22 Haziran 2025 Pazar

12:30   MIMARLARDAN DAYANıŞMA ETKINLIĞI   11:25   YUMURTALıK HALKıNDAN ÇEVREYE, DENIZE DUYARLıLıK ÇAĞRıSı   11:15   SOFRALARA LEZZET KATACAK AŞÇıLAR BÜYÜKŞEHIR’LE YETIŞIYOR   11:05   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, FERDI ZEYREK’IN KıZı NEHIR ZEYREK’I, YKS’NIN IKINCI OTURUMUNA DA GETIRDI   10:23   YKS’NIN IKINCI OTURUMU AYT BAŞLADı   09:25   BÜYÜKŞEHIR ÖĞRENCI VE VELILERIN YKS HEYECANıNA ORTAK OLDU   08:32   ABD SALDıRıLARı SONRASı İRAN, İSRAIL’E MISILLEME SALDıRıLAR DÜZENLEDI   21:10   BAŞKAN SEÇER, BÜYÜKŞEHIR’IN DÜZENLEDIĞI EMIRLER ORMAN PARKı PIKNIK ALANı’Nı İNCELEDI   15:55   TARSUS CHP’DEN KıRSAL MAHALLE ZIYARETLERI   12:06   “PROTESTO HAKKıNı KULLANAN ÖĞRENCILERI YURTTAN UZAKLAŞTıRMAK ZALIMLIKTIR”   11:52   ÖZEL GEREKSINIMLI BIREYLER YAZ BOYU YÜZMENIN KEYFINI BÜYÜKŞEHIR’LE YAŞıYOR   09:20   BÜYÜKŞEHIR’IN EMEKLI YÜREKLERINDEN ANADOLU’YA SES VEREN TÜRKÜLER   09:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN TARıMA DESTEĞI TAM GAZ DEVAM EDIYOR   01:56   TARSUS BELEDIYESI KREŞLERINDE EĞITIM ALAN ÖĞRENCILER KARNE HEYECANı YAŞADı   11:54   MERSIN BAROSU HAYVAN HAKLARı KOMISYONU, PATIKÖY’Ü ZIYARET ETTI   11:50    BAŞKAN YıLDıZ’DAN YKS ÖNCESI ÖĞRENCILERE MORAL ZIYARETI VE BAŞARı MESAJı   10:10   TÜRKIYE YAŞ MEYVE SEBZEDE İKLIM DARBESINE RAĞMEN İHRACAT DEĞERINI KORUDU   09:20   BÜYÜKŞEHIR’IN ENGELSIZ YAŞAM PARKı, ÖZEL GEREKSINIMLI BIREY VE AILELERINE SANATLA DESTEK OLUYOR   09:10   BÜYÜKŞEHIR’DEN TARSUS’UN DOĞU VE BATı GIRIŞ NOKTALARıNDA PEYZAJ ÇALıŞMASı…    08:10   TARSUS BELEDIYESI’NDEN MIMAR-MÜHENDIS ÇALıŞTAYı  
 
     
   

Mersin Büyükşehir’den Muazzez İlmiye Çığ’a Ziyaret


Türkiye’nin ilk, dünyanın da en önemli Sümerologlarından biri olan ‘Son Sümer Kraliçesi’ Muazzez İlmiye Çığ, bir ödüle daha layık görüldü. Çığ, UNESCO’nun Uluslararası Anadil Günü için düzenlediği “Sınırların Ötesinde Anadil: Türkçe” seminerine ve NY Atatürk Okulu’nun 50. Yılı’nı kutlama programına verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi aldı. Çığ, şimdiye kadar aldığı ödüllerle ilgili olarak, “Hür zihniyetle bir şeyler yaptıysanız muhakkak takdir edilir” dedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, hem özel günlerde hem de doğum günlerinde Çığ’ı yalnız bırakmıyor.

 

Tarih : 29 Kasım 2021 Pazartesi 19:10   Okunma : 836

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yaşam enerjisi, hala hafızasında koruduğu bilgi ve kültür birikimi ile “Son Sümer Kraliçesi” lakabını sonuna kadar hak eden Muazzez İlmiye Çığ’ı yalnız bırakmıyor. Türkiye’nin ilk, dünyanın da en önemli Sümerologlarından biri olan Çığ, ödüllerine bir yenisini daha ekledi.

107 yıllık başarı dolu bir ömür

Bir asırlık ömür Çığ, UNESCO’nun Uluslararası Anadil Günü için düzenlediği “Sınırların Ötesinde Anadil: Türkçe” seminerine ve NY Atatürk Okulu’nun 50. Yılı’nı kutlama programına verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi aldı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, elinde çiçeklerle Çığ’a tebrik ziyaretinde bulundu.

“Hür zihniyetle bir şeyler yaptıysanız muhakkak takdir edilir”

Muazzez İlmiye Çığ, son aldığı ödülle ilgili olarak, “Hani derler bazıları ‘efendim yaptığın iş takdir edilmez’. Ben aksini söylüyorum. Eğer hür zihniyetle bir şeyler yaptıysanız muhakkak takdir edilir. Onun için herkesin elinden geleni yapması lazım. Ben takdir düşünmedim hiçbir zaman” ifadelerine yer verdi.

Muazzez İlmiye Çığ, gençlere seslendi: “Okusunlar, okusunlar, okusunlar”

Bir ömür ilimin ve bilimin peşinden giden Çığ, gençlere seslenerek,“Atatürk’ü çok okusunlar. Eğer Atatürk olmasaydı, kadın erkek beraber olamayacaktık. Atatürk’ün Nutuk’unu okusunlar. Okusunlar, okusunlar, okusunlar. Okumak insanların kafasını açar” dedi.

Çığ, “Çiviyazılı Mektuplar” kitabını imzaladı

Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu’nun, Çığ’ın arşivinde yer alan Prof. Samuel Noah Kramer’in mektuplarına ve Çığ’la yaptığı görüşmelere dayanarak hazırladığı Çivi yazılı Mektuplar’ı tanıtan Muazzez İlmiye Çığ, “30 yıl içinde müzede yaptığım çalışmaları bir profesör arkadaş çok güzel değerlendirdi. Yabancılarla yaptığımız mektuplaşmalar… Oradaki çalışmalarım benim kapalıydı. Halbuki o çalışmaların sonucunda ben bu kadar kitap yazabildim. Orada çok muazzam çalışmalar oldu. Bu kitap bu bakımdan çok değerli benim içim de” diyerek, kitabını Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger adına imzaladı.

“Muazzez İlmiye Çığ bizim için çok önemli bir değer, Ulu Çınar”

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Muazzez İlmiye Çığ’ın sadece Türkiye değil dünya için de çok önemli bir değer olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Bizim bir şansımız var; şehrimizde yaşıyor. Dolayısıyla kendisini hem özel günlerde hem de kendisinin özel günlerinde zaman zaman ziyaret etmekten büyük onur, mutluluk duyuyoruz.Amerika’dan almış olduğu önemli bir çalışmanın sonucunda verilen bir plaket var. Kendisini kutlamak, tebrik etmek istedik. Belirli aralıklarla geliyoruz. Kendisine duyduğumuz sevgiyi ve saygıyı göstermek istiyoruz. Onun güzel sohbetinden faydalanmak istiyoruz. Kendisiyle geçireceğimiz bir 5 dakika bile bizler için çok kıymetli oluyor, gerçekten son derece keyifli anlar yaşadık. En kısa zamanda tekrar yanında olmak istiyoruz çünkü bizim için çok önemli bir değer, Ulu Çınar. Onun bilgi birikiminden, yaşadıklarından, önerilerinden faydalanmak bizler için çok büyük bir katkı. Onun için de mutluyuz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA