21 Eylül 2026 Pazartesi

11:28   ALMANYA’DA SANDıK BAŞıNDA KRITIK GÜN: MERZ’IN KADERI BERLIN VE MECKLENBURG SEÇIMLERINE BAĞLı!   11:20   DÜNYANıN GÖZÜ MOSKOVA’DA! UKRAYNA SAVAŞıNıN GÖLGESINDE İLK SEÇIM: SANDıKTAN NE ÇıKACAK?   11:15   SILIFKE’DE 36 YıLLıK SU ÇILESI SONA ERDI! MUHTAR VE MAHALLELI GÖZYAŞLARıNı TUTAMADı   10:20   YUMURTALıK’TA ZABıTADAN KAPSAMLı SAHA OPERASYONU! OKUL KANTINLERI VE İŞ YERLERI MERCEK ALTıNDA   09:50   AZIZ AYTEK RAKAMLARı AÇıKLADı: ’SÜRDÜRÜLEBILIR BAŞARı İÇIN DESTEK ŞART’   09:30   ’NEFES ALAMıYORSANıZ MERSIN SAHILINE GELIN!’ MUHTARLARDAN TÜM KENTE ÇAĞRı   02:56   TARIHI DERBIDE FıRTıNA KOPTU: TRABZONSPOR, PAPARA PARK’TA GALATASARAY’ı FARKLı GEÇTI!   10:40   CHP’LI DÖNMEZ,GAZILERIMIZIN BAĞıMSıZLıK MEŞALESI, GELECEĞIMIZI AYDıNLATMAYA DEVAM EDIYOR   10:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı’NA ÖZEL BISIKLET VE TAMIR EĞITIMI   10:11   AHMET SERKAN TUNCER’DEN CHP YÖNETIMINE ’HUKUKSUZLUK’ FERYADı: ’HIKÂYEM BIR MAKAMLA BAŞLAMADı, MASADA SILINEMEZ!’   08:31   GENÇLIK KAHRAMANLARıNıN İZINDE: ’GAZILERIMIZ GELECEĞIMIZIN İLHAM KAYNAĞıDıR’   08:16   VATAN SıZE, MINNET HEPIMIZE BORÇ: CHP’LI MÜSLÜM ÖZEL’DEN 19 EYLÜL GAZILER GÜNÜ MESAJı   08:06   TARIHI SORUMLULUK, BITMEYEN MINNET: YENIMAHALLE’DEN 19 EYLÜL GAZILER GÜNÜ’NDE ANLAMLı MESAJ   07:44   BAŞKAN ADEM ÇETIN’DEN 19 EYLÜL GAZILER GÜNÜ MESAJı   07:41   MERSIN BALYANLıLAR DERNEĞI’NDEN 19 EYLÜL GAZILER GÜNÜ MESAJı: ’MINNETIMIZ SONSUZDUR’   07:15   CHP’LI KAYTAŞ’DAN 19 EYLÜL GAZILER GÜNÜ MESAJı   07:05   CHP’LI ERCAN MUTLUAY’DAN 19 EYLÜL GAZILER GÜNÜ MESAJı   06:55   CHP’LI BAŞKAN YARDıMCıSı KEKLIK,19 EYLÜL GAZILER GÜNÜ KUTLU OLSUN!   05:49   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı ÖZCAN,GAZILERIMIZ BAĞıMSıZLıĞıMıZıN VE İRADEMIZIN YıLMAZ BEKÇILERIDIR..   05:40   CHP MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE MECLIS ÜYESI AKBAŞ’TAN 19 EYLÜL GAZILER GÜNÜ MESAJı  
 
     
 
 
image

Okunma : 865  Tarih : 4.10.2025  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Hayvanlar ve "Hayvan" Dediklerimiz

HAYVANLAR  VE "HAYVAN" DEDİKLERİMİZ
  Birkaç ay sonra; hangi bölgede ve hangi yerleşim biriminde yaşarsak yaşayalım, sokakta soğuktan ve açlıktan etkilenen sahipsiz, başıboş  titreyen hayvanlar görürüz.
  Bir bakarsınız bir kedi, bir bakarsınız bir köpek, bir bakarsınız bir kuş olur bu.
  Ürkek ürkek, sanki "açım, üşüyorum, çaresizim ama herhangi bir yardımınız olmayacaksa ne olur beni kovmayın, kötülük yapmayın" der gibi bakarlar.
  Peki içimizden, kaç kişi onların bu yalvaran bakışlarına olumlu bir tepki veririz?
  "Aslanım", Koçum", "Kartalım”, "Kanaryam", "Kaplanım", "Kuzum", "Ceylanım", "Civcivim", "Boğam", "Horozum" denildiğinde kasım kasım kasılan hayvanlarımızdan(!) bile olumlu bir tepki alabiliyor muyuz acaba?
  Yoksa, o çaresiz ve kimseye zarar vermeyi düşünmeyen, düşünemeyen zavallı yaratıkları kovalıyor muyuz?
  Üzerlerine kaynar sular dökecek kadar insanlıktan çıkmış ilkel yaratıkları görünce, "Keşke kovalasak" demekten kendini alamıyor insan.

  Çocukluğum köyde geçti benim.
  Komşumuzun bir köpeği vardı. Ona arada bir artan yemek artıklarımızı verirdik. Daha sonra ilçeye taşındık. Aradan yıllar geçti. Çocuk yaşımda ayrıldığım köyüme, olgun bir insan olarak gittiğimde o köpek beni kokumdan tanıdı.
  Yanıma geldi üzerime atladı ve yakınını görmüş bir insan gibi sevindi.
  Üç kez köpekler tarafından ısırıldığım için köpeklerden korkan ve bu yüzden köpeklerden ırak durmaya çalışan ben, gözyaşlarımı tutamadım.
  Birkaç lokma yiyecek karşılığında bizi sevmekten, eğlendirmekten, kapılarımızda bekçilik yapmaktan başka bir şey yapmayan, yollar ayrılsa da yıllar geçse de kokumuzu unutmayacak kadar bize bağlı kalan, bu sadık ve sevimli yaratıklardan ne istiyoruz peki?
 
Neden birilerine kızdığımızda "köpek" diyoruz? Hem de itlik yapan birinin, hiçbir zaman, hiçbir koşulda köpek kadar olumlu, köpek kadar sevimli, köpek kadar sadık olamadığını, olamayacağını bile bile.
  Hayvanları korumayı ve hayvan haklarını neden yalnızca 4 Ekimlerde anımsıyoruz veya anımsar gibi yapıyoruz?
  Neden, köpek gibi sadık olanları sevdiğimiz halde köpekleri sevmiyoruz?
  Neden, eşek gibi çalışanları överken eşekleri sevmiyoruz?
  Neden, koyun gibi ses çıkarmadan itaat edenleri sevdiğimiz halde koyunları yalnızca kurban etmek için seviyoruz?
  Neden, tay gibi kızları, kısrak gibi kadınları göklere çıkarırken atları koşturmak ve en ağır işlerde çalıştırmak dışında arayıp sormuyoruz?
  Neden, sokağımızdaki pisliğimizi yediği halde bize, yumurta gibi mükemmel bir besini sunan tavuklarımızı hor görüyoruz?
  Neden, beslediğimiz hayvanları dövüştürmekten haz duyuyoruz?
  Neden, zavallı hayvanlara tecavüz ediyoruz?
  Neden, beslediğimiz binlerce, milyonlarca hayvanı bir günde kurban ediyoruz? Hem de çoluk çocuğun gözleri önünde bile kanını sokağa akıtmaktan sakınmadan.
  Kan davaları ve töreler nedeniyle her yıl, binlerce yakınını katletmekten mutlu olan insanların, daha doğrusu insanımsı yaratıkların olduğu bir toplumdan daha ne bekleyebiliriz değil mi?
  Birine kızınca "HAYVAN!" diyenleri görünce, içim acıyor benim.
  Hayvanlar, dişisine şiddet uygulamıyor ve yavrularına tecavüz etmeyecek kadar insan çünkü.
  Keşke insanlara hakaret ederken "HAYVAN" demeden önce biraz düşünsek.
  Bize g
öre, hayvanlaşan yaratıklara "HAYVAN" derken, acaba hayvana hakaret mi ediyoruz yoksa o garip ve ilkel yaratıklara iltifat mı ediyoruz?
  O yaratıkların; topluma, hayvan kadar yararlı olmaları m
ümkün mü, acaba?
  Keşke çöpe attığımız yemek artıklarını, ekmek kırıntılarını, sokaklarda çaresizlik içerisinde yaşayan hayvanların korkmadan yiyebilecekleri yerlere bırakabilsek.
  Keşke sıcak yaz aylarında, sıcaklardan bunalan hayvanlar içsin diye bir kap suyu uygun bir yerlere koyabilsek.
  Keşke...
 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA