29 Ekim 2025 Çarşamba

23:25   102 METRELIK BAYRAKLA CUMHURIYET’E YÜRÜYEN MERSIN   19:51   CUMHURIYET, TÜRK MILLETININ ŞAHSIYETIDIR: DR. LEVENT UYSAL’DAN 29 EKIM MESAJı   14:26   MERSINLI ÖĞRENCILER, CUMHURIYET COŞKUSUNU BAŞKAN SEÇER’LE PAYLAŞTı   14:25   CHP’LI KıŞ: “BIR ASıR ÖNCE YAKıLAN O MEŞALE, BUGÜN DE YOLUMUZU AYDıNLATıYOR”   14:23   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı ALI BOLTAÇ’TAN 29 EKIM CUMHURIYET BAYRAMı MESAJı   14:21   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN COŞKULU CUMHURIYET KONSERI   14:19   BAŞKAN V. ZEYIT ŞENER’DEN 29 EKIM CUMHURIYET BAYRAMı MESAJı   10:13   MERSIN’DE MEME KANSERINE KARŞı BILINÇLI ADıM: EMEKLI EVLERINDE HAYAT KURTARAN EĞITIM   16:28   BAŞKAN ALI BOLTAÇ’TAN 29 EKIM CUMHURIYET BAYRAMı KAPSAMıNDA GERÇEKLEŞTIRILECEK SEFO KONSERINE DAVET   16:25   TOROSLAR’DA CUMHURIYET DOĞA YÜRÜYÜŞÜ COŞKUYLA GERÇEKLEŞTI   16:21   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER’DEN 29 EKIM CUMHURIYET BAYRAMı MESAJı   16:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, MEME KANSERI FARKıNDALıĞıNA DIKKAT ÇEKTI   11:16   EĞITIMDE SıCAK DESTEK: MERSIN’DE 3 BIN ÖĞRENCIYE HEM KURS HEM ÖĞLE YEMEĞI   22:30   ESKIŞEHIR’DE ÖZGÜR ÖZEL’DEN SERT ÇıKıŞ: “CASUS ARAYACAKSAN, HAIN ARAYACAKSAN ONLARDA ARA”    19:40   “MERSIN GENÇLIK FESTIVALI’NE TEOMAN DAMGASı! MEYDANı İNLETEN GECE…”   19:20   MIMARLıK FESTIVALI ADANA’DA HAYAT BULDU: KÜLTÜR, KENT VE İNSAN BULUŞTU   11:43   “YARGı SOPA OLMAZ, KÜLTÜR YANDAŞLARA TESLIM EDILEMEZ!”   11:36   SEÇER’DEN YENIŞEHIR’DE TARIHI MESAJ: “CHP’LI ÜYELER SOKAKTA VICDANıMıZ OLMALı”   07:23   İMAMOĞLU’NA DESTEK YOLCULUĞU POLIS TARAFıNDAN DURDURULDU   07:12   “AKDENIZ’IN NABZı CHP’DE ATıYOR: SEÇER’DEN BIRLIK, ADALET VE DIRLIK VURGUSU”  
 
     
 
 
image

Okunma : 1028  Tarih : 24.11.2024  E-Mail : bilgi@mersinerji.com

 
Salim DOĞAN

24 KASIM VE ÖNEMİ

24 KASIM VE ÖNEMİ

24 Kasım öğretmenler günü münasebetiyle bir arada bulunuyoruz. Bu günün önemi ve anlamı hakkında yıllardır yazılır, konuşulur, söz verilir, süslü kimi sözlerle öğretmenlere umut verilir, ne verilen sözler tutulur ne de bu konuda bir değişiklik yapılır. Ancak; öğretmenler Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti ve cumhuriyet devrimlerini yaşatma konusunda verdikleri mücadeleden ödün vermeden yollarına devam etme kararlılığını sürdürürler.

Yurdumuzda 24 Kasım öğretmenler günü kutlamaları hakkında bir karşı çıkış vardır. 12 Eylül Askeri darbe sonucunda kutlanması kimileri tarafından kabul görmemiştir. Aslında 24 Kasım 1928’de Kastamonu’da kara tahta başında yeni Latin alfabesinin Yüce Türk ulusuna tanıtımını yapan Mustafa Kemal Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birini gerçekleştiriyordu. Türkler yüzlerce yıl Türkçe konuşmuş Arapça yazmış Arapça ibadet etmiştir. Dünyada konuştuğu dil ile okuyup yazmayan, ibadet edemeyen bir millet elbette bilimsel gelişmelerden de haberdar olamayacaktı. Uluslar egemenliklerini dil birlikteliği ile sürdürmektedir. Dilleri sayesinde kuşaklar arası kültür aktarımı sağlanmaktadır.

Egemen milletler kendi dili ile bilimi ve bilimsel teknik gelişmeleri ve kültür aktarımını sağlayarak çağdaş ve uygar dünyada yerini almaya çalışırlar. Ancak Vassal milletler egemenliği altında yaşadıkları milletlerin dili ille eğitim ve kültür aktarımını sağlamaya çalışmaktadır. Başkasının dili ile eğitim görmek, kendi kültürünü tanımak ne kadar başarılı olur bu tarihin kara sayfalarında yazılıdır. Emperyal devletler egemenliği altındaki halkların kendi dilini konuşmasını ve kendi kültürünü devam ettirmesini istemezler.

Dünyada beş yüz milyondan fazla Türk yaşamakta ve beş yüz milyon insan Türkçe konuşmaktadır. En çok konuşulan diller arasında Türk dili beşinci sırada gelmektedir. Ancak gerçek şu ki Türk devletleri daha yeni Atatürk’ün dil devrimini yeni kavramış gibi yazı dilinde Türkçeyi yani; Atatürk’ü model almaktadırlar ve Arapçadan Latin harflerine geçmektedir. İşte o nedenle Sovyetler birliğinin vassalı olan Türkler Ruslara bağımlı bir millet olmaktan 1991 yılında kademeli olarak bağımsızlıklarını kazandılar. Hala Rusça ve Arapçanın etkisi altında gelişimlerini tamamlamaya çakışmaktadırlar.

24 Kasım’ı öğretmenler günü olarak kutlamak işte bu anlamda değer kazanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk yüce Türk ulusunu dünyada başı dik tam bağımsız bir millet olarak tarih sahnesine çıkararak varlığını ebediyete kadar sürdüreceği ve her Türk öğretmeninin üzerine yüklediği sorumluluğu yerine getireceği bu günü kutluyorum.

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA