26 Ağustos 2026 Çarşamba

16:17   ROJIN KABAIŞ’IN AILESININ AVUKATı KARABULUT: “BULGULAR BAYıLTıLDıĞıNı VE SOLUNUMU FELÇ EDILEREK KATLEDILDIĞINI KANıTLAMAKTADıR”   16:16   AHMET ÖZER: “HAKKıMDAKI BU KARARı KESINLIKLE KABUL ETMIYORUZ”   16:15   ABD BAŞKANı TRUMP: İRAN’DA DEVASA BOYUTLARDA BIR INSANI KRIZ VAR VE HEMEN DURDURULMALı   16:14   DIYARBAKıR BAROSU’NDAN AMEDSPOR TRIBÜNLERINE YÖNELIK “SARı TORBA” EYLEMINE SUÇ DUYURUSU   14:37   İBB DAVASı’NDA 69’UNCU GÜN: SAVCı, EKREM İMAMOĞLU’NUN BABASı HAKKıNDA SUÇ DUYURUSU TALEP ETTI   14:36   DORUK MADENCILIK IŞÇISI KAYNAK: SAYıN CUMHURBAŞKANı SESIMIZI DUYUN. YOKSA CUMHURBAŞKANLıĞı’NA YÜRÜYECEĞIZ   13:35   ÖZGÜR ÖZEL, EYLEMDEKI MADENCILERI ZIYARET ETTI... “GÜCÜNÜZ HERKESE YETIYOR DA YıLDıZLAR SSS HOLDING’E NIYE YETMIYOR”   13:30   ÖZGÜR ÖZEL’DEN AZIZ İHSAN AKTAŞ TEPKISI: "ÖRGÜT DEYIP IKI YıL ZULMEDIP, ‘ÖRGÜT YOK’ DIYORSAN, BAŞTA ‘ÖRGÜT’ DIYENIN CEZALANDıRıLMASı LAZıM"   09:27   33 CAMIDE EŞ ZAMANLı PAYLAŞıM: MERSIN’DE KANDIL SIMIDI İKRAMı SÜRÜYOR   09:05   TARSUS BELEDIYESI’NDEN KENT GENELINDE KANDIL SIMIDI İKRAMı   09:03   ÖZGÜR ÖZEL LIDERLIĞINDEKI YENI PARTI GENEL MERKEZI AÇıLıYOR: TAŞıNMA VE TOPLANTı TAKVIMI BELLI OLDU   08:58   MERSIN BÜYÜKŞEHIR EV SAHIPLIĞINDE 16. PMOGENÇ YAZ KAMPı BAŞLADı: TEMA KURAKÇıL PEYZAJ   23:43   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA FLAŞ KARARLAR! BELEDIYE BAŞKANLARıNDAN PEŞ PEŞE AÇıKLAMALAR   23:30   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA FLAŞ KARAR: BEŞIKTAŞ, ADANA, SEYHAN VE CEYHAN BELEDIYE BAŞKANLARıNA HAPIS CEZASı!   23:08   SON DAKIKA: AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA CEZALAR YAĞDı! ZEYDAN KARALAR, OYA TEKIN VE UTKU CANER ÇAYKARA HAKKıNDA KARAR!   19:50   MEZITLI BELEDIYESI YÜZME KURSLARı 5. ETAP TAMAMLANDı: 1330 KIŞIYE SPOR İMKÂNı   19:43   CHP’LI GÜLCAN KıŞ VERILERI AÇıKLADı: DERDEST İCRA DOSYASı SAYıSı 26 MILYONA ULAŞTı   10:59   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN SANAYIYE DEV ASFALT HAMLESI: 3 BIN 200 TON SıCAK ASFALT SERILDI   10:48   AİHM’DEN OSMAN KAVALA HAKKıNDA KRITIK KARAR: GÖZLER YARıN STRAZBURG’A ÇEVRILDI!   10:45   EKREM İMAMOĞLU’NDAN CEZAEVINDEN DIKKAT ÇEKEN YAZı: ’TÜRKIYE HANGI ŞAFAĞA BAKACAK?’  
 
     
   

İLAY AKSOY: “SON 12 YIL İÇİNDE SURİYE`DEN GELEN TÜM EVRAKLAR EĞER DİPLOMATİK YOLLARDAN ALINMADIYSA TAMAMEN GEÇERSİZ VE İPTAL EDİLMELİ”


Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, “Son 12 yıl içinde Suriye`den gelen tüm evraklar -eğer, Türkiye ve Suriye arasında diplomatik yollardan alınmadıysa, tamamen geçersizdir ve geriye dönük iptal edilmelidir. Sistemdeki boşluktan yararlanıp birçok sahte evrak ile gerek akademik gerek mevki gerekse vatandaşlık gibi haksız kazançlar elde edilmiştir. Derhal yasal işlemler başlatılmalıdır” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 9 Ağustos 2023 Çarşamba 14:27   Okunma : 659

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, “Son 12 yıl içinde Suriye`den gelen tüm evraklar -eğer, Türkiye ve Suriye arasında diplomatik yollardan alınmadıysa, tamamen geçersizdir ve geriye dönük iptal edilmelidir. Sistemdeki boşluktan yararlanıp birçok sahte evrak ile gerek akademik gerek mevki gerekse vatandaşlık gibi haksız kazançlar elde edilmiştir. Derhal yasal işlemler başlatılmalıdır” açıklamasını yaptı.

Demokrat Parti Göç ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkanı Yardımcısı İlay Aksoy, sosyal medya hesabında açıklama yaptı. Açıklamasına “İşte evrakta sahtecilik böyle yapılıyor” ifadeleri ile başlayan Aksoy, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Birçok yerden noter tasdikli, tercüme edilmiş diploma örnekleri geliyor. Böyle bir diploma örneği neden ASLA tasdik edilemeyeceğini ve tamamen GEÇERSİZ olduğunu size tek tek anlatacağım…

Yurt dışından gelen belgelerin orijinal olup olmadığı `Apostil` (bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan belge onay sistemi) ile teyit edilmektedir. Apostil, Lahey Konvansiyonu`na bağlı üye ülkeler arasında geçerlidir. Türkiye 1985 yılından itibaren buraya üye ancak Suriye Arap Cumhuriyeti değil... Üye olmayan ülkeler için Türk dış temsilciliğinin onayı gerekmektedir. Eğer bir ülkede temsilciliğimiz bulunmuyorsa; o ülkeden gelen hiçbir evrak asla kabul edilemez. Çünkü belgelerin orijinalliğini teyit eden bir mecra bulunmamaktadır.

Suriye Arap Cumhuriyeti`nde Eğitim Bakanlığı`nın vermiş olduğu tüm ilk, orta, lise ve üniversite diplomaları günümüze kadar mevcuttur. Devlet kontrolünün dışında olan bölgelerde hiçbir diploma geçerli değildir. Bu sebeptendir ki; devlet kontrolü dışında olan bölgelerde özellikle çocuklar özel izin alıp Halep`te onlar için yapılan Suriye Arap Cumhuriyeti sınavlarına girip, devlet tasdikli diplomalar almaktadır. Suriye devleti kendi halkına tanıdığı bu imkân esasında ‘geri dönersek tutuklanırız, zindanlara atılırız` yalanını da çökertiyor! Türkiye, Suriye ile resmî, diplomatik yollardan belgeleri teyit-etmediği için tüm tasdiklenen belgeler geçersizdir.

Suriye`de gerek özel okul, gerek devlet okullarında yıllardır `tek tip diploma` verilmektedir. Diplomalarda ders çeşitleri, puanları ve ev adreslerine kadar birçok bilgi yer almaktadır. Tercüme edilen tüm belgelerin içinde tüm bu bilgilerin de bire bir tercüme edilmesi ve sunulması zorunludur.

Yeminli tercümanlar tarafından orijinal evrak bile görmeden sadece beyan üzerine noterlere çok sayıda böyle belgeler sunulduğunu ve tasdiklendiğine dair bilgiler gelmektedir. Bu tamamen evrakta sahteciliktir. Zira tasdikli evrak olmadan tercüme yazılamaz ve sunulamaz. Noterlik Kanunu`nu okuduktan sonra maalesef çeviri belgelerine ait şartlar bölümü olmadığından; sistemde büyük bir istismara açık bir boşluk olduğunu görüyorum. Bununla birlikte Noterlik Kanunu 60. madde (dışarıda yazılıp getirilen kağıtların üzerindeki imza, mühür veya herhangi bir işareti veya tarihi onaylamak) ise derhal yeniden revize edilmesi gerekiyor.

Yeminli tercümanların sicil numaraları şu an sadece adliyede belirtme şartı var. Oysa adliyedeki kullanılan tercümanların sicil numaraları her yerde belirtilme şartı olmalı ve kendilerinin dışında tercüme beyanı kabul edilmemeli. Gönderdiğim örnekte vergi mükellefi olan yeminli tercüman ile kaşedeki isim farklı gözükmektedir.

Yani özet olarak; çok net bir şekilde son 12 yıl içinde Suriye`den gelen tüm evraklar -eğer Türkiye ve Suriye arasında diplomatik yollardan alınmadıysa- tamamen geçersizdir ve geriye dönük iptal edilmelidir. Sistemdeki boşluktan yararlanıp birçok sahte evrak ile gerek akademik gerek mevki gerekse vatandaşlık gibi haksız kazançlar elde edilmiştir. Derhal yasal işlemler başlatılmalıdır.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA