19 Aralık 2025 Cuma

14:21   BIRLEŞIK KAMU-İŞ’E BAĞLı SENDIKALAR, BUGÜN IŞ BıRAKTı; MECLIS ÖNÜNDEKI AÇıKLAMAYA POLIS IZIN VERMEDI...    10:09   MERSIN’DE FASL-ı KONSER: TÜRK SANAT MÜZIĞI’NIN İHTIŞAMı BÜYÜKŞEHIR’DE YANKıLANDı   17:50   ÖZGÜR ÖZEL: “ERDOĞAN TÜRKIYE’YE 10 YıL KAYBETTIRMIŞTIR. HAVA SAVUNMASıNDA BÜYÜK BIR ZAFIYET YARATMıŞTıR”   15:44   RTÜK, “JASMINE” DIZISI NEDENIYLE HBO MAX’E EN ÜST SıNıRDAN PARA CEZASı VE KATALOGDAN ÇıKARMA YAPTıRıMı UYGULADı   14:40   ÖZGÜR ÖZEL BRÜKSEL’DE… “OTORITERLERI DESTEKLERSENIZ BIZIM GIBI BÜTÜN SOL IÇIN YENI BIR RÜZGÂR YARATACAK BIR PARTIYI BIR BAŞıNA BıRAKMıŞ OLURSUNUZ”   12:39   KATAR BAŞBAKANı AL SANI: İSRAIL’IN ATEŞKES IHLALLERI TÜM GAZZE SÜRECINI TEHLIKEYE ATıYOR   12:37   KARA HARP OKULU MEZUNIYETINDE KıLıÇLı YEMIN EDEN TEĞMENE “EMRE ITAATSIZLIK”TEN VERILEN DISIPLIN CEZASı HUKUKA UYGUN BULUNDU   12:35   İSRAIL BAŞBAKANı NETANYAHU, İSRAIL TARIHININ EN BÜYÜK DOĞAL GAZ ANLAŞMASıNı MıSıR ILE IMZALADı   09:20   “MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÇIFTÇIYE CAN SUYU: ÖRTÜ ALTı ÜRETIME GÜÇLÜ DESTEK”   14:35   TBMM’DE CINSEL ISTISMAR IDDIASı... DEM PARTI KADıN MECLISI SÖZCÜSÜ HALIDE TÜRKOĞLU: "BU ÇOCUKLAR ŞIKÂYET EDENE KADAR MECLIS NEREDEYDI?"   14:34   DEM PARTI, DIYARBAKıR’DA "ABDULLAH ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK" MITINGI DÜZENLEYECEK   14:32   VENEZUELA’DAN ABD BAŞKANı TRUMP’ıN ‘DENIZ ABLUKASı’ AÇıKLAMASıNA TEPKI   14:30   CHP’LI ÖZTÜRKMEN, "VERGIDEN MUAF CEMAAT VAKıFLARıNı" SıRALADı: TOPLADıKLARı BAĞıŞLARıN YANı SıRA BAĞLANTıLı ŞIRKETLERI ÜZERINDEN DEVASA BIR EKONOMI YARATMıŞ DURUMDALAR   09:03   “TEDAVININ ÖTESINDE: MERSIN ŞEHIR HASTANESI’NDEN DUYGU YÜKLÜ SINEMA BULUŞMASı”   19:23   MERSIN’DEN AVRUPA’YA GÜÇLÜ SES: “DEMOKRASI BELEDIYELERDE HAYAT BULUYOR”   16:51   “72 GÜNLÜK TUTUKLULUĞUN ARDıNDAN TAHLIYE: HÜSEYIN KOCABıYıK İLK KEZ HAKIM KARŞıSıNDA”   16:40   PFDK, 224 FUTBOLCUYA VE 24 HAKEME BAHIS CEZASı VERDI   16:30   “YENIMAHALLE’DE YENI NESIL PARK: ŞEHIT EMRE ÖZTÜRK’ÜN ADı YAŞATıLıYOR”   16:20   ÇOCUK MECLISI SERTIFIKALARıNı BAŞKAN SEÇER’DEN ALDı   15:42   BIRLEŞIK KAMU-İŞ GENEL BAŞKANı YıLDıRıM: "BIZ BU KRIZIN SEBEBI DEĞILIZ, BEDELINI DE BIZ ÖDEMEYECEĞIZ. 19 ARALıK CUMA GÜNÜ IŞ BıRAKıYORUZ"  
 
     
   

Salda Gölü`nü Koruma Derneği Başkanı Şakar: "Asfaltların göle gideceğini ve göle zarar vereceğinizi düşünüyoruz. Yetkililerden tam koruma istiyoruz"


Salda Gölü`nü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, göldeki asfalt tartışmalarına ilişkin; "Burada bu yolun yapılması gerekiyor. Ancak bizim gördüğümüz olay bu yol yapılırken kazınan şu yerdeki kazınan asfaltların gölden tarafa itilmesi. Halbuki bunların kaldırılıp buradan alınıp, uzaklaştırılması gerekirdi ama bu yapılmamış. Yolun gölden tarafından sellerle asfaltların göle gideceğini düşünüyoruz ve göle zarar vereceğinizi düşünüyoruz...Yetkililerden tam koruma istiyoruz" dedi.

 

Tarih : 1 Ağustos 2024 Perşembe 09:51   Okunma : 481

Haber: İLEYDA ÖZMEN / Kamera: ÜNAL AYDIN

(BURDUR) - Salda Gölü`nü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, göldeki asfalt tartışmalarına ilişkin; "Burada bu yolun yapılması gerekiyor. Ancak bizim gördüğümüz olay bu yol yapılırken kazınan şu yerdeki kazınan asfaltların gölden tarafa itilmesi. Halbuki bunların kaldırılıp buradan alınıp, uzaklaştırılması gerekirdi ama bu yapılmamış. Yolun gölden tarafından sellerle asfaltların göle gideceğini düşünüyoruz ve göle zarar vereceğinizi düşünüyoruz...Yetkililerden tam koruma istiyoruz" dedi.

Salda Gölü`nü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, Burdur`un Yeşilova ilçesinde bulunan ve Türkiye`nin Maldivleri olarak nitelendirilen Salda Gölü`ndeki yaşanan sorunları ANKA Haber Ajansı`na anlattı. Şakar, gölün çevresine dökülen asfalt hakkında şöyle konuştu:

"Salda Gölü dünya mirası. İçinde endemik canlıların olduğu, Mars gezegenine benzeyen, Mars gezegeninin jezero kraterine benzeyen dünyada eşi benzeri olmayan bir yer. Göl çevresinde aynı zamanda endemik bitkiler var. Sadece bu bölgede yaşayan başka yerde olmayan bitkiler var. Bundan dolayı Salda Gölü sadece Türkiye`nin değil dünyanın mirasıdır. Böyle bir yerde işte daha önce yıllar önce Selçuklulara dayanan bir köy kurulmuş buraya. Bu köyün çevredeki yerleşim yerleriyle bağları olmuş. Buradan da Kayadibi ve Yeşilova`yla ilgili bağ olsun diye yol yapılmış. Bu yol ilk başlangıçta patika yolmuş. Sonra şose olmuş. Sonra 1970-80`li yıllarda asfalt olmuş. Şimdi de yol yeniden bozulmuş asfalt yapılıyor. Burada bu yolun yapılması gerekiyor. Ancak bizim gördüğümüz olay bu yol yapılırken kazınan şu yerdeki kazınan asfaltların gölden tarafa itilmesi. Halbuki bunların kaldırılıp buradan alınıp, uzaklaştırılması gerekirdi ama bu yapılmamış. Yolun gölden tarafından sellerle asfaltların göle gideceğini düşünüyoruz ve göle zarar vereceğinizi düşünüyoruz. Gölün içindeki endemik bitkilere zarar vereceğini, dünyanın oluşumunda iç canlıların olduğu canlılar Salda Gölü`nde halen yaşıyor onların zarar göreceğini düşünüyoruz. Yani gölün mutlaka korunması gerekiyor. Böyle düşünüyoruz. Tarafsız bilim insanlarınca bir rapor hazırlansın. Bu yolun göle ne gibi zararları var. Bunlar tartışılsın. Biz bunu istiyoruz.
Gölde suya girerek, gölü kirleterek değil, görsel olarak ve mesela balonlarla uçuş yapıyorlar görsel ve fotoğraf turizminden yararlanılsın gölden. Bu asfaltı biz savunmuyoruz. Asfalt yerine daha doğal, ekolojik yapıyı bozmayacak bir malzeme varsa onunla kaplansın istiyoruz. Bu konuda da bilim insanları ve ilgililerin araştırma yapmasını istiyoruz."

"Kuyular kazılıyor. AFAD`ın tekneleri gölün içinde tur atıyor"

Şakar, gölün çevresinde çukurlar açıldığına dikkat çekerek, "Kontrollü kullanıldığında işte böyle oluyor. Kuyular kazılıyor. Kepçeler giriyor, kamyonlar batıyor, çocuklar böyle girip az önce gördüğünüz kollarını killerle kapatabiliyorlar, örtüyorlar. Salda Gölü bilim insanları için laboratuvar olmalı, bilim insanlarından başka insanların girmemesi gerekiyor. Yine geçen gün AFAD`ın tekneleri gölün içinde tur atıyordu. Motorlu tekneler. Eğer o teknelerden bir damla yağ akmışsa ya da mazot akmışsa bir damla mazotun milyonlarca suyu kirlettiğini bilim insanları söylüyor" dedi.

"Yetkililerden tam koruma istiyoruz"

Gölün kenarında bulunan doğal oluşumların zarar görmemesi ve gölün çevresindeki kirliliğin yaşanmaması açısından yetkililerden tam koruma istediklerini belirten Şakar, "Tarım Orman Bakanlığı`na ait tabiat parkındayız. Tarım ve Orman Bakanlığı gölü koruması gereken kurumlardan biri. Ancak buradaki gördüğünüz bu beyaz tepecik siyono bakteri fosillerinden oluşmuş tepeciktir. Yani higromagnezit üzerine yapışarak oluşturulan tepedir. Bundan dolayı buraya çıplak ayakla bile basılmaması gereken bir yerdir. Ancak görüldüğü gibi bu yer ezilerek toz haline getirilmiştir. Salda Gölü tam korunmalı dediğimiz bu noktadadır. Yani kontrollü korunma ancak bu kadar olabiliyor. İnsanları kontrol edemiyorsunuz. Yetkililerden tam koruma istiyoruz" diye konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA