11 Mayıs 2025 Pazar

15:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN RENKLI ANNELER GÜNÜ ETKINLIĞI   15:25   TARSUS BELEDIYESI`NDEN EMEKLILERE SAĞLıKLı YAŞAM DESTEĞI   13:59   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "ARTıK TÜM TÜRKIYE, TÜM ŞEHIRLER BU MILLETIN, BU HALKıN, KARDEŞLIĞIN KALESI"   11:28   TARSUSLU MINIKLER, ANNELER GÜNÜ`NÜ KUTLADı   11:02   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, `DÜNYA SAĞLıK İÇIN HAREKET ET GÜNÜ`NDE VATANDAŞLARı DOĞA ILE BULUŞTURDU   14:10   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ANNELERE ÇIÇEK SÜRPRIZI   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   12:46   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ÖZYIĞIT: “EĞRIÇAM`DAKI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJEMIZ 6 YıLDıR IMZA BEKLIYOR”   11:35   CHP`LI NALBANTOĞLU TUTUKLU GENÇLER IÇIN HÜKÜMETE TEPKI GÖSTERDI: “ADALET DUYGUNUZUN OLMADıĞıNı BILIYORDUK MEĞERSE SIZDE HIÇ VICDAN DA YOKMUŞ”   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING   10:13   AK PARTI “INFAZ PAKETINI” TBMM`DE SIYASI PARTILERE ANLATACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "HELLO MERSIN" PROJESININ KAPSAMıNı GENIŞLETIYOR   09:39   MESKİ`DEN TOROSLAR, KAZANLı VE HOMURLU`YA BÜYÜK YATıRıM   01:49   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ARA SEÇIM DEĞERLENDIRMESI: BUNLAR IHTIMALLER DAHILINDE...   01:20   TZOB GENEL BAŞKANı ŞEMSI BAYRAKTAR: FıNDıK YOKSA SOSYAL YAŞAMDA YOK DEMEKTIR, FıNDıK YOKSA HAYAT YOK DEMEKTIR   22:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: HER CANLıNıN BELEDIYE BAŞKANıYıZ   22:43   AYM KARARıNA TEPKI... “SOKAKTA KALAN TEK BIR DOSTUMUZ OLSA DA BU MÜCADELE SÜRECEK”  
 
     
   

Psikologlardan Kurban Bayramı uyarısı: "12 yaş altındaki çocukları kesim alanında bulundurmayın"


Türk Psikologlar Derneği ve UCİM`den psikologlar, Kurban Bayramı`nda çocukların ruh sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini ANKA Haber Ajanıs`na anlattı. Uzman Psikolog Ümit Taş, "Kurban kesimine çocukların birebir tanıklık etmesi çocuklarda travmatik süreçleri başlatabilir" derken; Klinik Psikolog Burak Emre Kadak şeker toplama ritüelinin de risk faktörü olabileceği uyarısını yaptı.

 

Tarih : 15 Haziran 2024 Cumartesi 15:13   Okunma : 523

HABER: KADİR DEVİR

(ANKARA) – Türk Psikologlar Derneği ve UCİM`den psikologlar, Kurban Bayramı`nda çocukların ruh sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini ANKA Haber Ajanıs`na anlattı. Uzman Psikolog Ümit Taş, "Kurban kesimine çocukların birebir tanıklık etmesi çocuklarda travmatik süreçleri başlatabilir" derken; Klinik Psikolog Burak Emre Kadak şeker toplama ritüelinin de risk faktörü olabileceği uyarısını yaptı.

Kurban Bayramı yarın başlıyor. Ülkenin dört bir yanında kurbanlar kesilecek. Aileler, çoğu zaman çocuklarını da kurban kesim alanlarına götürüyor. Uzmanlar, çocukların kurban kesim anına şahit olmasının travmatik sonuçları olabileceği konusunda uyardı. ANKA Haber Ajansı`na  konuşan Türk Psikologlar Derneği Etik Kurul Üyesi Uzman Psikolog Ümit Taş ve Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Türkiye Rehabilitasyon Koordinatörü Klinik Psikolog Burak Emre Kadak, Kurban Bayramı`nda ailelerin çocuklarının ruh sağlığını nasıl koruması gerektiğini anlattı.

Türk Psikologlar Derneği Etik Kurul Üyesi Uzman Psikolog Ümit Taş, Kurban Bayramı`nın çocuklara sosyokültürel yönleri ile aktarılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kurban Bayramı herkes için farklı anlamlar içermektedir. Çocuklarda ise gelişim dönemlerine göre farklılık göstermektedir bu anlam. Çocuklarımızın Kurban Bayramı`nı travmatize olmadan geçirebilmesi için öncelikle Kurban Bayramı`nı anlatırken sosyokültürel yönlerini değerlendirmeliyiz. Bunlar nedir? Yardımlaşma, dayanışma, akraba, eş dost ziyareti, paylaşma gibi kavramlardır. 11-12 yaşın altındaki çocuklarda Kurban Bayramı`nın dini ve ölüm, kurban edilme gibi derin içeren kavramları anlatmamız çocuklarda kafa karışıklığına sebep olabilmektedir. Kurban kesimine çocukların birebir tanıklık etmesi çocuklarda travmatik süreçleri başlatabilir. Bu yüzden 12 yaşından küçük çocuklara soyut kavramları anlamlandırmada güçlük yaşayacaklarını biliyoruz. Bu yüzden kurban kesim alanlarında bu çocukların bulundurulmamasına dikkat etmeliyiz. "

"Çocukları kurban kanını vücuduna sürmeye zorlamamalıyız"

Çocukların duygusal bağ kurduğu hayvanların kesilmesinin travmaya yol açabileceğini vurgulayan Psikolog Taş, travma geçiren çocuklar için profesyonel yardım alınması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Sevsin, beslesin diye eve alınan küçükbaş hayvanların sonradan kesilmesi çocuklarda travma yaratabilir. Çocukları mümkün olduğunca uygun olmayan kesim koşullarını, acemi kasapları, kaçan kurbanlıkları ve benzeri haberlerin olduğu TV programlarından, haber programlarından uzak tutmalıyız. Gelenek, kültür diyerek kurban kesimini izlemeye, kurbanlığın kanını çocuğun vücuduna sürmeye çocuklarımızı zorlamamalıyız. Travmatize olmuş çocuklarda, korkularda artma, kaygısını kontrol edememe, uyku düzeninde bozulma, beslenme bozuklukları, kabuslar ve benzeri belirtiler görülebilmektedir. Travmatize olan çocuğu dinlemeli, kesime tanıklık etmişse eğer bu bu olayın nasıl olduğunu dinlemeli ve onu anlamaya çalışmalıyız. Korkusuyla dalga geçmek, onu yargılamak, eleştirmek çocuğa zarar verecektir. Çocuğun kendisini ifade etmesine izin vermeliyiz. Kaygısını yatıştırmaya çalışmalıyız. Çocukların soruları karşısında paniklememeli, konuyu fazla uzatmadan, karıştırmadan konuya basit kelimelerle ve net cümlelerle hakim olup onlara anlatmaya çalışmalıyız. Buna rağmen yine çocukta eğer kaygı, uykusuzluk, beslenme bozukluğu ve benzeri psikolojik dengesizlikler, davranış bozuklukları görmeye devam ediyorsak mutlaka bir profesyonelden yardım alması sağlamalıyız."

"Çocuklar için risk faktörlerinden bir tanesi de şeker toplama geleneği"

Bayramlarda çocukların bedensel söz hakkına saygı duyulması gerektiğini ifade eden UCİM Türkiye Rehabilitasyon Koordinatörü Klinik Psikolog Burak Emre Kadak, şu görüşlere yer verdi:

"Bayramda çocuklar için risk faktörlerinden bir tanesi şeker toplama geleneği. Çocukların güvenli alanlarından uzaklaşmamaları gerektiğini, ailesine bilgi vermeden kimsenin evine gitmemesi gerektiğini uygun bir şekilde anlatmak gerekmektedir. Bu faaliyetler gerçekleştiği zamanda, birinin evine girdiği zaman da ya da birisi ona şeker verme vaadiyle herhangi bir şey yaptığı zamanda bu bedensel söz hakkının ihlalidir. Yine çocuktan izin almadan çocuk hayır dediği halde öpmek, sarılmak ya da herhangi bir zorlamak olumsuz bir yönde etkileyecektir. Bu süreçte çocuklara temas etmeden önce izin alınmalı. İstemediğini belirtirse de saygı duymak çok önemlidir. Her çocuk birbirinden çok farklıdır. Kimi çocuk kalabalık bir ortamda mutlu olurken kimi çocuk da sosyal olarak kalabalık ortamlarda rahatsız olabilirler. Kalabalık ortamlar, kaygı oluşturabilir. O yüzden çocukları konuşmak için zorlamamalı ya da zorlayıcı sorular sorulmamalıdır. Biliyorsunuz ki bayramlarda ritüel sorulardan biri; kimi daha çok seviyorsun gibi bir soru. Oldukça yanlış bir sorudur. Bu tarz tercih yaptıracak sorular sorulmaktan kaçınmalıdır. "

"Kurban Bayramı çocuklara somut bir şekilde anlatılmalı"

Psikolog Kadak, özellikle 12 yaş altı çocukların kurban kesim yerlerine götürülmemesi gerektiğiniifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kurban Bayramı çocuklara olabildiğince somut bir şekilde anlatılmalı ve aktarılmalıdır. Kurban, bayram, ritüeller bunlar soyut kavramlar. O yüzden bunu somutlaştırarak paylaşmanın, yardımlaşmanın, birlik ve beraberliğin açıklaması yapılarak örneklendirilebilir. Soyut işlemler döneminde olan çocuklar için ise yani 11-12 yaş üzerindeki çocuklar için de duygusal olgunluğu göz önünde alınarak anlatım sağlamak önemlidir. Yine aile büyükleri çocukları kurban kesimine götürmek isteyebilirler veya çocuklar kendileri ben gelmek istiyorum diyebilirler. Özellikle somut işlemlerde 11 ve altındaki olan çocuklar için bu durumu anlamlandıramayacağı ve korku ve kaygı seviyesini yüksek derecede arttıracağı için kesinlikle gitmemesi gerekiyor. Gördükleri durumlardan dolayı uyku problemleri çekebilirler. Kabuslar, iştahsızlıklar, bağırarak uyanmama ya da uyuyamama gibi problemler yaşayabilirler. Çocuklar daha önce kurbanlık hayvan ile temas kurduysa duygusal bir bağlanma olabilir ve daha kötü etkileyebilir. Yine evcil hayvanı olan bir çocuk ise onun da kurban edilmesinden dolayı birtakım kaygı problemleri yaşayabilir."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA