30 Mayıs 2026 Cumartesi

10:11   CHP’DE KAZAN KAYNıYOR! ÖZGÜR ÖZEL’DEN KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NA SERT ’BUTLANCı’ SALVOSU: ’NE DESEM BILMIYORUM DIYOR!’   10:05   CHP’DE BOMBA ETKISI! ÖRSAN ÖYMEN’DEN KıLıÇDAROĞLU VE ’MUTLAK BUTLAN’ KARARıNA ÇOK SERT TEPKI: ’BU BIR DARBEDIR!’   09:55   TUNCER BAKıRHAN’DAN CHP’YE NET MESAJ: ’19 ARALıK’TAN BERI DAYANıŞMA İÇINDEYIZ’   23:05   CHP GENEL MERKEZI’NDE KıLıÇDAROĞLU DÖNEMI YENIDEN BAŞLıYOR: ’ŞIMDI ARıNMA ZAMANı’   22:39   CHP’DE GÜVENPARK KRIZI İDDIALARıNA YANıT: VALILIKLE YAPıLAN GÖRÜŞMENIN DETAYLARı ORTAYA ÇıKTı!   21:55   ANKARA SOKAKLARıNDA BAYRAM HAREKETLILIĞI! CHP’LI ADNAN BEKER’DEN BAŞKENTLILERE SÜRPRIZ DAVET   21:50   CHP’DE BAYRAM ÖNCESI SıCAK SAATLER! GENEL MERKEZ ÖNÜNDEN ÇOK SERT "KAYYUM" ÇıKıŞı: "BARIKAT BILE KURDURDULAR!"   20:35   SILIVRI’DE KRITIK ZIRVE! ÖZGÜR ÖZEL 19 İSIMLE GÖRÜŞTÜ: İMAMOĞLU KARARı SONRASı İLK TEMAS   20:31   CHP’DE HUKUK KRIZI: İBRAHIM KABOĞLU’NDAN KıLıÇDAROĞLU VE ÖZEL AÇıKLAMASı!   18:53   ANKARA’DA IKI AYRı BAYRAMLAŞMA HAZıRLıĞı... ÖZEL VE KıLıÇDAROĞLU, VATANDAŞLARLA BIR ARAYA GELECEK   18:52   İSTANBUL’UN FETHI 573. YıLıNDA KUTLANıYOR   18:50   AB VE NATO’DAN RUSYA’YA ROMANYA TEPKISI: AVRUPA HAVA SAHASı IHLAL EDILDI   09:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN PARTI İÇI VE İKTIDARA KARŞı ‘ARıNMA’ RESTI! ’24 MAYıS BIR MILATTıR’   09:45   BÜYÜKŞEHIR’IN LGS KURSIYERLERINE UNUTULMAZ MOTIVASYON ETKINLIĞI: KENT ORKESTRASı EŞLIĞINDE COŞKULU MOLA!   23:59   KıLıÇDAROĞLU’NDAN O İDDIALARA SERT YANıT: HERKES ŞUNU BILSIN...   23:40   SOSYALIST ENTERNASYONAL’DEN CHP İÇIN FLAŞ KARAR! ÖZGÜR ÖZEL MI, KEMAL KıLıÇDAROĞLU MU? RESTI ÇEKTILER...   14:40   MERSIN’DE ZAMAN DURDU: ‘NAFTALIN KOKULU ANıLAR SANDıĞı’ KONSERIYLE NOSTALJI RÜZGARı ESTI!   01:52   KONFERANS LIGI KUPASı SAHIBINI BULDU: CRYSTAL PALACE TARIH YAZDı!   01:10   İZMIR’DEKI MITINGE KARıŞMıŞTı: TOMA’YA ÇıKAN ŞÜPHELI HAKKıNDA FLAŞ GELIŞME! BAKANLıK VE VALILIK HAREKETE GEÇTI   22:39   AVRUPA’DAN ANKARA DEPREMINE İLK TEPKI! PES’TEN CHP VE ÖZGÜR ÖZEL AÇıKLAMASı: ’TEHLIKELI TıRMANıŞ’  
 
     
   

TÜGİS, Dünya Sağlık Haftası`nda uyardı: Dokunduktan sonra elinizi mutlaka yıkayın


Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Dünya Sağlık Haftası dolayısıyla salmonella riski barındıran gıdalara ilişkin önemli uyarılarda bulundu. TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, "Tavuk eti yıkanmamalı, yumurtaya elle temas edildiğinde eller bol soğuk su ile temizlenmelidir. Soğuk zincir ve sıcak muhafaza kurallarına uyarak tehlikeyi azaltmak mümkün olabilir" ifadelerini kullandı. 

 

Tarih : 9 Nisan 2025 Çarşamba 10:42   Okunma : 2455

(İSTANBUL) - Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS), Dünya Sağlık Haftası dolayısıyla salmonella riski barındıran gıdalara ilişkin önemli uyarılarda bulundu. TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, "Tavuk eti yıkanmamalı, yumurtaya elle temas edildiğinde eller bol soğuk su ile temizlenmelidir. Soğuk zincir ve sıcak muhafaza kurallarına uyarak tehlikeyi azaltmak mümkün olabilir" ifadelerini kullandı. 

Yeni nesil sendikacılığın Türkiye`deki temsilcisi TÜGİS, Dünya Sağlık Haftası`nda gıda güvenliğini gündeme taşıdı. TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla yapılan açıklamada, Salmonella bakterisine dikkat çekilerek alınması gereken tedbirler sıralandı. Açıklamada bakterinin özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlike oluşturduğun altı çizildi.

TÜGİS Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, şunları kaydetti:

“Güvenli gıdaya erişim, herkesin temel hakkı ve biz bu hakkı korumak için var gücümüzle çalışıyoruz. TÜGİS olarak, Salmonella gibi tehlikelerin oluşturduğu riske karşı bilimsel verilere dayalı bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor. Dünya Sağlık Haftası vesilesiyle bu çalışmaları daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlıyoruz. Üreticilerden tüketicilere uzanan zincirde hijyen ve kalite standartlarının korunması için tüm paydaşlarımızla iş birliğini sürdürüyor; TÜGİS Bilim Kurulu aracılığıyla alınması gereken önlemleri vatandaşlarımızla paylaşıyoruz.”

Tavuk yıkanmamalı, hayvanlarla temasa dikkat

Salmonella enfeksiyonları, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için tehlike oluşturuyor. İshale, ateşe ve karın ağrılarına yol açabilen bu bakteri, uygun olmayan gıda hazırlama koşullarında kolaylıkla yayılabiliyor. Çiğ yumurta, çiğ tavuk, hindi eti, kırmızı et, deniz ürünleri, çiğ sebze ve meyveler ile pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri sık görüldüğü gıdalar arasında yer alıyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜGİS Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, şunları söyledi:

“Etle temas eden yüzeylerde hazırlanan yemeklerde, muhafaza ve ısıtma kurallarına dikkat edilmemiş gıdalarda Salmonella bulaşma ihtimali bulunuyor. Üstelik tehlike yalnızca gıdalarla da sınırlı değil, bazı hayvanlarla temas durumunda da bu risk ortaya çıkabiliyor. Örneğin kaplumbağa, yılan, kertenkele, kuş ve civciv gibi hayvanlarla temasta bulunmak bulaşma yolları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra hayvanların kürkleri, tüyleri, pulları ya da dışkılarının bulaştığı yüzeylere temas da bulaşma açısından tehlike oluşturuyor.

Salmonella tehlikesine karşı alınabilecek en temel önlemse hijyendir. Tavuk eti yıkanmamalı, yumurtaya elle temas edildiğinde eller bol soğuk su ile temizlenmelidir. Soğuk zincir ve sıcak muhafaza kurallarına uyarak tehlikeyi azaltmak mümkün olabilir. Riskten korunmak için sadece evde tedbirli davranmak da ne yazık ki yeterli değil. Dışarıda yemek yeme alışkanlığının oldukça arttığı günümüzde restoranlarda yenilen, eve sipariş verilen ve uygun koşullarda üretilmeyen gıdalar da Salmonella riski taşıyabiliyor.”

Sindirimi kolay gıdalar tercih edilmeli

Bakteri bulaşması halinde yapılması gerekenleri da sıralayan Artık, “İlk ve en önemli adım, ishal nedeniyle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasıdır. Yetişkin bireylerin bol su tüketmesi büyük önem taşıyor. Çocuklar içinse doktor kontrolünde rehidrasyon içecekleri tüketmelidir. Bu süreçte sindirimi kolay gıdalar tercih edilmelidir; özellikle muz, pilav, elma püresi ve tost gibi gıdalar iyi seçeneklerdir” dedi.

TÜGİS hakkında

Türkiye`nin ilk işveren sendikalarından TÜGİS, aynı zamanda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu`nun (TİSK) kurucu üyesidir. Üyeleri arasında ülkenin önde gelen gıda üreticilerinin yer aldığı TÜGİS, yarım asrı aşkın süredir Türk gıda sanayiinin gelişmesi ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılması adına öncü çalışmalara imza atmaktadır. TÜGİS, faaliyetlerine başladığı 1961 yılından bu yana sosyal diyaloğa, çalışma barışına ve gıda sanayiinin gelişimine kesintisiz katkıda bulunan yenilikçi bir sivil toplum örgütüdür.

ADVERTORIAL YAYIN 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA