5 Mart 2026 Perşembe

16:19   ÇEŞME BELEDIYE BAŞKANı LAL DENIZLI: "KIMSENIN ENDIŞESI OLMASıN, HIÇBIR ZAMAN BANA INANANLARıN BAŞıNı ÖNÜNE EĞDIRMEM"   16:18   İSPANYA SAVUNMA BAKANı ROBLES: İSPANYOL PATRIOT BATARYASı, TÜRKIYE’YE YÖNELEN FÜZENIN DÜŞÜRÜLMESI IÇIN BILGI VERDI   16:16   İRAN: AZERBAYCAN’ı HEDEF ALMADıK   16:15   EKREM İMAMOĞLU: "BUGÜN BANA YAPıLANıN YARıN BAŞKASıNA YAPıLMAYACAĞıNı KIM GARANTI EDEBILIR?"   13:14   KADıNLAR GEBZE MEYDANı’NDAN 8 MART MESAJı VERDI: NEOLIBERAL POLITIKALAR, MUHAFAZAKÂR KUŞATMA VE LAIKLIĞE YÖNELIK SALDıRıLAR KADıNLARıN HAKLARıNı HEDEF ALıYOR   13:12   CHP’LI KıŞ’TAN BAKAN URALOĞLU’NUN THY ILE ILGILI SORU ÖNERGESINE VERDIĞI YANıTA TEPKI   12:15   EKREM İMAMOĞLU’NA PAWEL ADAMOWICZ ÖDÜLÜ: AVRUPA’DAN DEMOKRASIYE GÜÇLÜ MESAJ   10:02   İRAN’DAN TÜRKIYE’YE FÜZE İDDIALARıNA NET YANıT: “EGEMENLIĞINIZE SAYGı DUYUYORUZ”   09:27   MILAS’TA ZEYTIN KATLIAMı: CHP’DEN “RANT İÇIN YÜZYıLLıK BEREKET YOK EDILIYOR” TEPKISI   09:25   MERSIN’DE BALYANLıLAR DAYANıŞMASı GÜÇLENIYOR: BAŞKAN HÜSEYIN SAVAŞ’TAN BIRLIK VE KÜLTÜR VURGUSU   23:49   MEZITLI’DE BINLERCE KIŞI AYNı SOFRADA: VAHAP SEÇER’DEN BIRLIK MESAJı    16:38   FATMA NUR ÇELIK VE KıZıNı KADıNLAR UĞURLADı... CENAZENIN TAŞıNMASı SıRASıNDA "ÇOCUK KATILLERI HESAP VERECEK" SLOGANı ATıLDı   15:37   ÖZGÜR ÖZEL’DEN PEDRO SANCHEZ’E MEKTUP: “İSPANYA’NıN ORTA DOĞU KONUSUNDAKI ILKELI TUTUMU, ULUSLARARASı TOPLUM IÇINDE ÖNEMLI VE YAPıCı BIR SES OLUŞTURMAKTADıR”   15:34   AHMET ÖZER’DEN DEM PARTI ANKARA İL ÖRGÜTÜ’NE ZIYARET... ÖZER: "SIYASAL MUTABAKATı TOPLUMSAL MUTABAKATA ÇEVIRMEK GEREKIR"   14:33   FATMA NUR ÖĞRETMEN KONYA’DA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   14:32   İSTANBUL’DA ANNE VE KıZıNıN ÖLÜMÜ... ÖNCE ÇOCUKLAR VE KADıNLAR DERNEĞI: "KASTı, IHMALI, KUSURU VE LIYAKATSIZLIĞI BULUNAN TÜM KIŞI VE KURUMLARıN HESAP VERMESI IÇIN HUKUKI VE TOPLUMSAL TÜM YOLLARı KULLANACAĞıZ"   14:31   MURAT EMIR: “TANJU ÖZCAN’ıN TUTUKLANMASı SIYASI BIR KUMPASTıR”   14:27   TARSUS’TA İLK İFTAR SOFRASı KURULDU    14:22   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN EMEKÇI KADıNLAR GÜNÜ’NE DOLU DOLU PROGRAM   14:17   SEMIH PALAMUT: GÜNDOĞDU MAHALLESI İFTAR PROGRAMıNDA HEMŞEHRILERIMIZLE BULUŞTUK  
 
     
   

ÜZÜM ÜRETİMİNDE İLK SIRADA GELEN MANİSA`DA ÜZÜM BAĞLARI İKLİM KRİZİNDEN ETKİLENDİ... "BAĞCILIĞIN ANAVATANINDA ÜZÜM ÜRETİLEMEZ HALE GELECEK"


Türkiye`de üzüm üretiminde ilk sırada yer alan Manisa`da, üzüm bağlarını hastalık vurdu. Geçen yıl yaklaşık 400 bin ton olan üzüm rekoltesinin bu yıl 100 bin tona düşeceği belirtiliyor. Çiftçi Erdal Barut, "Bu sene bağcıların hali çok kötü, ne yapacağımızı şaşırdık. Bütün bağlarımız kurudu. Rekolte düşüklüğü olacağı için devlet desteği olması lazım" dedi. Çiftçi- Sen Genel Sekreteri Adnan Çobanoğlu da "Birçok bölgede iklim krizine bağlı olarak ciddi hasar meydana gelmiş. Bazı bağlar yüzde 70-80 zarar görmüş durumda. Acilen çözüm üretilmesi lazım. Kullanılan kimyasallar iklim sıcaklığına ayak uyduramadığından dolayı aksine daha fazla zarar verir hale geldiler. İklim değişikliğine neden olan yatırımların, santrallerin durdurulması lazım. En azından bu yıl çiftçinin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi lazım. Eğer bu santrallerin etkileri, iklim krizi durdurulmazsa Ege Bölgesi`nde bağcılığın anavatanı olarak görülen yerlerde üzüm üretilemez hale gelecek" dedi. 

 

Tarih : 4 Ağustos 2023 Cuma 10:27   Okunma : 509

DİLAN KUTLU 

Türkiye`de üzüm üretiminde ilk sırada yer alan Manisa`da, üzüm bağlarını hastalık vurdu. Geçen yıl yaklaşık 400 bin ton olan üzüm rekoltesinin bu yıl 100 bin tona düşeceği belirtiliyor. Çiftçi Erdal Barut, "Bu sene bağcıların hali çok kötü, ne yapacağımızı şaşırdık. Bütün bağlarımız kurudu. Rekolte düşüklüğü olacağı için devlet desteği olması lazım" dedi. Çiftçi- Sen Genel Sekreteri Adnan Çobanoğlu da "Birçok bölgede iklim krizine bağlı olarak ciddi hasar meydana gelmiş. Bazı bağlar yüzde 70-80 zarar görmüş durumda. Acilen çözüm üretilmesi lazım. Kullanılan kimyasallar iklim sıcaklığına ayak uyduramadığından dolayı aksine daha fazla zarar verir hale geldiler. İklim değişikliğine neden olan yatırımların, santrallerin durdurulması lazım. En azından bu yıl çiftçinin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi lazım. Eğer bu santrallerin etkileri, iklim krizi durdurulmazsa Ege Bölgesi`nde bağcılığın anavatanı olarak görülen yerlerde üzüm üretilemez hale gelecek" dedi. 

Türkiye`de üzüm üretiminde ilk sırada yer alan Manisa`da, üzüm bağları hastalıktan etkilendi. Zarara uğrayan üreticiler ANKA Haber Ajansı`na konuştu.

“DEVLET DESTEĞİ LAZIM”

Manisalı çiftçi Erdal Barut, üzüm bağında hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Bu sene gelen soğuk vurgunlarıyla bağlarda doğuşlar da olmadı. Mayıs- Haziran`da yağan yağmurlarda etkilenen bağlarımızı bir de pornoz (hastalık) tehlikesi... Bunlardan kurtaralım diye masraflarımız da çok arttı. Bu sene bağcıların hali çok kötü, ne yapacağımızı şaşırdık. Bütün bağlarımız kurudu. Rekolte düşüklüğü olacağı için devlet desteği olması lazım" dedi. 

“BORÇLARIN FAİZSİZ BİR YIL ERTELENMESİNİ İSTİYORUZ”

Manisa`nın Salihli ilçesi Kabazlı köyünden Necmi Sarı da “Bağlarımızın bir kısmı ayazdan çok etkilendi. Ondan sonra bir de hastalık olunca çok mağdur bir durumdayız. Kamuya olan borçlarımızın faizsiz bir yıl ertelenmesini istiyoruz. Devlet yetkililerimizden ricamız budur. Dikkate alınmasını istiyoruz. Yoksa çok aileler, yuvalar yıkılacak" diye konuştu. 

Sarıgöl ilçesinde çiftçilik yapan Hüseyin Yıldırım ise, “2023 yılı özellikle bağcılar için zor geçiyor. Geçtiğimiz yıla oranla bütün girdi maliyetlerimiz yüzde yüz artmış durumda. Akaryakıt, mazot, gübrelemesi bunların yanı sıra kış ayında yaşadığımız don zararından bağlardaki verimin düşük olması, kilo maliyetinin artmasına sebep oldu. Bunun yanı sıra bahar döneminde aşırı yağışlardan düzenli ilaçlama yapılamaması ve havanın nem oranın yüksek olmasından dolayı hastalığın yoğun olduğu bir sezon yaşıyoruz. Çiftçilerin banka kredilerinin faizsiz ertelenmesini istiyoruz" dedi. 

“BAĞCILIĞIN ANAVATANI OLARAK GÖRÜLEN YERLERDE ÜZÜM ÜRETİLEMEZ HALE GELECEK"

“Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, Manisa`da üzüm üretiminin yapıldığı ilçelerde hasar tespiti yaptı. Çobanoğlu, üzümde yaşanan sıkıntının özellikle iklim krizi etkenli olduğunu belirterek konuya ilişkin rapor hazırlayacağını ifade etti. ANKA Haber Ajansı`na konuşan Çobanoğlu şunları söyledi: 

"Üç gündür bölgede köyleri dolaşıyoruz. Birçok bölgede iklim krizine bağlı olarak ciddi hasar meydana gelmiş. Bazı bağlar yüzde 70-80 zarar görmüş dururumda. Bu çevrede olmayan hastalıklar bu iklim nedeniyle olmaya başladı. Özellikle jeotermal bölgelerde ciddi problemler yaşanıyor. Bundan sonraki süreçte bu hastalıklar rekolte kayıplarına yol açacak. Ürünlerin kalitesi olabildiğine bozulmuş durumda. Kullanılan kimyasallar iklim sıcaklığına ayak uyduramadığından dolayı aksine daha fazla zarar verir hale geldiler. Birçok bağcı bağını söker hale geldi. Bu zararların sonuçlarını önümüzdeki yıllarda da göreceğiz. Acilen çözüm üretilmesi lazım. İklim değişikliğine neden olan yatırımların, santrallerin durdurulması lazım. En azından bu yıl çiftçinin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi lazım. Eğer bu santrallerin etkileri, iklim krizi durdurulmazsa Ege Bölgesi`nde bağcılığın anavatanı olarak görülen yerlerde üzüm üretilemez hale gelecek."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA