1 Mayıs 2025 Perşembe

01:20   CHP`LI GÜLCAN KıŞ: TELEF OLAN, BU HALKı YıLLARDıR YOKSULLUĞA MAHKÛM EDEN, LIYAKATSIZLIĞI ÖDÜLLENDIREN, GENÇLERI UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLEYEN ÇÜRÜMÜŞ AKP IKTIDARı OLACAKTıR   22:09   AVUKATLAR “SEVGILI DOKTOR” ADLı TIYATRO OYUNUNU SAHNELEDI   20:02   İSVEÇLI GAZETECI MEDIN`IN “CUMHURBAŞKANı`NA HAKARET” DAVASı... AVRUPA PARLAMENTOSU MILLETVEKILI SJÖSTEDT: TÜRKIYE`DEKI GAZETECILERIN HABER YAPMAKTAN DOLAYı CEZALANDıRıLMALARı BIZI DERINDEN ENDIŞELENDIRIYOR   19:57   TÜLAY HATIMOĞULLARı: İSTANBUL`DA VE DÖRT BIR YANDA EKMEK, BARıŞ VE DEMOKRATIK TOPLUM MÜCADELEMIZI KARARLıLıKLA SÜRDÜRECEĞIZ   19:53   İSTANBUL`DA 1 MAYıS`TA OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER   19:49   CHP`LI ZEYBEK: İBB IŞTIRAK ŞIRKETLERLE ILGILI TÜM IHALE VE PROJELERIN BILGI-BELGELERININ TALEP EDILMESI SIYASI HESAPLAŞMANıN YENI TEZAHÜRÜDÜR   19:47   KARTALKAYA`DAKI OTEL YANGıNıNDA OĞLUNU KAYBEDEN DANıŞTAY 9. DAIRE BAŞKANı GENÇBAY SORUMLULARı SAYDı: BEN BUNA ORGANIZE KÖTÜLÜK DIYORUM   19:22   İMAMOĞLU`NDAN ERDOĞAN`A `KANAL İSTANBUL` ÇAĞRıSı: KANAL İSTANBUL REFERANDUMU IÇIN SANDıKLAR KURULSUN   19:09   TBMM GENEL KURULU... ALI MAHIR BAŞARıR: "AKıN GÜRLEK KADAR BIR TAŞ ADALETIN, YARGıNıN ÜZERINE DÜŞMÜŞ"   18:52   CHP`LI TANAL: TUTUKLULUK SÜRESI 30 GÜNÜ GEÇEN ÖĞRENCILERIN, BILGILENDIRILMEDEN SEGBİS ÜZERINDEN SAVUNMALARı ALıNMAK ISTENIYOR   18:50    BAŞKAN TUNCER’DEN 1 MAYıS EMEK VE DAYANıŞMA GÜNÜ MESAJı   18:31   İSVEÇLI GAZETECI JOAKIM MEDIN`E "CUMHURBAŞKANıNA HAKARET" SUÇUNDAN 11 AY 20 GÜN HAPIS CEZASı   17:58   ANKARA BAROSU HAYVAN HAKLARı MERKEZI BAŞKANı GÜRSOY`DAN HAYVANLARı EVINDE ÖLDÜREN DOKTORA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "SERI KATILLER ÖNCE HAYVANLARLA BAŞLıYOR, DAHA SONRA INSANLARA SIRAYET EDIYOR"   17:47   CHP`LI DINÇER: "TÜRKIYE`DEKI DOĞURGANLıK ORANLARıNıN DÜŞMESININ SEBEBI, AKP IKTIDARıNıN BIZZAT KENDISIDIR"   17:27   KARTALKAYA OTEL YANGıNıNDA KıZı VE TORUNUNU KAYBEDEN SEMA ŞAHIN: ``YAŞAMAM GEREKIYOR. BEN BU DAVANıN SONUNU GÖRECEĞIM``   17:17   CHP`LI KAYA`DAN, AILE VE SOSYAL HIZMETLER BAKANı GÖKTAŞ`A: "GENÇLERIN ASıL IHTIYACı MOBILYA INDIRIMI DEĞIL, GELECEK GÜVENCESI"   17:13   CHP`NIN KONYA MITINGI... CHP KONYA MILLETVEKILI BARıŞ BEKTAŞ: “AK PARTI`NIN KALESI VARSAYıLAN KONYA`DAKI MITINGIMIZE CIDDI BIR KATıLıM BEKLIYORUZ”   16:47   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı BAKıRHAN, ‘`YENI SÜREÇ`` UYARıSı: “OLUMSUZ KIMI PRATIKLERLE, SÖYLEMLERLE KARŞıLAŞABILIRIZ, BUNLAR BIZI KORKUTMALı. UZAKLAŞTıRMAMALı``     16:28   ANKARA`DA SOKAK HAYVANLARıNı ÖLDÜRDÜĞÜ SUÇLAMASıYLA TUTUKLANAN DOKTOR HAKKıNDAKI TÜM IDDIALARı REDDETTI   16:13   KARTALKAYA OTEL YANGıNıNDA AILESINI KAYBEDEN ANNE DUYGU CAN: "BIRI YANıMA YAKLAŞTı. ‘VALI BEY ÜZÜLÜYOR. BURADA AĞLAMA` DEDI BANA. BEN ÖMRÜMÜ ADADıĞıM EVLATLARıMı KAYBEDERKEN, ACıM BILE RAHATSıZLıK SAYıLDı"  
 
     
   

Zeliha Aksaz Şahbaz: “Doğu ve Güneydoğu`daki illerde bin kişiye düşen hekim sayısı bir”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, “TÜİK verileri hekim, yatak ve hastane sayılarının bölgesel dağılımındaki eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu il dört hekimle Ankara. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz`in pek çok kentinde bin kişiye iki hekim düşüyor. Ancak bu oran, Doğu ve Güneydoğu`da bir olarak haritada yer alıyor. Niğde, Nevşehir, Aksaray gibi illerimizde bin kişiye bir hekim düşüyor. Ülke içinde ve yurt dışına hekim göçü, şehir hastaneleri, büyükşehirlerdeki özel hastane dağılımı bölgeler arası hekim dağılımını olumsuz etkilemiş bulunuyor” dedi.

 

Tarih : 26 Haziran 2024 Çarşamba 17:24   Okunma : 499

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, “TÜİK verileri hekim, yatak ve hastane sayılarının bölgesel dağılımındaki eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu il dört hekimle Ankara. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz`in pek çok kentinde bin kişiye iki hekim düşüyor. Ancak bu oran, Doğu ve Güneydoğu`da bir olarak haritada yer alıyor. Niğde, Nevşehir, Aksaray gibi illerimizde bin kişiye bir hekim düşüyor. Ülke içinde ve yurt dışına hekim göçü, şehir hastaneleri, büyükşehirlerdeki özel hastane dağılımı bölgeler arası hekim dağılımını olumsuz etkilemiş bulunuyor” dedi.

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Sağlık Bakanlığı İstatistik Yıllığı ve TÜİK verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Aksaz Şahbaz, hekim ve hastane dağılımındaki adaletsizliğin sağlık göçüne neden olduğunu belirterek, özellikle Doğu ve Güneydoğu`da  hekimlerin özlük hakları ve çalışma ortamının düzeltilmesi, yetersiz olan kamu yatırımlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Aksaz Şahbaz`ın açıklaması şöyle:

“Ülkemizde sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısı artarken hekim dağılımındaki bölgesel eşitsizlik gün geçtikçe artıyor. TÜİK verileri hekim, yatak ve hastane sayılarının bölgesel dağılımındaki eşitsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Verilere göre, bin kişiye düşen hekim sayısının en yüksek olduğu il dört hekimle Ankara. Bu ili İstanbul, İzmir, Eskişehir, Isparta, Trabzon, Edirne izliyor. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz`in pek çok kentinde bin kişiye iki hekim düşüyor. Ancak bu oran, Doğu ve Güneydoğu`da bir olarak haritada yer alıyor. Niğde, Nevşehir, Aksaray gibi illerimizde bin kişiye bir hekim düşüyor. Hakkari gibi bazı kentlerde bu sayı biri bile bulmuyor. Ülke içinde ve yurt dışına hekim göçü, şehir hastaneleri, büyükşehirlerdeki özel hastane dağılımı bölgeler arası hekim dağılımını olumsuz etkilemiş bulunuyor.

“Hekim ve hastane sayısının az olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız yeterli sağlık hizmeti alamadıkları için sağlık göçü artıyor”

Benzer tablo hastane sayısında da kendini gösteriyor. İstanbul, çoğunluğu özel olmak üzere 234 hastaneyle hastanenin en çok olduğu il olarak geliyor. Bunu 84 ile Ankara, 63 ile İzmir izliyor. Hastane sayısının en az olduğu iller ise Kilis, Ardahan, Iğdır. Hekim ve hastane sayısının az olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız yeterli sağlık hizmeti alamadıkları için ülke içinde sağlık göçü de artıyor. Çalışma şartlarının ağırlığı, idarecilerin baskısı ve ekonomik sorunlara sağlıkta şiddete dayanamayan hekimlerimiz ya bölgeler arası ya da ülkemizden göç ediyor. Sağlık çalışanlarımızı koruyan caydırıcı bir yasanın olmaması nedeniyle şiddetin arttığı ülkemizde kendini güvende hissetmeyen hekimlerimiz, mesleğini başka yerlerde icra etmek istiyor.

“Sağlık hizmetlerine erişimde adaleti sağlamak ve hekimlerimizin haklarını korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz”

Sorunların ve yetersizliğin hem hekimlerimiz hem de vatandaşlarımız için her geçen gün artmasına rağmen ülkeyi yönetenler önlem almak yerine, ‘Giderlerse gitsinler` diyorlar. Mağduriyetin yaşandığı Doğu ve Güneydoğu illerimizde sağlık göçünü bir an önce durdurmak için hekimlerin özlük hakları ve çalışma ortamı düzeltilmeli, yetersiz olan kamu yatırımları iyileştirilmeli ve sağlıkta şiddeti önleyecek caydırıcı yasalar bir an önce çıkarılmalıdır. Ayrıca, dezavantajlı bölgelerdeki sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için özel teşvikler ve destekler sağlanmalıdır. CHP olarak sağlık hizmetlerine erişimde adaleti sağlamak ve hekimlerimizin haklarını korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkemizin her köşesinde yaşayan vatandaşlarımızın eşit ve kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi her zaman önceliğimiz olacak.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA