23 Mayıs 2026 Cumartesi

16:30   MERSIN’DEN TÜRKIYE DERECESI! 8. SıNıF ÖĞRENCISININ ‘EKOFEMINIZM VE SU KRIZI’ PROJESINE BÜYÜK ÖDÜL   16:26   CHP’LI BAŞKANLARDAN ANKARA’DA KRITIK ZIRVE! AHMET AKıN’DAN ÇOK KONUŞULACAK ’KÖPRÜ’ YANıTı: ’BERABERLIKTEN GAYRı HEPSI YALAN!’   12:48   CHP GENEL MERKEZI’NDE KRITIK GÜN: ÖZGÜR ÖZEL YENI UNVANıYLA SEÇILDI! PEKI TOPLANTıYA KIMLER KATıLMADı?   11:48   YSK’DAN FLAŞ KARAR! 31 MART YEREL SEÇIMLERININ İPTALI TALEBINE RET: İŞTE GEREKÇE VE TÜM DETAYLAR   10:40   CHP’LI BAŞKANLARDAN ANKARA’DA KRITIK ZIRVE! KURULTAY KARARı SONRASı ORTAK DEKLARASYON GELIYOR   10:05   İSTANBUL BILGI ÜNIVERSITESI KAPATıLDı Mı? İSTANBUL BAROSU’NDAN GECE YARıSı KARARıNA SERT TEPKI: ’YASAMA YETKISI GASP EDILDI!’   03:46   İSTANBUL BAROSU BAŞKANı KABAOĞLU’NDAN EZBER BOZAN CHP KARARı ÇıKıŞı: ’HUKUKEN YOK HÜKMÜNDEDIR!’   03:42   CHP GENEL MERKEZI’NDE SıCAK SAATLER! ’BUTLAN’ KARARıNA KARŞı GECE NÖBETI: ’BU BIR DARBEDIR!’   03:37   İPTAL KARARı SONRASı CHP GENEL MERKEZI’NDE HAREKETLILIK: ’YANıNDAYıZ’ ZIYARETI!   02:31   ZIRAAT TÜRKIYE KUPASı’NDA DEV FINAL! TRABZONSPOR, KONYASPOR’U DEVIRDI: KUPA BORDO-MAVILILERIN!   17:53   YSK, CHP’NIN "MUTLAK BUTLAN" BAŞVURUSUNU GÖRÜŞMEK ÜZERE TOPLANDı   17:52   CHP KURULTAYı’NıN IPTALI... İCRA DAIRESI, KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NA KARARı TEBLIĞ ETTI   17:50   İSTANBUL BILGI ÜNIVERSITESI’NIN FAALIYET IZNININ KALDıRıLMASı PROTESTO EDILDI   16:43   BAKAN ŞIMŞEK: "HANEHALKı VE REEL SEKTÖRÜN 12 AY SONRASı ENFLASYON BEKLENTILERI GERILEDI"   16:43   VAHAP SEÇER: "YARıN BELEDIYE BAŞKANLARıMıZLA TEKRAR TOPLANACAĞıZ, ORTAK DEKLARASYON YAYıNLAYACAĞıZ"   15:42   CHP KURULTAYı’NıN IPTAL KARARı... ÜMIT ÖZDAĞ: "YAŞANANLAR, YARGı ORGANı OLAN YÜKSEK SEÇIM KURULU’NUN ANAYASAL YETKILERINE KARŞı DA BIR DARBE GIRIŞIMIDIR"   15:41   ÖZGÜR ÖZEL, CHP’LI BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANLARıYLA BIR ARAYA GELDI   14:40   ANKARA BÖLGE ADLIYE MAHKEMESI 36. HUKUK DAIRESI, CHP’NIN "IHTIYATI TEDBIR" KARARıNA YAPTıĞı ITIRAZı REDDETTI   13:39   CHP KURULTAYı’NıN IPTAL KARARı... NACHO SANCHEZ AMOR: TÜM CHP ÜYELERINE VE ÖZGÜR ÖZEL’E, TAM DAYANıŞMAMı VE DESTEĞIMI IFADE EDIYORUM"   13:39   KEMAL KıLıÇDAROĞLU GÖRÜNTÜ VERMEDEN ÇALıŞMA OFISINE GEÇTI  
 
     
   

YOZGAT`TA SOĞAN HASADI BAŞLADI... TARLADA 5, MARKETTE 15 LİRA...


Türkiye`nin önemli soğan üretimi merkezlerinden biri olan Yozgat`ın Aydıncık ilçesinin de yer aldığı Kümbet Ovası`nda kuru soğan hasadı başladı. Üreticiler, ihracatın kapalı olması nedeniyle fiyatların maliyetin de altına düştüğünden yakınırken, tarlada 5 liradan alıcı bekleyen kuru soğan marketlerde ortalama 15 liradan satılıyor. Üretici Ersan Üngör, ihracatın kapalı olmasından yakınarak, "Fiyatlar 5 liraya kadar düştü, alıcısı da biraz zor. Maliyeti çok yüksek 5 liranın üstünde" dedi.

 

Tarih : 7 Ağustos 2023 Pazartesi 11:16   Okunma : 528

SEYFİ ÇELİKKAYA

Türkiye`nin önemli soğan üretimi merkezlerinden biri olan Yozgat`ın Aydıncık ilçesinin de yer aldığı Kümbet Ovası`nda kuru soğan hasadı başladı. Üreticiler, ihracatın kapalı olması nedeniyle fiyatların maliyetin de altına düştüğünden yakınırken, tarlada 5 liradan alıcı bekleyen kuru soğan marketlerde ortalama 15 liradan satılıyor. Üretici Ersan Üngör, ihracatın kapalı olmasından yakınarak, "Fiyatlar 5 liraya kadar düştü, alıcısı da biraz zor. Maliyeti çok yüksek 5 liranın üstünde" dedi.

Yozgat`ın verimli toprakları ile dikkat çeken bölgelerinden Aydıncık ilçesini de kapsayan Kümbet Ovası bölgesinde soğan ve patates hasadı için mevsimlik tarım işçileri tarlalara girdi. İlçede yazlık, kışlık mor ve beyaz olmak üzere 7 çeşit soğan üretiliyor. Yaklaşık 4 bin 300 dekar alanda soğan üretiminin yapıldığı Kümbet Ovası bölgesinde ihracatın kapalı olmasından yakınan çiftçiler, sulama sorunu nedeniyle de verim alamadıklarını, maliyetin de yükseldiğini söylediler.

"FİYATLARIMIZDA CİDDİ BİR ŞEKİLDE BİR İNİŞ VAR"

Yozgat`ın Aydıncık ilçesinde soğan-patates üreten Ersan Üngör, kuru soğan hasadına başladıklarını, aşırı sıcaklara rağmen hasadın şu anda gayet de güzel gittiğini kaydetti, şöyle konuştu:

"Yalnız fiyatlarımızda ciddi bir şekilde iniş var. İhracatın açılmasını talep ediyoruz, yetkililerimizden. Açılırsa çok büyük memnun oluruz. Fiyatlar 5 liraya kadar düştü, alıcısı da biraz zor. Maliyeti çok yüksek, 5 liranın üstünde, çok yüksek. Üretim her seneki ile aynı, üretim değişmedi. Ekim gücü de kalmadı vatandaşta. Ama genelde zorluyoruz, mücadelemizi veriyoruz. Bu ürünleri kısmet olursa müşterilerimize gidecek, kim talep ederse oraya gidecek. Talep şu anda yok, biz özellikle yurtdışını bekliyoruz. Yoksa bizim malımız çöpe dökülür."

“VERİM ÇOK DÜŞÜK, SULAYAMADIĞIMIZDAN DOLAYI”

Sulama sorununun dekardan alınan verimin düşmesine, bunun da maliyetlerin yükselmesine neden olduğunun altını çizen Ersan Üngör, sulama sorununun biran öce çözülmesini istedi. Çekerek barajından Künbet Ovaya su verilebileceğini aktaran Üngör, daha sonra şunları anlattı:

"Memleketimizin bir de su sorunu var. Başkanımıza da buradan kendisine iletiyorum; verim alamıyoruz yani umduğumuz tonajları bulamıyoruz, gününde sulayamıyoruz. Çekerek Irmağından veya ayrı imkanlarla bir göletimizden suyun gelmesini bekliyoruz. Bu soğanı ben detaylıca sulayamadım. Verim çok düşük, sulayamadığımızdan dolayı... Burada soğan sıraları daha sık olması lazımdı ama sulayamadığımız için verim alamıyoruz. Bu borularla geliyor sondalardan. Maliyetlerimizi çok yükseltiyor mazotla. Zaten elektrikli sulamayı kuramıyorum, imkan meselesinden, sularımızın kısıtlı olduğundan dolayı. Devlet yetkililerimize sesleniyoruz; Aydıncık Kümbet ovasının Çekerek barajından suyunun gelmesini talep ediyoruz.”

GEÇİCİ TARIM İŞÇİLERİ ÇALIŞIYOR

Soğan hasadında genel olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nden gelen geçici tarım işçileri çalışıyor. İşçileri organize eden ve `çavuş` olarak adlandırılan Sedat Güven de Şanlıurfa Siverek`ten geldiklerini belirterek, "İki aydır burada çalışıyoruz. Soğan, patates hasadı yapıyoruz. Sabah saat 03:30`da kalkıyoruz akşam saat 19.00`a kadar çalışıyoruz. 150`ye yakın işçi çalışıyor. Yevmiyeler normal, geçen seneye göre ama her şey pahalanıyor bu yüzden biraz zorluk çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA