12 Mart 2026 Perşembe

18:46   BERKIN ELVAN 12. YıLıNDA MEZARı BAŞıNDA ANıLDı: "KATILLER HESAP VERSIN!"   16:44   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MILYON GENCE ÖĞRENCI AFFı, 100 BIN MEZUNA DENKLIK ÇAĞRıSı   16:40   İRAN, BANGLADEŞ PETROL VE LNG GEMILERININ HÜRMÜZ BOĞAZı’NDAN GEÇIŞINE IZNI VERDI   16:40   İBB DAVASı’NDA ÜÇÜNCÜ GÜN… CHP’LI KARABAT’ıN ŞOFÖRÜ TUTUKLU SANıK SıRRı KÜÇÜK: "VICDANıM RAHAT, BU YAŞıMA KADAR HARAM LOKMA YEMEDIM"   16:39   İBB DAVASı...TUTUKLU BUĞRA GÖKCE: TRT YÖNETICILERININ KURUMUN KÜLTÜRÜNE, TARIHINE VE YAYıNCıLıK ILKELERINE UYGUN HAREKET ETMESINI BEKLIYORUZ   16:37   ERKAN BAŞ’TAN GREVDEKI ÖZEL İTALYAN LISESI ÖĞRETMENLERINE DESTEK: "BU KAVGA BIR AVUÇ ÖĞRETMENIN KAVGASı DEĞIL, TÜRKIYE IŞÇI SıNıFıNıN KAVGASı"   15:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NE OPERASYON... GÖKAN ZEYBEK: "GERÇEKLERI ÇARPıTARAK KARANLıK PROPAGANDA ÜRETILMESINE ASLA IZIN VERMEYIZ"   15:04   İBB DAVASı’NDA ÜÇÜNCÜ GÜN… MAHMUT TANAL: İNSAN HAKLARı AÇıSıNDAN, HUKUK DEVLETI AÇıSıNDAN GERIYE GIDIYORUZ   15:02   İLBER ORTAYLı 5 GÜNDÜR YOĞUN BAKıMDA   14:48   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANLARı HATIMOĞULLARı VE BAKıRHAN’DAN "BERKIN ELVAN" MESAJı: "BERKIN ELVAN BU ÜLKENIN VICDANıNDA HEP 15 YAŞıNDA KALACAK"   14:44   EKREM İMAMOĞLU: "İFTIRANAMENIN TEK AÇıKLAMASı VARDıR: KIŞI KENDINDEN BILIR IŞI! MILLETIMIZ SIZI GÖNDERMEK IÇIN CAN ATıYOR"   10:45   MERSIN’E AVRUPA’DAN DEV BÜTÇE! TAM 1 MILYON EURO: DENIZLER YAPAY ZEKAYLA KORUNACAK   10:42   İBB DAVASıNDA 3. GÜN TANSIYONU: "EL SALLAMA" KRIZI SALONU KARıŞTıRDı!   10:17   SıĞıNMA KARARıNDAN ŞOK VAZGEÇIŞ: İRANLı KADıN FUTBOLCU ÜLKESINE DÖNÜYOR!   09:30   İMAMOĞLU’NDAN MAHKEME HEYETINE SERT TEPKI: "BU YAPıLAN YÜZ KARASıDıR!"   09:01   MERSIN’DE EVLER FABRIKAYA DÖNÜŞTÜ: 4 BIN KADıN KENDI İŞININ PATRONU OLDU!   08:15   YUMURTALıK’TA DEV AILE SOFRASı: BAŞKAN ALTıOK PERSONELIYLE İFTARDA BULUŞTU!   08:01   SıĞıNMAEVI SAYıSıNDA BÜYÜK ÇELIŞKI! DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN BAKANLıĞA SERT TEPKI: "İSTATISTIKLE GEÇIŞTIRILEMEZ!"   01:05   MERSIN’DE GÖNÜL SOFRASı: BAŞKAN SEÇER ŞEHIT YAKıNLARı VE GAZILERLE BULUŞTU!   01:04   AVRUPA BU GALIBIYETI KONUŞUYOR: ÖZGÜR ÖZEL’DEN GALATASARAY’A ’LIVERPOOL’ MESAJı!  
 
     
   

Yeşilboğaz: “Köy Enstitülerinin Kapatılması, Ülkemizin Aydınlık Geleceğine İhanettir”


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, çağdaş eğitim sistemiyle aydın toplum yetiştirerek Türkiye’nin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla 17 Nisan 1940 yılında açılan Köy Enstitülerinin kuruluşunun 80. yıldönümünde yaptığı yazılı açıklama yaptı.

 

Tarih : 16 Nisan 2020 Perşembe 13:57   Okunma : 748

Köy Enstitülerinin kapatılmasının, ülkemizin aydınlık geleceğine yapılan bir ihanet olduğunu vurgulayarak, “Günümüzde eğitim başta olmak üzere sosyal, kültürel, ekonomik ve adalet sorununun temelinde Köy Enstitüleri’nin kapatılmış olması vardır” dedi.

“TOPLUMSAL VE EKONOMİK SORUNUN TEMELİ, KÖY ENSTİTÜLERİ’NİN KAPATILMASIDIR”

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Köy Enstitülerinin kuruluş amacında; uygulamalı, aydınlanmacı, özgürlükçü, araştırmacı ve demokrasiyi temel alan eğitim sistemi vardı. Eğitim düzeyinin çok düşük olduğu o dönemlerde Köy Enstitüleri’nde, çağdaş ve üretime dayalı eğitim sistemi Anadolu’ya yayılarak, kısa sürede çok sayıda bilim insanları, öğretmenler, yazarlar, sanatçılar, edebiyatçılar gibi aydın insanlar yetiştirilmiş, ülkenin ekonomik, sosyal ve toplumsal kalkınmasına öncülük edilmiştir.

Türkiye’nin çağdaş uygarlık seviyesine yükselmesinde önemli bir adım olan, Cumhuriyet tarihinin en başarılı kurumu Köy Enstitüleri, ne yazık ki asılsız suçlamalarla yıpratıldı ve 27 Ocak 1954 tarihinde çıkarılan 6234 sayılı kanunla,  ülkenin geleceğine sağlam temeller atılmasına engel olmak isteyen karanlık zihniyetler tarafından kapatılmıştır. Günümüzde eğitim başta olmak üzere sosyal, kültürel, ekonomik ve adalet sorununun temelinde Köy Enstitülerinin kapatılmış olması vardır. Ülkemizde çağdaş ve uygar ülke olmanın temelini oluşturan akılcı, araştırmacı, bilimsel, çağdaş ve laik eğitim sisteminden uzaklaşılmış, öğretim birliği parçalanmış, hala birçok eğitim kurumu cemaatlerin ve tarikatların elinde, karanlık zihniyetler yetiştirmektedir. İçinde bulunduğumuz süreçte de bilimsel eğitimin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte bir kez daha gördük. Eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldıran, üretkenliği esas alan Köy Enstitülerinin kapatılması, ülkemizin aydınlık geleceğine yapılmış en büyük ihanettir.

Bu vesileyle, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 80. yılını kutluyor; başta kurucu mimarları Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere, aramızdan ayrılan Köy Enstitüleri mezunu öğretmenlerini saygıyla ve minnetle anıyorum” ifadesini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA