3 Mayıs 2026 Pazar

16:35   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI’NDE VAHAP SEÇER DÖNEMI!   16:25   BAŞKAN SEÇER’DEN ANKARA’DA ‘DEMOKRASI’ VE ‘ADALET’ MUHTıRASı: ‘HUKUK İKTIDARDAN ÜSTÜNDÜR!’   14:26   ALANYA’DA ÇIFTÇININ YÜZÜ GÜLDÜ: 100 ÜRETICIYE DEV DESTEK!   14:09   DERYA GRUP’TA 1 MAYıS COŞKUSU!   09:55   1 MAYıS’TA TAKSIM’DEN SERT MESAJ: ’BU YASAK SADECE BIR MEYDAN YASAĞı DEĞILDIR!’   09:25   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS MESAJı: ’YA ONURLU BIR YAŞAM YA BU KARA DÜZEN!’   02:58   İBB DAVASıNDA FLAŞ TAHLIYE KARARLARı! İNAN GÜNEY’DEN CEZAEVINDEN İLK MESAJ: ’TEK KIŞILIK ÖRGÜT ÜNVANı BANA KALDı’   01:01   İBB DAVASıNDA KRITIK TAHLIYE KARARı: 15 İSIM SERBEST BıRAKıLDı! CEZAEVI ÖNÜNDE DUYGUSAL ANLAR   22:44    MERSIN’DE TRAFIK ÇILESINE NEŞTER: DEV PROJE AÇıLDı!   22:23   CHP’DEN ARIF KOCABıYıK KARARı: ’ÜYELIK İŞLEMLERI DURDURULDU!’   19:30   CHP’DEN ÇOK SERT ‘SıZıNTı’ TEPKISI: ’DEVLETIN NAMUSUNA EMANET EDILEN GÖRÜNTÜLER NASıL SERVIS EDILIR?’   09:15   MERSIN’IN İÇME SUYU EMIN ELLERDE: MESKİ LABORATUVARı DÜNYA STANDARTLARıNDA TESCILLENDI!   16:24   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN’DAN BURSA’DA "ÖZELLEŞTIRME" TEPKISI: "BUGÜN BU ALANLARA EL KOYDUĞUNU DÜŞÜNENLER, YARıN BUNUN HESABıNı VERMEK ZORUNDA KALACAK"   15:23   SEDEF GÜLER DAVASıNDA MAHKEME SANıKLARıN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERDI... ANNE GÜLIZAR SEZER: ADALET YERINI BULSUN   15:23   TAKSIM’DE “KANLı 1 MAYıS” ANMASı... ÇERKEZOĞLU: “BU MEYDAN IŞÇILERIN, EMEKÇILERIN HAFıZASı; BIRLIĞIMIZ, DAYANıŞMAMıZDıR”   14:21   ÖZGÜR ÖZEL, ERGÜN ATALAY ILE GÖRÜŞTÜ… ÖZEL: “ERDOĞAN’A BIR SAMIMIYET ÇAĞRıSıNDA BULUNUYORUM: GELIN, HEP BIRLIKTE IŞÇIYE ELIMIZI UZATALıM”   13:12   İBB DAVASı’NıN 29. GÜNÜNDE, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN ILE MURAT KAPKI ARASıNDA GERGINLIK YAŞANDı   11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!  
 
     
   

AHMET KAYA: ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 54 ZAM YAPAN İKTİDARIN ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİNE YÜZDE 122,9 ZAM YAPMASI NE AKILLA NE VİCDANLA İZAH EDİLEBİLİR


CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Asgari ücrete yüzde 54 nispetinde yapılan zammı büyük artış olarak millete takdim eden bu iktidarın araç muayene ücretlerine yüzde 122,9 nispetinde zam yapması ne akılla ne vicdanla ne matematikle izah edilebilir değildir” dedi.

 

Tarih : 25 Ocak 2023 Çarşamba 12:25   Okunma : 709

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Asgari ücrete yüzde 54 nispetinde yapılan zammı büyük artış olarak millete takdim eden bu iktidarın araç muayene ücretlerine yüzde 122,9 nispetinde zam yapması ne akılla ne vicdanla ne matematikle izah edilebilir değildir” dedi.

Ahmet Kaya, TBMM Genel Kurulu`nda dün yaptığı konuşmada, araç muayene ücretlerine bu yıl yapılan yüzde 122,9 oranındaki zammı eleştirdi. Kaya, şunları söyledi:

“İYİ Parti grubunun araç muayene ücretlerindeki artış ve vatandaşların sorunlarının araştırılması konusundaki araştırma önergesi üzerine söz aldım. Okuyunca tabii araç muayene ücretlerindeki artış ifadesi var. Arkadaşlar, yüzde 122,9 nispetindeki bir rakamı artış olarak nitelemek ne kadar doğru, ne kadar insaflı bir yaklaşım? Açıkçası ben, bunu bir artış değil, bir rezalet olarak; vatandaşa, millete bir zulüm olarak değerlendiriyorum. Ülkede bugün devletin resmi kurumunun açıkladığı enflasyon rakamı yüzde 65,27 iken, bu ülkenin emeklisine, bu ülkenin memuruna yüzde 30 zammı büyük bir zam olarak, bir lütuf olarak iktidar millete sunarken, asgari ücrete yüzde 54 nispetinde yapılan zammı büyük artış olarak millete takdim eden bu iktidarın araç muayene ücretlerine yüzde 122,9 nispetinde zam yapması ne akılla ne vicdanla ne matematikle izah edilebilir değildir.”

“20 YILLIK ÖZELLEŞTİRME BEDELİ 1 YILDA ÇIKTI”

Sizlerin de bildiğiniz gibi ülkemizde, AKP iktidarından önce, hatta 2005 yılına kadar araç muayene hizmetleri Karayolları Genel Müdürlüğü eliyle yapılıyordu. AKP iktidarı, ‘babalar gibi satarız` anlayışının bir yansıması olarak araç muayene istasyonlarımızı da 2005 yılında özelleştirdi. 20 yıllık bir anlaşma imzalandı Alman ve İngiliz firmalarıyla. İçlerinde Doğuş Holding`in de olduğu bir konsorsiyumla ve 613 milyon 500 bin dolara bir anlaşma imzalandı. Sonrasında bu fiyat pahalı geldi, yüzde 10`luk bir indirim yapılarak bu fiyat 552 milyon 150 bin dolara indirildi. İlk bakışta iyi para olarak görülebilir ama arkadaşlar, sadece bu yıl, hesabını yaptık, yaklaşık olarak söylüyorum, 12 milyon 400 bin aracın muayene edileceği bilgisi var. Rakamları az önce söyledik. Yüzde 122,9 nispetinde bir artış bu yılki araç muayene ücret rakamlarına yansıtıldığı zaman ne kadar bir para toplanacak diye baktık. Yaklaşık 14 milyar lira gibi bir paranın bu yıl için araç muayene ücretlerinden toplanacağını, dolar kuruna böldüğümüz zaman yaklaşık 700 milyon dolar gibi bir gelir elde edileceğini gördük. Ne kadara özelleştirmiştik? 552 milyon dolara. Düşünebiliyor musunuz arkadaşlar, sadece bu yıl yaklaşık 700 milyon dolar gibi bir rakam gelir elde edilecek araç muayene istasyonlarından. Ama biz, bu güzide kurumumuzu, bir tekel oluşturarak piyasadaki rekabeti ortadan kaldırma pahasına 552 milyon dolara, ağırlıklı yabancılara, resmen peşkeş çekmişiz. Tabii burada şunu da söylemek lazım; bu rakam içinde devlete ödenecek paylar ve işletme giderleri düşünülmemiş.

“TEK BİR CIVATA SIKMADAN BİN 130 LİRA ALIYORLAR”

Ortada düpedüz bir soygun var. Vatandaşın ödeyemeyeceği bir yükü, bir külfeti vatandaşın sırtına yüklemişiz. Buna seyirci kalmamalıyız. Yani ‘bu araç muayene istasyonlarını özelleştirdik; bu özel bir şirket, buna bir şey yapamayız` demememiz lazım ve vatandaşa yüklenen bu aşırı yükün karşısında hep birlikte durup bu rakamların indirilmesine yardımcı olmamız lazım. Bakın, araç muayene istasyonlarında yapılan muayenelerin işlem süresi, yer yer değişiklikler gösterse de ortalama 10-15 dakikalık bir zaman. Bunun karşılığında arkadaşlar, 2023 yılında otomobil, minibüs ve kamyonetlerden alınacak ücret bin 130 lira. Bir cıvata sıkmadan, hiçbir hizmet vermeden bir araçtan bin 130 lira alacağız. Emeklinin bayram ikramiyesi ne kadardı? Bin lira. Yani bayram ikramiyesiyle emekli, araç muayene ücretini ödeyemez hâle gelmiştir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA