5 Aralık 2025 Cuma

13:55   ABD, DOĞU PASIFIK’TE BIR TEKNEYI DAHA VURDU: DÖRT KIŞI ÖLDÜ, UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE OPERASYONULARıNA YÖNELIK SORULAR ARTıYOR   13:50   CHP’LI AKSAZ ŞAHBAZ: SAĞLıK BILIMLERI ÜNIVERSITESI’NIN ÖĞRETIM ÜYESI ALıMıNA ILIŞKIN HER BIR ILAN, YALNıZCA TEK BIR KIŞININ ÖZGEÇMIŞINE BIREBIR UYACAK BIÇIMDE HAZıRLANMıŞ   13:48   ASU KAYA: BUGÜN, KADıNLARıN SIYASETE EŞIT KATıLıMı IÇIN KARARLıLıKLA ADıM ATMA GÜNÜDÜR   13:46   AYLIN NAZLıAKA: "SIYASETTE KADıN 2025 RAPORU, TÜRKIYE’NIN 185 ÜLKE ARASıNDA 126’NCı SıRAYA GERILEDIĞINI ORTAYA KOYDU"   13:44   MANSUR YAVAŞ’TAN TRT HABER’IN "SU KESINTISI" HABERINE TEPKI   05:11   “MERSIN’DE ‘BIZ DE VARıZ’: ENGELSIZ BIR ŞEHIR İÇIN COŞKULU YÜRÜYÜŞ”   19:45   TOROSLAR’DA KıRSAL MAHALLELER MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR   19:25   MERSIN’DE KADıN RADYOCULARıN MÜCADELESI BEYAZPERDEDE: “BIZ RADYOYU ÇOK SEVDIK” AYAKTA ALKıŞLANDı   19:15   MERSIN AKDENIZ’DE ÇEVRE YATıRıMı: 1.081 KONTEYNER HIZMETE GIRDI   18:59   “MERSIN’DE DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: İŞKUR DESTEĞIYLE HAYATA KATıLAN GÜÇLÜ ADıMLAR”   18:54   MERSIN’DE HOBI PARKı KıŞA HAZıR: VATANDAŞLAR TOPRAKLA BULUŞTU   19:59   “YÜREĞIR’IN ÇıĞLıĞı MECLISTE: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YATıRıM ÇAĞRıSı”   19:55   “MERSIN’DE ENGELSIZ YAŞAM PARKı’NDA DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: SANAT, EMPATI VE DAYANıŞMA BULUŞTU”   15:38   MERSIN SAĞLıK ÜSSÜ YOLMA YOLUNDA: MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL YENI SAĞLıK YATıRıMLARıNı DUYURDU   15:34   CHP’LI UZUN, MUĞLA’DAKI ZEHIRLENME OLAYıNı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   14:29   CHP’LI HEYETTEN DIVRIĞI’DE IŞTEN ÇıKARıLAN MADENCILERE DESTEK ZIYARETI   14:27   ASU KAYA: “‘AILE YıLı’ DIYE SÜSLÜ SLOGANLARLA KONUT PROPAGANDASı YAPMAK, GERÇEK AILELERIN YAŞADıĞı ACı TABLOYU INKÂR ETMEKTIR”   14:25   "OKULLARDA 1 ÖĞÜN ÜCRETSIZ YEMEK" DAVASı DANıŞTAY’DA...   14:23   MHP LIDERI BAHÇELI’DEN ÖZEL’E "TEBRIK TELEFONU"... ÖZEL, KENDISINI ARAYAN LIDERLERE TEŞEKKÜR ETTI   10:03   MERSIN ESOB 2025’I DEĞERLENDIRDI, 2026’NıN YOL HARITASıNı AÇıKLADı  
 
     
   

ÇAY ÜRETİCİLERİ: YAŞ ÇAY TABAN FİYATI 9 TL OLMALI


Çay üreticileri, yeni çay sezonu öncesi, bu yıl taban fiyatın 9 TL olarak açıklanmasını ve taban fiyatının altında alım yapılmasının yasaklanmasını talep etti. Çay üreticileri, “Eli çay makasına değmeyen, sadece kuru çay satışından elde edilecek karı düşünenlerin bizim adımıza kararlar alması çay tarımını bitirmektedir. Her yıl açıklanan taban fiyattan daha düşük fiyata çay alan özel firmalara göz yumanların, tüccarların cebini düşünenlerin bizim adımıza karar vermesini istemiyoruz” açıklaması yaptı.

 

Tarih : 13 Nisan 2022 Çarşamba 17:20   Okunma : 641

GENÇAĞA KARAFAZLI

Çay üreticileri, yeni çay sezonu öncesi, bu yıl taban fiyatın 9 TL olarak açıklanmasını ve taban fiyatının altında alım yapılmasının yasaklanmasını talep etti. Çay üreticileri, “Eli çay makasına değmeyen, sadece kuru çay satışından elde edilecek karı düşünenlerin bizim adımıza kararlar alması çay tarımını bitirmektedir. Her yıl açıklanan taban fiyattan daha düşük fiyata çay alan özel firmalara göz yumanların, tüccarların cebini düşünenlerin bizim adımıza karar vermesini istemiyoruz” açıklaması yaptı.

DİSK`e bağlı Gıda-İş Sendikası`nın Rize`deki Karadeniz Bölge Başkanlığı`nda bugün basın toplantısı düzenleyen çay üreticileri, 2022 yılı yaş çay kampanyasına sayılı günler kala taleplerini açıkladı. Çay üreticileri adına yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"GÜBRE ZAMLARI NEDENİYLE ÜRETİCİ TARLAYA GİRMEDEN BORÇLANDI"

"Her yıl açıklanan yaş çay taban fiyatı ile beli bükülen, istikrarlı ve güven veren bir çiftçi politikasının yokluğu nedeniyle önünü görmekte zorlanan biz çay üreticileri, ülkenin ekonomik durumu, yüzde 300`den fazla artan gübre fiyatları nedeniyle tarlaya girmeden borçlanmaya başladık. Çünkü yüksek gübre fiyatları nedeniyle üretici borçlanarak çay tarlalarına gübre taşıyor.

"DAĞI TAŞI EKEN ÜRETİCİ KORUMASIZ BIRAKILMAMALIDIR"

Yılbaşından beri temel gıda maddelerine yapılan artışlardan dahi bahsetmek istemiyoruz. ‘Boş bulduğunuz her yeri; dağı, taşı ekin` diye açıklama yapanlardan çiftçiler adına daha somut adımlar bekliyoruz. Evet, bu çağrıyı önemsiyoruz. Dağı, taşı ekelim. Ancak en az korumalı kur politikası ile hesabında dövizi olan azınlıklar korunduğu kadar, üreten binlerce çiftçi dağı, taşı ekmesi için korumasız bırakılmamalı. Ülkemizde tarımsal altyapılar uygun hale getirilip, üretim hakkının güvence altına alınıp, sürdürebilir tarım güvencesinin sağlanmasını istiyoruz. Olası bir gıda krizini şimdiden kesmek için özelleştirilen ve kapatılan kuruluşlar acilen kooperatifleştirerek üreticilerine teslim edilip desteklenmelidir. Yerinde üretime geçilirse bu insanlığı tehdit eden sermayenin saldırıları karşısında halkın güvenli tarım hakkını ve sağlık hakkını korumuş oluruz.”

Çay üreticileri taleplerini şöyle sıraladı:

"YAŞ ÇAY TABAN FİYATI 9 TL OLMALIDIR"

“Yaş çay taban fiyatı 9 TL olmalıdır. Organik yaş çay fiyatı konvansiyonel yaş çayın iki katı olmalıdır.

Üretici, çay gübre fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı, enflasyon oranında sübvanse edilmelidir.

Çay üreticisi özel sektör karşısında korunarak taban fiyatın altında yaş çay alımı yasaklanmalıdır.

Recep Tayyip Erdoğan üniversitesine hazırlatılan, özel sektörü koruyan ve üreticiden saklanan Yaş Çay Yasa Tasarısı, geri çekilerek üreticilerle yeniden hazırlanmalıdır.

Çayda kota ve kontenjan uygulamaları kaldırılmalıdır.

Mevsimlik işçiler kadroya alınmalıdır.

Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.

Bu taleplerin karşılanması sağlıklı ve ekonomik çay tarımı için elzemdir. Taleplerimizin takipçisi olacağız. Bugün burada sadece birkaç talebi dillendirmek, ardından kabuğumuza çekilmek için bir araya gelmedik. Taleplerimizin takipçisi olacağız. Burada saydığımız talepler, çay tarlasına girmeden önce acil karşılanması gereken taleplerdir. Kuşkusuz çay üreticilerinin uzun vadede çözülmesi gereken sorunları da vardır. Sosyoekonomik taleplerimizin yanında bölgemiz toprağının, suyunun korunması, nitelikli ve sağlıklı tarımsal faaliyetlerin yapılmasına yönelik de çalışmalara ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Alın terimize, emeğimize sahip çıkarken toprağımıza da sahip çıkacağız.

"ELİ ÇAY MAKASINA DEĞMEYENLER BİZİM ADIMIZA KARAR ALAMAZ"

Eli çay makasına değmeyen, sadece kuru çay satışından elde edilecek karı düşünenlerin bizim adımıza kararlar alması çay tarımını bitirmektedir. Her yıl açıklanan taban fiyattan daha düşük fiyata çay alan özel firmalara göz yumanların, tüccarların cebini düşünenlerin bizim adımıza karar vermesini istemiyoruz. Biz çay üreticilerinin önünde iki tercih var: Ya toprağımıza, geleceğimize sahip çıkacağız ya da tüccarların insafında bir gelecek süreceğiz. Tercihimiz de kaderimiz de ortaktır. Sadaka değil alın terimizi istiyoruz. Biliyoruz ki yalnız ve çaresiz değiliz. Çay üreticisi milyonlarız. Birlikte güçlüyüz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA