2 Temmuz 2026 Perşembe

17:41   MERKEZ ANKARA’DA 2 IŞÇININ ÖLDÜĞÜ IŞ KAZASıNA ILIŞKIN DAVA… ŞANTIYE ŞEFI VE PROJE MÜDÜRÜNÜN "TAKSIRLE ÖLDÜRME" SUÇUNDAN CEZALANDıRıLMASı ISTENDI   17:32   EDIRNE’DE NATO PROTESTOSU   15:25   CHP’DE 7 YURT DıŞı ÖRGÜTÜNÜN YETKI BELGELERI IPTAL EDILDI   14:24   KUŞADASı’NDA DENIZCILIK VE KABOTAJ BAYRAMı KUTLANMAYA BAŞLANDı   13:38   ANKARA’DA NATO ZIRVESI’NE HAZıRLıK TOPLANTıSı   13:23   İBB ITIRAFÇıSı SOYTEKIN: “DELEGELERIN IRADESININ ETKILENIP ETKILENMEDIĞINE ILIŞKIM BILGIM YOK”   11:01   AVRUPA’Yı KASAN KAVURUCU SıCAKLAR TÜRKIYE’YE GELDI! METEOROLOJI’DEN O BÖLGELERE KRITIK UYARı!   10:05   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU’NA DEV ÖDÜL! ‘BAHAR NOKTASı’ TÜRKIYE GÜNDEMINDE   01:44   2026 DÜNYA KUPASı’NDA ERLING HAALAND SAHNEYE ÇıKTı! NORVEÇ SON 16’DA DEV RAKIBINI BEKLIYOR   17:01   CHP MALATYA’DA YENI KRIZ: İLÇE BAŞKANLARı, IL BINASıNDAKI OFISLERINE GIREMEDI   16:59   İBB DAVASı’NDA 58’INCI GÜN SONA ERDI   16:42   CHP’LI EMIR: "OLAĞANÜSTÜ KURULTAY YAPıLMAZSA MAHKEMEYE GIDECEĞIZ"   15:57   ÖZGÜR ÖZEL İZMIR’DE: "MILLETIMIZ IÇIN YENI BIR YOL AÇıYORUZ, BU YOLUN SONU HALKıN IKTIDARıDıR"   14:36   ESKI MILLETVEKILI MÜRSEL ALBAN’A CHP GENEL MERKEZI’NDE YENI GÖREV   14:22   VAPURDA NATO PROTESTOSU YAPAN 4 GENÇ GÖZALTıNA ALıNDı   13:57   KıLıÇDAROĞLU YARıN MYK’SıNı TOPLAYACAK, ÖZEL GRUPTA KONUŞACAK   13:56   CHP’LI KıŞ: "TÜRKIYE BÜYÜDÜ DEDILER AMA BÜYÜYEN IŞÇININ MAAŞı DEĞIL, YANDAŞLARıN SERVETI OLDU"   10:45   CHP’DE MAHKEME RESTI! ÖZGÜR ÖZEL’DEN KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NA KARŞı KRITIK KURULTAY HAMLESI   10:02   MERSIN’DE NEFES KESEN DAKIKALAR: SIRENI DUYAN ORAYA KOŞTU!   07:40   SEMIH PALAMUT: HAZINE BORCU ALARM VERIYOR, VATANDAŞıN OMZUNDAKI YÜK KATLANıYOR!  
 
     
   

DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞ NEDENİYLE TOEFL GİRİŞ ÜCRETİ YÜZDE 100 ARTTI


Öğrencilerin yurt dışında eğitim almak için girdikleri TOEFL ve IELTS sınavlarına giriş ücretleri hem döviz üzerinden yapılan zam hem de kurların yükselmesi nedeniyle yüzde 100 arttı. İngilizce eğitmeni Metanet Dalgül, "Geçen sene TOEFL sınav ücreti 157 dolardı. Şu an 185 dolar. Geçtiğimiz yıl bir dolar aşağı yukarı 16 TL bandındaydı. O zaman bu sınava girmek doların 16 TL olduğu geçen yılı dikkate alırsak 2 bin 500 TL İken, hem TOEFL ve IELTS sınavlarına zam geldi hem de kur yükseldi. Şu an TOEFL sınavı yüzde yüzlük artışla 5 bin TL oldu” dedi.

 

Tarih : 30 Temmuz 2023 Pazar 10:59   Okunma : 667

Öğrencilerin yurt dışında eğitim almak için girdikleri TOEFL ve IELTS sınavlarına giriş ücretleri hem döviz üzerinden yapılan zam hem de kurların yükselmesi nedeniyle yüzde 100 arttı. İngilizce eğitmeni Metanet Dalgül, "Geçen sene TOEFL sınav ücreti 157 dolardı. Şu an 185 dolar. Geçtiğimiz yıl bir dolar aşağı yukarı 16 TL bandındaydı. O zaman bu sınava girmek doların 16 TL olduğu geçen yılı dikkate alırsak 2 bin 500 TL İken, hem TOEFL ve IELTS sınavlarına zam geldi hem de kur yükseldi. Şu an TOEFL sınavı yüzde yüzlük artışla 5 bin TL oldu” dedi.

Döviz kurlarındaki artış, yurt dışı eğitimi için öğrencilerden istenen TOEFL ve IELTS sınavlarına giriş ücretini de etkiledi. İngilizce eğitmeni Metanet Dalgül, konuyla ilgili açıklama yaparak "Geçen sene TOEFL sınav ücreti 157 dolardı. Şu an 185 dolar. Geçtiğimiz yıl bir dolar aşağı yukarı 16 TL bandındaydı. O zaman bu sınava girmek doların 16 TL olduğu geçen yılı dikkate alırsak 2 bin 500 TL iken, hem TOEFL ve IELTS sınavlarına zam geldi hem de kur yükseldi. Şu an TOEFL sınavı yüzde yüzlük artışla 5 bin TL oldu” dedi.

Sınav ücretleri ve sınavın önemine dikkat çekerek öğrencilere mağduriyet yaşamamaları için önerilerde bulunan Dalgül, özetle şunları kaydetti:

TOEFL VE IELTS SINAV ÜCRETLERİ TAVAN YAPTI

“Genelde TOEFL ve IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlar yurtdışında eğitim almak isteyenlerden talep edilen ve dil yeterliliklerini göstermek için girdikleri sınavlardır. Ülkemizde de birçok yüksek öğretim kurumunda, bölümlerini İngilizce okumayı tercih eden öğrencilerin, hazırlıktan muaf olmaları için TOEFL sınavı sonucu göstermeleri gerekiyor. Lakin, birçok öğrenci dolar kurunun da artmasıyla tavan yapan sınav ücretlerinden dolayı uluslararası sınavlar yerine, Türkiye için geçerli olan YDS sınavını tercih etmeye yöneliyorlar. Ancak, hayalleri yurt dışı olanların ise başka çaresi kalmıyor.”

“BİRÇOK KEZ GİRMEMEK İÇİN BU YÖNTEMİ KULLANIN”

Peki, bu sınavlar bu kadar mühimken, nasıl hazırlanmalı ki, ilk denemede istediğiniz sonucu alabilesiniz ve çok kez girmek zorunda kalmayasınız? Öncelikle çoğu dil öğrenen dili öğrenmeye başladığı yıllardan itibaren hemen sınava girmek istiyor. Halbuki, eğer hedefiniz geçerli puan almak ise, genel İngilizce bilginizi öncelikli olarak geliştirmeniz, ancak tam olarak dili içselleştirdikten sonra sınavlara girmeyi hedeflemelisiniz.

“SINAV ODAKLI ÇALIŞMAYIN”

Lakin ilk zamanlardan itibaren sınav odaklı çalışmamakta fayda var. Çünkü, bu uluslararası geçerliliği bulunan dil yeterlilik sınavları her ne kadar dil yeterliliğinizi belirlese de stratejik düzeyde sınavlardır. Yani, dili çok iyi biliyor olmanız bu sınavı başarılı bir şekilde geçeceğiniz anlamına gelmediği gibi, sınav stratejisini çok iyi biliyor olmanız da dili yeterli seviyede bildiğiniz anlamına gelmez. Bu durumda çalışmanızı öncelikle dili iyi bir şekilde öğrenmek için, daha sonrasında sınav stratejisini benimsemek için ayırmanızı öneririm.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA