10 Eylül 2025 Çarşamba

01:01   CHP 102 YAŞıNDA: SEÇER’DEN BIRLIK, ADALET VE UMUT MESAJı   16:18    TARSUS BELEDIYESI’NDEN ORTAK AKıLLA HIZMET ATAĞı   16:16   AKDENIZ ZABıTASı, YOĞUN ŞIKAYETLERE NEDEN OLAN “KUŞ PAZARı”Nı KALDıRDı   16:15   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI İLE KADıNLAR DIREKSIYONDA, KARIYER YOLUNDA   16:13   MEZITLI BELEDIYESI’NIN ÜCRETSIZ PSIKOLOG VE DIYETISYEN HIZMETI   16:11   TOROSLAR’A 5 PARK MÜJDESI   16:09   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN EVLILIKTE SAĞLıKLı ILETIŞIM EĞITIMI   21:33   LOJISTIKTE YENI ÇAĞ: ŞEHIR İÇI TESISTE HıZ, VERIM VE SÜRDÜRÜLEBILIRLIK YARıŞı   21:13   GOLDEN GLOBAL’DAN DIJITAL ATıLıM: 190 ÜLKEYE SANIYELER İÇINDE PARA TRANSFERI   16:52   “KıZKALESI’NDE KUM, FILE VE KÜRESEL REKABET”   16:23   BAŞKAN V. ŞENER’DEN YENI EĞITIM-ÖĞRETIM YıLı MESAJı   15:52   GÜRSEL TEKIN: “CHP’YI PARÇALAMAYA ÇALıŞANLARA GEÇIT YOK!”   15:37   CHP İSTANBUL’DA OLAĞANÜSTÜ KONGREYE GIDIYOR: DELEGELER İMZAYLA HAREKETE GEÇTI   10:27   BELÇIKA ILE TICARETIN YENI ROTASı MERSIN’DEN GEÇIYOR   10:11   AVRUPA’DAN SERT TEPKI: “CHP’YE YAPıLANLAR DEMOKRASIYE DARBE”   02:46   FILENIN SULTANLARı’NıN GALATAPORT KUTLAMASı VALILIK KARARıYLA İPTAL EDILDI   02:37   DEM PARTI HEYETI CHP İL BINASıNA YÜRÜDÜ: “DEMOKRASI ÇEMBERI KIMIN?”   01:27   “DEMOKRASIYE ABLUKA: UYSAL’DAN AKP’YE SERT TEPKI”   01:20   İSTANBUL’DA TENCERELI DIRENIŞ: CHP İL BINASıNA ABLUKAYA TEPKI EVLERDEN YÜKSELDI   23:01   CHP İL BAŞKANLıĞı ÖNÜNDE DEMOKRASI NÖBETI:“BABA OCAĞıNA SAHIP ÇıK!”  
 
     
   

GAZETECİ-YAZAR ORHAN ERİNÇ HAYATINI KAYBETTİ


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkanlarından, eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yönetim Kurulu Başkanı, eski Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı, 2009 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi gazeteci-yazar Orhan Erinç; 87 yaşında yaşamını yitirdi.

 

Tarih : 23 Ocak 2023 Pazartesi 13:06   Okunma : 498

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkanlarından, eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yönetim Kurulu Başkanı, eski Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı, 2009 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi gazeteci-yazar Orhan Erinç; 87 yaşında yaşamını yitirdi.

Gazeteci-yazar Orhan Erinç, dün, 87 yaşında yaşamını yitirdi. TGC`den yapılan açıklamada, önceki başkanlarından; eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Yönetim Kurulu Başkanı, 2009 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi Orhan Erinç`in cenazesi ile ilgili bilgilerin daha sonra duyurulacağı belirtildi. Açıklama, şöyle:

“Değerli meslektaşımız, önceki başkanımız Orhan Erinç`i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Orhan Erinç uzun yıllar süren meslek hayatında muhabirliği çok önemseyen tutumuyla öne çıktı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti`nin hemen her kademesinde hizmet verdi. Son olarak 2001- 2013 yılları arasında başkanlık görevini sürdürdü. Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Sendikası`nda da iki dönem Genel Başkanlık görevinde bulundu. Basın tarihine kara bir leke olarak geçen Cumhuriyet davasında çalışma arkadaşlarıyla birlikte yargılandı, hüküm giydi. Ancak Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği hükmü usulden bozdu. Basın dünyamızda sevilen, sayılan kişiliğiyle tanınan Orhan Erinç köşe yazılarını Cumhuriyet`ten ayrılana dek aralıksız sürdürdü. Mesleğimize başarıyla hizmet veren önceki başkanımız Orhan Erinç`in ailesinin, dostlarının ve meslektaşlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

ORHAN ERİNÇ KİMDİR?

Orhan Erinç, 4 Ocak 1936`da Balıkesir`de doğdu. Özel Gazetecilik Okulu`nu bitirdi. Son Posta (1957- 1962), Yeni Sabah (1962- 1963), Cumhuriyet (1963- 1981) gazetelerinde muhabir, istihbarat şefi, sekreter ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. Kısa bir süre Gece Postası gazetesinde (1962) genel yayın müdürlüğü görevi yaptı. Hürriyet gazetesinde (1981- 1984) köşe yazarı olarak görev aldı. Türk Haberler Ajansı`nda (1984- 1985) genel yayın müdürlüğü, Güneş Gazetesi`nde (1987- 1990) dizi yazılar ve araştırma müdürlüğü yaptı.

1960- 1990 yılları arasında TGC`nin yayımladığı İstanbul Bayram Gazetesi`nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak görev aldı. 15 Şubat 1993`te Genel Yayın Danışmanı olarak Cumhuriyet gazetesine döndü. 3 Eylül 1994`te Genel Yayın Yönetmeliği`ne getirildi. 4 Ocak 2001`de köşe yazarı olarak görev yapmaya başladı. 6 Temmuz 2010`da Cumhuriyet Vakfı Başkanlığı`na seçildi ve Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahipliği`ne getirildi. 8 Eylül 2018 itibarıyla Cumhuriyet gazetesiyle ilişkisi kalmadı.

BİRÇOK ÖDÜLE DEĞER GÖRÜLDÜ

Aralarında haber (1972), röportaj (1963- 1970), inceleme (1967- 1968- 1970- 1971- 1972) dallarında olmak üzere 8 Gazetecilik Başarı Ödülü, Türk Dil Kurumu Basın Dil Ödülü (1976), İstanbul Tabip Odası Sağlık Ödülü (1995), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü (1997) Türkiye Bilişim Vakfı Bilişim Medya Ödülü (1998), Sevda- Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü gümüş madalyası (1999), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü (2009), Denizli Gazeteciler Cemiyeti ve Denizli Ticaret Odası Kristal Horoz Yarışması Onur Ödülü (2009), İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 60. Yıl Onur Ödülü (2010), Futbol Adamları Derneği Basın Ödülü (2010), 1.Yaşar Doğu Basın Ödülü (2011) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Uğur Mumcu Yaşam Boyu Başarı Ödülü (20 Ocak 2018) de bulunan ödülleri var.

“Seçim 1977” kitabını hazırladı. “Türk Basınında Cumhuriyet`in 60 Yılı” kitabını (1983) İbrahim Örs ile birlikte yazdı. 1960- 1972 yılları arasında haber, röportaj ve incelemelerinden seçtiği 16 konuyu 1996`daki  durumları ile yansıtan “Bir Arpa Boyu” (Mart 1996) , “Medya ile Politika”(Ekim 1996), “Pazartesi Yazıları/ Şu Bizim Enayi Defteri” (Aralık 1999), “Demokrasiye Kitakse” (Şubat 2005), “Sıkmabaşın Başağrısı”(Mart 2008), “Medya ve Demokrasi Masalları” (Ekim 2008), “Atatürk`ün Emniyet Müdürü” (Hazırlayan- 2010), “10 KASIM Öncesi ve Sonrası- Atatürk`ün Vefatı” (Hazırlayan- Kasım 2011), “10 KASIM/ Atatürk`ün Ardından Ne Yazdılar”(10 Kasım 2015- Cumhuriyet) adlı kitapları yayımlandı.

TGC Yönetim Kurullarında üyelik (1973- 1992) ve Genel Sekreterlik (1983- 1990) görevleri yaptı. TGS`de Yönetim Kurulu üyeliği (1971- 1972) ve Genel Başkanlık (10 Ekim 1989- 9 Haziran 1995) yaptı. 1998`de TGC`de Başkan Yardımcısı, 1 Nisan 2001`de başkan seçildi. 26 Nisan 2013`te aday olmayarak yönetimden ayrıldı. Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu`nda üye olarak (1980- 1992) çalıştı.

ÜNİVERSİTELERDE DERSLER VERDİ

İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu`nda (İletişim Fakültesi) yüksek lisans Düzeyinde (1983) “Türk Basınının Ortak Sorunları”, lisans düzeyinde (1986- 1995) “Haber Toplama ve Yazma Tekniği” ile “Basın Ahlakı”, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi`nde (2006- 2007) “Temel Gazetecilik” dersleri verdi. Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. (2001-2009)

Cumhuriyet Gazetesi`nde Ekim 1963 ile Eylül 2018 arasındaki iki dönemde toplam 43 yıl muhabir, istihbarat şefi, editör, yazı işleri müdürü, genel yayın danışmanı, genel yayın yönetmeni, yazar ve imtiyaz sahibi olarak görev yapan ilk çalışan oldu. Evli ve iki kızı bir torunu var.

Türkiye Gazeteciler Sendikası ise “Sendikamızın önceki başkanlarından, 65 yıllık gazetecilik yaşamının yaklaşık 50 yılını Cumhuriyet gazetesine vermiş meslek büyüğümüz Orhan Erinç`i kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Dürüst, çalışkan, özverili, mütevazı ve sağduyulu bir insandı. Çok özleyeceğiz. Başımız sağolsun” açıklamasını yaptı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA