10 Mayıs 2025 Cumartesi

14:10   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ANNELERE ÇIÇEK SÜRPRIZI   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   12:46   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ÖZYIĞIT: “EĞRIÇAM`DAKI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJEMIZ 6 YıLDıR IMZA BEKLIYOR”   11:35   CHP`LI NALBANTOĞLU TUTUKLU GENÇLER IÇIN HÜKÜMETE TEPKI GÖSTERDI: “ADALET DUYGUNUZUN OLMADıĞıNı BILIYORDUK MEĞERSE SIZDE HIÇ VICDAN DA YOKMUŞ”   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING   10:13   AK PARTI “INFAZ PAKETINI” TBMM`DE SIYASI PARTILERE ANLATACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "HELLO MERSIN" PROJESININ KAPSAMıNı GENIŞLETIYOR   09:39   MESKİ`DEN TOROSLAR, KAZANLı VE HOMURLU`YA BÜYÜK YATıRıM   01:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ARA SEÇIM DEĞERLENDIRMESI: BUNLAR IHTIMALLER DAHILINDE...   01:20   TZOB GENEL BAŞKANı ŞEMSI BAYRAKTAR: FıNDıK YOKSA SOSYAL YAŞAMDA YOK DEMEKTIR, FıNDıK YOKSA HAYAT YOK DEMEKTIR   22:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: HER CANLıNıN BELEDIYE BAŞKANıYıZ   22:43   AYM KARARıNA TEPKI... “SOKAKTA KALAN TEK BIR DOSTUMUZ OLSA DA BU MÜCADELE SÜRECEK”   22:22   TBMM GENEL KURULU... MURAT ÇAN: "23 YıLDıR KANUN YAPMAYı, DEVLET YÖNETMEYI ÖĞRENEMEDINIZ"   21:42   ÖZGÜR ÖZEL, KENDISINE YÖNELIK SALDıRıYı DEĞERLENDIRDI: "BIR EMNIYET MÜDÜR YARDıMCıSıNıN AÇıK KUSURU VAR, PARÇASı DEĞILSE PARÇASı OLANDAN EMIR ALMıŞTıR"   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:48   VATIKAN: "14`ÜNCÜ LEO ADıNı ALAN KARDINAL ROBERT FRANCIS PREVOST, 267``ÜNCÜ PAPA OLARAK SEÇILDI"  
 
     
   

MDTO KÜLTÜR YAYINLARINA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ


Mersin Deniz Ticaret Odası kültür yayınlarına bir yenisini daha ekledi. Selami Gedik’in kaleme aldığı “Cumhuriyet Aydınlanmasında Bir Eğitim Yuvası, Mersin İleri İlkokulu” adlı çalışma, Mersin Deniz Ticaret Odası tarafındanyayımlandı.

 

Tarih : 13 Nisan 2022 Çarşamba 11:40   Okunma : 1117

Mersin Deniz Ticaret Odası(MDTO), iş insanı Selamı Gedik’in kaleme aldığı ‘Mersin İleri İlkokulu” adlı kitabı yayımladı.Mersin’in köklü eğitim kurumlarından biri olan Mersin İleri İlkokulu’nunkuruluşuna ve öğrencilerinin anılarına yer verilen kitabın tanıtım toplantısı MDTO Konferans Salonu’ndagerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Oda Sekretaryasının yanı sıra   Yazar Selami Gedik, Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Editör Ziya Aykın, kitaba katkı sunan Mehmet Nasuhoğulları, Yazar Semihi Vural, Fazıl Tütüner ile basın mensupları katıldı.

MDTO Yayınlarından Çıkan 32. Kitap

Toplantının açış konuşmasını yapan MDTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jozef Atat, İleri İlkokulu’nu konu alan kitabın; Odanın 2022 yılı itibariyle yayımladığı 2’inci, Mersin Deniz Ticaret Odası Yayınları’ndan çıkan 32’inci kitap olduğunu söyledi.

Okulların,Cumhuriyet modernleşmesinin önemli kurumlarından biri olduğunu hatırlatan Atat, “Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin başlattığı eğitim hamlesine katkı sunan, sosyal ve kültürel kalkınmayı destekleyen okullardan biri de İleri İlkokulu’dur. Değerli bir eğitimci kadrosuna ev sahipliği yapmış, kentimiz ve ülkemiz adına çok değerli insanlar yetiştirmiş bu okula ait bilgiler, belgeler ve anılar, kendisi de İleri İlkokulu mezunu olan Selami Gedik tarafından derlendi ve ortaya hem önemli hem de keyifle okunacak bir eser çıktı” diye konuştu.

Atat, “Yaşadığı kente sahip çıkma bilinci ile, kentlilerin belleğinde önemli yer edinmiş bu okula ait araştırmalarını ve anılarını yazılı kaynak haline dönüştüren başta Selami Gedik olmak üzere kitaba emek verenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Gedik: “Mersin’le ilgili sosyolojik araştırma yapmak isleyenlerin başvuracağı bir referans kitabı”

Daha sonra sözü alan Yazar Selami Gedik, çok uzun süredir kitabın hazırlığını yaptığını,gençlik yıllarından beri biriktirdiği belgelerle kitap yazmaya soyunduğunu söyledi.Okurların kitapta kentin tarihini, İleri İlkokulu’nun kuruluşunu, kentinekonomik ve kültürel gelişimini bulabileceklerini vurgulayan Gedik, kitaptaki fotoğrafların çoğunun bugüne dek basınla buluşmamış, gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar olduğunu ifade etti. Gedik kitabın, İleriİlkokulu’nun öğretmenlerinden biri olan babası İsmail Gedik’in göreve başladığı 1937 yılından itibaren çekilmiş, kentin ve o yıllarda okula devşirilen öğrencilerin o günkü hallerini gösteren pek çok fotoğraf içerdiğini, dolayısıyla Mersin’le ilgili sosyolojik araştırma yapmak isleyenlerin başvuracağı bir referans kitabı olduğunu söyledi.

Kitabında okulun kurulduğu 1937 yılı ile 1970 yılları arasındaki dönemi incelediğini söyleyen Gedik, konuşmasında ayrıca kentin oluşumuna, İleri İlkokulu’nun eğitim kadrosuna öğrencilerine, mezunlarının ülkeye katkılarına değindi.

“MDTO son 20 yılda kentte çok önemli açıkları kapattı”

Kitabın yayımlanmasına destek veren MDTO’ya teşekkür eden Gedik, “MDTO son 20 yılda kentte çok önemli açıkları kapattı. Deniz ticaretiyle ve kentle ilgili birçok yayının kentle ve okuyucuyla buluşmasına önayak oldu. Kaynaklarının bir kısmını kentin ileri götürülmesi konusunda kullandıkları için kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ise kitabı incelediğini ve Mersin tarihine ilişkin en doğru bilgilerin özet halinde bu kitapta verildiğini belirterek Mersin’i bu kadar doğru anlatan bir başka kitap görmediğini söyledi. Sağlar, kendisinin de mezun olduğu İleri İlkokulu’nun Atatürk Türkiyesi’nin en çağdaş eğitim kurumlarından biri olduğunu kaydetti.

Editör Ziya Aykında kitapta yazarın okulla kurduğu duygusal bağların değil, Cumhuriyet döneminde bir eğitim yuvasına dönüşen küçük bir Akdeniz şehrinin; Cumhuriyetin eğitimle ilgili kazanımlarının, eğitimin ve eğitimcinin felsefesinin anlatıldığını belirtti.

Yazar Semihi Vural, o dönemde Mersin’de lise bulunmadığı için öğrencilerin liseyi okuyabilmek üzere Adana’ya gittiğini anlattığı konuşmasında İleri İlkokulu’nun üniversiteye insan yetiştirmek için kurulmuş bir okul olduğunu vurguladı.

Mehmet Nasuhoğulları, Gedik’in bu kitap ile Mersin tarihine önemli bir belge bıraktığını ifade ederken, Fazıl Tütüner ise mutlu bir çocukluk geçirdikleri Mersin’in zamanla değiştiğini, kitaplarla, dergilerle, sanatla zamana direndiklerini söyledi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA