9 Temmuz 2025 Çarşamba

16:50   MURAT ÇALıK TEKRAR HASTANEYE KALDıRıLDı... ÇALıK’ıN EŞI ZEHRA ÇALıK: "DAHA NEYI BEKLIYORUZ? SAVCıLıKTAN TAHLIYE KARARıNı ACILEN BEKLIYORUZ"   16:48   BAŞARıR: "İKTIDAR, DÜNYANıN HER YERINDE VAR AMA DEMOKRASI OLABILMESI IÇIN MUHALEFET OLMASı LAZıM"   16:35   TBMM GENEL KURULU’NDA CHP’LILERDEN TUTUKLAMALARA PROTESTO   03:15   TERÖR ÖRGÜTÜ PKK LIDERI ABDULLAH ÖCALAN’ıN VIDEO MESAJı BEKLENIYOR   01:29   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK IFADE VERDI: ’İFTIRA AT, KURTUL’ DÜZENI KURULMUŞ DURUMDA   01:27   SÖZCÜ TV KARARTıLDı   22:52   ZEYDAN KARALAR TUTUKLANDı... TÜLAY HATIMOĞULLARı: ADANA’DA BELEDIYE BAŞKANıNı TUTSAK EDERSENIZ, DEMOKRATIK TÜRKIYE UMUDUNA GÖLGE DÜŞER   21:15   ZEYDAN KARALAR TUTUKLANDı   20:15   ADANALıLAR’DAN ZEYDAN KARALAR’A DESTEK IÇIN OTURMA EYLEMI   17:29   AİHM’DEN SELAHATTIN DEMIRTAŞ LEHINE HAK IHLALI KARARı... DEMIRTAŞ’ıN AVUKATLARı: "KARARıN EN ÖNEMLI TARAFı KOBANI DAVASıNDA VERILEN MAHKUMIYET KARARıNıN DAYANDıĞı DELILLERI BOŞA ÇıKARMASıDıR"   17:26   ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞI, MÜCAHIT BIRINCI HAKKıNDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU   17:24   ŞEHIT ÜMIT ÜZÜM’ÜN ABLASı: "BURADA AKP’LI KIMSEYI ISTEMIYORUM"   17:20   ERKAN BAŞ’TAN ÖZGÜR ÖZEL’E DAYANıŞMA ZIYARETI   15:43   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "GÜN; ORTAK AKıLLA, ORTAK VICDANLA, ORTAK MÜCADELEYLE BIR OLMA GÜNÜDÜR"   15:39   ŞEHIT CENAZESINDEYKEN IFADEYE ÇAĞRıLDıĞıNı ÖĞRENEN ÖZGÜR ÇELIK: “BU SÜREÇ İMAMOĞLU’NUN TUTUKLANMASıNDAN, ÖZGÜR ÖZEL’E AÇıLAN SORUŞTURMALARDAN BAĞıMSıZ DEĞIL”   15:37   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "AZIZ İHSAN AKTAŞ 388 IHALENIN 300’ÜNÜ KAMUDAN VE AK PARTILI BELEDIYELERDEN ALDı. BUNLARıN BIR TANESI IÇERIDE DEĞIL"   14:32   MURAT EMIR: "BU MILLET, SARAY SAVCıSı AKıN GÜRLEK’IN SICILINI DE ERDOĞAN’ıN KORKULARıNı DA UNUTMAYACAK"   14:31   İSTANBUL CUMHURIYET BAŞSAVCıLıĞı: CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK’IN IFADE VERMESI IÇIN POLISE TALIMAT VERILDI   14:27   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN “SıFıR ATıK” EĞITIMI   14:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN OTIZM AILE DANıŞMA MERKEZI, AILELERE DE REHBERLIK EDIYOR  
 
     
   

Üreticiler Mera Sorununun Çözülmesini Bekliyor


CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Iğdırlı çiftçilerin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ve mera alanı bulmada yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

 

Tarih : 20 Nisan 2018 Cuma 21:52   Okunma : 4168

CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Iğdırlı çiftçilerin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ve mera alanı bulmada yaşadığı sorunları gündeme getirdi.

Çamak, önergesinde, resmi kayıtlara göre 750 bin koyunun bulunduğu Iğdır’ın, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olduğunu, hükümetin ithal ete ağırlık vermesi nedeniyle üreticilerin son yıllarda sorunlarla karşılaştığını kaydetti.

Iğdır’ın, iklim ve coğrafi şartları itibariyle mera küçükbaş hayvancılığına uygun bir yer olmadığını, bu nedenle Erzurum, Kars, Van ve Ağrı gibi illerde bulunan fazla meraların ihale yoluyla Iğdırlı üreticilere verildiğini kaydeden Çamak, üreticilerin bu konuda da zamanlama sıkıntısı yaşadığını ifade etti.

Iğdırlı çiftçilerin ‘300 koyun istemiyoruz. Devlet mera sorunumuzu çözsün, üç yıl sonra biz devletimize 300 koyun kazandıralım’ dediğini anlatan Çamak, “Her yıl, Mayıs ayından sonra, havalar iyice ısınmakta, bu durum da hayvansal hastalıklarda önemli artışlara neden olmaktadır. Her yıl 4 bin ila 10 bin koyun bu iklim şartları nedeniyle telef olmaktadır. İhale süreçleri bu tabii şartlar gözetilmeden belirlenmektedir. Ve öncelik, ihtiyaçları olmadığı halde, bölge halkına verildiğinden Iğdırlı üreticiler mağdur olmaktadır. Hayvanlarının telef olmasını istemeyen üreticilerimiz, ihalelerin geç yapılmasını da göz önüne alarak, ihale bedelinin çok üzerinde ihalelere girmeye zorlamaktadır. Ayrıca ihale süreçlerine fesat karıştırıldığı yönünde ciddi şikâyetlerde bulunmaktalar. Özellikle hayvan yetiştiricisi olmayan kişilerin ihalelere girmesi de bu kanıyı güçlendirmektedir. Kâğıt üzerinde başka çiftçilerin hayvanlarını kendilerininmiş gibi gösteren bu kişilerin tespit edilerek ihalelerden el çektirilmesi üreticilerimizin en büyük talebi olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

-Bölgesel iklim ve coğrafi farklılıkları dikkate alınarak meralara ilişkin ihale süreçlerinin yeniden planlanması düşünülmekte midir?

- İhale süreçlerinin şeffaflığı ve işlevselliği açısından ilgili kurumlara herhangi bir şikâyet ulaşmış mıdır? Ulaşmışsa bu güne kadar bu şikâyetlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

-Ülkemizin et ve hayvansal ürünlerde dışa bağımlılığının giderek arttığı düşünüldüğünde, özellikle ülkemiz ekonomisine nefes aldıracak Iğdır gibi bölgelerde üreticilerin desteklenmesine dönük ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

-Iğdır’da özellikle yaz aylarında artan hayvan ölümlerinin sebepleri nelerdir? Üreticilerimize bu sorunun önüne geçebilmek için ne gibi destekler verilmektedir?

- Küçükbaş hayvan üreticilerimizin iç ve dış piyasalarda rekabet gücünü arttırılabilmesi ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için herhangi bir çalışma planı hazırlanmakta mıdır?

- Iğdırlı üreticilerine geçtiğimiz yıl herhangi bir destekleme yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi miktarlarda destekleme yapılmıştır?

- Başta Iğdırlı üreticilerimiz olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki mera sorunu ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

-Ülkemizin hayvancılık konusunda dışa bağımlılığını azaltma hedefiyle gündeme gelen küçük ve büyük hayvan “hibe” projeleriyle ilgili Bakanlık tarafından farklı zamanlarda çelişkili açıklamalar yapılmıştır. Buna göre hayvan hibe projesi hangi aşamadadır? Bugüne kadar kaç üreticimize, ne kadar hibe yapılmıştır? Bu hibe projelerinin sonuçları ne olmuştur? Hibe projelerine devam edilmesi düşünülmekte midir?

Paylaş :
Etiketler :  CHP, HÜSEYİN ÇAMAK, EŞREF FAKIBABA

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA