4 Kasım 2026 Çarşamba

19:05   ÖZGÜR ÖZEL’DEN "FON KRIZI" ÇıKıŞı: ’195 MILYAR DOLARLıK KAYıP VAR, MASADAKI İSIMLER TEKER TEKER GIDIYOR!’   18:26   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN İŞITME ENGELLI VATANDAŞLARA GÖRÜNTÜLÜ DESTEK KÖPRÜSÜ   17:03   MILYONLARıN GÖZÜ OCAK AYıNA ÇEVRILDI! 4 AYLıK ENFLASYON FARKı KESINLEŞTI: MAAŞLARA NE KADAR ZAM GELECEK?   16:37   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EMLAK VE ÇTV ÖDEMELERI İÇIN KRITIK UYARı! SON GÜN 30 KASıM   15:30   SIYASETTE TAŞLAR YERINDEN OYNAYACAK: ÖZGÜR ÖZEL MEYDAN OKUDU, ’TARIH VERIP’ SANDıĞı İŞARET ETTI!   10:25   MUT’TA ÖĞRENCILERIN YENI ADRESI OLDU! BÜYÜKŞEHIR’DEN EĞITIME TAM DESTEK   10:10   ENAG EKIM 2026 ENFLASYON RAKAMLARıNı AÇıKLADı: YıLLıK ARTıŞ YÜZDE 45,12 OLDU   09:50   KORKMAZ ENES ERGUN TUTUKLANDı: BORSA İSTANBUL’DA GENEL MÜDÜRLÜK GÖREVINE ATILA TÜRELI GETIRILDI   09:25   AKARYAKıTTA ’TARIHI ZAM’ İSYANı: ’AT, EŞEK DEVRINE GERI DÖNECEĞIZ!’   07:05   YENİ PARTI’DEN TARIHI ADıM! 81 İLDE 3 BIN SANDıK KURULUYOR: GENEL BAŞKANLıK İÇIN DEV ÖN SEÇIM   06:43   GENÇLERBIRLIĞI’NDEN ERYAMAN’DA GOL ŞOV: ALANYASPOR’U 5-0 GEÇTI, HASRET BITTI!   11:30   AKARYAKıTTA GÖRÜLMEMIŞ REKOR ZAM DALGASı! OTOGAZA (LPG) BU GECE YARıSı 9 TL ZAM GELIYOR   10:58   SIYASETTE SıCAK GELIŞME: KENT UZLAŞıSı MECLIS ÜYELERI DEM PARTI’YE KATıLıYOR!   10:14   TARSUS’UN ÇEHRESINI DEĞIŞTIRECEK DEV PROJE! ESKI ŞELALE OTEL ARAZISINDE HUMMALı ÇALıŞMA   10:08   MERSIN VE ÇEVRESI İÇIN KRITIK UYARı: METEOROLOJI’DEN ŞIDDETLI YAĞıŞ, SEL VE HORTUM ALARMı!   11:28   TARSUS’TA 9 BIN YıLLıK TARIH SAHNEYE ÇıKıYOR: 5. ULUSLARARASı TARSUS FESTIVALI İÇIN GERI SAYıM BAŞLADı!   01:05   ’CUMHURIYET BU MILLETIN BAŞıNDAKI YÜCE ÇATıDıR’: ÖZGÜR ÖZEL’DEN KADıKÖY’DE TARIHI ÇıKıŞ   14:11   MERSIN’DE CUMHURIYET’IN 103. YıLı COŞKUSU! BAŞKAN VEKILI GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN ANLAMLı MESAJ   11:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ERDEMLI VE SILIFKE ÜRETICISINE TAM DESTEK: FIDANDAN HAYVANA, GÜNEŞ PANELINDEN TOHUMA   10:25    CHP’DE DERIN ÇATLAK VE FLAŞ KURULTAY HAMLESI! KURMAYLARDAN ZIRVEDE ŞOK ’HANÇER’ SÖZLERI!  
 
     
   

ÇYDD: "Cumhuriyet için tüm tarikat ve cemaatler tehlikelidir"


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

 

Tarih : 15 Temmuz 2024 Pazartesi 15:17   Okunma : 740

(İSTANBUL)- Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü nedeniyle “Devlet kurumlarında, tarikat ve cemaatlerin kadrolaşma yarışına girmeleri tarihteki acı deneyimlerden ders alınmadığını göstermektedir. Devlet yöneticileri, tarikat ve cemaatler arasında iyi-kötü, zararlı-zararsız ayrımı yapamaz. Kurtuluş Savaşı yıllarından başlamak üzere siyasal tarihimiz bize göstermektedir ki laiklik, bağımsızlık ve Cumhuriyet için tüm tarikat ve cemaatler bir tehdit ve tehlikedir ve tümü derhal kapatılmalıdır” açıklamasını yaptı.

Tarikat yapılanması FETÖ`nün Türkiye Cumhuriyeti`nin laik ve demokratik yapısını ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişiminde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bu kanlı ve karanlık sürecin sorumluları yargı önüne çıkarılmalı, devlet ve toplum bir daha böyle bir tehdit ve tehlikeyi yaşamamalıdır"

"Bu kanlı ve karanlık sürecin sorumluları yargı önüne çıkarılmalı, devlet ve toplum bir daha böyle bir tehdit ve tehlikeyi yaşamamalıdır.

Ülkemizde siyasal iktidarların tarikat ve cemaat yapılanmalarına göz yumduğunu, tarikat ve cemaatlerin güçlenerek önce devlet kurumlarını, sonra da devletin bütününü ele geçirme hedefini kamuoyuna ilk kez duyuran kişilerin başında unutulmaz Genel Başkanımız Prof. Dr. Türkan Saylan gelmektedir. Atatürkçü, cumhuriyetçi ve yurtsever bir aydın olmanın sorumluluğu ile ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, 19 Haziran 1999 tarihinde katıldığı Siyaset Meydanı programında FETÖ ile ilgili öngörüsünü paylaşarak şöyle demişti:

‘Ortada giyim kuşamı ve ifadeleriyle ciddi sağlık sorunları olduğu anlaşılan birinin Türkiye Cumhuriyeti`ni nasıl ele geçirileceği konusunda talimatları var. Ben bir öğretim üyesi olarak bunun ürünlerini görmekteyim; öğrencilerimizin bunların evlerinde nasıl beyinlerinin yıkandığını görüyorum. Geleceğin dünyasını ele geçirmek için böyle bir insanın peşinden sürüklenen çocuklarımız var… Türkiye`nin her tarafının sarıldığını gözümüzün önünde görüyoruz. Eğer Türkiye çağdaş, laik bir ülkeyse; eğer bu insanlarımızın hepsinde biraz akıl varsa madalyonun ön yüzünü değil arka yüzünü de görmek zorundalar. En önemli zarar siyasetçilerden geliyor. Siyasetçiler, Cumhuriyet`in temel ilkelerini sadece bir yemin gibi okuyup ondan sonra ‘Hangi tarikattan, cemaatten oy alırız?` kaygısı taşıdığı için her zaman bu insanlarla bir şekilde temas kurma yarışı içindeler. ‘İyi tarikatlar vardır` diyen siyasetçiler de karşımızda. Bu olayın ne boyutlara vardığının bilinmesi lazım. Bugünkü konuşmadan sonra bizim de başımıza ne gelecek onu da bilmiyorum…`

“Tehlikenin boyutunu anlatan Prof. Dr. Türkan Saylan FETÖ`nün hedefi oldu”

Türkan Saylan, tehlikenin geleceği boyutu tam 17 yıl önceden görüp siyasal iktidarı ve kamuoyunu uyarmıştı. Bu konuşmasından sonra Türkan Saylan ve ÇYDD, ülkemizin yurtsever ve aydın kişi ve kurumları ile birlikte FETÖ`nün hedefi oldu. Toplumsal geleceği kurgulamak için tarihten ders almak ve onu doğru anlamak gerekir. Ülkemizde her gün başka bir tarikat ve cemaatin kamuda kadrolaşması, toplumsal hayata yön verme girişimi veya siyasal iktidar ve kamu yöneticileri tarafından sahiplenerek desteklenmeleri haber olmaktadır.

"Cumhuriyetimizin temel nitelikleri, başta laiklik olmak üzere tehdit ve tehlike altındadır"

Bu durum göstermektedir ki Anayasa`nın ikinci maddesinde düzenlenen Cumhuriyetimizin temel nitelikleri, başta laiklik olmak üzere tehdit ve tehlike altındadır. Devlet kurumlarında, tarikat ve cemaatlerin kadrolaşma yarışına girmeleri ile basına yansıyan haberlere göre adliye, emniyet, ordu, eğitim gibi önemli alanlardaki yoğun tarikat ve cemaat kadrolaşmaları tarihteki acı deneyimlerden ders alınmadığını göstermektedir. Devlet içindeki FETÖ kadrolarının tümünün temizlendiği bile net değilken yeni tarikat ve cemaatlerin bu şekilde kadrolaşması tehdit ve tehlikenin ağırlığını artırmaktadır. Devlet yöneticileri, tarikat ve cemaatler arasında iyi-kötü, zararlı-zararsız ayrımı yapamaz. Kurtuluş Savaşı yıllarından başlamak üzere siyasal tarihimiz bize göstermektedir ki laiklik, bağımsızlık ve Cumhuriyet için tüm tarikat ve cemaatler bir tehdit ve tehlikedir ve tümü derhal kapatılmalıdır! Tarikat ve cemaatlerin kapatılmasıyla dinin sömürülmesi ve istismar edilmesi önlenecek, şeyhlik-şıhlık düzeni yok olacak, özgür düşünceyi kısıtlayan biat kültürü ortadan kalkacaktır. Biliyoruz ki, çağdaş birey ve toplum ancak laik ve demokratik toplum düzeninin, cumhuriyetçiliğin, hukukun üstünlüğünün, hak ve özgürlüklerin var olduğu bir ülkede hayat bulacaktır. ÇYDD olarak, Atatürk`ün devrim ve ilkeleri ışığında, bu hedefe ulaşmak için 35 yıldır çalışıyoruz ve aynı kararlılıkla hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz."

 

Paylaş :
Etiketler :  ÇYDD

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA