3 Mayıs 2026 Pazar

16:35   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI’NDE VAHAP SEÇER DÖNEMI!   16:25   BAŞKAN SEÇER’DEN ANKARA’DA ‘DEMOKRASI’ VE ‘ADALET’ MUHTıRASı: ‘HUKUK İKTIDARDAN ÜSTÜNDÜR!’   14:26   ALANYA’DA ÇIFTÇININ YÜZÜ GÜLDÜ: 100 ÜRETICIYE DEV DESTEK!   14:09   DERYA GRUP’TA 1 MAYıS COŞKUSU!   09:55   1 MAYıS’TA TAKSIM’DEN SERT MESAJ: ’BU YASAK SADECE BIR MEYDAN YASAĞı DEĞILDIR!’   09:25   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS MESAJı: ’YA ONURLU BIR YAŞAM YA BU KARA DÜZEN!’   02:58   İBB DAVASıNDA FLAŞ TAHLIYE KARARLARı! İNAN GÜNEY’DEN CEZAEVINDEN İLK MESAJ: ’TEK KIŞILIK ÖRGÜT ÜNVANı BANA KALDı’   01:01   İBB DAVASıNDA KRITIK TAHLIYE KARARı: 15 İSIM SERBEST BıRAKıLDı! CEZAEVI ÖNÜNDE DUYGUSAL ANLAR   22:44    MERSIN’DE TRAFIK ÇILESINE NEŞTER: DEV PROJE AÇıLDı!   22:23   CHP’DEN ARIF KOCABıYıK KARARı: ’ÜYELIK İŞLEMLERI DURDURULDU!’   19:30   CHP’DEN ÇOK SERT ‘SıZıNTı’ TEPKISI: ’DEVLETIN NAMUSUNA EMANET EDILEN GÖRÜNTÜLER NASıL SERVIS EDILIR?’   09:15   MERSIN’IN İÇME SUYU EMIN ELLERDE: MESKİ LABORATUVARı DÜNYA STANDARTLARıNDA TESCILLENDI!   16:24   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN’DAN BURSA’DA "ÖZELLEŞTIRME" TEPKISI: "BUGÜN BU ALANLARA EL KOYDUĞUNU DÜŞÜNENLER, YARıN BUNUN HESABıNı VERMEK ZORUNDA KALACAK"   15:23   SEDEF GÜLER DAVASıNDA MAHKEME SANıKLARıN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERDI... ANNE GÜLIZAR SEZER: ADALET YERINI BULSUN   15:23   TAKSIM’DE “KANLı 1 MAYıS” ANMASı... ÇERKEZOĞLU: “BU MEYDAN IŞÇILERIN, EMEKÇILERIN HAFıZASı; BIRLIĞIMIZ, DAYANıŞMAMıZDıR”   14:21   ÖZGÜR ÖZEL, ERGÜN ATALAY ILE GÖRÜŞTÜ… ÖZEL: “ERDOĞAN’A BIR SAMIMIYET ÇAĞRıSıNDA BULUNUYORUM: GELIN, HEP BIRLIKTE IŞÇIYE ELIMIZI UZATALıM”   13:12   İBB DAVASı’NıN 29. GÜNÜNDE, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN ILE MURAT KAPKI ARASıNDA GERGINLIK YAŞANDı   11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!  
 
     
   

ÖMER FETHİ GÜRER: "KURAKLIĞA BİR ÖNLEM ALINMALI. ÇİFTÇİNİN ZARARI DA KARŞILANMALI Kİ AYAKTA DURABİLSİNLER"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Ulukışla`da kuraklıktan etkilenen çavdar tarlalarını gezdi. Gürer, “Kuraklığa bir önlem alınması lazım. Ayrıca çiftçinin uğradığı zararların da mutlak surette bir an önce tespit yapılarak karşılanması lazım ki ayakta durabilsinler. Artık çiftçilik zaten kırsalda giderek yok oluyor. Yaş ortalaması 50-55, gençler artık çiftçilik yapmıyor. Bir de böyle kurum tarım yapılan alanlarda kuraklığın etkisiyle yaşanan büyük sorunlar var. Çözüm mutlaka siyasi iktidar tarafından sağlanmalı. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu bölgedeki çiftçilerimizin yaşadığı zarar karşılanmalı” dedi.

 

Tarih : 26 Ocak 2023 Perşembe 14:15   Okunma : 361

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Ulukışla`da kuraklıktan etkilenen çavdar tarlalarını gezdi. Gürer, “Kuraklığa bir önlem alınması lazım. Ayrıca çiftçinin uğradığı zararların da mutlak surette bir an önce tespit yapılarak karşılanması lazım ki ayakta durabilsinler. Artık çiftçilik zaten kırsalda giderek yok oluyor. Yaş ortalaması 50-55, gençler artık çiftçilik yapmıyor. Bir de böyle kurum tarım yapılan alanlarda kuraklığın etkisiyle yaşanan büyük sorunlar var. Çözüm mutlaka siyasi iktidar tarafından sağlanmalı. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu bölgedeki çiftçilerimizin yaşadığı zarar karşılanmalı” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Ulukışla`da kuraklıktan etkilenen çavdar tarlalarını gezdi. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Gürer, burada “Kuru tarım alanlarında kar ve yağmur olmayınca bu yıl ekilen çavdarlar da topraktan ne yazık ki beklendiği biçimde çıkmadı. Bölgede de göletlerde sorunlar var” dedi. Gürer`in “Göletlerde ciddi anlamda bir çekilme var, değil mi?” sorusu üzerine üretici, “Evet. Ben göletlere baktım. Göletlerde şu anda 3`te 1 oranda bir doluluk var. Hüsniye Göleti, Porsuk Göleti, çevremizdeki diğer göletlerde de durum aynı. Bu da beraberinde bu sezon yetiştirilecek olan tarla sebzelerini ciddi anlamda olumsuz olarak etkileyecek” diye konuştu.

TARLA SAHİBİ: TOPRAĞIN İÇİNDE ÇAVDAR KURU DURUYOR, ÇIKMIYOR

Gürer ise, “Gölette su yok. Burası da kuru tarım alanı. Buraya da çavdar ekilmiş. Normalde çavdar belli bir seviyede olması gerekiyordu ama şu anda görüldüğü gibi tarladan zor seçiliyor” ifadelerini kullandı. Tarlanın sahibi ise kuraklığın etkisinin hissedip hissedilmediğine ilişkin soruya, “İçinde hâlâ kuru buğday duruyor, çavdar duruyor. Çavdar bile kuru duruyor, çıkmıyor yani. Yağıştan dolayı, çıkmıyor yani” yanıtını verdi. Devamında ise gübre attığını belirten tarla sahibi, “Gübresiz kuru tarım yapamıyoruz zaten. Çavdarın tohumu 11-12 liraydı. Gübreyi 19`dan aldık” diye konuştu.

“ZARARIMIZ BİZE KALACAK”

Tarla sahibi, Çiftçi Kayıt Sistemi`nin (ÇKS) olduğunu ama Tarım Sigortaları Havuzu`na (TARSİM) kayıt yaptırmadığını söyledi.  Bunun üzerine Gürer “Zararınız ne olacak” diye sordu. Tarla sahibi ise “Zararımız bize, kendimize kalacak. Buralar kuru olduğu için bir daha ekim olmaz” dedi.

Ekim ayında tarlayı ektiklerini söyleyen bir başka üretici, Gürer`in zararlarının karşılanmasını isteyip istemediklerine ilişkin sorusu üzerine “Tabii vekilim, böyle olursa bu işin altından kalkamayız” dedi. Üretici kuru tarımda yılda 200-250 kilogram verim aldıklarını ancak bu durumda bunun zor olduğunu kaydetti. Bu yıl tekrar ekim yapamazlarsa ne yapacaklarını soran Gürer`e üretici, “Bunun üzerine bir şey atamayız yani. Anca ne çıkarsa ona razı olacağız” dedi.

“ÇİFTÇİNİN UĞRADIĞI ZARARLARIN DA MUTLAK SURETTE BİR AN ÖNCE TESPİT YAPILARAK KARŞILANMASI LAZIM Kİ AYAKTA DURABİLSİNLER”

Gürer devamında şöyle konuştu:

“Göletlerde de sularda bayağı seviye düşmüş. Hem göletten sulama suyu olarak sulama yapanlar hem de kuru tarımda yağacak yağmur ve kar ile üretim yapacak olanlar bu yıl ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntının önemli bir yansıması da hayvancılık yapanların mera alanlarının dışında hayvan yemi olarak çavdar ve arpa üretimin düşmesi ciddi bir maliyet artışını da getirecek. Çünkü fiyatlar yükselecek. Buğdaydaki fiyat değişkenliği ekmeğin fiyatını etkileyecek, raftaki diğer ürünlere de doğrudan yansıyacak.

Kuraklığa bir önlem alınması lazım. Ayrıca çiftçinin uğradığı zararların da mutlak surette bir an önce tespit yapılarak karşılanması lazım ki ayakta durabilsinler. Artık çiftçilik zaten kırsalda giderek yok oluyor. Yaş ortalaması 50-55, gençler artık çiftçilik yapmıyor. Bir de böyle kurum tarım yapılan alanlarda kuraklığın etkisiyle yaşanan büyük sorunlar var. Çözüm mutlaka siyasi iktidar tarafından sağlanmalı. Cumhurbaşkanlığı tarafından bu bölgedeki çiftçilerimizin yaşadığı zarar karşılanmalı.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA