19 Ekim 2025 Pazar

09:50   MAHKEMEDEN CHP KONGRESI İÇIN DURDURMA TALEBI: GÖZLER YSK’DA!   09:40   TARSUS’UN YAYLALARıNDA SU SEVINCI: MESKİ’DEN 2.050 METRELIK HAYAT HATTı   22:13   BOŞ TENCERELER KONUŞTU, KADıNLAR AYAĞA KALKTı: CHP MERSIN’DEN YOKSULLUĞA SERT TEPKI   15:12   YENIŞEHIR BELEDIYESI 2. AKDENIZ BIENALI’NE EV SAHIPLIĞI YAPıYOR   15:10   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN SOKAK HAYVANLARı İÇIN “DOĞAL YAŞAM ALANı” PROJESI    13:58   AK PARTI’YE GEÇECEĞI IDDIA EDILEN BURCU KÖKSAL: BULUNDUĞUM YERDEYIM, HIÇBIR YERE GITMIYORUM   13:57   SINEMA SALONLARıNDA BU HAFTA: 8 YENI FILM VIZYONA GIRECEK   13:56   KONGREYE SAATLER KALA ÇAĞATAY GÜÇ IL BAŞKANLıĞı ADAYLıĞıNı AÇıKLADı   13:53   CAN HOLDING’E YENI OPERASYON... KENAN TEKDAĞ VE ŞAKIR CAN’ıN DA ARALARıNDA BULUNDUĞU 36 ISIM HAKKıNDA GÖZALTı KARARı VERILDI   09:45   MERSIN’DE SANATıN YENI SESI: BÜYÜKŞEHIR’DEN ODA ORKESTRASı ATAĞı   08:22   AYM’DEN GEZI DAVASı İÇIN HAK İHLALI TESPITI: “ADIL YARGıLANMA HAKKı YOK SAYıLDı”   18:50   TOROSLAR’DA 2026 VIZYONU: 3.8 MILYARLıK BÜTÇEYLE DÖNÜŞÜM BAŞLıYOR!   16:14   AKDENIZ’IN IŞıĞı, TARSUS’UN KALBINDE YANDı   16:09   “MEDENI HAKLAR REHBERI” PROJESI İLE ADALETE ERIŞIM GÜÇLENIYOR   16:07   MILLETVEKILI ALI BOZAN: BU SALDıRıNıN SORUMLUSU, BU ÜLKENIN BARıŞıNA ALÇAKÇA SALDıRANLARDıR.   16:06   AYŞEGÜL DOĞAN’DAN DERVIŞOĞLU’NA TEPKI   16:05   NARIN GÜRAN CINAYETI DAVASı’NDA YENI GELIŞME   11:53   BAŞKAN BAŞ’TAN KHK YÜRÜYÜŞÜNE NET DESTEK: “EKMEĞIYLE OYNANAN HER EMEKÇI İÇIN BURADAYıZ!”   10:40   BAŞKAN BOLTAÇ: “BIR KADıN ÜRETIRSE, BIR ŞEHIR BÜYÜR, BIR ÜLKE GÜÇLENIR”   10:28   TÜRKIYE NATO’DA GÜÇLÜ MESAJ VERDI: TSK GAZZE GÖREV GÜCÜ’NE HAZıR!  
 
     
   

Myanmar depremi... Ölenlerin sayısı bini aşarken enkaz altında kalanları arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor


Myanmar`da 7.9 ile 6.4 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmesiyle, çok sayıda yapı yıkılırken; hükümet yetkilileri, ölenlerin sayısının bini geçtiğini, 2 bin 376 kişinin de yaralandığını bildirdi.

 

Tarih : 29 Mart 2025 Cumartesi 10:31   Okunma : 734

(ANKARA) - Myanmar`da 7.9 ile 6.4 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmesiyle, çok sayıda yapı yıkılırken; hükümet yetkilileri, ölenlerin sayısının bini geçtiğini, 2 bin 376 kişinin de yaralandığını bildirdi.

ABD Jeoloji Servisi`nin açıkladığı veriye göre, merkezi Myanmar`ın Sagaing şehri olan 7.9 büyüklüğündeki bir depremin ardından 6.4 büyüklüğünde bir artçı depremin daha meydana gelmesiyle çok sayıda bina ve köprü yıkıldı, yollar hasar gördü. Depremler, pek çok Güneydoğu Asya ülkesini de etkilerken; Myanmar yetkilileri, depremlerde ölenlerin bini aştığını, yaralananların ise 2 bin 376 kişi olduğunu açıkladı.

Myanmar`ın ikinci büyük şehri olan Mandalay`da da ciddi hasar meydana geldiği bildirildi. Ölenlerin büyük çoğunluğunun cesedinin Madalay`dan çıkartıldığı belirtildi. Kurtarma çalışmaları devam ederken, Mandalay`daki bir kurtarma ekibi, ``İnsanları çıplak ellerimizle çıkarıyoruz`` dedi. Myanmar, depremden sonra en çok etkilenen altı bölgede olağanüstü hal ilan ederken; başkent Naypyidaw`daki büyük bir hastanede sağlık görevlileri yaralıları açık havada tedavi etmek zorunda kaldı.

Myanmar`da askeri cunta yönetiminin iletişimi büyük ölçüde kesmesiyle, felaketin gerçek boyutları henüz gözler önüne serilmedi. Bu nedenle ölenlerin sayısının açıklanandan çok daha fazla olduğu düşünülüyor. ABD Jeoloji Servisi`nin ölümleri ve hasar maliyetini tahmin eden otomatik bir sistemi olan Pager`e göre, meydana gelen depremler, 10 binden fazla insanın ölümüne yol açma potansiyeline sahip.

Myanmar`dan yardım çağrısı

Daha önceki askeri yönetimlerin aksine Myanmar Cunta Başkanı Min Aung Hlaing, felaketin ciddiyetinin bir göstergesi olarak uluslararası yardım için istisnai bir çağrı yayınladı. Bunun üzerine, Çin`in resmi haber ajansının bildirdiğine göre, Çin`in Yunnan eyaletinden 37 kişilik bir ekip deprem dedektörleri, insansız hava araçları ve diğer malzemelerle birlikte bugün erken saatlerde, Myanmar`ın Yangon şehrine ulaştı. Çin Büyükelçiliği, ``Çin Devlet Başkanı Xi Jinping`in, Myanmar Cunta yönetimi başkanı Min Aung Hlaing ile görüştüğünü`` belirtti.

Rus devlet haber ajansının haberine göre, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı 120 kurtarma görevlisi ve malzeme taşıyan iki uçak gönderdi.

Hindistan bir arama kurtarma ekibi ve bir sağlık ekibinin yanı sıra erzak gönderirken, Malezya Dışişleri Bakanlığı, ülkenin yarın en kötü etkilenen bölgelerin belirlenmesine ve yardım sağlanmasına yardımcı olmak üzere 50 kişi göndereceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler yardım çalışmalarının başlatılması için 5 milyon dolar tahsis etti. ABD Başkanı Başkan Donald Trump, yaptığı açıklamada, ABD`nin müdahaleye yardımcı olacağını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de travmadan kaynaklı yaralanmalar için gerekli malzemeleri hazırlamak üzere harekete geçtiğini bildirdi.

Depremlerden en çok etkilenen bir diğer Güneydoğu Asya ülkesi Tayland`ta da yetkililer, başkent Bangkok`ta bir inşaat alanında yüksek katlı bir binanın çökmesi sonucunda şu ana kadar altı kişinin öldüğünü, 26 kişinin yaralandığını ve 47 kişinin de hala kayıp olduğunu açıkladı. Kurtarma ekipleri gece boyunca enkaz altında mahsur kalan işçileri aradı.

Yetkililer, 2 binden fazla hasar ihbarı aldıktan sonra binaları güvenlik açısından incelemek üzere 100`den fazla mühendis görevlendireceklerini duyurdu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA