4 Kasım 2026 Çarşamba

19:05   ÖZGÜR ÖZEL’DEN "FON KRIZI" ÇıKıŞı: ’195 MILYAR DOLARLıK KAYıP VAR, MASADAKI İSIMLER TEKER TEKER GIDIYOR!’   18:26   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN İŞITME ENGELLI VATANDAŞLARA GÖRÜNTÜLÜ DESTEK KÖPRÜSÜ   17:03   MILYONLARıN GÖZÜ OCAK AYıNA ÇEVRILDI! 4 AYLıK ENFLASYON FARKı KESINLEŞTI: MAAŞLARA NE KADAR ZAM GELECEK?   16:37   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EMLAK VE ÇTV ÖDEMELERI İÇIN KRITIK UYARı! SON GÜN 30 KASıM   15:30   SIYASETTE TAŞLAR YERINDEN OYNAYACAK: ÖZGÜR ÖZEL MEYDAN OKUDU, ’TARIH VERIP’ SANDıĞı İŞARET ETTI!   10:25   MUT’TA ÖĞRENCILERIN YENI ADRESI OLDU! BÜYÜKŞEHIR’DEN EĞITIME TAM DESTEK   10:10   ENAG EKIM 2026 ENFLASYON RAKAMLARıNı AÇıKLADı: YıLLıK ARTıŞ YÜZDE 45,12 OLDU   09:50   KORKMAZ ENES ERGUN TUTUKLANDı: BORSA İSTANBUL’DA GENEL MÜDÜRLÜK GÖREVINE ATILA TÜRELI GETIRILDI   09:25   AKARYAKıTTA ’TARIHI ZAM’ İSYANı: ’AT, EŞEK DEVRINE GERI DÖNECEĞIZ!’   07:05   YENİ PARTI’DEN TARIHI ADıM! 81 İLDE 3 BIN SANDıK KURULUYOR: GENEL BAŞKANLıK İÇIN DEV ÖN SEÇIM   06:43   GENÇLERBIRLIĞI’NDEN ERYAMAN’DA GOL ŞOV: ALANYASPOR’U 5-0 GEÇTI, HASRET BITTI!   11:30   AKARYAKıTTA GÖRÜLMEMIŞ REKOR ZAM DALGASı! OTOGAZA (LPG) BU GECE YARıSı 9 TL ZAM GELIYOR   10:58   SIYASETTE SıCAK GELIŞME: KENT UZLAŞıSı MECLIS ÜYELERI DEM PARTI’YE KATıLıYOR!   10:14   TARSUS’UN ÇEHRESINI DEĞIŞTIRECEK DEV PROJE! ESKI ŞELALE OTEL ARAZISINDE HUMMALı ÇALıŞMA   10:08   MERSIN VE ÇEVRESI İÇIN KRITIK UYARı: METEOROLOJI’DEN ŞIDDETLI YAĞıŞ, SEL VE HORTUM ALARMı!   11:28   TARSUS’TA 9 BIN YıLLıK TARIH SAHNEYE ÇıKıYOR: 5. ULUSLARARASı TARSUS FESTIVALI İÇIN GERI SAYıM BAŞLADı!   01:05   ’CUMHURIYET BU MILLETIN BAŞıNDAKI YÜCE ÇATıDıR’: ÖZGÜR ÖZEL’DEN KADıKÖY’DE TARIHI ÇıKıŞ   14:11   MERSIN’DE CUMHURIYET’IN 103. YıLı COŞKUSU! BAŞKAN VEKILI GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN ANLAMLı MESAJ   11:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ERDEMLI VE SILIFKE ÜRETICISINE TAM DESTEK: FIDANDAN HAYVANA, GÜNEŞ PANELINDEN TOHUMA   10:25    CHP’DE DERIN ÇATLAK VE FLAŞ KURULTAY HAMLESI! KURMAYLARDAN ZIRVEDE ŞOK ’HANÇER’ SÖZLERI!  
 
     
   

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2024`ün ilk 6 ayında 205 kadın öldürüldü, 117 kadının ölümü de şüpheli


Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2024`ün ilk 6 ayında 205 kadının öldürüldüğünü, 117 de şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini açıkladı. Platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim, kadınların yüzde 42`sinin evli olduğu erkekler, yüzde 10`unun eskiden evli olduğu adam, yüzde 9`unun babası, yüzde 5`inin eskiden birlikte olduğu erkek, yüzde 5`inin de akrabası tarafından öldürüldüğünü belirtti. Ataselim, bakanlığa çağrıda bulunarak, “Siz aile odaklı politikalarınızı ileri sürdürdüğünüz sürece kadınlar mevcut partnerleri ya da eskiden birlikte oldukları erkekler tarafından öldürülmeye devam edecekler" dedi.

 

Tarih : 4 Temmuz 2024 Perşembe 13:45   Okunma : 730

Haber: Gaye Şeyma CAN/Kamera: Onur DURSUN 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, bugün Nazım Hikmet Kültür Merkezi`nde düzenlediği basın toplantısında, 1 Ocak 2024`ten bugüne dek geçen 6 aylık süreçte yaşanan kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümü verilerini paylaştı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, 2024 yılının ilk yarısında 205 kadın cinayeti, 117 şüpheli kadın ölümü meydana geldiğini açıkladı. Kadınların yüzde 42`sinin evli olduğu erkekler, yüzde 10`unun eskiden evli olduğu erkek, yüzde 9`unun baba, yüzde 5`inin eskiden birlikte olduğu erkek, yüzde 5`inin akraba olduğunu belirtti. Ataselim, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı`na çağrıda bulunarak, “Siz aile odaklı politikalarınızı sürdürdüğünüz sürece kadınlar mevcut partnerleri ya da eskiden birlikte oldukları erkekler tarafından öldürülmeye devam edecekler" dedi. Kadınların en çok ateşli silahlarla öldürüldüğüne dikkat çeken Ataselim, bireysel silahlanmanın da önüne geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ataselim, ayrıca kadınların en yüksek oranla (yüzde 57) evlerinde öldürüldüklerini söyledi.

Yeni yargı paketindeki deşiklikler kadın cinayetlerini arttırabilir

İstanbul Sözleşmesi`nden çekilmenin ardından kadın cinayetlerinin giderek artış gösterdiğini belirten Ataselim, haziran ayında 41 kadın cinayeti işlendiğini, bunun en çok kadın cinayetinin yaşandığı mayıs ayından daha fazla olduğunu vurguladı.

9. Yargı Paketi`nde soyadı zorunluluğu, infaz kanunu gibi birçok değişikliğin yapılacağının ifade edildiğini kaydeden Ataselim, bunların kadın cinayetlerini artıracağını söyledi.

"Aile önemli` dedikleri her durumda kadınlar daha çok öldürülüyor"

Ataselim, "Aile önemli, aile birliğimiz önemli dedikleri ve politik olarak öne çıkarttıkları her durumda kadınlar daha çok öldürülüyor. Aile odaklı politikalarınızdan kadınların yaşaması için vazgeçmelisiniz" dedi.

Ayrılmak istediği eşi tarafından vurulan ve ölümü şüpheli kalmasın diye kanıyla yere kendisini Ragıp Canan`ın öldürdüğünü yazan Nurtaç Canan`ı anımsatan Ataselim, takip ettikleri davada yaralamayla ilgili ceza alan failin cezaevinden çıktığını söyledi. Defalarca tedbir kararlarını ihlal eden Ragıp Canan`ın şu anda arandığını beliren Ataselim, "Nurtaç Canan`ın sesini duyuyor musunuz? Onun gibi `yaşamak istiyorum` diyen kadınları nerenizden duyuyorsunuz" diye sordu. "Erkekleri cesaretlendirmeyi bırakın artık" diyerek 6284 sayılı yasanın önemine dikkat çeken Ataselim, emniyetin `Artık elektronik kelepçe elimizde yok` dediğini savundu.

Bakanlığın açıkladığı `Vizyon Belgesi`ni yırttı

Bakanlığın Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı`na değinen Ataselim, içeriğinde ailenin öneminden bahsedildiğini ama bir kez bile kadına yönelik şiddetten bahsedilmediğine dikkat çekerek, "Vizyonsuz vizyon belgesi" olarak tanımladığı belgeyi kürsüde yırttı.

"Toplumsal eşitsizlik yüzünden erkekler de intihar ediyor"

Ataselim, 2024 yılının ilk altı ayında kadınların ve çocukların öldürülmesinin yanı sıra kadınları öldüren erkeklerin çoğunlukla intihar etmeye başladığını da aktardı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonucunun halk sağlığı sorununa dönüştüğüne dikkat çeken Ataselim, bunların olmaması için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının ve İstanbul Sözleşmesi`nin uygulanmasının ve 6284 sayılı kanunun eksiksiz uygulanmasının şart olduğunu söyledi. Ataselim, sözlerini eşitsiz ilişkilerin olduğu her yerde şiddetin, egemenliğin, ölümlerin görüleceğini söyleyerek bitirdi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA