29 Mart 2024 Cuma

09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   ÖZGÜR ÖZEL, ORTACA`DA: "FESTİVALLERİ, KONSERLERİ YASAKLAYAN, NE YİYECEĞİNE NE GİYECEĞİNE KARIŞAN BU ANLAYIŞA KARŞI GENÇLERİN YANINDA VE ARKASINDAYIZ. BÜTÜN GENÇLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ"   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “YERLİKAYA, SOYLU GİBİ MAKAMIN AĞIRLIĞINI TAŞIYAMAYACAK İŞLER YAPMIYORDU. BU YAPTIKLARI O İMAJINA ÇOK TERS”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL  
 
     
   

MDTO KÜLTÜR YAYINLARINA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ


Mersin Deniz Ticaret Odası kültür yayınlarına bir yenisini daha ekledi. Selami Gedik’in kaleme aldığı “Cumhuriyet Aydınlanmasında Bir Eğitim Yuvası, Mersin İleri İlkokulu” adlı çalışma, Mersin Deniz Ticaret Odası tarafındanyayımlandı.

 

Tarih : 13 Nisan 2022 Çarşamba 11:40   Okunma : 464

Mersin Deniz Ticaret Odası(MDTO), iş insanı Selamı Gedik’in kaleme aldığı ‘Mersin İleri İlkokulu” adlı kitabı yayımladı.Mersin’in köklü eğitim kurumlarından biri olan Mersin İleri İlkokulu’nunkuruluşuna ve öğrencilerinin anılarına yer verilen kitabın tanıtım toplantısı MDTO Konferans Salonu’ndagerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısına MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Oda Sekretaryasının yanı sıra   Yazar Selami Gedik, Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, Editör Ziya Aykın, kitaba katkı sunan Mehmet Nasuhoğulları, Yazar Semihi Vural, Fazıl Tütüner ile basın mensupları katıldı.

MDTO Yayınlarından Çıkan 32. Kitap

Toplantının açış konuşmasını yapan MDTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jozef Atat, İleri İlkokulu’nu konu alan kitabın; Odanın 2022 yılı itibariyle yayımladığı 2’inci, Mersin Deniz Ticaret Odası Yayınları’ndan çıkan 32’inci kitap olduğunu söyledi.

Okulların,Cumhuriyet modernleşmesinin önemli kurumlarından biri olduğunu hatırlatan Atat, “Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin başlattığı eğitim hamlesine katkı sunan, sosyal ve kültürel kalkınmayı destekleyen okullardan biri de İleri İlkokulu’dur. Değerli bir eğitimci kadrosuna ev sahipliği yapmış, kentimiz ve ülkemiz adına çok değerli insanlar yetiştirmiş bu okula ait bilgiler, belgeler ve anılar, kendisi de İleri İlkokulu mezunu olan Selami Gedik tarafından derlendi ve ortaya hem önemli hem de keyifle okunacak bir eser çıktı” diye konuştu.

Atat, “Yaşadığı kente sahip çıkma bilinci ile, kentlilerin belleğinde önemli yer edinmiş bu okula ait araştırmalarını ve anılarını yazılı kaynak haline dönüştüren başta Selami Gedik olmak üzere kitaba emek verenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Gedik: “Mersin’le ilgili sosyolojik araştırma yapmak isleyenlerin başvuracağı bir referans kitabı”

Daha sonra sözü alan Yazar Selami Gedik, çok uzun süredir kitabın hazırlığını yaptığını,gençlik yıllarından beri biriktirdiği belgelerle kitap yazmaya soyunduğunu söyledi.Okurların kitapta kentin tarihini, İleri İlkokulu’nun kuruluşunu, kentinekonomik ve kültürel gelişimini bulabileceklerini vurgulayan Gedik, kitaptaki fotoğrafların çoğunun bugüne dek basınla buluşmamış, gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar olduğunu ifade etti. Gedik kitabın, İleriİlkokulu’nun öğretmenlerinden biri olan babası İsmail Gedik’in göreve başladığı 1937 yılından itibaren çekilmiş, kentin ve o yıllarda okula devşirilen öğrencilerin o günkü hallerini gösteren pek çok fotoğraf içerdiğini, dolayısıyla Mersin’le ilgili sosyolojik araştırma yapmak isleyenlerin başvuracağı bir referans kitabı olduğunu söyledi.

Kitabında okulun kurulduğu 1937 yılı ile 1970 yılları arasındaki dönemi incelediğini söyleyen Gedik, konuşmasında ayrıca kentin oluşumuna, İleri İlkokulu’nun eğitim kadrosuna öğrencilerine, mezunlarının ülkeye katkılarına değindi.

“MDTO son 20 yılda kentte çok önemli açıkları kapattı”

Kitabın yayımlanmasına destek veren MDTO’ya teşekkür eden Gedik, “MDTO son 20 yılda kentte çok önemli açıkları kapattı. Deniz ticaretiyle ve kentle ilgili birçok yayının kentle ve okuyucuyla buluşmasına önayak oldu. Kaynaklarının bir kısmını kentin ileri götürülmesi konusunda kullandıkları için kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ise kitabı incelediğini ve Mersin tarihine ilişkin en doğru bilgilerin özet halinde bu kitapta verildiğini belirterek Mersin’i bu kadar doğru anlatan bir başka kitap görmediğini söyledi. Sağlar, kendisinin de mezun olduğu İleri İlkokulu’nun Atatürk Türkiyesi’nin en çağdaş eğitim kurumlarından biri olduğunu kaydetti.

Editör Ziya Aykında kitapta yazarın okulla kurduğu duygusal bağların değil, Cumhuriyet döneminde bir eğitim yuvasına dönüşen küçük bir Akdeniz şehrinin; Cumhuriyetin eğitimle ilgili kazanımlarının, eğitimin ve eğitimcinin felsefesinin anlatıldığını belirtti.

Yazar Semihi Vural, o dönemde Mersin’de lise bulunmadığı için öğrencilerin liseyi okuyabilmek üzere Adana’ya gittiğini anlattığı konuşmasında İleri İlkokulu’nun üniversiteye insan yetiştirmek için kurulmuş bir okul olduğunu vurguladı.

Mehmet Nasuhoğulları, Gedik’in bu kitap ile Mersin tarihine önemli bir belge bıraktığını ifade ederken, Fazıl Tütüner ise mutlu bir çocukluk geçirdikleri Mersin’in zamanla değiştiğini, kitaplarla, dergilerle, sanatla zamana direndiklerini söyledi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA