10 Nisan 2026 Cuma

10:07   MERSIN’DE DEV YATıRıM: TÜRKIYE’NIN LOJISTIK ÜSSÜ AÇıLDı! BAŞKAN SEÇER’DEN 1.5 MILYAR TL’LIK VIZYON HAMLESI   09:50   TOROSLAR’DA ÇOCUKLARı EKRAN BAĞıMLıLıĞıNDAN KURTARAN HAMLE: BAY TABLET SAHNE ALDı!   20:50   TBMM GENEL KURULU YETERLI SAYı OLMADıĞı IÇIN KAPANDı.... DOĞUM IZNINDEKI KADıNLARıN DA YARARLANMASı IÇIN BU HAFTA ÇıKARıLMASı PLANLANAN KANUN TEKLIFI HAFTAYA KALDı   20:49   AYŞE ÇELIK CINAYETI DAVASı ERTELENDI... CHP’LI HATICE SELLI DURSUN: BU KADıN CINAYETLERINI ÖNLEMEYENLERIN KADıNLARA VERECEK HIÇBIR ŞEYI KALMAMıŞTıR   15:47   AKARYAKıT ZAMLARı, CEZALAR, OTOYOL ÜCRETLERI NAKLIYATÇıLARı BEZDIRDI: ALDıĞıMıZ PARAYı MALIYEYE MI VERECEĞIZ, VERGIYE MI VERECEĞIZ, OTOBANDA Mı VERECEĞIZ, CEZALARA Mı YATıRACAĞıZ, ARABANıN BAKıMıNA Mı VERECEĞIZ?   15:44   CHP’LI BAŞARıR’DAN AK PARTILI MILLETVEKILLERINE "YETER SAYı" TEPKISI: "CIDDIYETSIZLIK, YASANıZA SAHIP ÇıKMAYACAKSANıZ BU KABUL EDILEBILIR BIR DURUM DEĞIL"   14:11   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN, ELEKTRIK VE DOĞAL GAZ ZAMLARıNA TEPKI: "MÜJDESINI VERDIĞINIZ KARADENIZ VE AKDENIZ GAZı NE OLDU"   14:10   İBB DAVASı”NDA 19. GÜN... İMAMOĞLU’NDAN "HÜSEYIN GÜN" ÇıKıŞı: "HIÇBIRIMIZIN TANıMADıĞı BIR KIŞI ÜZERINDEN ÖRGÜT KURGULAMAK, BU IFTIRANAMENIN ÇÖPÜN IÇINDE ÇÜRÜMÜŞ BIR ÇÖP OLDUĞUNUN ALT YAZıSıDıR”   14:08   AYHAN BORA KAPLAN SUÇ ÖRGÜTÜ DAVASı… SANıK SERTÇELIK, “DEVLET BAHÇELI’YE, İZZET ULVI YÖNTER ARACıLıĞıYLA METIN OKUTTURULDU” MESAJLAŞMALARıNı REDDETTI   14:08   BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI BAŞKAN VEKILI SEÇIMI ÖNCESI GERGINLIK... İL BAŞKANı NIHAT YEŞILTAŞ: "BU SEÇIM MEŞRU DEĞILDIR. ADAY ÇıKARMAYACAĞıZ. BURAYı TERK EDIYORUZ"   13:41   TOROSLAR’DA HEDEF: SORUNSUZ YOLLAR, GÜÇLÜ ÜSTYAPı   16:13   KADıN ÇALıŞANLAR VE ÇIFTÇILER İÇIN POZITIF GÜNDEM: MILLETVEKILI UYSAL’DAN DESTEK MESAJı   16:12   ALI MAHIR BAŞARıR: "POLISLERIMIZ DÜN ŞEHIT OLSAYDı BUNUN HESABıNı KIM VERECEKTI? YETKILI KIŞILER BU REZALETI AÇıKLASıN"   16:12   İBB DAVASıNDA 18. GÜN...NECATI ÖZKAN VE ULAŞ YıLMAZ ARASıNDA “HÜSEYIN GÜN” DIYALOĞU: “SEPETLEDIĞIMIZ’ BEYEFENDI, ŞU ANDA YÖNETICIMIZ OLARAK BURAYA KONDURULDU”   16:11   MESLEK FABRIKASı DIRENIŞINE SOKAK SANATÇıLARıNDAN DESTEK: “MESLEK FABRIKASı SIYASI ÇEKIŞMELERE ALET EDILMELI”   16:09   İYİ PARTI GRUP TOPLANTıSı... DERVIŞOĞLU:    16:08   YENI YOL GRUP TOPLANTıSı... ALI BABACAN: TÜRKIYE, SAVAŞTA DEĞILKEN, ADETA BIR SAVAŞ EKONOMISINI YAŞADı, YAŞAMAYA DA DEVAM EDIYOR   16:07   ÖZGÜR ÖZEL: ’GÜNDEMIMIZDE ARA SEÇIM YOK’ DEMEK YÜRÜTMENIN YASAMAYA MÜDAHALESIDIR   14:16   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN POLIS HAFTASı MESAJı   12:29   ÇÖPTEN EKONOMIYE: TOROSLAR’DA SıFıR ATıK HAMLESI BÜYÜYOR  
 
     
   

Gazeteciler Cemiyeti: 24 Temmuz`u `Baskı ve Sansürle Mücadele Günü` kabul ediyoruz


Gazeteciler Cemiyeti (GC) Başkanı Nazmi Bilgin, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu günü "Baskı ve Sansürle Mücadele Günü" olarak adlandırdıklarını belirterek, MHP`nin gündeme getirdiği 154 kişilik listeyle gazetecilerin hedef gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

 

Tarih : 24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:35   Okunma : 721

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye`de günümüzde Basın Bayramı kutlaması yapılmasını sağlayacak koşullardan söz edilemeyeceği için artık Baskı ve Sansürle Mücadele Günü olarak adlandırdıkları 24 Temmuz`un yıl dönümünde son gelişmeleri kaygıyla takip ettiklerini bildirdi.

Bilgin, “Gazetecilik mesleği aleyhine, basın özgürlüğünü artık kısıtlamaktan öte tümüyle yok etmeyi amaçlayan yasal düzenlemelere `etki ajanlığı` başlığını da eklemek üzere listeler oluşturulmasını, siyasi mesajlar verilmesini ve hukukun sopa olarak gösterilmesini reddediyoruz” dedi.

"Gazetecilerin hedef gösterilmesi kabul edilemez"

Türkiye`nin içinde bulunduğu basın ve ifade özgürlüğü atmosferinde mesleki dayanışmayla mücadele edilmesi gerektiğini kaydeden Bilgin, son olarak gazetecileri ötekileştirme, düşmanlaştırma, terörist ilan etme yaklaşımına yeni bir örnek eklendiğini hatırlattı. Bilgin, “MHP`nin gündeme getirdiği 154 kişilik listesiyle gazetecilik mesleği gereği olayları sorgulayan gazetecilerin hedef göstermesini kabul edilemez buluyoruz. MHP`nin hukuken hesaplaşma iddiasıyla hazırladığı bu isim listesiyle birlikte TBMM gündeminde 9. Yargı Paketi`nden çıkartılmış olan ‘etki ajanlığı` düzenlemesini de yeniden gündeme getirmesini endişeyle izliyoruz. MHP`yi eleştirmeleri gerekçesiyle gazeteciler hakkında hangi televizyon programlarına katıldıkları, neler söyledikleri veya sosyal medya paylaşımlarındaki ifadeleri gibi ayrıntılarla listeme yapılmasını açıkça basın özgürlüğüne yönelik tehdit olarak değerlendiriyoruz” dedi.

"Gazeteciler soru sorma görevini yaptığı için suçlanamaz"

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş`in 30 Aralık 2022 günü başkent Ankara`da öldürülmesi olayını sorgulayan, irdeleyen gazetecilerin sadece mesleklerinin gereğini yaptıklarını vurgulayan Bilgin, “Anayasa`nın temel haklar arasında saydığı yaşam hakkı bakımından sokak ortasında işlenmiş bir cinayetin tüm failleriyle açıklığa kavuşturulması yönünde gazetecilik yapılması işimizin doğası gereğidir. Türkiye`nin hukuk devleti ilkesine bağlı kalması gerektiği yaklaşımıyla, bir cinayet soruşturmasında kamuoyunu aydınlatma görevini yerine getirmeye çalıştıkları için gazeteciler hedef gösterilemez. Listedeki isimler hakkında ‘Bölücü, liberal, Marksist, FETÖ`cü yapı elamanları, küresel çeşitli güçlerle ittifak içinde` ifadelerinin kullanılmasını gazetecilik mesleğinden suç ve gazetecilerden suçlu yaratma çabası olarak görüyoruz. Haber yazdıkları için, televizyon programlarında eleştirel görüşlerini dile getirdikleri için veya gazetecilik mesleğinin temeli olan soru sorma görevini yaptıkları için gazeteciler suçlanamaz, suçlu ilan edilemez” ifadesini kullandı.

"Yerel medya yok oluşa mahkum edilmiştir"

Nazmi Bilgin, Türkiye`de 24 Temmuz 2023`ten bugüne son bir yıl içerisinde basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri bilançosunda iyileşme gözlenmediğini de vurguladı. Bilgin, geçen yıldan bugüne Cemiyet tarafından yayınlanan Medya İzleme Raporu 2023, Fay Hattında Medya ve 6 Şubat Depremleri ve Yerel Medyanın Durumu: Hatay İl Raporu gibi raporlama çalışmalarında ortaya konulduğu üzere başta yerel medya kuruluşları olmak üzere medyanın yapısal sorunlarına çözüm sağlanamadığını da hatırlattı.

Bilgin, şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunda Mustafa Kemal Atatürk`ün Anadolu Ajansı`nın yapısını özerk oluşturmaktaki kararlılığıyla ortaya koyduğu vizyondan tamamen uzaklaşılmıştır. Medya kuruluşları hem ulusal hem yerel ölçekte iktidara biat etmeleri şartıyla devletin finansman olanaklarına kavuşabilmektedir. Bu kapsamda Türkiye`nin sıkıntılı ekonomik koşullarıyla birlikte yasal mevzuat değişiklikleriyle Anadolu`da yerel basın kuruluşları adeta yok oluşa mahkûm edilmiştir. Yerel medya, ‘Ya 40 katır ya 40 satır` misali ya diğer yerel kuruluşlarla birleşme ya da yayın hayatını sonlandırma durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Memleketimizde demokrasiyi yeşertecek medyada çoğulculuğu ve çok sesliliği sağlayacak her türlü olumlu olanaklar ve maddi koşullar günden güne yok olmaktadır.”

Bilgin, bu 24 Temmuz`da da “Basın Bayramı” denilebilecek herhangi bir olumlu gelişme yaşanmadığını belirterek “Ne yazık ki ülkemizin en köklü basın meslek örgütü olarak kuruluş yılımız olan 1946`dan bu yana 24 Temmuzlarda gazetecilik mesleği ve gazetecilerin olumsuz çalışma koşullarında bayram etkisi yaratacak herhangi bir değişimi neredeyse hiç yaşamadık. Artık bu değişimi yaşayabilmemiz için tüm basın özgürlüğü savunucularını ve meslektaşlarımızı ortak mücadelemizi büyütmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA