26 Aralık 2025 Cuma

21:05   MEZITLI’DE YENI YıL COŞKUSU: DEMOKRASI MEYDANı 5 GÜN BOYUNCA FESTIVAL ALANıNA DÖNÜŞÜYOR   18:21   CHP’DEN 2026 YOL HARITASı: HÜKÜMET PROGRAMı, MITINGLER VE YARGı SÜRECI HAZıRLıKLARı   17:59   CHP SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE: “KAYYUM AYıBı DERHAL SON BULMALı, TOPLUM SAMIMI ADıM BEKLIYOR”   15:36   MERSIN’DE 30 BINI AŞAN VATANDAŞ MOBIL KUAFÖRLE YENILENDI!   15:29   YENIŞEHIR’DE “DIYABETI TANı, SAĞLıĞıNı KORU” PANELI DÜZENLENDI   15:27   BAŞKAN BOLTAÇ AKGEDIK ANASıNıFı’Nı ZIYARET ETTI   15:25   TOROSLAR ZABıTASı YENI YıL ÖNCESI DENETIMLERINI ARTıRDı   15:19   AYM, TCK’NıN “KAMU GÖREVLISINE HAKARET”TE DAHA AĞıR CEZA ÖNGÖREN DÜZENLEMENIN IPTALI ISTEMINI REDDETTI   15:18   SADETTIN SARAN ADLI KONTROLLE SERBEST BıRAKıLDı   15:17   14 ÜLKEDEN İSRAIL’E ORTAK KıNAMA AÇıKLAMASı: YENI YERLEŞIM KARARı GERI ALıNMALı   15:16   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, REGAIP KANDILI’NI KUTLADı   15:15   11. YARGı PAKETI YÜRÜRLÜĞE GIRDI... ADALET BAKANı TUNÇ: "BUGÜN ITIBARıYLA DÜZENLEMEDEN FAYDALANACAK HÜKÜMLÜLERIN IŞLEMLERI BAŞLATıLMıŞTıR"   15:13   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK: FUTBOL KULÜPLERI MAGAZIN KONUSU YAPıLAMAZ; GERÇEK GÜNDEM ÜLKENIN SORUNLARıDıR   22:59   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ÇARPıCı IDDIALAR: “96 MILYONLUK VILLA, 40 MILYONLUK EV… BU MAAŞLA NASıL ALıNDı?”   20:39   “TOROSLAR’DA YıLBAŞı COŞKUSU: CUMHURIYET ALANı RENGÂRENK PAZARA DÖNÜŞTÜ”   20:10   “MÜSİAD MERSIN, SUDAN ILE STRATEJIK TICARET KÖPRÜSÜ KURDU”   19:47   “11. YARGı PAKETI MECLIS’TEN GEÇTI: 55 BIN HÜKÜMLÜYE TAHLIYE İMKANı, 3.2 MILYAR LIRALıK GSS AFFı”   19:35   TARSUS’TA YENI YAŞAM ALANı: YEŞILEVLER YÜRÜYÜŞ VE SPOR PARKı AÇıLDı   19:28   “İSTANBUL BAROSU’NDAN CEZAEVLERINE ÇARPıCı ZIYARET: ‘TUTUKLAMA GEREĞI YOK’”   19:19   “MERSIN’DE MINIK SEYIRCILER ‘BISKÜVI ADAM’LA KAHKAHAYA DOYDU”  
 
     
   

BİRLEŞİK KAMU-İŞ`TEN `HALKIN ENFLASYONU` ARAŞTIRMASI: YURTTAŞLAR TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNE NİSANDA YÜZDE 13,2 ORANINDA DAHA FAZLA PARA ÖDEDİ


Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu`nun ‘Halkın Enflasyonu` araştırmasının sonuçlarına göre; yurttaşlar, mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen ve 64 gıda maddesinden oluşturulan sepeti satın alabilmek için nisanda, bir önceki aya göre yüzde 13,2 oranında daha fazla para ödedi. Gıda fiyatlarında yıllık bazda ise yüzde 141,9 oranında artış gözlendi. Yurttaşlar, Nisan 2021`de 100 liraya dolan bir sepet için bu ay 241,9 lira ödemek zorunda kaldı.

 

Tarih : 22 Nisan 2022 Cuma 14:16   Okunma : 661

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu`nun ‘Halkın Enflasyonu` araştırmasının sonuçlarına göre; yurttaşlar, mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen ve 64 gıda maddesinden oluşturulan sepeti satın alabilmek için nisanda, bir önceki aya göre yüzde 13,2 oranında daha fazla para ödedi. Gıda fiyatlarında yıllık bazda ise yüzde 141,9 oranında artış gözlendi. Yurttaşlar, Nisan 2021`de 100 liraya dolan bir sepet için bu ay 241,9 lira ödemek zorunda kaldı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR, fiyatlarını Ankara`daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hesapladığı gıda fiyatları endeksi Nisan 2022 sonuçlarını açıkladı. Araştırmada şu tespitlere yer verildi:

“Ramazan ayı olmasının da etkisiyle nisanda gıda fiyatlarındaki artışta, bütün harcama gruplarında yaşanan yüksek oranlı artışlar belirleyici oldu. Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatlarında, nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artış kaydedildi. Halka ucuz et yedirme sözü verilen nisan ayında, et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 6,7 oranında artış oldu. Nisanda süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 12,1 oranında yükseldi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 8,7 oranında artış yaşandı.

Meyve fiyatlarının yüzde 47,4 oranında arttığı nisanda sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 28,7 oranında yükseliş gözlendi. Bakliyat fiyatlarının yüzde 7,3 oranında arttığı nisan ayında, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 5,8 oranında artış kaydedildi. Böylece, vatandaşlar mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için nisanda, bir önceki aya göre yüzde 13,2 oranında daha fazla para ödedi.

“OCAK-NİSAN DÖNEMİNDE EKMEK, PİRİNÇ, UN, BULGUR, MAKARNA FİYATLARI YÜZDE 49,2 ORANINDA ARTTI”

Türkiye`nin üç haneli enflasyonlara doğru hızla gittiği bu yılın ilk dört aylık döneminde, gıda fiyatlarında yüzde 51,5 oranında artış yaşandı. Ocak-nisan döneminde ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 49,2 oranında arttı. Et ve balık fiyatları yüzde 37,5, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 16,6, yağ fiyatları yüzde 25, meyve fiyatları yüzde 123, sebze fiyatları yüzde 138, bakliyat fiyatları yüzde 18,5, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 23,3 oranında arttı.

“NİSAN 2021`DE 100 LİRAYA DOLAN BİR SEPET İÇİN BU AY 241,9 LİRA ÖDEMEK ZORUNDA KALDILAR”

Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise (Nisan 2021`e göre) yüzde 141,9 oranında artış gözlendi. Diğer bir ifadeyle vatandaşlar, Nisan 2021`de 100 liraya dolan bir sepet için bu yıl aynı ay 241,9 lira ödemek zorunda kaldı. Bu yıl nisanda, geçen yılın nisan ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 136,1, et-balık fiyatlarında yüzde 96,5, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 80,9 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 114,6 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 268, sebze fiyatları ise yüzde 380 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 98,1, diğer gıda fiyatları ise yüzde 58,7 oranında zamlandı.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA