10 Kasım 2025 Pazartesi

15:35    GENÇLER TIYATRO ARACıLıĞıYLA MADDE BAĞıMLıLıĞıNA KARŞı BILINÇLENDI   10:45   TOROSLAR’DA HURMA ŞÖLENI: ÜRETICIYE SAHIP ÇıKMANıN EN GÜZEL HALI   10:45   “ATATÜRK’ÜN IŞıĞıNDA SONSUZ YÜRÜYÜŞ: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN 87. YıL MESAJı”   09:40   ZEYIT ŞENER’DEN 10 KASıM MESAJı: “CUMHURIYET, MILLETIMIZIN ORTAK ESERIDIR”   09:38   NECMI AĞAOĞLU: “MUTFAKTA YANGıN VAR, ADALET TERAZISI BOZUK!”   04:08   TARSUS’TA LEZZET PATLAMASı: MASTERCHEF ŞEFLERI TARIHI MEYDANDA ŞOV YAPTı   21:18   EĞITIMDE DEVRIM VIZYONU: TARSUS’TAN TÜRKIYE’YE UMUT MESAJı   07:47   TARSUS FESTIVALI’NDE BINLER BULUŞTU: “BU COŞKU TÜRKIYE’YE ÖRNEK OLACAK!”   01:14   ALI MAHIR BAŞARıR TARSUS FESTIVALI’NDE NET KONUŞTU: “BU IKLIMI YARATANLARA HALK SANDıKTA DOKUNACAK!”   23:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ORDU’YA ADALET DAVETI: “MEYDANLARDA HALKLA BERABERIZ!”   19:54   TARIHIN İÇINDEN KOŞ: SOLI10K ILE MEZITLI GEÇMIŞTEN GELECEĞE NEFES ALıYOR   19:22   GAZI ÖZDEMIR: “ATATÜRK, HUKUKUN VE ÖZGÜRLÜKLERIN YAŞAM KAYNAĞıDıR”   23:32   TARSUS’TA RUH SAĞLıĞıNA DOKUNAN BELEDIYECILIK: YAŞLıLAR İÇIN UMUT VEREN SÖYLEŞI   23:12   TOROSLAR’DA YENI DÖNEMIN SIMGESI: MIMAR SINAN PARKı VE ÜLMIYE TOPUZ TAZIYE EVI HIZMETE AÇıLDı   22:47   CUMHURIYETIN KARANLıĞA TESLIM OLMASıNA İZIN VERMEYECEĞIZ   22:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ULUSLARARASı HIZMET KALITESI ONAYı   15:44   FıRSAT EŞITLIĞI VE VEFA BULUŞTU: PELIN KıYGA (YAŞOT) PARKı HIZMETE AÇıLDı   15:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN LÖSEMILI ÇOCUKLARA MORAL DESTEĞI…    15:32   YENIŞEHIRLI KADıNLAR “DAYANıŞMA PIKNIĞI”NDE BULUŞTU   09:23   SABAHA KARŞı ‘FIILI GÖZALTı’: GAZETECILERE SESSIZ OPERASYON  
 
     
   

İşçiler Paris’i sallıyor..


Patron yanlısı yeni düzenlemeleri "işsizliği çözeceği" yalanıyla gündeme getiren Macron yönetimi bugün ilk büyük protestosunu yaşadı.

 

Tarih : 13 Eylül 2017 Çarşamba 07:08   Okunma : 1706

Fransa'da işçiler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin çalışma yaşamına dair yeni yasal düzenlemelerini protesto etmek için bugün greve gitti. Paris'te ve ülkenin bir dizi kentinde düzenlenen eylemlere de binlerce kişi katıldı. Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) çağrısıyla yapılan grevler Paris'te metro seferlerini durdurdu, kamyon şöforleri Şanzelize'yi kapattı, liseliler okullarının önünde barikatlar kurarak eylemlere destek verdi.

Konuyla ilgili haberler genel olarak "Macron'un ilk sınavı" şeklinde verilirken işçilerin taleplerinin sınıfsal niteliği göz ardı edildi.

HEDEF İŞSİZLİĞİ ÇÖZMEKMİŞ?
İşsizlik sorunuyla başetmeyi hedeflediği söylenen tasarı işverenlerin işçileri işe alıp çıkartma usullerindeki kuralları esnetmeyi gündeme getiriyor. Bu haliyle "ilginç" bir iddiayı içeren tasarı işçiler tarafından basitçe "patron yanlısı" olarak niteleniyor.
Çünkü reform, işverenlerin, işten haksız çıkarmalarda ödenecek tazminatlar için tavan belirlenmesine ve herhangi bir yasal kısıtlamaya maruz kalmaksızın çalışma saatlerini doğrudan işçilerle belirleme özgürlüğü elde etmesine imkan tanıyan düzenlemeler içeriyor.

Tasarıda, 50'den az çalışanı bulunan iş yerlerinde işverenin sendika temsilcisi olmaksızın çalışanla masaya oturabilmesi ve işten çıkarılmalarda itiraz süresinin bir yılla sınırlandırılması gibi değişiklikler de yer alıyor.

CGT'nin ülke çapında 4 bin grev ve 180 eylem yapmayı planladığını duyurmuştu; Marsilya, Lyon, Toulouse ve Nantes gibi büyük şehirlerin yanında Paris'te gerçekleşen grev ve eylemler ülkeyi sarstı.
Polis eylemlere klasik yöntemlerle müdahale etti; polis açıklamasına göre dört eylemci gözaltına alınırken, bir kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

KAPİTALİZMİN YENİ SİYASETÇİ TİPİ SKANDALDA SINIR TANIMIYOR 
Eylemler sırasında Karayip'te Irma ve Jose kasırgasından etkilenen Fransız topraklarını ziyaret eden Macron daha önce çalışma yasası reformuna karşı çıkanları "tembel" (miskin) olarak nitelemişti. Yunanistan ziyareti sırasında ironik bir şekilde reforma karşı çıkanları hedef alan Macron "Fransa reformist bir ülke değildir. Reform yapmaz çünkü biz isyan ederiz, direniriz, kaçınırız. Böyleyiz biz" demiş ve tepki toplamıştı.

CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, Macron'un sözlerinin "skandal" olarak nitelerken Cumhurbaşkanlığı seçiminde Macron'la yarışan Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon da "Asıl tembeller, hayatları için çalışmak zorunda olmayan zengin bireylerdir" demişti. 

TEMBELLİK HAKKI MI?

Harris Interactive'in yaptığı araştırmaya göre, Fransızların yüzde 58'i çalışma yasasının değiştirilmesini istemiyor.

Halkın yüzde 71'i yapılacak değişikliklerin sendikaların gücünü azaltacağı görüşünü paylaşırken, yarısından fazlası da işçilerin çalışma koşullarının kötüleşeceğini düşünüyor.

İktidarın yasa değişikliğini kanunlaştırma yolu yerine hükümet kararnamesi yöntemiyle değiştirmeyi planlaması da kamuoyunda tepkilere neden oluyor.

Yasanın, 36 değişiklik öngören 5 kararnameyle değiştirilmesi bekleniyor.

Çalışma yasasında geçen yıl yapılan değişiklikler ülkede büyük gösterilere neden olmuş, yüz binlerce kişinin katıldığı grev ve gösterilere rağmen tasarı, hükümet kararnamesi ile Ulusal Meclis'te oylanmadan geçirilmişti.

Tasarıya karşı çıkan ve bugünkü eyleme destek veren Boyun Eğmeyen Fransa (FI) partisi de 23 Eylül'de başkent Paris'te gösteri düzenlemeyi planlıyor.

Paylaş :
Etiketler :  cumhurbaşkanı emmmanuel macron, fransa, paris, şanzelize.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA