22 Ocak 2026 Perşembe

17:04   KARTALKAYA OTEL YANGıNı FACIASıNıN 1. YıLı... CHP GRUP BAŞKANVEKILI EMIR: "TURIZM BAKANı MEHMET NURI ERSOY, YARGıLANACAKTıR, YARGıLANMADAN BU DOSYA KAPANMAYACAK"   17:02   ÜMIT ÖZDAĞ: "MILLI BIRLIĞIMIZI EN FAZLA ZEDELEYEN HUSUSLARıN BAŞıNDA IKTIDARıN MUHALEFETE KARŞı UYGULADıĞı DÜŞMAN CEZA HUKUKU GELMEKTEDIR"   17:01   TURAN TAŞKıN ÖZER’DEN "SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK" AÇıKLAMASı: "TÜM KURUMLARıN ELINI TAŞıN ALTıNA KOYUP IVEDI KARARALAR ALMASı GEREKIR"   16:55   AK PARTI GRUP TOPLANTıSı... CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: KIMSE BENIM KÜRT KARDEŞIMIN IRADESINI IPOTEK ALTıNA ALAMAZ, KÜRTLERIN TEK TEMSILCISIYMIŞ GIBI KONUŞAMAZ   12:37   MERSIN BARO BAŞKANı ÖZDEMIR: “TÜRK BAYRAĞı’NA YAPıLAN ALÇAK EYLEMI LANETLIYORUZ”   12:33   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EVLERE UZANAN SOSYAL DESTEK   12:24   MERSIN BELLEK OFISI KENT MIRASıNı GELECEK NESILLERE TAŞıYACAK   19:25   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN BÜYÜK DOKUNUŞ: MAHALLELER YEPYENI PARKLARLA BULUŞTU”   19:03   “MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN VERDI’NIN ÖLÜMSÜZ RIGOLETTO’SU SAHNEDE”   18:23   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLERE ÜCRETSIZ FIZIKI YETERLILIK KURSU: HAYALLERE GIDEN YOL AÇıLDı   18:05   “ÇUKUROVA KITAP FUARı’NDA YEREL KALEMLERDEN TARIHI DAYANıŞMA”   16:30   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BAHÇELI’YE EMEKLI AYLıĞı ÇAĞRıSı: “ÖNERGEYI SEN VER, BIZ KAYıTSıZ ŞARTSıZ SENIN DEDIĞIN IYILEŞTIRMEYE DESTEK VERECEĞIZ”   16:27   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A ÇAĞRı: "6 ŞUBAT’TA GEL BIRLIKTE GIDELIM HATAY’ıN SOKAKLARıNı GEZELIM, VAR Mı CESARETIN?"   16:26   SUAT ÖZÇAĞDAŞ: "TÜRKIYE’DE ÖĞRETMEN YETIŞTIREN OKUL KALMADı, HER ŞEYI KURUTTUĞU GIBI BU IKTIDAR ONU DA KURUTTU"   16:23   TEPAV: SGK’YA KAYıTLı ÇALıŞAN SAYıSı AYLıK BAZDA YÜZDE 3,3 AZALARAK 26 MILYON 78 BINE GERILEDI   16:21   İBB SOĞUKTA BIN 657 EVSIZI SıCAK YUVALARıNDA AĞıRLADı   13:37   MESİAD BAŞKANı ADNAN GÜNDOĞDU’DAN TARIHI ÇAĞRı: ÇUKUROVA ULUSLARARASı FUAR VE KONGRE MERKEZI, MERSIN’I KÜRESEL LIGE TAŞıYACAK   13:18   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI’DEN ÖZGÜR ÖZEL’IN EMEKLI AYLıKLARıYLA ILGILI AÇıKLAMASıNA YANıT: "SIZIN ÖNERGENIZE DESTEK OLMAYıZ"   13:17   NURHAYAT ALTACA KAYıŞOĞLU, ÇIFTE VATANDAŞLıK VE İSLAMOFOBI BAŞLıKLARıNDA ALMANYA’DA BIR DIZI TOPLANTı GERÇEKLEŞTIRDI   09:08   “SILIFKE’DE ÇOCUKLAR İÇIN YENI NESIL KAMPÜS: EĞLENCE, EĞITIM VE GÜVEN BIR ARADA”  
 
     
 
 
image

Okunma : 554  Tarih : 18.05.2022  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Araya Giden Gençlik

  ARAYA GİDEN GENÇLİK

  Yarın ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI.
  Bu bayramın gerçek adı, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI idi. Bizim çocukluk ve gençlik yıllarımızda, bu adla kutlardık.  Atatürk'ü 10 Kasım günlerinde anardık.

  12 Eylül 1980'de yönetime el koyan çok akıllı ve çok Atatürkçü(!) kadro, her şeyi değiştirmeye çalıştığı için bu bayramın adını da ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI olarak değiştirdi.
  Atatürk'ün kurduğu Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun bile adını değiştiren bu bilge kişilere, itiraz etmek büyük suç olduğu için de kimse sesini çıkaramadı.

  O dönemde, Cumhurbaşkanımız Kenan EVREN, mahkum sorunlarını "Asmayıp da besleyelim mi?" diyerek çözerken tarikatlarla da alanlarda ayetler okuyarak savaşıyordu.
  Hakimler ve Savcılar, gerekeni yapsa bile Cumhurbaşkanı hızını alamıyordu bir türlü.
  Oysa tarikatlarla mücadele savcıların ve mahkemelerin işiydi. İlle de ayetler okumak gerekiyorsa bu ülkenin "Diyanet İşleri Başkanlığı" diye bir kurumu vardı. Ancak bu işler Cumhurbaşkanı dışında birine verilemezdi. Madem ki cumhurun başı, cumhurun her şeyine el atmalıydı. Öyle de oldu.

  Atatürk'ün yaptığı çoğu şeyi değiştirmenin suçluluk duygusundan olsa gerek bu bayramın adı bir anda "ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI" oluverdi. Atatürk'ün kurduğu kurumların çoğu yok edilmiş veya büyük değişikliklere uğratılmış olsa bile, Atatürk'ün istediği özgür olması gereken gençlik baskı altına alınsa bile bayramımızın başına "ATATÜRK'Ü ANMA" getirilince sorun kalmazdı.
  Üstelik o dönemki cumhurbaşkanımız da Atatürk gibi olmasa bile her konuda konuşmuyor muydu?
  Sapasağlam olduğu halde Atatürk gibi o da bastonla gezmiyor muydu? Ha Atatürk, ha O...(!)

  Atatürk ve arkadaşları, Kurtuluş Savaşı sırasında bile Türkiye Büyük Millet Meclisi kararlarına göre davranıyordu.
  Kenan EVREN, tek başına veya çok sıkışırsa Konsey üyesi arkadaşlarıyla karar alıyordu.
  Atatürk döneminde 25 yaşındaki bir genç bakan yapılıyordu ama Kenan EVREN zamanında, suçu işlediğinde 17 yaşında olduğu iddia edilen bir genç, 18 yaşında diye idam ediliyordu.
  O kadarcık kusur kadı kızında da olmaz mıydı?

  İşte, günümüzde neredeyse araya gittiğini söyleyebileceğimiz gençliğin temelleri böyle atıldı. Üniversite gençliği, büyük baskı altına alındı önce. Ardından üniversiteler, liselerde olduğu gibi disipline edilmeye başlandı. Özerklik yok edildi. Gençler, ülke sorunlarıyla ilgilenmekten uzaklaştı, marka ezberlemeye böyle başladı. Günümüzün yaşlıları veya orta yaşlıları olan bizler, o dönemde sesimizi yükseltemedik.
  Sindirildik, korktuk. Şimdi kolayca "Gençlik elden gitmiş. Gençler ülke sorunlarına yabancı. Gençler, sorumluluk almaktan kaçınıyor.
  Gençlik, yozlaşıyor" türü söylemlerde bulunan bizler, belki de o zaman ses çıkarmayışımızın veya ses çıkaramayışımızın nelere mal olduğunu hala anlayamayacak kadar düşünce yoksunuyuz.

  Birkaç yıl önce; KPSS ve YGS Sınavlarında yaşanan kopya ve şifreleme olaylarının temelinde yatan gerçek sorun budur işte. Üniversiteler, özgür ve yaratıcı, yeterli eleman yetiştiremiyor. Ne söylenirse onu yapan öğrenciler istiyoruz. Okulu bitiren o öğrenciler de, yapıcı ve yaratıcılıktan yoksun oluyor.
  ÖSYM gibi kurumların başına bile bu işin uzmanı olmayan kişiler getirilebiliyor.

  Üniversiteler özerk, gençlik özgür olmadığı sürece daha pek çok sıkıntılar, çok skandallar yaşarız.
 
Bu nedenle yarın gençlere, süslenmiş cümlelerle içi boş şeyler söyleyeceğimize, önce gençliği anlamaya yönelmeliyiz. Gençliğin bayram yapmasını gerçekten istiyorsak, bir dönem kendimizin de genç olduğumuzu ve o dönemde yaşadığımız sıkıntıları anımsayarak ona göre davranmalıyız.

  Çocuklarımız en değerli varlıklarımızsa, dünün çocukları bugünün gençliğiyse ve bugünün gençliği yarın yerimizi dolduracak olan orta yaşlılarımız, yetişkinlerimiz olacaksa aklımızı başımıza alalım.
 
Çocuklarımızı, gençlerimizi, ailemizi, ülkemizi, geleceğimizi birazcık düşünüyorsak yapalım bunu. Hatta yalnızca kendimizi düşünecek kadar bencilsek bile ne olur aklımızı başımıza alalım.

  Bizim sorumsuzluğumuz nedeniyle araya gitmeye aday konumuna getirdiğimiz gençliğimizin, araya gidecek toplum olmasına engel olmak için sizce de aklımızı başımıza almaya değmez mi? 

  Atatürk'ü gerçekten anlayanların, anlamaya çalışanların, doğru dürüst bir KPSS veya YGS sınavından bile geçiremediğimiz gençliğimiz başta olmak üzere tüm gençlerimizin, kendini genç hissedenlerin ve centilmenliğinden ödün vermeden sporculuğunu sürdürebilen iyi ahlaklı herkesin ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN. (18.05.2011)




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA