30 Nisan 2026 Perşembe

16:24   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN’DAN BURSA’DA "ÖZELLEŞTIRME" TEPKISI: "BUGÜN BU ALANLARA EL KOYDUĞUNU DÜŞÜNENLER, YARıN BUNUN HESABıNı VERMEK ZORUNDA KALACAK"   15:23   SEDEF GÜLER DAVASıNDA MAHKEME SANıKLARıN TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERDI... ANNE GÜLIZAR SEZER: ADALET YERINI BULSUN   15:23   TAKSIM’DE “KANLı 1 MAYıS” ANMASı... ÇERKEZOĞLU: “BU MEYDAN IŞÇILERIN, EMEKÇILERIN HAFıZASı; BIRLIĞIMIZ, DAYANıŞMAMıZDıR”   14:21   ÖZGÜR ÖZEL, ERGÜN ATALAY ILE GÖRÜŞTÜ… ÖZEL: “ERDOĞAN’A BIR SAMIMIYET ÇAĞRıSıNDA BULUNUYORUM: GELIN, HEP BIRLIKTE IŞÇIYE ELIMIZI UZATALıM”   13:12   İBB DAVASı’NıN 29. GÜNÜNDE, ITIRAFÇı ADEM SOYTEKIN ILE MURAT KAPKI ARASıNDA GERGINLIK YAŞANDı   11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!   20:20   MADENCILERIN DIRENIŞI ZAFERLE SONUÇLANDı! BAKANLıKTAN SON DAKIKA ÖDEMESI AÇıKLAMASı   18:58   MADEN İŞÇISININ ANKARA DIRENIŞI ZAFERLE TAÇLANDı: 3 BAKANLıK DEVREYE GIRDI, İMZALAR ATıLDı!   18:52   AYM BAŞKANı’NDAN YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ VE ’KUL HAKKı’ ÇıKıŞı: ’HARAMLA ABAT OLANıN SONU BERBAT OLUR!’   17:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARIHI ‘SANDıK’ ÇAĞRıSı: ’YOLUN SONU İKTIDAR!’   16:24   KARS-GÜMRÜ DEMIRYOLUNUN FAALIYET GEÇIRILMESI AMACıYLA OLUŞTURULAN TÜRKIYE-ERMENISTAN ORTAK ÇALıŞMA GRUBU TOPLANTıSı YAPıLDı   16:23   ERKAN BAŞ: MADENCILERIN EKMEĞI VE ÜLKEMIZIN ONURU IÇIN HAFTALARDıR SÜRDÜRDÜĞÜ BU MÜCADELE, TÜM TÜRKIYE’NIN MESELESI OLDU   16:22   CHP KEÇIÖREN İLÇE BAŞKANLıĞı’NA YAPıLAN TAŞLı SALDıRı... İL BAŞKAN VEKILI YÜKSEL IŞıK: "BÜTÜN BU ABLUKALARıN, OPERASYONLARıN HEPSINE GERI ADıM ATTıRACAĞıZ"   16:21   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "CUMHURIYETI CUMHURIYET YAPAN BÜTÜN BU KURUMLARı SATTıLAR VE O PARAYı BU YıL FAIZE ÖDÜYORLAR"   16:20   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKIYE IŞÇI SıNıFıNıN ÖNÜNDE AND IÇIYORUZ KI CHP GELECEK, TÜM IŞÇILER SENDIKAL HAKLARıNA KAVUŞACAK"   16:18   İBB DAVASı’NDA 28. GÜN... İTIRAFÇı ADEM SOYTEKIN: “BEN VERDIĞIM IFADENIN HIÇBIR AŞAMASıNDA BASKıYLA YA DA ‘ŞUNU IMZALA, EVINE GIT’ GIBI BIR SÖYLEMLE KARŞıLAŞMADıM”   14:49   BM’DEN TÜRKIYE’YE UYARı: “AVUKATLAR VE INSAN HAKLARı SAVUNUCULARı SISTEMATIK OLARAK HEDEF ALıNıYOR”   14:48   SOL PARTI ÜYELERININ PANKART DAVASı ÖNCESINDE AÇıKLAMA: “LAIKLIĞI SAVUNANLAR SUSTURULMAK ISTENMEKTEDIR”  
 
     
   

Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa yürürlüğe girdikten sonra belediyelerin sorumlulukları başlıyor


“Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, dün gece TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. TBMM`ye sunulmadan önce hazırlık aşamasında ve TBMM`de sunulduktan sonra komisyonda, genel kurulda yoğun tartışmalara yol açan kanun, Genel Kurul`da 273 "evet", 224 "ret", 1 "çekimser" oyla kabul edildi. Meclis tututanaklarına göre, oylamada 2 mükerrer oy bulunuyor. CHP, DEM Parti ve İYİ Parti milletvekillerinin ret oyu verdiği 17 maddelik yasa, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

 

Tarih : 30 Temmuz 2024 Salı 14:10   Okunma : 732

HABER: GÜLARA SUBAŞI

(ANKARA) - TBMM`de dün gece kabul edilen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin yürürlüğe girmesinin ardından belediyelerin sorumlulukları başlayacak. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyelerin topladıkları hayvanları sahiplendirilinceye kadar kalmaları için bakımevleri kurması gerekiyor. Belediyelerin 31 Aralık 2028`e kadar bakımevleri kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirme yükümlülüğü bulunuyor. Sahiplendirilmeyen hayvanlara veteriner onayıyla ötanazi yapılabilecek. Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025`e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmaları gerekiyor. 

Yasayla, belediyelerin sokaktaki sahipsiz hayvanları toplaması, sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde tutması öngörülüyor. Sahiplendirilmeyen hayvanlara veteriner onayıyla ötanazi yapılabilecek. Böylece hayvanları öldürmenin yalnızca tıbbi nedenlerle değil, diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesinin önü açıldı. 

Belediyelerin topladığı sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak yasak kapsamına alındı. Bununla da sahipsiz hayvanların toplanması, bakımevlerine götürülmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin tüm sorumluluğun yerel yönetimlerde olması hüküm altına alındı.

İl Hayvanları Koruma Kurulu`nun görevleri arasına “Sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek” eklendi.

Düzenlemeyle bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek için yerel yönetimlerle diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak. 

Belediyeler 31 Aralık 2028`e kadar bakımevi kurmakla yükümlü

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyelerin topladıkları hayvanları sahiplendirilinceye kadar kalmaları için bakımevleri kurması gerekiyor. Belediyelerin 31 Aralık 2028`e kadar bakımevleri kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirme yükümlülüğü bulunuyor. 

Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyelerle il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

Kaynak ayırmayan belediye başkanına hapis cezası verilecek

Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleriyle ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilecek.

Belediyelerin 31 Aralık 2028` kadar toplama, bakım evinde barındırma, sahiplendirme ve ötanazi için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5`i oranında kaynak ayırması gerekiyor. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.

Verilen önergenin kabul edilmesiyle, belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40`ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Aktarılacak tutar hiçbir şekilde maddedeki oranların yüzde 40`ını geçemeyecek. Ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.

Kedi ve köpek sahiplerinin hayvanlarını, 31 Aralık 2025`e kadar kaydettirmesi gerekiyor

Kanuna göre "tereddüde mahal verilmemesi için `sahipli hayvan` ve `sahipsiz hayvan` kavramları açık şekilde tanımlanacak." Bu çerçevede kedi ve köpek sahiplerinin hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025`e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmaları gerekiyor.

Yakala-kısırlaştır-sal” kaldırıldı

“Yakala-kısırlaştır-sal” metodu, yeni düzenlemeyle kaldırılmış oldu. Bu nedenle bakımevi, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde tanımlandı. 

Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadesi yürürlükten kaldırıl

Eski düzenlemedeki "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadesi yeni düzenlemede yer almadı. 

Bakımevine alınan köpeklerden “insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen”, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına; Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu`nun 9. maddesindeki şu hükümler uygulanacak:

"Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün gece kabul edilen kanunu Anayasa Mahkemesi`ne götüreceklerini belirtti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA