1 Mayıs 2026 Cuma

09:15   MERSIN’IN İÇME SUYU EMIN ELLERDE: MESKİ LABORATUVARı DÜNYA STANDARTLARıNDA TESCILLENDI!   16:24   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN’DAN BURSA’DA "ÖZELLEŞTIRME" TEPKISI: "BUGÜN BU ALANLARA EL KOYDUĞUNU DÜŞÜNENLER, YARıN BUNUN HESABıNı VERMEK ZORUNDA KALACAK"   15:23   SEDEF GÜLER DAVASıNDA MAHKEME SANıKLARıN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERDI... ANNE GÜLIZAR SEZER: ADALET YERINI BULSUN   15:23   TAKSIM’DE “KANLı 1 MAYıS” ANMASı... ÇERKEZOĞLU: “BU MEYDAN IŞÇILERIN, EMEKÇILERIN HAFıZASı; BIRLIĞIMIZ, DAYANıŞMAMıZDıR”   14:21   ÖZGÜR ÖZEL, ERGÜN ATALAY ILE GÖRÜŞTÜ… ÖZEL: “ERDOĞAN’A BIR SAMIMIYET ÇAĞRıSıNDA BULUNUYORUM: GELIN, HEP BIRLIKTE IŞÇIYE ELIMIZI UZATALıM”   13:12   İBB DAVASı’NıN 29. GÜNÜNDE, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN ILE MURAT KAPKI ARASıNDA GERGINLIK YAŞANDı   11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!   20:20   MADENCILERIN DIRENIŞI ZAFERLE SONUÇLANDı! BAKANLıKTAN SON DAKIKA ÖDEMESI AÇıKLAMASı   18:58   MADEN İŞÇISININ ANKARA DIRENIŞI ZAFERLE TAÇLANDı: 3 BAKANLıK DEVREYE GIRDI, İMZALAR ATıLDı!   18:52   AYM BAŞKANı’NDAN YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ VE ’KUL HAKKı’ ÇıKıŞı: ’HARAMLA ABAT OLANıN SONU BERBAT OLUR!’   17:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARIHI ‘SANDıK’ ÇAĞRıSı: ’YOLUN SONU İKTIDAR!’   16:24   KARS-GÜMRÜ DEMIRYOLUNUN FAALIYET GEÇIRILMESI AMACıYLA OLUŞTURULAN TÜRKIYE-ERMENISTAN ORTAK ÇALıŞMA GRUBU TOPLANTıSı YAPıLDı   16:23   ERKAN BAŞ: MADENCILERIN EKMEĞI VE ÜLKEMIZIN ONURU IÇIN HAFTALARDıR SÜRDÜRDÜĞÜ BU MÜCADELE, TÜM TÜRKIYE’NIN MESELESI OLDU   16:22   CHP KEÇIÖREN İLÇE BAŞKANLıĞı’NA YAPıLAN TAŞLı SALDıRı... İL BAŞKAN VEKILI YÜKSEL IŞıK: "BÜTÜN BU ABLUKALARıN, OPERASYONLARıN HEPSINE GERI ADıM ATTıRACAĞıZ"   16:21   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "CUMHURIYETI CUMHURIYET YAPAN BÜTÜN BU KURUMLARı SATTıLAR VE O PARAYı BU YıL FAIZE ÖDÜYORLAR"   16:20   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKIYE IŞÇI SıNıFıNıN ÖNÜNDE AND IÇIYORUZ KI CHP GELECEK, TÜM IŞÇILER SENDIKAL HAKLARıNA KAVUŞACAK"   16:18   İBB DAVASı’NDA 28. GÜN... İTIRAFÇı ADEM SOYTEKIN: “BEN VERDIĞIM IFADENIN HIÇBIR AŞAMASıNDA BASKıYLA YA DA ‘ŞUNU IMZALA, EVINE GIT’ GIBI BIR SÖYLEMLE KARŞıLAŞMADıM”   14:49   BM’DEN TÜRKIYE’YE UYARı: “AVUKATLAR VE INSAN HAKLARı SAVUNUCULARı SISTEMATIK OLARAK HEDEF ALıNıYOR”  
 
     
   
  Taş Ocağı Yapılması Planlanan Hamzabeyli Mahallesi’nde Çevre Sorunlarına Karşı “Yeryüzü Sofrası” Kuruldu
 

Taş Ocağı Yapılması Planlanan Hamzabeyli Mahallesi’nde Çevre Sorunlarına Karşı “Yeryüzü Sofrası” Kuruldu


Mersin’in merkez ilçesi Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, çevre sorunlarına karşı dayanışma için düzenledikleri "Yeryüzü Sofrası" etkinliğinde çevre gönüllüleri ile Hamzabeyli Mahallesi’nde buluştu.

 

Tarih : 10 Haziran 2024 Pazartesi 11:30   Okunma : 563

5-11 Haziran Çevre Haftası kapsamında; Toroslar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Çevre Mühendisleri Odası, Mersin Barosu ve TEMA Vakfı işbirliğiyle yapılan etkinlikte Başkan Yıldız, daha temiz ve sağlıklı çevre için el ele hareket edeceklerini söyledi.

Hamzabeyli Mahallesi’nde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan Taş Ocağını protesto etmek için bir araya gelinen etkinliğe, mahalle sakinleri de yoğun ilgi gösterdi.

Katılımcıların evlerinden getirdiği yiyecek ve içeceklerle gerçekleşen yeryüzü sofrasında dayanışmanın en güzel örneği gösterildi. Köylüler de sıkma börek yaparak, ikramda bulundu.

Başkan Yıldız, etkinliğe eşi Feride Yıldız ve kızı Ilgın ile birlikte katıldı. Katılımcılarla tek tek sohbet eden Başkan Yıldız, bu dayanışma etkinliğine katkı sunan kurumlara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Mahallemizde Taş Ocağı İstemiyoruz”

Etkinliğe katılan mahalle sakinleri, mahallelerinde taş ocağı istemediklerini belirterek; “Köyümüzün güzelliklerini gelip görsünler. Evlerimiz, bahçelerimiz her şeyimiz var. Burada ağırlıklı olarak nar ve narenciye üretiliyor. Taş ocağının yapılacağı yerde yabani hayvanlar yaşıyor. Çam ormanlarımız var. Bunların hepsi yok olacak. Doğanın güzelliğini bozmasınlar. Belediye Başkanımız Abdurrahman Yıldız’dan Allah razı olsun. Bu konuda çok duyarlı ve destek veriyor. Köy halkı olarak kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

“Ebedi Dostumuz Doğa İçin El Ele Verdiler”

Programın açılış konuşmasını Mahalle Muhtarı Sencer Erdoğan Yaptı. Muhtar Erdoğan, Başkan Yıldız’a desteklerinden dolayı teşekkür ederek, bu etkinliğin geleneksel hale gelmesini temenni etti.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da Çevre Haftası’nda, Hamzabeyli Mahallesi’nde köylüleri yalnız bırakmayarak programa katılan tüm çevre gönüllülerine teşekkür etti.

TEMA Vakfı Toroslar İlçe Temsilcisi Durmuş Peker, çevreyi korumak için bir araya gelmenin önemine vurgu yaparak; “Ne güzel bir etkinlik yaptınız. Belediye Başkanımızı, Baro Başkanımızı, Çevre Mühendisleri Odamızı, muhtarlarımızı ve çevre gönüllülerini kutlarım” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can ise Hamzabeyli Mahallesi’nde gerçekleştirilmek istenen taş ocağı yatırımının ÇED sürecinin tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çekerek; “Bu konuyla ilgili görüşlerin alındığı ve ÇED süreci tamamlandıktan sonra hukuk sürecinin işleyici bir süreç ile karşı karşıyayız. Dağımızı, toprağımızı, korumak için dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Gelecek nesillere temiz, yaşanabilir, sağlıklı bir çevre bırakmak için herkesi göreve davet ediyoruz. Kamuoyunun oluşması, bu sorunların ortadan kalkması için bu oldukça önemli. Hamzabeyli sakinlerinin ve çevre köylerin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir de Mersin ve Türkiye’nin her bölgesinde özellikle taş ocakları, maden ocakları, termik ve nükleer santraller olmak üzere doğayı tahrip eden her türlü projenin karşısında olduklarını, yasal olarak her türlü çalışmayı yürüttüklerini söyledi.

Bu çalışmalarda Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonunun aktif bir görev aldığını belirten Baro Başkanı Özdemir; “Özellikle çevreye duyarlı bir toplum yaratmak adına bu organizasyona destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Derya Demir de şunları söyledi; “Hamzabeyli gibi bu kadar yeşil bir yerde taş ocağının açılmasına izin vermeyeceğiz. Sizlerle birlikte bu mücadeleyi düzenleyeceğimizin sözünü vermeye geldik.”

“Yaşam Ve Üretim Alanları İle Taş Ocaklarının Bulunduğu Alanlar Arasına Mesafe Koymak Zorundayız”

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız da insanların el birliğiyle yaşamış olduğu doğayı ve dünyayı yok ettiğini vurgulayarak; “Doğayı, çevreyi, kendimizi ve insanlığı yok ediyoruz. Mersin’de uzun zamandır bu taş ocakları meselesi tartışılır. Nerede bir su kaynağı varsa, verimli arazi varsa, nerede bir yerleşim alanı varsa oraya bir taş ocağı yapmak için deli divane olmuş durumdalar. 3 sene önce bir milletvekili arkadaşıma iletmiştim. O da bir soru önergesi ile dönemin bakanına sormuştu. Mersin’de ruhsatlandırılmış 38 tane taş ocağı olduğunu söylemişti bana. Aslında bir kent için çok fazla. Bu kadar taş ocağına ihtiyacımız yok. Tabi ki taş ocağından çıkacak taşları da kullandığımız alanlar var. Asfalt çalışması gibi. Ama bunları yaparken mutlaka bir dengeyi tutturmak zorundayız. Yaşam ve üretim alanları ile bu taş ocaklarının bulunduğu alanlar arasına mesafe koymak zorundayız. Hamzabeyli’de yapılacak taş ocağı, köydeki en son eve 90 metre uzaklıkta. Yani burada yaşayan insanların evlerinin göbeğine taş ocağı kurmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

“Günümüzde Ekmek Almak Bile Artık Lüks Oldu”

Dünyanın hızla bir gıda krizine doğru gittiğini kaydeden Başkan Yıldız; “Açlığa doğru sürükleniyoruz. Buradakilerin çoğu köylerde büyümüş insanlar. 50’li yaşları yaşayanların çocukluğunda süt, peynir, zeytin almak para gerektiren bir şey değildi. Kentte yaşayanların da kolayca ulaşabildiği bir gıdaydı. Ama günümüzde çocuklarımız için neredeyse lüks oldu. Nerden biliyoruz? Her gün on binlerce insan Büyükşehir Belediyesinin ekmek büfesinin önünde ekmek almak için kuyruğa giriyor. Ekmek almak bile lüks. Çünkü biz üretim alanlarımızın tamamını aslında yok ettik. Ya taş ocağından kaynaklı, ya imara açmaktan kaynaklı ya da başka felaketlerden kaynaklı her geçen gün üretim alanlarımızı biraz daha kaybediyoruz. Cebimizde paramız olsa da zeytine, peynire, buğdaya ve ekmeği ulaşamayan insanlar haline hızla gidiyoruz. İklim krizine de doğru gidiyoruz. Dünyada mevsimler yer değiştiriyor. Olumsuz hava koşulları her an bizim yaşamımızın bir tarafında var. Bu artık önlenmesi gereken bir şey durumuna geldi. Her birimizin kendi yaşamını tekrardan gözden geçirmesi gerekir diye düşünüyorum. Çok yoğun bir tüketim toplumu olmaktan çıkıp, her birimiz bir metrekare bile yerimiz varsa bir metrekare bile yerde üretmek için çaba sarf etmeliyiz. Bunu sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için değil, doğanın yeniden dengeye oturmasını sağlamak için yapmak durumundayız. Efrenk Deresi, benim de doğup büyüdüğüm köyün dibinden geçen bir dere. Bu derede biz çocukken balık tutardık. Şimdi bu derenin içerisinde ayakkabımızı ıslatacak su kalmadı. Doğanın dengesinin insan eliyle bozulmasından kaynaklı olduğunun herkesin bilmesinde fayda var. Çevre Haftası kapsamında Hamzabeyli Mahallemizde düzenlediğimiz bu dayanışma etkinliğine katılan ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Yıldız, tüm katılımcılarla birlikte Hamzabeyli Mahallesi’nin eşsiz güzellikleri içinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Paylaş :
Etiketler :  Toroslar Belediyesi, Mersin, Abdurrahman Yıldız

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA