20 Nisan 2024 Cumartesi

16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

PROF. DR. ALİ OSMAN KARABABA: RUSYA`DA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE`DE DE BAKANLIK, SANAYİDEN KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN YETERLİ DÜZEYDE DENETİM YAPMIYOR


Temiz Hava Hakkı Platformu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin (AİHM) Rusya`nın Lipetsk kentindeki hava kirliliğine karşı açılan davada Rusya`yı suçlu bularak davacılara tazminat ödemeye mahkum etmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, halk sağlığı uzmanı Prof. Ali Osman Karababa`nın değerlendirmesine de yer verildi. Karababa, “Rusya`da olduğu gibi Türkiye`de de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sanayiden kaynaklı hava kirliliğini önlemek için yeterli düzeyde izleme, denetim yapmıyor; sanayiye caydırıcı yaptırım uygulamıyor. Bakanlığın hava kalitesi izleme ağı önemli ölçüde yetersiz; ağı raporlama sisteminde kimi zaman yanlış, eksik veriler paylaşılıyor. Halen baca gazı arıtma tesislerini tamamlamamış kömürlü termik santrallerin çevre izni olmaksızın çalıştırılmasına izin veriliyor” dedi.

 

Tarih : 11 Kasım 2022 Cuma 19:17   Okunma : 398

Temiz Hava Hakkı Platformu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin (AİHM) Rusya`nın Lipetsk kentindeki hava kirliliğine karşı açılan davada Rusya`yı suçlu bularak davacılara tazminat ödemeye mahkum etmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, halk sağlığı uzmanı Prof. Ali Osman Karababa`nın değerlendirmesine de yer verildi. Karababa, “Rusya`da olduğu gibi Türkiye`de de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sanayiden kaynaklı hava kirliliğini önlemek için yeterli düzeyde izleme, denetim yapmıyor; sanayiye caydırıcı yaptırım uygulamıyor. Bakanlığın hava kalitesi izleme ağı önemli ölçüde yetersiz; ağı raporlama sisteminde kimi zaman yanlış, eksik veriler paylaşılıyor. Halen baca gazı arıtma tesislerini tamamlamamış kömürlü termik santrallerin çevre izni olmaksızın çalıştırılmasına izin veriliyor” dedi.

Temiz Hava Hakkı Platformu, bugün yaptığı yazılı açıklamada, AİHM`in Rusya`nın Lipetsk kentindeki hava kirliliğine karşı açılan davada Rusya`yı suçlu bularak davacılara tazminat ödemeye mahkum etmesi değerlendirildi. Uzman görüşlerine de yer verilen açıklama şöyle:

“AİHM, dünya genelinde milyonlarca insanın erken ölümüne ve yaşamsal sağlık sorunlarına yol açan hava kirliliği ile ilgili önemli bir karara imza attı.  Rusya`nın ağır sanayi kentlerinden olan Lipetsk`te uzun yıllardır hava kirliliğine maruz kalan bir grup insan, şehirde 1900`lerin başından beri işletmede olan ve sayıları giderek artan demir-çelik, makine ve kimya fabrikalarının yarattığı hava kirliliği nedeniyle Rus devletini dava etmişti. Davacı Pavlov ve arkadaşları, Rus mahkemelerinin devletin kirliliğe karşı bazı önlemleri aldığına dair kanıtlara dayanarak reddettiği davayı, 2009 yılında AİHM`e taşımıştı. AİHM, nihayet geçtiğimiz ekim ayında davacılar lehine karar verdi. 

Mahkeme, Rus devletini, kentteki sanayiden kaynaklı hava kirliliği ile mücadelede yeterli özeni göstermediği ve davacıların sağlıklı bir çevrede yaşama haklarını gerektiği gibi gözetmediği için, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin (AİHS) ‘özel yaşama ve aileye saygı` hakkını güvence altına alan 8. maddesini ihlal ettiği gerekçesi ile davacılara tazminat ödemeye mahkum etti.

İSMAİL HAKKI ATAL: BU KARARLA AĞIR SANAYİ TESİSLERİ ÇEVRESİNDE YAŞAYAN İNSANLAR, SAĞLIK RİSKLERİ NEDENİYLE DAVA AÇABİLECEKLER

Çevre avukatı İsmail Hakkı Atal, kararı şöyle yorumladı:

‘AİHM`nin bu kararına göre, fabrikalar ve termik santrallere yakın yaşamak dahi dava açabilmek için yeterli önkoşul haline geldi. Bu kararla artık ağır sanayi tesisleri çevresinde yaşayan insanlar, hasta olmasalar da gelecekteki sağlık riskleri nedeniyle dava açabilecekler.`

AİHM`in kararları, AİHS`ye taraf üye devletler için hem kendi ulusal mahkemelerinin kararlarının hem de anayasalarının üzerinde bağlayıcılığa sahip. Ayrıca AİHM kararları, diğer taraf devletlerden yapılacak tüm diğer başvurular için emsal olma özelliği taşıyor.

ALİ OSMAN KARABABA: DİLOVASI`NDA KANSERDEN ÖLÜM ORANLARININ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜÇ KATI OLDUĞUNU İSPATLANDI

Davanın Türkiye için de önemli bir emsal olduğunu belirten Temiz Hava Hakkı Platformu`ndan halk sağlığı uzmanı Prof. Ali Osman Karababa, şöyle dedi:

‘Bilimsel çalışmalar, hava kirliliğinin ani bebek ölümlerine, çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişim bozukluklarına, çocuk ve yetişkinlerde çok ağır solunum ve kalp-damar hastalıklarına yol açtığını gösteriyor. Türkiye`den de hava kirliliğini kanser ve erken ölümlerle ilişkilendiren bilimsel çalışmalar var. Örneğin Prof. Dr. Hamzaoğlu ve arkadaşları, ağır sanayinin ve hava kirliliğinin yoğun olduğu Dilovası`nda (Kocaeli) kanserden ölüm oranlarının Türkiye ortalamasının üç katı olduğunu ispatladı. Benzer şekilde 40 yıldır termik santralle yaşayan Yatağan`da devlet hastanesi kayıtlarına dayanarak çalışma yürüten Prof. Dr. Genç ve arkadaşları, Yatağan`da bu oranın iki kattan fazla olduğunu tespit etti. Sanayiden kaynaklı hava kirliliği ile ölümcül hastalıklar arasındaki ilişki bilimsel olarak net biçimde ortadadır.`

‘Türkiye`de de on yıllardır süren bir temiz hava hakkı mücadelesi geçmişi var. Konuyla ilgili yüz binin üzerinde imzacısı olan ‘Temiz Hava Haktır` (change.org/TemizHavaHaktir) kampanyası da 3 yıldır, havayı kirleten termik santrallerin kapatılması talebiyle devam ediyor` diyen Prof. Dr. Karababa, herkesi kampanyaya destek olmaya çağırdı.

Dünya Sağlık Örgütü`ne göre, Türkiye`de hava kirliliği yüzünden her yıl 37 bin erken ölüm yaşanıyor. Bu erken ölümler, gayrisafi milli hasılanın yüzde 6`sı oranında ekonomik kayba yol açıyor.

Geçtiğimiz temmuz ayında sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının Birleşmiş Milletler tarafından ‘evrensel insan hakkı` olarak tanındığını hatırlatan Prof. Dr. Karababa, ‘Ancak maalesef, bu davada Rusya`da olduğu gibi Türkiye`de de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sanayiden kaynaklı hava kirliliğini önlemek için yeterli düzeyde izleme, denetim yapmıyor; sanayiye caydırıcı yaptırım uygulamıyor. Bakanlığın hava kalitesi izleme ağı önemli ölçüde yetersiz; ağı raporlama sisteminde kimi zaman yanlış, eksik veriler paylaşılıyor. Halen baca gazı arıtma tesislerini tamamlamamış kömürlü termik santrallerin çevre izni olmaksızın çalıştırılmasına izin veriliyor` diye ekledi.

ATAL: HAVA KİRLİLİĞİNE SEBEP OLANLAR SORUMLULUĞU ÜSTLENMEK DURUMUNDA KALACAK

Avukat Atal, AİHM`in bu kararının özellikle termik santrallere karşı hukuki mücadelenin önünü açacağını söylüyor. Çevre kirliliği davalarındaki en büyük engellerden birinin, davacıların, kirlilikten kaynaklı birebir zararlarını gösteren sağlık raporları alma zorunluluğu olduğunu ve bu raporlar için çok detaylı ve yüksek maliyetli laboratuvar araştırmaları yapılması gerektiğini hatırlatan Atal, şöyle diyor:

‘Artık kişideki hastalıkla ağır sanayi tesisi arasında ‘şüpheye yer bırakmayacak şekilde nedensellik bağını` gösteren sağlık raporlarına gerek olmadan karar alınabilecek. AİHS`nin 8. maddesi doğrultusunda özel yaşam hakkının ihlali kararının verilebilmesi sayesinde hava kirliliğine sebep olanlar, sorumluluğu üstlenmek durumunda kalacak.`

ÖZLEM ALTIPARMAK: AİHM KARARINI ÜMİT VERİCİ BULUYORUZ

Kararı değerlendiren çevre avukatı Özlem Altıparmak ise şöyle dedi:

‘Lipetsk`te, davacıların evleri ile büyük sanayi kuruluşlarının bulunduğu bölgeler arasında birkaç kilometre mesafe var. Ancak AİHM, bu mesafeye bakılmaksızın davacıların sanayiden kaynaklı kirlilikten doğrudan etkilendiklerine ve özel hayatlarına saygı haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Bu karara dayanarak, çevresel kirliliğin etki alanına ilişkin daha geniş yorum yapabilmek mümkün. AİHM`in bu kararı çok önemli, çünkü sanayi kaynaklı hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde stratejik davalar yoluyla devletlerin sorumluluğunu hatırlatmanın önünü açıyor. Temiz havanın bir insan hakkı olması ve devletlerin, korunan menfaatler arasında denge kurarken temiz hava hakkını da dikkate alması gerekliliğini vurguladığı için bu gelişmeyi ve AİHM kararını ümit verici buluyoruz.`”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA