4 Eylül 2026 Cuma

22:30   TATLıCı MAKINESIYLE BAŞLADı, KENDI İŞININ PATRONU OLDU: 60 YAŞıNDAKI MERYEM ÖNDER’DEN İLHAM VEREN BAŞARı HIKÂYESI   22:20   SILIVRI’DEKI İBB DAVASıNDA FLAŞ TAHLIYE KARARı! DURUŞMA SALONUNDA GÖZYAŞLARı VE İSYAN   22:10   PARKEDE VARGAS FıRTıNASı! FILENIN SULTANLARı ALMANYA’Yı YıKTı, YARı FINALDE DEV RAKIP!   20:38   DEVA PARTISI MERSIN İL BAŞKANı NECMI AĞAOĞLU’NDAN SILIVRI’DEKI GEMI KAZASıNA İLIŞKIN KRITIK AÇıKLAMA: ’DENIZDE GEÇEN HER SANIYE HAYATI’   20:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN YEREL ÜRETIME DEV HAMLE: GÜLNAR KUŞ ÜZÜMÜ’NDEN SONRA GÖLEVEZ VE SIYAH İNCIR DE TESCIL YOLUNDA   20:25   AKDENIZ’DE İNANÇ MERKEZLERINE PROFESYONEL DOKUNUŞ: MOBIL EKIPLER GECE GÜNDÜZ SAHADA!   19:30   KAKLıKTAŞı VE ÇAMALAN’DA YOL MESAISI: TARSUS BELEDIYESI KıRSALDA ULAŞıM KONFORUNU ARTıRıYOR   10:31   TÜİK SON DAKIKA DUYURDU: AĞUSTOS AYı ENFLASYON RAKAMLARı BELLI OLDU! İŞTE YENI ORANLAR   10:24   MERSIN’DE DIJITAL LIDERLIK RÜZGARı: BÜYÜKŞEHIR’DEN İŞ DÜNYASıNA DEV ADıM   09:52   ENAG AĞUSTOS AYı ENFLASYON RAKAMLARıNı AÇıKLADı: YıLLıK ARTıŞ YÜZDE 50 SıNıRıNDA!   08:58   İBB VE ÜSKÜDAR BELEDIYESI’NE EŞ ZAMANLı OPERASYON: ÇOK SAYıDA GÖZALTı VAR!   05:35   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, İZMIR’DE YÜRÜYÜŞE KATıLDı   03:30    GÜÇLÜ BASıN VURGUSU: YENI PARTI’DEN TGS VE TGC’YE KRITIK ZIYARET!   02:22   DILEK KAYA İMAMOĞLU’NDAN 18. AY MESAJı: ’SILIVRI’DEN YÜKSELEN SES HEPIMIZIN VICDANıNA HAYKıRıYOR’   22:33   MERSIN’DE NEFRET SÖYLEMINE KARŞı SERT TEPKI: ’HALKı KIN VE DÜŞMANLıĞA TAHRIK AÇıKÇA SUÇTUR’   21:10   MERSINLILERIN UĞRAK NOKTASıYDı: TOROSLAR’DAKI O DEV PIKNIK ALANı BAŞTAN AŞAĞı YENILENIYOR!   20:33   MERSIN’DE GÜNLÜK 1.403 TL ÖDEMELI VE İŞ GARANTILI DEV FıRSAT: 35 KIŞI ALıNACAK!   20:15   VAHAP SEÇER BAŞKENTE DAMGA VURDU: ULAŞıMDA ’NESILLER ARASı ADALET’ DÖNEMI   20:10   60 YıLLıK DEVDEN DEV YATıRıM: YENI İNCI’DEN 2026’DA 150 MILYON TL’LIK HAMLE!   19:56   ZELIHA SUNAL’DAN GELECEĞI DEĞIŞTIRECEK İKI YENI KITAP: ATıK DEĞIL, DÖNÜŞÜM VAR!  
 
     
   

ÖMER FETHİ GÜRER: "KURAKLIĞA BİR ÖNLEM ALINMALI. ÇİFTÇİNİN ZARARI DA KARŞILANMALI Kİ AYAKTA DURABİLSİNLER"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Ulukışla`da kuraklıktan etkilenen çavdar tarlalarını gezdi. Gürer, “Kuraklığa bir önlem alınması lazım. Ayrıca çiftçinin uğradığı zararların da mutlak surette bir an önce tespit yapılarak karşılanması lazım ki ayakta durabilsinler. Artık çiftçilik zaten kırsalda giderek yok oluyor. Yaş ortalaması 50-55, gençler artık çiftçilik yapmıyor. Bir de böyle kurum tarım yapılan alanlarda kuraklığın etkisiyle yaşanan büyük sorunlar var. Çözüm mutlaka siyasi iktidar tarafından sağlanmalı. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu bölgedeki çiftçilerimizin yaşadığı zarar karşılanmalı” dedi.

 

Tarih : 26 Ocak 2023 Perşembe 14:15   Okunma : 402

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Ulukışla`da kuraklıktan etkilenen çavdar tarlalarını gezdi. Gürer, “Kuraklığa bir önlem alınması lazım. Ayrıca çiftçinin uğradığı zararların da mutlak surette bir an önce tespit yapılarak karşılanması lazım ki ayakta durabilsinler. Artık çiftçilik zaten kırsalda giderek yok oluyor. Yaş ortalaması 50-55, gençler artık çiftçilik yapmıyor. Bir de böyle kurum tarım yapılan alanlarda kuraklığın etkisiyle yaşanan büyük sorunlar var. Çözüm mutlaka siyasi iktidar tarafından sağlanmalı. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu bölgedeki çiftçilerimizin yaşadığı zarar karşılanmalı” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Ulukışla`da kuraklıktan etkilenen çavdar tarlalarını gezdi. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gürer, burada “Kuru tarım alanlarında kar ve yağmur olmayınca bu yıl ekilen çavdarlar da topraktan ne yazık ki beklendiği biçimde çıkmadı. Bölgede de göletlerde sorunlar var” dedi. Gürer`in “Göletlerde ciddi anlamda bir çekilme var, değil mi?” sorusu üzerine üretici, “Evet. Ben göletlere baktım. Göletlerde şu anda 3`te 1 oranda bir doluluk var. Hüsniye Göleti, Porsuk Göleti, çevremizdeki diğer göletlerde de durum aynı. Bu da beraberinde bu sezon yetiştirilecek olan tarla sebzelerini ciddi anlamda olumsuz olarak etkileyecek” diye konuştu.

TARLA SAHİBİ: TOPRAĞIN İÇİNDE ÇAVDAR KURU DURUYOR, ÇIKMIYOR

Gürer ise, “Gölette su yok. Burası da kuru tarım alanı. Buraya da çavdar ekilmiş. Normalde çavdar belli bir seviyede olması gerekiyordu ama şu anda görüldüğü gibi tarladan zor seçiliyor” ifadelerini kullandı. Tarlanın sahibi ise kuraklığın etkisinin hissedip hissedilmediğine ilişkin soruya, “İçinde hâlâ kuru buğday duruyor, çavdar duruyor. Çavdar bile kuru duruyor, çıkmıyor yani. Yağıştan dolayı, çıkmıyor yani” yanıtını verdi. Devamında ise gübre attığını belirten tarla sahibi, “Gübresiz kuru tarım yapamıyoruz zaten. Çavdarın tohumu 11-12 liraydı. Gübreyi 19`dan aldık” diye konuştu.

“ZARARIMIZ BİZE KALACAK”

Tarla sahibi, Çiftçi Kayıt Sistemi`nin (ÇKS) olduğunu ama Tarım Sigortaları Havuzu`na (TARSİM) kayıt yaptırmadığını söyledi.  Bunun üzerine Gürer “Zararınız ne olacak” diye sordu. Tarla sahibi ise “Zararımız bize, kendimize kalacak. Buralar kuru olduğu için bir daha ekim olmaz” dedi.

Ekim ayında tarlayı ektiklerini söyleyen bir başka üretici, Gürer`in zararlarının karşılanmasını isteyip istemediklerine ilişkin sorusu üzerine “Tabii vekilim, böyle olursa bu işin altından kalkamayız” dedi. Üretici kuru tarımda yılda 200-250 kilogram verim aldıklarını ancak bu durumda bunun zor olduğunu kaydetti. Bu yıl tekrar ekim yapamazlarsa ne yapacaklarını soran Gürer`e üretici, “Bunun üzerine bir şey atamayız yani. Anca ne çıkarsa ona razı olacağız” dedi.

“ÇİFTÇİNİN UĞRADIĞI ZARARLARIN DA MUTLAK SURETTE BİR AN ÖNCE TESPİT YAPILARAK KARŞILANMASI LAZIM Kİ AYAKTA DURABİLSİNLER”

Gürer devamında şöyle konuştu:

“Göletlerde de sularda bayağı seviye düşmüş. Hem göletten sulama suyu olarak sulama yapanlar hem de kuru tarımda yağacak yağmur ve kar ile üretim yapacak olanlar bu yıl ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntının önemli bir yansıması da hayvancılık yapanların mera alanlarının dışında hayvan yemi olarak çavdar ve arpa üretimin düşmesi ciddi bir maliyet artışını da getirecek. Çünkü fiyatlar yükselecek. Buğdaydaki fiyat değişkenliği ekmeğin fiyatını etkileyecek, raftaki diğer ürünlere de doğrudan yansıyacak.

Kuraklığa bir önlem alınması lazım. Ayrıca çiftçinin uğradığı zararların da mutlak surette bir an önce tespit yapılarak karşılanması lazım ki ayakta durabilsinler. Artık çiftçilik zaten kırsalda giderek yok oluyor. Yaş ortalaması 50-55, gençler artık çiftçilik yapmıyor. Bir de böyle kurum tarım yapılan alanlarda kuraklığın etkisiyle yaşanan büyük sorunlar var. Çözüm mutlaka siyasi iktidar tarafından sağlanmalı. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu bölgedeki çiftçilerimizin yaşadığı zarar karşılanmalı.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA