kendi üzerimizdeki endişeleri, kaygıları kontrol altına almalıyız, yönetmeliyiz. Çocuklarımıza durum hakkında hiçbir şey anlatmamak da bir problem çünkü dünyanın gündeminde olan bir virüs var, etrafımızda bunla ilgili önlemler alınıyor. Çocuklar bunu gözlemleyebiliyorlar. Alınan tedbirler, etrafta maskeyle dolaşan insanlar, arkadaşlarının anlattığı hikayeler, televizyonda veya sosyal medyada gördükleri haberler onlarda bir takım merak ve kaygı reaksiyonlarına sebep olabilir. Ortada bu kadar bilgi kirliliği varken de çocuklar bu arayışta yanlış ve kaygılarını artırıcı bilgiler de edinebilirler” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARA KORONAVİRÜS’Ü NASIL ANLATILMALI?

Çocukların Koronavirüs’ü ile ilgili en sağlıklı ve doğru bilgiyi ailelerden edineceğini söyleyen Yücel Şavklı, “Çocuğa anlayabileceği kadar bilgiyi korkutmadan ve telaşlandırmadan anlatın. Tabi burada çocuğun gelişim dönemlerine uygun olarak hareket etmemiz önemli bir noktadır. Onları dinleyin ve sorularına net yanıtlar verin. Tabii ki her sordukları sorulara yanıt veremeyebilirsiniz. Burada bilgi edindikçe onunla paylaşacağınızı ve bu konuda zamana ihtiyacınız olduğunu aktarırsanız bu farkındalık ona yetecektir. Temizlik konusunda aşırı hassasiyet göstermek ve bazı katı kurallara uyması için onları korkutmak daha büyük problemlere yol açabilmektedir. Onlara temel hijyen kuralları hakkında basit ve kolay uygulanabilir yöntemler öğretin. Nasıl önlemler alınabileceğini gösterin. Öksürdüğünde, hapşırdığında neler yapması gerektiğini, etraftaki durumlara karşı nasıl hijyen kuralları uygulaması gerektiğini anlatın. Bu durumda en önemli nokta da bu konuda onlara model olun” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA