15 Temmuz 2025 Salı

21:05   DENIZ YÜCEL: “MANAVGAT RÜŞVET KUMPASıNıN BAŞ AKTÖRÜ ENGIN TÜTER, CENGIZ COŞAR VE HÜSEYIN CEM GÜL KESIN IHRAÇ ISTEMIYLE DISIPLINE SEVK EDILDI”   14:04   AHMET ÖZER’E TAHLIYE KARARı... ALI MAHIR BAŞARıR: "KENT UZLAŞıSı’NDAN BELEDIYELERIMIZE ATANAN KAYYıMLAR DERHAL ÇEKILMELI"   10:01   ŞILE BELEDIYE BAŞKANı KABADAYı TUTUKLANDı...GÖKAN ZEYBEK: “MILLETIMIZ SANDıK GÜNÜ GELDIĞINDE IRADESINE DOKUNANLARA DERSINI VERECEK”   01:05   BAŞKAN SEÇER VE MERAL SEÇER, MERSIN CEMEVI TARAFıNDAN DÜZENLENEN AŞURE PROGRAMı’NA KATıLDı   20:09   BÜYÜKŞEHIR’IN ZAFER KUPASı’NDA 42 TAKıM ŞAMPIYONLUK İÇIN MÜCADELE VERECEK   20:07   ÖZGÜR ÇELIK: “MUĞLAK IFADELER ILE BELEDIYE BAŞKANı HAKKıNDA IŞLEM YAPıLAMAZ”   19:05   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: ÇOCUKLARıMıZ BILIMLE DEĞIL, PROTOKOLLE BÜYÜYOR   18:55    TOROSLAR’ıN YAYLALARıNDA ZAFER KUPASı HEYECANı    18:22   CHP’NIN ADıYAMAN HALK BULUŞMASı... ÖZGÜR ÖZEL: "VATANDAŞıN YÜZDE 25’I ERDOĞAN’A INANıYOR, YÜZDE 75’I ÖZGÜR ÖZEL’E INANıYOR"   17:59   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı BULUT: "TUTDERE, ADıYAMAN’ıN KADERINI DEĞIŞTIRMEYE GELMIŞTI, BUNA TAHAMMÜL EDEMEDILER"   17:41   MESKİ GENEL MÜDÜRÜ İRFAN KORKMAZ: “VATANDAŞLARıMıZDAN BU SÜREÇTE DAHA DUYARLı OLMALARıNı RICA EDIYORUZ”   17:39   İMAMOĞLU’NDAN, ADıYAMAN’DAKI ’’HALK BULUŞMASı"NA MEKTUP: "YARGıYı SIYASI SOPA HALINE GETIRENLER, GÜNÜ GELDIĞINDE HALKıN VICDANıNDA MAHKUM OLUR"   17:37   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, EV HAPSINDE BULUNAN ADıYAMAN BELEDIYE BAŞKANı TUTDERE’YI ZIYARET ETTI: "AYAĞıNDAN EVE KELEPÇELENMESI TAM BIR AKıL TUTULMASı"   16:11   VELİ-DER’DEN LGS AÇıKLAMASı: "SONUÇLAR, KAYGıLARıMıZıN NE KADAR HAKLı OLDUĞUNU GÖSTERDI"   09:05   YENI DOĞAN BEBEKLERIN İLK HEDIYESI BÜYÜKŞEHIR’DEN   22:40   MALATYA’DA ON BINLERCE KIŞI SıCAK HAVAYA RAĞMEN MITING ALANıNı DOLDURDU... "BIR ŞEHRI KAZANMAK KOLAY HALKıN KALBINI KAZANMAK YÜREK ISTER, EKREM GIBI"   22:32   ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A: "ARTıK YAŞLANDıN, YORULDUN, YÜZDE 29’LA SENI ORADA OTURTMAM"   09:35   ERDEMLI BELEDIYESI KURS MERKEZLERI’NDEN 2 LGS TÜRKIYE BIRINCISI   09:30   BÜYÜKŞEHIR ZABıTASı KALDıRıM VE YOL İŞGALLERINE GEÇIT VERMIYOR   09:20   MERSIN’DE KURUMLAR YEŞIL DÖNÜŞÜM İÇIN BULUŞTU  
 
     
   

İstihdam ve Tarım Sektörünün Geleceği Masaya Yatırıldı


Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’de düzenlenen “Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı ziyaret etti.

 

Tarih : 28 Mart 2025 Cuma 11:40   Okunma : 1730

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin’de düzenlenen “Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları” programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı ziyaret etti.

Görüşmede, Mersin’in tarım ve istihdam alanındaki sorunları ele alınarak çözüm önerileri sunuldu.

Tarımda İstihdamın Azalması Büyük Sorun

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, özellikle kırsal bölgelerde sürdürülebilir istihdamın teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ulusal İstihdam Stratejisi 2025-2028 raporunda da yer alan bu konunun, Mersin gibi tarım ve gıda sektörünün lokomotif olduğu şehirlerde hayati önem taşıdığını belirtti. Tarım sektöründe çalışanların yaş ortalamasının 60’a yaklaştığını ifade eden Özdemir, kırsal bölgelerde yaşam standartlarının iyileştirilerek göç eğiliminin azaltılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’de Katı İstihdam Mevzuatı ve Nitelikli İş Gücü Açığı

Özdemir, Türkiye’deki istihdam mevzuatının dünyanın en katı düzenlemelerinden biri olduğuna işaret ederek, firmaların daha fazla işçi çalıştırabilmesi için mevzuatta esnekliğe gidilmesi gerektiğini vurguladı. Nitelikli iş gücü temininde de büyük zorluklar yaşandığını belirten Özdemir, özellikle tarımsal faaliyetlerde uzmanlaşmış işçilerin yaşlanarak sektörden çekildiğini ve yerlerine gelen gençlerin yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti.

Sigorta Maliyetleri ve Kayıt Dışılık Sorunu

Asgari ücretin işverene olan maliyetinin yüksekliği nedeniyle işçilerin sigorta yerine ek ödeme talep ettiğini ve işverenlerin de sigorta yaptırmama eğiliminde olduğunu belirten Özdemir, denetim mekanizmasının etkin çalışmamasının kayıt dışılığı artırdığını söyledi. Tarımda çalışanların mevsimsel işçi statüsünde olması nedeniyle sosyal güvenlik haklarından yeterince yararlanamadığını belirten Özdemir, Tarım Bağ-Kur primlerinin düşürülmesi ya da devlet desteğinin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Çavuş Sistemi ve İş Sağlığı Güvenliği Sorunları

Tarım sektöründe yaygın olarak kullanılan “çavuş sistemi”nin iş sağlığı ve güvenliği açısından ciddi riskler barındırdığını ifade eden Özdemir, sistemin düzenlenmesi gerektiğini belirtti. İş kazaları yaşandığında çavuşların herhangi bir sorumluluğunun olmamasının büyük bir açık olduğunu söyleyen Özdemir, trafik sigortasına benzer bir sigorta sisteminin devreye alınarak işverenlerin korunması gerektiğini önerdi.

SGK ve Vergi Tecil Taksitlendirmelerinde Teminat Şartı Gözden Geçirilmeli

SGK ve vergi borçlarının taksitlendirilmesinde 50 bin TL üzeri borçlar için teminat istenmesinin, küçük esnaf ve çiftçileri zor duruma soktuğunu belirten Özdemir, bu sınırın günümüz ekonomik şartlarına uygun olarak 1 milyon TL’ye yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Işıkhan’dan İş Dünyasına Güvence

Toplantının ardından açıklama yapan Özdemir, Bakan Işıkhan’ın sorunları büyük bir dikkatle dinlediğini ve çözüm önerilerine açık olduğunu ifade etti. Diyalog ortamının sağlanmasının iş dünyasına güven verdiğini belirten Özdemir, istihdam, kayıt dışılık ve iş gücü temini konularında somut adımlar atılmasını beklediklerini belirterek, Bakan Işıkhan’a teşekkürlerini sundu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA