1 Mayıs 2026 Cuma

09:15   MERSIN’IN İÇME SUYU EMIN ELLERDE: MESKİ LABORATUVARı DÜNYA STANDARTLARıNDA TESCILLENDI!   16:24   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN’DAN BURSA’DA "ÖZELLEŞTIRME" TEPKISI: "BUGÜN BU ALANLARA EL KOYDUĞUNU DÜŞÜNENLER, YARıN BUNUN HESABıNı VERMEK ZORUNDA KALACAK"   15:23   SEDEF GÜLER DAVASıNDA MAHKEME SANıKLARıN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERDI... ANNE GÜLIZAR SEZER: ADALET YERINI BULSUN   15:23   TAKSIM’DE “KANLı 1 MAYıS” ANMASı... ÇERKEZOĞLU: “BU MEYDAN IŞÇILERIN, EMEKÇILERIN HAFıZASı; BIRLIĞIMIZ, DAYANıŞMAMıZDıR”   14:21   ÖZGÜR ÖZEL, ERGÜN ATALAY ILE GÖRÜŞTÜ… ÖZEL: “ERDOĞAN’A BIR SAMIMIYET ÇAĞRıSıNDA BULUNUYORUM: GELIN, HEP BIRLIKTE IŞÇIYE ELIMIZI UZATALıM”   13:12   İBB DAVASı’NıN 29. GÜNÜNDE, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN ILE MURAT KAPKI ARASıNDA GERGINLIK YAŞANDı   11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!   20:20   MADENCILERIN DIRENIŞI ZAFERLE SONUÇLANDı! BAKANLıKTAN SON DAKIKA ÖDEMESI AÇıKLAMASı   18:58   MADEN İŞÇISININ ANKARA DIRENIŞI ZAFERLE TAÇLANDı: 3 BAKANLıK DEVREYE GIRDI, İMZALAR ATıLDı!   18:52   AYM BAŞKANı’NDAN YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ VE ’KUL HAKKı’ ÇıKıŞı: ’HARAMLA ABAT OLANıN SONU BERBAT OLUR!’   17:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARIHI ‘SANDıK’ ÇAĞRıSı: ’YOLUN SONU İKTIDAR!’   16:24   KARS-GÜMRÜ DEMIRYOLUNUN FAALIYET GEÇIRILMESI AMACıYLA OLUŞTURULAN TÜRKIYE-ERMENISTAN ORTAK ÇALıŞMA GRUBU TOPLANTıSı YAPıLDı   16:23   ERKAN BAŞ: MADENCILERIN EKMEĞI VE ÜLKEMIZIN ONURU IÇIN HAFTALARDıR SÜRDÜRDÜĞÜ BU MÜCADELE, TÜM TÜRKIYE’NIN MESELESI OLDU   16:22   CHP KEÇIÖREN İLÇE BAŞKANLıĞı’NA YAPıLAN TAŞLı SALDıRı... İL BAŞKAN VEKILI YÜKSEL IŞıK: "BÜTÜN BU ABLUKALARıN, OPERASYONLARıN HEPSINE GERI ADıM ATTıRACAĞıZ"   16:21   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "CUMHURIYETI CUMHURIYET YAPAN BÜTÜN BU KURUMLARı SATTıLAR VE O PARAYı BU YıL FAIZE ÖDÜYORLAR"   16:20   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKIYE IŞÇI SıNıFıNıN ÖNÜNDE AND IÇIYORUZ KI CHP GELECEK, TÜM IŞÇILER SENDIKAL HAKLARıNA KAVUŞACAK"   16:18   İBB DAVASı’NDA 28. GÜN... İTIRAFÇı ADEM SOYTEKIN: “BEN VERDIĞIM IFADENIN HIÇBIR AŞAMASıNDA BASKıYLA YA DA ‘ŞUNU IMZALA, EVINE GIT’ GIBI BIR SÖYLEMLE KARŞıLAŞMADıM”   14:49   BM’DEN TÜRKIYE’YE UYARı: “AVUKATLAR VE INSAN HAKLARı SAVUNUCULARı SISTEMATIK OLARAK HEDEF ALıNıYOR”  
 
     
   

Başkan Seçer’den Metro Değerlendirmesi: Firmalar Finans Kuruluşlarını Kendileri Belirleyecek


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2020 Yılı Kasım Ayı Toplantısı’nın Birinci Birleşimi yapıldı.Toplantıda Metro projesine ilişkin kendisine yöneltilen sorulara yanıt veren Başkan Seçer, birinci aşamanın tamamlanmasının ardından ön yeterlilik izni alan firmaların tekliflerini alacaklarını belirterek, “Bu ihaleye giren firmalar biliyorlar ki finans kuruluşlarını kendileri belirleyecekler. Onlar kendi görüşmelerini yapıyorlar. Kimi Avrupa, kimi Çin sermayesi ile görüşüyor. Proje için dosya sunan firmalar arasında Türk, Çin, Japon, ABD, Azerbaycan ve İspanya’dan firmalar var” dedi.

 

Tarih : 10 Kasım 2020 Salı 04:03   Okunma : 2818

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2020 Yılı Kasım Ayı Toplantısı’nın Birinci Birleşimi Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Başkan Seçer, Metro projesiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, ihaleye katılan firmaların finans kuruluşlarını kendilerinin belirleyeceğini söyledi. Projenin maliyetiyle ilgili endişelerin farkında olduğunu vurgulayan Seçer, Metro’nun hem Mersin için hem de Türkiye için önemli olduğunu kaydetti. Seçer, “Gereksiz yatırımlar yaparsam, koca koca binalar dikip, içini boş bırakırsam, koca koca beton yığınları yaparsam, 10 liralık işi 100 liraya yaparsam lütfen beni sorgulayın. Ama akılcı, mantıklı, gelecek vadeden yatırımlarda meclis beni desteklesin” dedi.

Başkan Seçer’eMersin Metrosu’nun yaklaşık maliyeti, önceden planlanan güzergahlarda bir değişime gidilip gidilmediği ve finansal kaynaklar yaratma konusunda ne tür çalışmalar yürütüldüğü soruldu. Metro ihalesinin başta iptal edildiğini ama pandemiden dolayı pek de bu konunun üzerinde yoğunlaşamadıklarını kaydeden Başkan Seçer,“9 Ekim’de bu projemizin ön yeterlilik ihalesi gerçekleşti. Bu 1. Etap yer altı hafif raylı sistem. Toplam uzunluğu 7 bin 930 metre. TBM ile yapılacak olan kısım ise 4 bin 880 metre uzunlukta. Her iki başlangıç ve bitiş noktasında birinde 170 metre diğerinde ise 400 metre depolama alanları olarak kuyruk uzunluğu var. 11 adet de yer altı metro istasyonu var. Bunun da toplam uzunluğu 13.4 kilometre” dedi.

İlgili Bakanlığın raylı sistemler konusundaki yetkili dairesiyle iletişim halindeyiz”

Yönetime geldikten sonra mevcut metro projesini değiştirdiklerini hatırlatan Başkan Seçer, “Tabi Sayın Cumhurbaşkanı da bunu yatırım programına aldı ve bize bu konuda pozitif bir ayrımcılık yaptığını da düşünüyorum. Projemizi 2019 programına aldı ve bu gelişmenin anlamı hareket kabiliyetimizin bir an önce artması demektir. Burada tabi başta Sayın Lütfi Elvan olmak üzere katkısı olan arkadaşlarımız var. Biz bu proje değişikliğine ilişkin ilgili Bakanlığın raylı sistemler konusundaki yetkili dairesiyle iletişim halindeyiz”diye konuştu.

“Şuan ihale aşaması olduğu için bir maliyet rakamı vermem yasal değil”

Projenin maliyeti ve finansal kaynaklarıkonusunda bilgi veren Başkan Seçer, “Bizim ihalemiz bir inşaat ihalesi. İstasyonları ve tünelleri içeriyor ve kendi finansmanlarını firmaların kendisinin bulması şartıyla yapıldı. İnşaat süresinin 4 ile 6 yıl olduğu ve ödemesinin de inşaat teslim edildikten sonra 11 yıl olduğu bir çalışma. Bu ihaleye ön yeterlilik yapıldı. Toplamda 28 firma 13 ayrı teklifle katıldı. Şuanda incelemeler tamamlanmak üzere. Ama şuan ihale aşaması olduğu için bir maliyet rakamı vermem yasal değil. Birinci aşama bittikten sonra ön yeterlilik izni alan firmaların tekliflerini alacağız. En yalın ve sade ifade ile metro projemiz budur. Bu ihaleye giren firmalar biliyorlar ki finans kuruluşlarını kendileri belirleyecekler. Onlar kendi görüşmelerini yapıyorlar. Kimi Avrupa, kimi Çin sermayesi ile görüşüyor. Proje için dosya sunan Türk, Çin, Japon, ABD, Azerbaycan ve İspanya’dan firmalar var”diye konuştu.

“Endişelerin farkındayım”

Yurtdışındaki metro projelerinden de örnekler veren Başkan Seçer, finansal konuda yaşanan endişeleri anladığını aktararak, “Şimdi şu endişe var. Ben farkındayım. ‘Acaba Mersin borç altına mı sokuluyor, yük altında mı sokuluyor?’ Mutlaka önemli bir yatırım, değerli bir yatırım. Bunu sadece Mersin için konuşmuyorum. Birçok bölgede de bunun gibi konforlu, süratli, güvenli, bir anlamda çevre dostu toplu taşıma sistemlerine Türkiye çok geriden geliyor” dedi.

“Borç stoğunu 3’te 1 oranında azalttık”

Büyükşehir Belediyesi olarak mali disiplini sağlamış bir belediye olduklarını ifade edenSeçer, MESKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin 3 milyar lira olan borç stoğunu 2 milyar liraya düşürdüklerini anlattı. Seçer, “Biz 1.5 yıl içerisinde MESKİ ve Büyükşehir'in borç stoğunu 3’te 1 oranında azalttık. Bu önemlidir, bu çok değerlidir, bu bir mali disiplindir. Bir şey daha söylüyorum önemli;hiçbir kimse benim ağzımdan bu kent fakir bir kent lafını duymamıştır. Biz geliri olan bir kentiz, daha da büyüyeceğiz diyorum. Bir vizyon ortaya koyuyorum. Bir öngörü ortaya koyuyorum” diye konuştu.

“10 liralık işi 100 liraya yaparsam lütfen beni sorgulayın”

Meclis tarafından sorgulanmaya açık olduğunu belirten Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Gereksiz yatırımlar yaparsam, koca koca binalar dikip, içini boş bırakırsam, koca koca beton yığınları yaparsam, 10 liralık işi 100 liraya yaparsam lütfen beni sorgulayın. Ama akılcı, mantıklı, gelecek vadeden yatırımlarda meclis beni desteklesin. Sizler de araştırın. Başkan böyle iddialı konuşuyor: ‘Metro şudur, budur. Kim ne yapmış, Konya ne yapmış, Gaziantep, İstanbul, Ankara, bunlar ne yapmış? Avrupa ne yapmış, Amerika ne yapmış?’ Biz bir Avrupa kenti olabiliriz. Bunu gelişmişlik açısından söylüyorum. Yoksa biz kendi kendimizden memnunuz, biz kendi medeniyetimizden memnunuz. Kendi kültürümüzden, yaşam biçimimizden memnunuz. Burada da yanlış anlaşılmasın. Bizim ayağımız Anadolu topraklarına basıyor, merkezimiz burası. Ama gözümüz de tüm dünyayı takip etmek zorunda. Nerede, ne oluyor bunlara bakmak durumundayız. Tabi ki ihale sonuçlandığı zaman bunların da açıklamasını meclisimizde kamuoyu ile paylaşacağız.”

“Bir bilim müzesi yapma çalışmalarımız var”

Meclis üyesinden gelen kelebek vadisi ve panorama müzesi değerlendirmelerini de dikkate alacaklarını ifade eden Başkan Seçer, “Bir bilim müzesi yapma çalışmalarımız var. Yenişehir Belediyemizin bu konuda daha önceki dönemde başlattığı bir çalışma. Şu anda akamete uğramıştı. Büyükşehir olarak oranın devrini alıp, biz o inşaatı sonuçlandırıp, güzel bir bilim müzesi yapmak istiyoruz. Bize aslında külfetli bir proje olacak ama tabi ki ‘Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir’ prensibiyle de olması gereken bir çalışma olduğunu düşünüyorum” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  İZMİR, DEPREM, COVID-19, MERSİN, BÜYÜKŞEHİR, BELEDİYESİ, KORONAVİRÜS, METRO DEĞERLENDİRMESİ, PANDEMİ, KONGRE, VE, SERGİ, MERKEZİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA