10 Mayıs 2025 Cumartesi

14:10   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ANNELERE ÇIÇEK SÜRPRIZI   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   12:46   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ÖZYIĞIT: “EĞRIÇAM`DAKI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJEMIZ 6 YıLDıR IMZA BEKLIYOR”   11:35   CHP`LI NALBANTOĞLU TUTUKLU GENÇLER IÇIN HÜKÜMETE TEPKI GÖSTERDI: “ADALET DUYGUNUZUN OLMADıĞıNı BILIYORDUK MEĞERSE SIZDE HIÇ VICDAN DA YOKMUŞ”   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING   10:13   AK PARTI “INFAZ PAKETINI” TBMM`DE SIYASI PARTILERE ANLATACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "HELLO MERSIN" PROJESININ KAPSAMıNı GENIŞLETIYOR   09:39   MESKİ`DEN TOROSLAR, KAZANLı VE HOMURLU`YA BÜYÜK YATıRıM   01:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ARA SEÇIM DEĞERLENDIRMESI: BUNLAR IHTIMALLER DAHILINDE...   01:20   TZOB GENEL BAŞKANı ŞEMSI BAYRAKTAR: FıNDıK YOKSA SOSYAL YAŞAMDA YOK DEMEKTIR, FıNDıK YOKSA HAYAT YOK DEMEKTIR   22:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: HER CANLıNıN BELEDIYE BAŞKANıYıZ   22:43   AYM KARARıNA TEPKI... “SOKAKTA KALAN TEK BIR DOSTUMUZ OLSA DA BU MÜCADELE SÜRECEK”   22:22   TBMM GENEL KURULU... MURAT ÇAN: "23 YıLDıR KANUN YAPMAYı, DEVLET YÖNETMEYI ÖĞRENEMEDINIZ"   21:42   ÖZGÜR ÖZEL, KENDISINE YÖNELIK SALDıRıYı DEĞERLENDIRDI: "BIR EMNIYET MÜDÜR YARDıMCıSıNıN AÇıK KUSURU VAR, PARÇASı DEĞILSE PARÇASı OLANDAN EMIR ALMıŞTıR"   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:49   MHP`LI İSMAIL ÖZDEMIR, SOKAK RÖPORTAJLARıNıN KONTROL ALTıNA ALıNMASı IÇIN MECLIS`E KANUN TEKLIFI SUNDU   20:48   VATIKAN: "14`ÜNCÜ LEO ADıNı ALAN KARDINAL ROBERT FRANCIS PREVOST, 267``ÜNCÜ PAPA OLARAK SEÇILDI"  
 
     
   

Köyler Tüzel Kişiliğini Geri İstiyor


CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Büyükşehir Belediyeleri Yasası uyarınca köylerin mahalleye dönüşmesinin, toplumsal ve ekonomik olarak farklı yaşam biçimlerine sahip, geçimi daha çok tarım ve hayvancılığa dayalı olan köyleri ve köylüleri olumsuz etkilediğini söyledi. Kuyucuoğlu, köy muhtar

 

Tarih : 12 Nisan 2018 Perşembe 00:03   Okunma : 1158

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, TBMM gündeminde söz alarak, köy statüsünden mahalle statüsüne dönüştürülen yerleşim birimlerinin sorunlarını ve taleplerini gündeme getirdi.

Türkiye’de toplam 50 bin 292 muhtar bulunduğunu, bunların sadece 674’ünün kadın olduğunu belirten Kuyucuoğlu, Mersin genelindeki 807 muhtardan da sadece 7’sinin kadın olduğunu kaydetti.

Kuyucuoğlu, “Muhtarlarımız, yerel seçimlerde kadın muhtar adayı sayısının artırılması için daha kadın odaklı politikalar geliştirilmesini talep etmektedir” dedi.

‘Elektrik ve su faturaları artacak’

Mersin’deki tüm muhtarlarla görüştüklerini ve sorunlarını not ettiklerini belirten Kuyucuoğlu, “Muhtarlarımız ülkemizin içinde bulunduğu durum ve gelecekle ilgili kaygılarının yanı sıra yerel ve özelde yaşanan sorunları da gündeme getirdi.Büyükşehir Belediyeleri Yasası’nın uygulanmasıyla birlikte köylerin büyük kısmı Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı mahalle statüsüne alınmıştır.Köylerin mahalleye dönüşmesi, toplumsal ve ekonomik olarak farklı yaşam biçimlerine sahip, geçimi daha çok tarım ve hayvancılığa dayalı olan köyleri ve köylüleri olumsuz etkilemektedir. Meralar Büyükşehir Belediyeleri Kanunu kapsamında belediyelere aktarılmıştır. Köylerde elektrik ve su faturaları daha da artacaktır. Özellikle geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan çiftçinin su faturasının artmasıyla, zaten kötü olan durumu daha da kötü hale gelecektir.Sorunların çözümü bağlamında belediyelerden gerekli hizmet akışı sağlanamamıştır. Bu bağlamda Büyükşehir Belediyeleri Yasası’ndaki köy tüzel kişiliğinin mahalleye dönüştürülmesi maddesinin ya kaldırılmasını ya da köylerin haklarının korunması sağlanarak yeniden düzenlenmesini talep ediyorlar” diye konuştu.

ORKÖY yardımları kapsamına alınmalı

Köylerde sık sık elektrik kesintisi yaşandığını, cep telefonuyla iletişim kurmakta zorlanıldığını belirten Kuyucuoğlu,  “Muhtarlarımız tarıma yönelik desteklemelerin artırılması için çalışmaların hızlandırılmasını istiyorlar. Tohum, gübre, mazot fiyatlarının düşürülmesi ve desteklerin artırılması için çalışmalar yapılmasını istiyorlar. 2-B orman arazileriyle ilgili çalışmaların yanlış yapılmasından dolayı yaşanan mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini bekliyorlar.Sulama Birliklerinin kapatılması engellenmeli, Sulama Birlikleri Yasası yeniden düzenlenmeli ve sadece zarar eden birlikler kapatılmalı görüşündeler. Büyükşehir Belediyeleri Yasası gereğince mahalle olan köyler, Orman Köyleri Dayanışma Vakfı’ndan yardım alamıyorlar. Bu durumun düzeltilmesi ve Orköy kapsamına alınmasını istiyorlar.Muhtarlar Bağ-Kur borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Her bir muhtarın 10 bin ila 20 bin TL arasında Bağ-Kur prim borcu var. Muhtarlar bu borcun ya devlet tarafından ödenmesini ya da yapılandırılarak taksitlendirilmesini istemektedir. Böylece sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler” ifadelerini kullandı.

‘Devletin kanunu Mersin’e ayrı mı işliyor’

Tarsuslu muhtarların ‘Devletin verdiği destekleri en son Tarsus almaktadır. Devletin kanunu Mersin’e ayrı mı işliyor’ diye sorduğunu kaydeden Kuyucuoğlu, “ Tarsus’ta yapımına 4 yıl önce başlanan Karaevligöleti inşaatı ilerlememiş olup bu durum tarımı olumsuz etkilemektedir. Erdemli’denÇeşmeli’ye kadar olan alanın sulamasını yapacak Aksıfat barajının yapımı 4 yıldır beklemektedir, bir an evvel yapılmasını istiyorlar” dedi.

5 binlik plan dayatılıyor

Kuyucuoğlu, “Mersin’in merkez ilçeleri olan Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde uygulanmak istenen 1/5 binlik plan daha önce muhtarlarla tartışılmalı ve halka anlatılmalıydı diyorlar. Bu planın insanlarda kaygı uyandırdığını, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve halka anlatılıp onay alınması, birlikte tartışılması yerine dayatıldığını düşünüyorlar.  Sayın Genel Başkanımız ve biz muhtarlarımıza nutuk atmıyoruz, onların önce sorunlarını dinleyip sonra çözüm yolu bulmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  chp, serdal kuyucuoğlu, büyükşehir belediyeleri yasası

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA