24 Nisan 2024 Çarşamba

12:02   BURHANETTİN BULUT`TAN KAMU HARCAMALARINDA TASARRUF ÇAĞRISI YAPAN ERDOĞAN`A: “TASARRUFU SARAY`DAN BAŞLATIN”   11:41   TCMB: KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU YÜZDE 0,9 ORANINDA AZALIŞLA 173,6 MİLYAR DOLAR OLDU   11:24   MEZİTLİ, 23 NİSAN`I EMİR CAN İĞREK`LE KUTLADI    11:01   MERKEZ BANKASI: KONUT FİYAT ENDEKSİ ŞUBATTA YÜZDE 2,2 ARTTI. İSTANBUL`DA ORTALAMA METREKARE FİYATI 45 BİN 420 TL OLDU   10:05   MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: “FIRAT KALKANI BÖLGESİNDE 4PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"   09:14   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI VAHAP SEÇER ULUSLARARASI MERSİN ÇOCUK FESTİVALİNE KATILDI   22:50   CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL: "ERKEN SEÇİMİ MİLLET İSTEMEDEN BEN İSTEMEYECEĞİM"   22:28   BAHÇELİ`NİN ``DEM PARTİ KAPATILSIN`` AÇIKLAMASI.. ADALET BAKANI TUNÇ: “DEM PARTİ DE TERÖRÜ DESTEKLEYEN FAALİYETLERDE BULUNURSA KAÇINILMAZ OLUR``   22:14   FATİH ERBAKAN: "AKP`YE BİZ KAYBETTİRMEDİK, BAZI YERLERDE MHP KAYBETTİRDİ"   21:55   ERDOĞAN İLE ÖZGÜR ÖZEL`İN BAŞ BAŞA GÖRÜŞME ÖNCESİ İLK TEMASI... CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ EMİR: "SICAK BİR SOHBETTİ"   20:14   TAKSİM`DE 1 MAYIS KUTLAMALARINA İZİN VERİLMEMESİ... BAKAN YERLİKAYA: "YASAK YOK, KISITLAMA VAR"   19:21   ÖZGÜR ÖZEL`DEN, 10. CUMHURBAŞKANI AHMET NECDET SEZER`E `TEŞEKKÜR" ZİYARETİ   18:45   ERDOĞAN, HASAN KILIÇ`IN CENAZE TÖRENİNE KATILDI   18:14   İSTANBUL VALİSİ GÜL`ÜN YASAK KARARINI AÇIKLADIĞI TAKSİM`DE 1 MAYIS KUTLAMASINA MAKAMINA OTURAN ÇOCUK İZİN VERDİ   17:23   ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER, GAZİANTEP`TE GAZİKENT İLKOKULU`NU ZİYARET ETTİ   16:48   TBMM GENEL KURULU ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANDI... CEMAL ENGİNYURT: "ATATÜRK`ÜN YOLUNDA GİTMEKTEN ONUR DUYACAĞIZ``   16:42   TBMM, ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANDI... ERHAN USTA: PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞÜN YENİ ANAYASA İÇİN ÖNEMLİ BİR BAŞLANGIÇ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ. BU YÖNDE ATILACAK ADIMLARA DESTEK OLACAĞIZ   16:33   ÖZEL`DEN ERDOĞAN`IN ANAYASA ÇAĞRISINA YANIT: "BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORSANIZ ÖNCE MEVCUDUNA UYUN DA ONU GÖRELİM``   16:13   CHP`DEN 1 MAYIS YASAĞINA TEPKİ... GAMZE TAŞCIER: "1 MAYIS TAKSİM`DİR, TAKSİM 1 MAYIS`TIR"   15:42   ERDOĞAN TOPRAK: "ÇOCUK İSTİSMARININ YAYGINLAŞTIĞI TABLOYU TÜRKİYE VE ÇOCUKLARIMIZ HİÇ HAK ETMİYOR"  
 
     
   

TTB: “BÜTÜNCÜL VE KATILIMCI ÇÖZÜM ÜRETMEYİ TERCİH ETMEYEN YÖNETİM ANLAYIŞI NEDENİYLE YENİ DÜZENLEMELER DE ÇÖZÜM DEĞİL”


Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM`de geçen hafta kabul edilen torba kanunla Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu`nda yapılan değişikliklerle ilgili "Sorunlara bütüncül ve ilgili tarafların katılımıyla çözüm üretmeyi tercih etmeyen yönetim anlayışı nedeniyle yeni düzenlemelerin de çözüm olmadığını üzülerek görüyoruz” açıklaması yaptı. TTB, yeni oluşturulan Mesleki Sorumluluk Kurulu`nun yetkisiyle ilgili belirsizliklerin uzun vadede tüm taraflar için yargıda sorun yaratabileceği uyarısında bulundu.

 

Tarih : 16 Mayıs 2022 Pazartesi 17:36   Okunma : 526

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM`de geçen hafta kabul edilen torba kanunla Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu`nda yapılan değişikliklerle ilgili "Sorunlara bütüncül ve ilgili tarafların katılımıyla çözüm üretmeyi tercih etmeyen yönetim anlayışı nedeniyle yeni düzenlemelerin de çözüm olmadığını üzülerek görüyoruz” açıklaması yaptı. TTB, yeni oluşturulan Mesleki Sorumluluk Kurulu`nun yetkisiyle ilgili belirsizliklerin uzun vadede tüm taraflar için yargıda sorun yaratabileceği uyarısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM Genel Kurulu`nda geçen hafta kabul edilen kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetle ilgili düzenlemeler içeren torba kanunla 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu`nda yapılan değişikliklere ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.  TTB tarafından yapılan açıklama şöyle:

“YETERSİZ KALDIĞI DEFALARCA ORTAYA ÇIKAN YASA DEĞİŞİKLİKLERİ TTB`NİN İTİRAZLARINA RAĞMEN YAPILDI”

“Doktor Ersin Arslan`ın öldürülmesinin ardından bugüne kadar yapılan ve yetersiz kaldığı defalarca ortaya çıkan yasa değişiklikleri TTB`nin itirazlarına rağmen 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu`nda yapıldı.

TBMM Genel Kurulu`nda görüşülerek yasalaşan son düzenlemede, sağlık çalışanlarına yönelik yaralama suçunun tutuklama nedeni varsayılan eylemler arasında sayılacağına dair hüküm, Ceza Muhakemesi Kanunu`nun konuyu düzenleyen 100. maddesine eklendi.

Uygulamada yaralama suçlarının faillerinin çoğunlukla serbest bırakıldığı gözlendiğinden, 2014 yılında Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu`nda yapılan bu düzenlemenin yargı mercileri tarafından bilinmediği kaygısıyla TTB, 18 Ocak 2022 tarihinde ilgili düzenlemelerin ceza mevzuatı içinde yapılması talebini yineleyip mevcut düzenleme yönünde yargı mensuplarının bilgilendirilmesi için Hakimler Savcılar Kurulu ile Adalet Bakanlığı`na yazarak, hakim ve savcıların düzenlemeden haberdar edilmesi gerektiğini belirtmişti. TBMM`de kabul edilen kanunun gerekçesinde düzenlemenin “görünür kılınması” amaç olarak yazılmış, dolayısıyla başından beri paylaştığımız görüş doğrulanmıştır.

“ŞİDDET SAĞLIK HİZMETİ UYGULAMASI SIRASINDA İSE FAİLİN KAMU HİZMETLERİNİ ENGELLEMESİ SUÇUNA VERİLEN CEZA AĞIRLAŞTIRILACAK”

Teklif ile getirilen diğer düzenleme, söz konusu şiddet sağlık hizmeti uygulaması sırasında ise failin kamu hizmetlerini engellemesi nedeniyle verilen cezanın ağırlaştırılacak olmasıdır. Yine kadına yönelik suçlardaki artırım hükümleri nedeniyle kadın sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarda da iki düzenleme üzerinden cezanın ağırlaştırılması mümkün olacaktır. TTB, yasa teklifinin komisyon görüşmelerine de katılarak görüşlerini paylaşmıştır. Uygulamadaki belirsizliğin giderilebilmesi için TCK`daki “kamu görevlisi” tanımının özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık çalışanlarını da kapsayacak şekilde bu suçlar nedeniyle kamu görevlisi sayılacağına dair hüküm eklenmesi görüşü dikkate alınmamıştır. TCK`nin işyeri dokunulmazlığının ihlalini düzenlediği 116. maddesine sağlık kuruluşlarının eklenmesine dair değişiklik teklifi de kabul edilmemiştir.

“BÜTÜNCÜL VE KATILIMCI ÇÖZÜM ÜRETMEYİ TERCİH ETMEYEN YÖNETİM ANLAYIŞI NEDENİYLE YENİ DÜZENLEMELER DE ÇÖZÜM DEĞİL”

TBMM`de kabul edilen teklifle aynı zamanda Mesleki Sorumluluk Kurulu kurulması, sağlık hizmetinden kaynaklı zarar iddialarında kurulun izni ile yargılama yapılabilmesi, kamu görevlisi olanlar yönünden tazminatın rücu edilip edilmeyeceğine karar verilmesine dair de düzenleme yapılmıştır. Mesleki Sorumluluk Kurulu`nun bileşiminde meslek örgütlerine yer verilmemesi başta olmak üzere kurulun yetkisi, düzenlemenin içeriğindeki belirsizliklerin uzun vadede tüm taraflar için yargı mercilerinde sorun yaratabileceği, düzenlemenin zorunlu mesleki sorumluluk sigortası mevzuatı dâhil tüm ilgili hükümlerle ilişkilendirilmesi gerektiğine dair görüşler dikkate alınmaksızın yasalaşmıştır. 

Sorunlara bütüncül ve ilgili tarafların katılımıyla çözüm üretmeyi tercih etmeyen yönetim anlayışı nedeniyle yeni düzenlemelerin de çözüm olmadığını üzülerek görüyoruz.”

BEYAZ KOD VERİLERİ, İDARE MAHKEMESİ`NE TAŞINDI

Ayrıca TTB, Beyaz Kod verileriyle ilgili Sağlık Bakanlığı`ndan talep ettikleri bilgilerin verilmemesinin dilekçe hakkı ve Bilgi Edinme Hakkı Kanunu`na aykırı olduğu gerekçesiyle idare mahkemesine başvurdu. TTB`nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“BAŞVURUNUN ZIMNEN REDDEDİLMESİ DİLEKÇE HAKKI VE BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU`NA AYKIRI”

“Türk Tabipleri Birliği`nin (TTB), sağlık çalışanlarına yönelik şiddet başvurularının kaydedildiği Beyaz Kod verilerinin paylaşılması talebiyle 3 Mart 2022 tarihinde Sağlık Bakanlığı`na yazdığı yazıya süresi içinde bir yanıt verilmedi. TTB, yazıya yanıt verilmeyerek başvurunun zımnen reddedilmesinin Anayasa`da düzenlenen dilekçe hakkına ve Bilgi Edinme Hakkı Kanunu`na aykırı olması sebebiyle idare mahkemesine başvuruda bulundu.

“BAŞVURULARIN REDDEDİLMESİ, HEM HEKİMLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ VE SAĞLIKLARININ KORUNMASI HEM DE TOPLUMUN SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİMİ İÇİN BİR ENGEL”

Sağlık Bakanlığı Hukuki Yardım ve Beyaz Kod Uygulaması Genelgesi`nde arşiv ve kayıtların düzenli tutulup ilgili birimlere aylık ve yıllık gönderilmesinin düzenlendiğine dikkat çekilen başvuruda; TTB`nin talep ettiği bilgi ve belgelerin, bakanlığın hukuki yükümlülüğü olarak kaydını ve istatistiğini tutması gereken bilgi ve belgeler olduğu ifade edildi. Beyaz Kod verilerinin şiddeti doğuran sebeplere ilişkin analizlere dayanak oluşturduğu ifade edilen başvuruda, söz konusu verilere ilişkin başvuruların reddedilmesinin, hem hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlıklarının korunması hem de toplumun sağlık hizmetine erişimi için bir engel olduğu vurgulandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA