26 Ağustos 2026 Çarşamba

16:17   ROJIN KABAIŞ’IN AILESININ AVUKATı KARABULUT: “BULGULAR BAYıLTıLDıĞıNı VE SOLUNUMU FELÇ EDILEREK KATLEDILDIĞINI KANıTLAMAKTADıR”   16:16   AHMET ÖZER: “HAKKıMDAKI BU KARARı KESINLIKLE KABUL ETMIYORUZ”   16:15   ABD BAŞKANı TRUMP: İRAN’DA DEVASA BOYUTLARDA BIR INSANI KRIZ VAR VE HEMEN DURDURULMALı   16:14   DIYARBAKıR BAROSU’NDAN AMEDSPOR TRIBÜNLERINE YÖNELIK “SARı TORBA” EYLEMINE SUÇ DUYURUSU   14:37   İBB DAVASı’NDA 69’UNCU GÜN: SAVCı, EKREM İMAMOĞLU’NUN BABASı HAKKıNDA SUÇ DUYURUSU TALEP ETTI   14:36   DORUK MADENCILIK IŞÇISI KAYNAK: SAYıN CUMHURBAŞKANı SESIMIZI DUYUN. YOKSA CUMHURBAŞKANLıĞı’NA YÜRÜYECEĞIZ   13:35   ÖZGÜR ÖZEL, EYLEMDEKI MADENCILERI ZIYARET ETTI... “GÜCÜNÜZ HERKESE YETIYOR DA YıLDıZLAR SSS HOLDING’E NIYE YETMIYOR”   13:30   ÖZGÜR ÖZEL’DEN AZIZ İHSAN AKTAŞ TEPKISI: "ÖRGÜT DEYIP IKI YıL ZULMEDIP, ‘ÖRGÜT YOK’ DIYORSAN, BAŞTA ‘ÖRGÜT’ DIYENIN CEZALANDıRıLMASı LAZıM"   09:27   33 CAMIDE EŞ ZAMANLı PAYLAŞıM: MERSIN’DE KANDIL SIMIDI İKRAMı SÜRÜYOR   09:05   TARSUS BELEDIYESI’NDEN KENT GENELINDE KANDIL SIMIDI İKRAMı   09:03   ÖZGÜR ÖZEL LIDERLIĞINDEKI YENI PARTI GENEL MERKEZI AÇıLıYOR: TAŞıNMA VE TOPLANTı TAKVIMI BELLI OLDU   08:58   MERSIN BÜYÜKŞEHIR EV SAHIPLIĞINDE 16. PMOGENÇ YAZ KAMPı BAŞLADı: TEMA KURAKÇıL PEYZAJ   23:43   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA FLAŞ KARARLAR! BELEDIYE BAŞKANLARıNDAN PEŞ PEŞE AÇıKLAMALAR   23:30   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA FLAŞ KARAR: BEŞIKTAŞ, ADANA, SEYHAN VE CEYHAN BELEDIYE BAŞKANLARıNA HAPIS CEZASı!   23:08   SON DAKIKA: AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA CEZALAR YAĞDı! ZEYDAN KARALAR, OYA TEKIN VE UTKU CANER ÇAYKARA HAKKıNDA KARAR!   19:50   MEZITLI BELEDIYESI YÜZME KURSLARı 5. ETAP TAMAMLANDı: 1330 KIŞIYE SPOR İMKÂNı   19:43   CHP’LI GÜLCAN KıŞ VERILERI AÇıKLADı: DERDEST İCRA DOSYASı SAYıSı 26 MILYONA ULAŞTı   10:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SANAYIYE DEV ASFALT HAMLESI: 3 BIN 200 TON SıCAK ASFALT SERILDI   10:48   AİHM’DEN OSMAN KAVALA HAKKıNDA KRITIK KARAR: GÖZLER YARıN STRAZBURG’A ÇEVRILDI!   10:45   EKREM İMAMOĞLU’NDAN CEZAEVINDEN DIKKAT ÇEKEN YAZı: ’TÜRKIYE HANGI ŞAFAĞA BAKACAK?’  
 
     
   

SEYİT TORUN`DAN BAKAN YUMAKLI`YA: "TMO`NUN FINDIK ALIM FİYATLARINDA ÜRETİCİNİN BEKLENTİLERİNE GÖRE YENİ BİR DÜZENLEME YAPMAYI PLANLIYOR MUSUNUZ?"


CHP Ordu Milletvekili Seyit Sorun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın açıkladığı fındık alım fiyatıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı`ya “Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) fındık alım fiyatlarında üreticinin beklentilerine göre yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz? TMO`nun fındık alım tarihlerini sınırlı tutması üreticilerimizi mağdur etmekte, serbest piyasada fiyatların daha da azalmasına neden olmaktadır. Üreticimizi korumak adına bu sezonda TMO`nun fındık alımları hangi tarihler arasında yapılacaktır” diye sordu.

 

Tarih : 9 Ağustos 2023 Çarşamba 12:42   Okunma : 493

CHP Ordu Milletvekili Seyit Sorun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın açıkladığı fındık alım fiyatıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı`ya “Toprak Mahsulleri Ofisi`nin (TMO) fındık alım fiyatlarında üreticinin beklentilerine göre yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz? TMO`nun fındık alım tarihlerini sınırlı tutması üreticilerimizi mağdur etmekte, serbest piyasada fiyatların daha da azalmasına neden olmaktadır. Üreticimizi korumak adına bu sezonda TMO`nun fındık alımları hangi tarihler arasında yapılacaktır” diye sordu.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın pazartesi günü kabine toplantısının ardından açıkladığı fındık alım fiyatlarını TBMM gündemine taşıdı. Açıklanan fiyatların düşük olduğunu ve bu nedenle üreticinin önünü göremediğini belirten Torun, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı`nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

“FINDIK FİYATI YENİDEN DÜZENLENMELİ”

“Giresun kalite için 84, Levant kalite için 82,5 lira olarak açıklanan taban fiyatlar üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Ağır maliyetler altında ezilen üreticimiz, düşük fiyat politikası nedeniyle önünü göremez hâle gelmiştir.

Fındığın dünya pazar payı 130 milyar dolara ulaştı. Dünyadaki fındığın yüzde 70`ini biz üretiyoruz. Ancak ihracat gelirimiz sadece 2 milyar dolar. Türkiye`de piyasaya hakim olan bir yabancı firmanın yıllık cirosu bile 14 milyar dolar. Bu iktidarın ayıbıdır. Fındık fiyatı yeniden düzenlenmeli ve asla 4 dolar karşılığı Türk lirasının altına düşmemelidir.”

“BU SEZONDA TMO`NUN FINDIK ALIMLARI HANGI TARIHLER ARASINDA YAPILACAKTIR?”

Torun Bakan Yumaklı`ya şu soruları yöneltti:

-“TMO`nun fındık alım fiyatlarında üreticinin beklentilerine göre yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?

-Önceki yıllarda TMO`nun alım yeri sayısının yetersizliği nedeniyle üreticimiz uzun süre randevu beklemek zorunda kalmıştır. Bu sezonda aynı sorunların yaşanmaması için bir hazırlığınız var mıdır?

-Alım yeri sayılarının artırılması planlanmakta mıdır?

-TMO`nun fındık alım tarihlerini sınırlı tutması üreticilerimizi mağdur etmekte, serbest piyasada fiyatların daha da azalmasına neden olmaktadır. Üreticimizi korumak adına bu sezonda TMO`nun fındık alımları hangi tarihler arasında yapılacaktır?

-TMO`nun bu sezon fındık alım kapasitesi kaç ton olarak planlanmıştır? Fındık alımları için ne kadar kaynak ayrılmıştır? TMO depoları bu alımlar için hazır durumda mıdır?

-Önceki sezonlarda alımı yapılan ve şu anda TMO depolarında tutulan fındık miktarı ne kadardır?

-Yeni sezonda yapılacak alımlar için ek depo hazırlığı yapılmış mıdır?

-Geçtiğimiz sezonda TMO ne kadar fındık alımı yapmıştır, bu alımların ne kadarı TMO tarafından satılmıştır?

-Üreticilerimizi sezon içinde yabancı firmaların fiyat manipülasyonuna karşı korumak için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA