2 Mayıs 2024 Perşembe

19:11   YASAKLAR İSTİKLAL CADDESİ`Nİ DE BOMBOŞ BIRAKTI   18:26   POLİS YİNE "SÜPÜR" TALİMATI VERDİ, GÖRÜNTÜ ALAN GAZETECİLER KALKANLARLA ENGELLENDİ   17:55   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE PARTİSİNİN ÖNCEKİ GENEL BAŞKANLARINI ARADI   17:54   GAZETECİLER DE 1 MAYIS`TA TANDOĞAN`DAYDI. TGS ANKARA ŞUBE BAŞKANI TARTANOĞLU: “GAZETECİLER DE İŞÇİ VE GİDEREK FAKİRLEŞİYORLAR. GAZETECİNİN MAAŞININ EN AZ İKİ ASGARİ ÜCRET OLMASINI TALEP EDİYORUZ”   17:32   ANKARA`DA 1 MAYIS TANDOĞAN`DA KUTLANDI... “TAKSİM EMEKÇİLERİNDİR, HİÇBİR ŞEKİLDE EMEKÇİLERE KAPATILAMAZ``   12:43   CHP MİLLETVEKİLİ KIŞ’TAN YENİ İLİÇ’LERE SEBEP OLACAK MADEN KANUNU’NA TEPKİ   12:43   ANKARA`DA YAĞMUR ALTINDA 1 MAYIS...    12:36   TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ: “TİP TAKSİM`E YÜRÜME KARARLILIĞINI SÜRDÜRÜYOR”   12:27   CHP PARTİ SÖZCÜSÜ YÜCEL: “İSTANBUL`DA YAŞANANLAR ÜLKEMİZ DEMOKRASİSİ ADINA ÜZÜNTÜ VERİCİ”   12:20   ÖZGÜR ÖZEL SARAÇHANE`DE... "TÜRKİYE`DEKİ TÜM EMEKÇİLERE SESLENİYORUZ; ANAYASAL HAKKINIZDIR, SENDİKALARDA ÖRGÜTLENİN"   11:54   TÜRK-İŞ, TAKSİM MEYDANI`NA ÇELENK KOYDU: "TOPLU SÖZLEŞMENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMAZSA 2028`DE HESAPLAŞIRIZ"   11:53   ÖZGÜR ÖZEL SARAÇHANE`DE... “EMEKÇİLERİ TAKSİM`E SOKMAMAK ANAYASA`YI ÇİĞNEMEKTİR"   10:58   ÖZGÜR ÖZEL SARAÇHANE`DE... "BİRİLERİ TAKSİM’İ KENDİNİN EGEMENLİK SANCAĞI OLARAK GÖRÜYOR”   10:10   İMAMOĞLU: “EMEĞİN SÖMÜRÜLMEDİĞİ, SENDİKAL ÖRGÜTLENMENİN YAYGINLAŞTIĞI BİR TÜRKİYE`Yİ GERÇEKLEŞTİRME YOLUNDA 1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN”   09:56   MERSİNLİ KADINLAR, `KADIN VE BİSİKLET` TEMALI SANAT ÇALIŞMASINDA BULUŞTU   09:51   MERSİN BÜYÜKŞEHİR KARİYER MERKEZİ ’YENİ NESİL MENTORLUK’ PROGRAMI İLE ÜNİVERSİTELİLER İŞ DÜNYASINA HAZIRLANIYOR   01:38   CHP`Lİ YAVUZYILMAZ, İLİÇ`TE BAŞKA BİR MADEN ŞİRKETİNİN DE LİÇ YIĞDIĞINI AÇIKLADI   01:12   ÖZGÜR ÖZEL, STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARIYLA TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   21:48   ÖZGÜR ÖZEL, FİLİSTİN ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİYLE TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

CHP`Lİ GÜRER; 5 DAKİKADA 22 SORU SORDU... KOMİSYON BAŞKANI CEVDET YILMAZ: BEN DE OLSAM ÖMER FETHİ BEY`E ‘BU BEŞ DAKİKA İÇİNDE KAÇ TANE SORU SORDUNUZ?` DİYE SORU SORARDIM


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; Ticaret Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`ndaki konuşmasında, 5 dakikada 22 soru sordu. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Ben de olsam, Ömer Fethi Bey`e ‘Bu beş dakika için de kaç tane soru sordunuz?` diye bir soru sorardım; epeyce soru sordu” dedi.

 

Tarih : 7 Kasım 2022 Pazartesi 21:10   Okunma : 351

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; Ticaret Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`ndaki konuşmasında, 5 dakikada 22 soru sordu. Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, “Ben de olsam, Ömer Fethi Bey`e ‘Bu beş dakika için de kaç tane soru sordunuz?` diye bir soru sorardım; epeyce soru sordu” dedi.

Ticaret Bakanlığı`nın 2023 bütçe teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`ndaki görüşmeleri sürüyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, komisyonda, 5 dakikalık konuşmasına 22 soru sığdırdı.

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz da Gürer`in soruları karşısında, “Ben de olsam Ömer Fethi Bey`e ‘Bu beş dakika için de kaç tane soru sordunuz?` diye bir soru sorardım; epeyce soru sordu” dedi. CHP`li Gürer, konuşmasında şunları söyledi:

“Satış sonrası servis hizmetleriyle ilgili durumu sizlerle paylaşmak istiyorum Sayın Bakan. Tüketici haklarıyla ilgili yaşadığım örnekle işe başlayayım. 130 bin kilometre turbo ve partikül filtresi değişimi 100 bin lira tutuyor, bu tamir parasına ülkemizde otomobil alınırdı. Tüketici hakem heyetine başvurdum, 30 bin liranın üzerindekilere bakamadıklarını belirttiler, en azından bunları güncelleyin. Tüketici araç muayene ücreti de 500 lirayı aşmış durumda, geciktikçe para yazmaktadır. Araç egzoz ölçüm muayene ücreti de bir dakika sürmekte, 110 lira yazmaktadır. Araç, periyodik muayene ücreti dışında yetkili servis bakıma girince bakımı 10 bin lirayı bulmaktadır. Sigortalar, trafik sigortaları eklenince araç sürücülerini perişan etmektedir. Zorunlu şartlar dışında araç bakımı dahi yapılmaz oldu. Satış sonrası servis hizmetleri tüketici için tam ekonomik darbeye dönüştü ve giderek ülkemizde kazaların bir nedenini de bunlar oluşturmaktadır. Bir denetim ve müdahale neden yok ve bu süreç seyrediliyorsa -demek ki- artışlar Bakanlıkça da doğal mı karşılanıyor?

Sayın Bakan, kaç kooperatif tasfiye hâlindedir? Kooperatif üyelerinin haklarını kim koruyacaktır? Bu alan tam bir bataklıktır ve kooperatif hak sahibi üyeleri korumasız durumdadır.

Sayın Bakan, ‘Turquality` Türk imajı oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş ilk ve tek marka destek programı olarak açıklanmıştı. 2006 yılında başladı. Bu süreçte desteklenen Türk şirketlerinin bazıları yabancı ülke şirketlerine satıldı. Böylece, şirket, Türk şirketi olmaktan çıktı. Ancak Türk markası olmaktan çıkan ürün için desteğin devam ettiği Sayıştay raporlarına yansıdı. Soru açık: Türk firması iken destek alıp yabancı şirkete satılan Türk markası yaratmak için verilen toplam destek tutarı nedir? Yabancı ülke tarafından satın alınan kaç şirkete marka destek ödemesi sürdürülmüş, ne kadar destek ödemesi yapılmıştır? Yabancı ülke tarafından satın alınan kaç şirkete marka destek ödemesi sürdürülmüş, ne kadar destek ödemesi yapılmıştır?

Yabancı ülke şirketi çoğunluk hissesine sahip ya da satın aldığı Türk şirketin marka desteğinden yararlanan yabancı ülke şirketi sayısı ve yararlandığı toplam tutar bugüne kadar nedir?

Yabancı ülke şirketlerine satılan Türk şirketleri ürünleri aynı zamanda Türk firması ürünleri için rakip olduğuna göre, bu bağlamda verilen desteklerin geri alınması söz konusu mudur?

Sayın Bakan, tedarik programlarının yoğunlaşması, ham madde bulmak isterken bazı firmaların yurt dışında dolandırılması kamuoyuna yansıdı. Piyasa ortalaması altında fiyat taahhüdü üzerine anlaşılan özellikle bazı Çin firmaları, peşin ödeme veya avans verip dolandırılan kaç firma başvurusu alınmıştır?

"50 KİŞİDEN FAZLA İŞÇİ ÇALIŞTIRAN TİCARİ İŞLETME SAYISI KAÇTIR?"

Ülkemizde aktif faaliyet gösteren toplam kaç ticaret şirketi ve ticari işletme bulunmaktadır? Son beş yılda kapanan işletme sayısı kaçtır? Ülkemizde 50 kişiden fazla işçi çalıştıran ticari işletme sayısı ne kadardır?  Yurt dışından ithal getirilen ürünlerin kaçının ülkemizde ithalatına izin verilmeyerek iade edilmiştir?  Ülkemizde 2022 yılında kaç canlı hayvan ithalatı gerçekleşmiştir? Lop ya da karkas et ithalatı nedir? 2022 yılında ne kadar ayçiçeği ham yağı, buğday ve arpa ithal edilmiştir? Arz açığı bulunan 21 üründen 2022 yılında yapılan ithalat nedir?

Marketlere kartel cezası kesintisi yaptınız, piyasa kontrolü diye piyasaya sundunuz ama serbest piyasa ekonomisinde marketlere gidip de fiyat yönünden ceza yazmanız olası değil. Bu durumda ‘kartel cezası` adı altında bir ceza geliştiriyorsunuz, kamuoyuna da serbest piyasa ekonomisinde fiyatlar için ceza yazılacağını neden açıklamıyorsunuz? Çünkü Türkiye Şeker Fabrikalarının fiyatlandırmasında ‘Özelleşen fabrikaların fiyatlarına müdahale edilemez` diye madde konulmuş. Bu durumda, onların serbest piyasaya istediği fiyatla ürün satması, raftaki fiyata sizin müdahale etmenizin çok gerçekçi bir olgu olmadığını düşünüyorum.

"NEDEN BUNLARI VERMEKTEN İMTİNA EDİYORSUNUZ?"

Bunun yanı sıra biraz evvel belirttiğim gibi, daha önce arz açığı bulunan ürünlerle ilgili soru önergeleri veriyoruz, TÜİK`i adres gösteriyorsunuz, oysa TÜİK`te güncel veriler yok yani 2022 yılının ilk on ayında ne kadar ürün geldiğini sorduğumuzda o güncel veriler yansımıyor, sonuçta onlar da sizden, bakanlıklardan bu bilgileri alıyorlar. Neden bunları vermekten imtina ediyorsunuz? Kamuoyunun doğru bilgilenmesi lazım, doğru bilgi olduğu zaman da onunla ilgili değerlendirme yapılabilir. Örneğin, Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında ne kadar ürün geliyor? 6 bin 700 liradan gelen buğday 4 bin 200 liradan sanayiciye veriliyor.

‘Sanayici yurt dışına un ve makarna sattı` diye bununla övünüyorsunuz. Buradaki kamu zararını bu ihracattan düşüyor musunuz? Toprak Mahsulleri Ofisi bu bağlamda zarar ederken çiftçiye gerekli desteği vermiyor. Gübreyi de sürekli ithal edeceğiz, neden buğdaya yapılan sübvanse gübreye yapılmıyor? Üreticiler bu konuda neden desteklenmiyor? Ticaret anlamında yurt dışına gönderilen ürünlerden ne kadarı da geriye geldi? Bunları da açıklarsanız memnun oluruz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA