22 Haziran 2025 Pazar

12:30   MIMARLARDAN DAYANıŞMA ETKINLIĞI   11:25   YUMURTALıK HALKıNDAN ÇEVREYE, DENIZE DUYARLıLıK ÇAĞRıSı   11:15   SOFRALARA LEZZET KATACAK AŞÇıLAR BÜYÜKŞEHIR’LE YETIŞIYOR   11:05   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, FERDI ZEYREK’IN KıZı NEHIR ZEYREK’I, YKS’NIN IKINCI OTURUMUNA DA GETIRDI   10:23   YKS’NIN IKINCI OTURUMU AYT BAŞLADı   09:25   BÜYÜKŞEHIR ÖĞRENCI VE VELILERIN YKS HEYECANıNA ORTAK OLDU   08:32   ABD SALDıRıLARı SONRASı İRAN, İSRAIL’E MISILLEME SALDıRıLAR DÜZENLEDI   21:10   BAŞKAN SEÇER, BÜYÜKŞEHIR’IN DÜZENLEDIĞI EMIRLER ORMAN PARKı PIKNIK ALANı’Nı İNCELEDI   15:55   TARSUS CHP’DEN KıRSAL MAHALLE ZIYARETLERI   12:06   “PROTESTO HAKKıNı KULLANAN ÖĞRENCILERI YURTTAN UZAKLAŞTıRMAK ZALIMLIKTIR”   11:52   ÖZEL GEREKSINIMLI BIREYLER YAZ BOYU YÜZMENIN KEYFINI BÜYÜKŞEHIR’LE YAŞıYOR   09:20   BÜYÜKŞEHIR’IN EMEKLI YÜREKLERINDEN ANADOLU’YA SES VEREN TÜRKÜLER   09:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN TARıMA DESTEĞI TAM GAZ DEVAM EDIYOR   01:56   TARSUS BELEDIYESI KREŞLERINDE EĞITIM ALAN ÖĞRENCILER KARNE HEYECANı YAŞADı   11:54   MERSIN BAROSU HAYVAN HAKLARı KOMISYONU, PATIKÖY’Ü ZIYARET ETTI   11:50    BAŞKAN YıLDıZ’DAN YKS ÖNCESI ÖĞRENCILERE MORAL ZIYARETI VE BAŞARı MESAJı   10:10   TÜRKIYE YAŞ MEYVE SEBZEDE İKLIM DARBESINE RAĞMEN İHRACAT DEĞERINI KORUDU   09:20   BÜYÜKŞEHIR’IN ENGELSIZ YAŞAM PARKı, ÖZEL GEREKSINIMLI BIREY VE AILELERINE SANATLA DESTEK OLUYOR   09:10   BÜYÜKŞEHIR’DEN TARSUS’UN DOĞU VE BATı GIRIŞ NOKTALARıNDA PEYZAJ ÇALıŞMASı…    08:10   TARSUS BELEDIYESI’NDEN MIMAR-MÜHENDIS ÇALıŞTAYı  
 
     
   

ÇAYKUR, CHP`NİN ÇAY KANUNU TEKLİFİNİN TBMM`DE REDDEDİLDİĞİ GÜN, 503 MİLYON LİRA ZARAR AÇIKLADI… BEKAROĞLU: ÇAYKUR YAĞMADAN KURTARILMALI


CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, hazırladıkları Çay Kanunu Teklifi`nin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiği gün ÇAYKUR`un 503 milyon 840 bin TL zarar açıkladığını belirtti. Bekaroğlu, “Dünyada kişi başı çay tüketiminin en fazla olduğu ülkemizde ÇAYKUR`un zarar etmesi ancak kötü yönetim ve beceriksizlikle açıklanabilir… Çay Kanunu bir an evvel çıkmalı; ÇAYKUR yağmadan, çay üreticisi kota ve kontenjan zulmünden kurtarılmalıdır” dedi.

 

Tarih : 8 Nisan 2022 Cuma 12:29   Okunma : 488

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, hazırladıkları Çay Kanunu Teklifi`nin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiği gün ÇAYKUR`un 503 milyon 840 bin TL zarar açıkladığını belirtti. Bekaroğlu, “Dünyada kişi başı çay tüketiminin en fazla olduğu ülkemizde ÇAYKUR`un zarar etmesi ancak kötü yönetim ve beceriksizlikle açıklanabilir… Çay Kanunu bir an evvel çıkmalı; ÇAYKUR yağmadan, çay üreticisi kota ve kontenjan zulmünden kurtarılmalıdır” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, CHP Milletvekilleri Uğur Bayraktutan, Ahmet Kaya ve Necati Tığlı ile birlikte hazırladığı Çay Kanunu Teklifi`nin; İçtüzük 37`ye göre doğrudan TBMM Genel Kurul gündeme alınmasına ilişkin önerge, iki gün önce TBMM Genel Kurulu`nda AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

Kanun teklifinin reddedildiği gün ÇAYKUR 2021 Faaliyet Raporu`nda ÇAYKUR`un 503 milyon 840 bin TL zarar ettiği ortaya çıktı.

Bekaroğlu, ÇAYKUR`un Varlık Fonu`na aktarıldığı 2016`dan itibaren her yıl katlanarak zarar açıkladığını belirtti.

Bekaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada; “2019, 2020 ve 2021`de tasnifli kuru çayı özel sektörün imtiyazlı 4 şirketine maliyetinin altında eski fiyatla satan ÇAYKUR, beceriksiz yönetim nedeniyle zarar etmekte, bu zararı yüksek faizlerle borç alarak kapatmaya çalışmaktadır. Nitekim, bankalara olan kredi borcu giderek katlanan ÇAYKUR`un şu an 5 milyar 200 milyon TL borcu vardır. Bu durum, ÇAYKUR`un iflası anlamına gelir” değerlendirmesini yaptı.

“ÇAYKUR`U BABALARININ ÇİFTLİĞİ GİBİ YÖNETMEKTEDİRLER”

Bekaroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kanun çıkarılmadığı için çay sektöründe kuralsızlık hakimdir. ÇAYKUR`un zararının temelinde işte bu kuralsızlık ve özel sektöre kıyak çekme anlayışı yatmaktadır. ÇAYKUR`un işleme kapasitesini artırmayıp, olanını da kullandırmayan, kota ve kontenjanla üreticiyi özel sektörün insafına terk eden siyasi irade, üreticiyi koruyan, bölgede refahı artırmaya odaklı bir Çay Kanunu çıkarmak yerine ÇAYKUR`u Varlık Fonuna devretmiştir. Dünyada kişi başı çay tüketiminin en fazla olduğu ülkemizde ÇAYKUR`un zarar etmesi ancak kötü yönetim ve beceriksizlikle açıklanabilir. 2000 yılında 12 bin işçisi olan ÇAYKUR`da bugün 5 bin işçi çalışmaktadır. İşçi sayısını azaltan, sosyal haklarını sınırlandıran ve ücretleri asgari ücret seviyelerine indiren ÇAYKUR`un düşük yaş çay alım fiyatı politikası ile zarar ediyor olması anlaşılır gibi değil. Üstelik kuru çay satışlarında rekor artış varken zarar etmek hayatın olağan akışına uygun değildir.

AKP İl Başkanının ağabeyi Genel Müdür, AKP`li Sakarya Belediye Başkanı ve AKP eski Milletvekili ile bir AKP`li yöneticinin yakını ÇAYKUR yönetim kurulu üyesidir. Geçtiğimiz yıl yönetim kurulu üyelerine 1 milyon 300 bin TL ödeme yapılmıştır. ÇAYKUR`u babalarının çiftliği gibi yönetmektedirler. Hesap sorulamayan, yönetimine partili yandaşların doldurulduğu ve bunlara milyonlarca lira ödenen ÇAYKUR`da bu yönetim anlayışı değişmek zorundadır. Özel sektörün 3-5 tane fırsatçısına kıyak çekmeyi bırakıp, çay üreticilerinin menfaatini koruma adına ÇAYKUR yeniden yapılandırmalıdır. Çay Kanunu bir an evvel çıkmalı; ÇAYKUR yağmadan, çay üreticisi kota ve kontenjan zulmünden kurtarılmalıdır."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA