25 Şubat 2026 Çarşamba

22:05   MERSIN’DE ENGEL TANıMAYAN UÇUŞ: ÖZEL ÇOCUKLAR BULUTLARA DOKUNDU!   22:02   MILLI EĞITIM BAKANı YUSUF TEKIN’E SERT TEPKI: "ANAYASA’Yı İHLAL EDIYOR, İSTIFA ETMELI!"   16:27   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı’NDA USULSÜZLÜK IDDIASıYLA AÇıLAN DAVA, İBB DAVASı ILE BIRLEŞTIRILMEYECEK   16:26   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “MILLI PARKLARı GIDERAYAK 49 VE 99 YıLLıĞıNA KIRALAMAK IÇIN KANUN TEKLIFI GETIRMIŞLER”   16:25   ULUSLARARASı AF ÖRGÜTÜ TÜRKIYE: "RUSYA’NıN SALDıRıLARıNıN SIVILLER ÜZERINDEKI YıKıCı ETKISININ SÜRÜYOR; ULUSLARARASı TOPLUM, ADALET VE HESAP VEREBILIRLIK KONUSUNDA KARARLı OLMALı"   16:25   MAHKEME KARARı ISTINAFTAN DÖNDÜ, GAZETECI ORHAN BURSALı BERAAT ETTI   15:01   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL, SAADET PARTISI IFTARıNA YÖNELIK ELEŞTIRILERI YANıTLADı: "O MASADAN DÜŞMANLıK ÇıKARANLAR TARIHE GÖMÜLECEK"   14:59   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı HATIMOĞULLARı: SAYıN BAHÇELI’NIN İMRALı VE SAYıN ÖCALAN IÇIN ÖZEL STATÜ VURGUSU SON DERECE ÖNEMLI BIR VURGUDUR   14:57   “AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASı” 17’INCI GÜNÜNDE TUTUKLU SANıKLARıN AVUKATLARıNıN BEYANLARıYLA DEVAM EDIYOR   14:51   İYİ PARTI’LI AYYÜCE TÜRKEŞ TAŞ: "ÖCALAN’ıN STATÜSÜ GAYET NET VE BELLIDIR. KENDISI 55 BIN KIŞININ KATILI, HAIN BIR TERÖRIST BAŞıDıR"   14:50   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI: "TERÖRSÜZ TÜRKIYE HEDEFININ ICRASıNDA PKK’NıN KURUCU ÖNDERININ BÜYÜK BIR DAHLI VE PAYı VARDıR. BU ÇAĞRı AYNı ŞEKILDE KCK’Yı DA BAĞLAMAKTADıR"   09:30   MERSIN’DE KADıNLARıN    09:25   "SIYASETIN KALBI 2 MART’TA CHP’DE ATACAK: ÖZGÜR ÖZEL 18 MADDELIK ’KURTULUŞ REÇETESINI’ AÇıKLıYOR!"   01:01    AYDıNCıK’TA GÖNÜL SOFRALARı KURULDU! BAŞKAN SEÇER: “BIZIM GECEMIZ GÜNDÜZÜMÜZ SIZSINIZ”   22:15   KADIKÖY’DE 90+ DRAMI: FENERBAHÇE’YE KASıMPAŞA ŞOKU! ASENSIO ATTı, ALLEVINAH YıKTı...   17:59   MERSIN VE DIYARBAKıR ARASıNDA GÖNÜL KÖPRÜSÜ: DİTAV’DAN DEV ÇıKARTMA!   17:54   TARSUS TEK YÜREK! BAŞKAN BOLTAÇ SEL BÖLGESINDEN SESLENDI: "AFETIN SIYASETI OLMAZ, YARALARı BIRLIKTE SARACAĞıZ"   17:01   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı’NDA USULSÜZLÜK IDDIASıYLA AÇıLAN DAVANıN, 9 MART’TA GÖRÜLECEK İBB DAVASı ILE BIRLEŞTIRILMESI ISTENDI   17:01   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAY DAVASı… LÜTFÜ SAVAŞ’ıN AVUKATı ÜREGEN: "GERÇEKLER ELBETTE AÇıĞA ÇıKACAKTıR"   17:01   GAZETECI ALICAN ULUDAĞ’ıN TUTUKLULUĞUNA ITIRAZ EDILDI  
 
     
   

Gökçe Gökçen`den “kadının soyadı” düzenlemesine ilişkin açıklama: “Birinin ismini başkasına dayatmasıyla aile kurtulmaz ama aile içi şiddetle mücadele ettiğimiz zaman aile kurtulur”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 9. Yargı Paketi`nde yer alan, kadının evlenmeden önceki soyadını yalnızca kocasının soyadıyla birlikte kullanabileceğinin belirtildiği düzenlemeye ilişkin “Kadının soyadı konusunda AYM`nin iptali var. Biz şuna inanıyoruz: Eşler arasında eşitliğe dayanan bir aile kavramından bahsediyoruz Anayasa gereği. Ve eğer siz aile bütünlüğünü, aile içi huzuru, sevgiyi korumak istiyorsanız, şunu anlamak zorundasınız: Birinin ismini başkasına dayatmasıyla aile kurtulmaz. Ama aile içi şiddetle mücadele ettiğimiz zaman aile kurtulur” dedi.

 

Tarih : 27 Temmuz 2024 Cumartesi 12:06   Okunma : 473

HABER: GÜLARA SUBAŞI / KAMERA: UĞUR DEMİRCİ

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, 9. Yargı Paketi`nde yer alan, kadının evlenmeden önceki soyadını yalnızca kocasının soyadıyla birlikte kullanabileceğiyle ilgili düzenlemeye ilişkin “Kadının soyadı konusunda AYM`nin iptali var. Biz şuna inanıyoruz: Eşler arasında eşitliğe dayanan bir aile kavramından bahsediyoruz Anayasa gereği. Ve eğer siz aile bütünlüğünü, aile içi huzuru, sevgiyi korumak istiyorsanız, şunu anlamak zorundasınız: Birinin ismini başkasına dayatmasıyla aile kurtulmaz. Ama aile içi şiddetle mücadele ettiğimiz zaman aile kurtulur” dedi.

CHP Adalet Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin ANKA Haber Ajansı`ın sorularını yanıtladı. Gökçen, paketi şöyle anlattı:

“Yargı paketleri sarayda hazırlanıyor, bakanlığa iletiliyor. Bakanlıktan Meclis`e iletiliyor. Ondan sonra milletvekillerinin imzasıyla sanki burada hazırlanmış gibi gösterilerek şeklen Meclis bir yasama faaliyeti yapmış oluyor. Bu işin böyle olmaması lazım yeni sistemde. 2017 değişikliğinden sonra, biz itiraz ettiğimizde bize cevaben demişlerdi ki ‘Yasamayla yürütme ayrı olacak. Yürütme yasamanın işine karışmayacak.` Şu an tam tersi oluyor. Şu an Meclis çatısı altındayız, burada bir yargı paketi hazırlanmıyor. Burada sadece milletvekillerine, ‘Sen imza at` deniliyor. Birincisi burada problemimiz var.

"Pakette Anayasa`ya birçok aykırılık var ama adil yargılanmadaki sorunları çözecek herhangi bir düzenleme yok”

İkincisi, bunu yaptığımız zaman ne oluyor? Halkla doğrudan irtibatta olan, vatandaşlarla görüşmeler yapan milletvekilleri, gerçek sorunları aslında daha fazla görüyorlar. Bunu bürokratlar veya saraydakiler göremez. Ama yargıda çok ciddi sorunlar var ve vatandaşların hem yargı sistemiyle ilgili hem adil yargılanmayı engelleyen unsurlarla ilgili, çok uzun süren yargılamalarla ilgili ve adil olmadıklarını düşündükleri bir infaz sistemiyle ilgili itirazları var ve bunlara yönelik çözümler bekliyorlar. Ama 9. Yargı Paketi`nde ne geldi? Bir, kadının soyadını kullanmasını engelleyecek bir düzenleme geldi. İki, çoklu baro sistemine geçildiği zaman en büyük itiraz noktalarından bir tanesiydi. İki nolu barolar sanki adli yardım sistemini aynı derecede vatandaşlara veriyormuş gibi ya da en azından üye sayısı açısından daha orantılı bir durum varmış gibi bütçelendiriliyorlardı. Anayasa Mahkemesi (AYM) bunu iptal etmişti. Çünkü iki nolu barolar, adli yardım hizmetini veren barolar değil. Çok az sayıda veriyorlarsa veriyorlar. O yüzden buradaki bu adil olmayan bütçelendirmeyi, yani asıl avukattan alıp yandaş avukata veren, bir numaralı asıl barodan alıp iki numaralı yandaş baroya veren anlayışı AYM iptal etmesine rağmen tekrar benzer bir düzenleme getirildi. Bu iki temel meselenin yanında birçok Anayasa`ya aykırılık var 9. Yargı Paketi`nde. Ama adil yargılanma hakkındaki sorunları çözecek herhangi bir düzenleme yok.”

"Birinin ismini başkasına dayatmasıyla aile kurtulmaz ama aile içi şiddetle mücadele ettiğimiz zaman aile kurtulur”

CHP`li Gökçen, kadının evlenmeden önceki soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesi düzenlemesini içeren maddeye ilişkin şöyle konuştu:

“Kadının soyadı konusunda da AYM`nin iptali var. AYM şunu söylemişti: ‘Aile bütünlüğünü sağlamak için tek yöntem kadının kendi soyadını kullanmasını engellemek olamaz. Bunun farklı çözümleri de var farklı ülkelerde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları var. Benim bireysel başvuru kararlarım var.` Ve Medeni Kanun`un ilgili maddesinin ilgili cümlesini iptal etmişti. Biz şuna inanıyoruz: Eşler arasında eşitliğe dayanan bir aile kavramından bahsediyoruz Anayasa gereği. Ve eğer siz aile bütünlüğünü, aile içi huzuru, sevgiyi korumak istiyorsanız, şunu anlamak zorundasınız: Birinin ismini başkasına dayatmasıyla aile kurtulmaz. Ama aile içi şiddetle mücadele ettiğimiz zaman aile kurtulur. Ailenin birbirini seven, birbirine güvenen insanlar olduğunu, birbirine aşık olan çiftler arasında olduğunu anlamakla aile kurtulur. Buna saygı duymakla aile kurtulur.

"Kadının kendi soyadıyla hayatına devam edebilmesini savunuyoruz”

Siz erkeği, kadına soyadını veren; erkeği, kadına talimat veren bir şekilde tanımlarsanız ailenin köküne en büyük zararı zaten bu şekilde verirsiniz. O yüzden biz CHP olarak eşitlikten yanayız. Kadınların uzun yıllar mücadelesiyle kazanmış oldukları haklarını korumalarından yanayız. Mahkeme kararlarının uygulanmasından yanayız. Aynı Can Atalay kararında olduğu gibi, 1 Mayıs Taksim kararında olduğu gibi, Cumartesi Anneleri kararında olduğu gibi... Biz, eşlerin birbirinin soyadını alabilmesini savunuyoruz. Kadının kendi soyadıyla hayatına devam edebilmesini savunuyoruz. Ve aile içi şiddetle mücadele edilmesi gerektiğini savunuyoruz, aynı İstanbul Sözleşmesi`nde olduğu gibi.”

"Halk ne söylüyorsa onu dinlemeyen dün kaybetti, yarın da kaybeder”

Gökçen, Meclis`in çalışma takviminin uzamasına ilişkin ise şunları söyledi:

“Bu ay boyunca, Meclis anormal bir takvimle çalıştırıldı ve burada şöyle bir şey de amaçlandı: Bir yandan vatandaşlar tepkilerini farklı farklı konularda gösterirken ortak bir ses çıkarmayı engelleme amacı taşındı. Öğretmenlik Mesleği Kanunu görüştürdü. Felaket bir kanun, öğretmenlere büyük saygısızlık, öğretmenlik mesleğine hakaret olan bir kanun. Vergide adalet getirmeyen Vergi Paketi görüşüldü. ‘Sarayda tasarruf olmaz ama halk tasarruf etsin` diyen Tasarruf Paketi getirildi. İnsanlarımız çok zor koşullarda yaşıyorlar ve onların temel gündemi neyse, buranın temel gündemi de o olmak zorunda. Halk zorluk çekiyorsa, yarınını düşünmek zorunda kalıyorsa, bir baba-anne, çocuğuna harçlık veremiyorsa, emekliler sadece ‘2 bin 500`ü al, sus, otur` diye hakarete uğruyorlarsa bu hepimizin sorunudur ve bu hepimizin gündemi olmalıdır. Bu Meclis`in asıl çalışma sebebi bu sorunlar olmalıdır. O yüzden halk ne söylüyorsa onu dinlemeyen dün kaybetti, yarın da kaybeder.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA