17 Ağustos 2026 Pazartesi

13:39   TOROSLAR’DA ŞENLIK VAR! MERSIN BÜYÜKŞEHIR ‘KÖY BIZIM ŞENLIK BIZIM’ İLE 13 İLÇEYI GEZIYOR   10:15   SERA KADıGIL’DEN ÇOK KONUŞULACAK ‘ÖZGÜR ÖZEL’ ÇıKıŞı: ’DOĞRU SORU BU DEĞIL!’   09:35   YERIN ALTıNDAKI 200 YıLLıK MIRAS: TÜRKIYE’NIN İLK VE TEK MADEN MÜZESI ZIYARETÇILERINI BEKLIYOR   09:20   MERSIN’DE TOKİ VE ÇIFTÇILERIN ÇILESI SONA ERDI: AYDıNCıK BATUR CADDESI HIZMETE AÇıLDı   02:15   SÜPER LIG’DE PERDE AÇıLDı: MOHAMED SALAH’Lı TRABZONSPOR DEPLASMANDA KASıMPAŞA ILE YENIŞEMEDI   02:01   SÜPER LIG’DE PUANLAR PAYLAŞıLDı: GAZIANTEP FK EVINDE ALANYASPOR İLE YENIŞEMEDI   01:54   SÜPER LIG’DE SEZONUN İLK SÜRPRIZI! FENERBAHÇE ANKARA’DA YıKıLDı   01:03   TARSUS’TA YıLLARıN SORUNUNA NEŞTER! ALI BOLTAÇ SAHAYA İNDI: ’BU HIZMET BENIM İÇIN YETERLI DEĞIL’   11:10   TRUMP: ’İRAN’ı YENMEYI TAMAMLAYıNCA HÜRMÜZ’Ü ABD TOPRAĞı YAPACAĞıM’   10:55   MERSIN’DE MUCIZE KURTULUŞ: AĞıR YARALı YÜRÜYEMEYEN KÖPEK 6 AYLıK TEDAVIYLE HAYATA TUTUNDU   10:40   MERSIN’DE UYUŞTURUCU OPERASYONU: KONTEYNER SOĞUTUCUSUNDAN VE ARAÇTAN MILYONLUK SEVKIYAT ÇıKTı!   10:30   ESKI REKTÖRLER VE BÜYÜKELÇILERDEN YENİ PARTI’YE KATıLıM SÜRPRIZI: ’BU DEĞIŞIME DESTEK VERMEK İSTIYORUZ’   09:50   MILLI SÖRFÇÜ RÜYA UĞURLU’DAN İLK U19 SEZONUNDA DÜNYA ÜÇÜNCÜLÜĞÜ: HEDEF OLIMPIYAT MADALYASı   09:40   KÜLTÜR PARK’TA ’KELEBEĞIN RÜYASı’ RÜZGARı! MERSINLILERE UNUTULMAZ YAZ AKŞAMı   08:59   ANKARA’DAKI MADENCI EYLEMINDE SON DAKIKA: GÖZALTıNDAKI İŞÇILER SERBEST, AKSU İÇIN KARAR BEKLENIYOR!   06:19   KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NDAN SÜRPRIZ ZIYARET! TUTUKLU ERDAL BEŞIKÇIOĞLU ILE CEZAEVINDE GÖRÜŞTÜ   01:57   SÜPER LIG’DE SEZONUN AÇıLıŞıNDA DEV SÜRPRIZ: GALATASARAY SAHASıNDA PUANı SON DAKIKADA KURTARDı!   16:11   KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NDAN ERDAL BEŞIKCIOĞLU’NA ZIYARET   16:08   YENİ PARTI İZMIR İL BAŞKANı GÜÇ’TEN CEMIL TUGAY’A: SÖZÜNÜ TUTACAĞıNA, EN YAKıN ZAMANDA PARTIMIZE KATıLACAĞıNA INANıYORUM   15:02   DATÇA BELEDIYE BAŞKAN AYTAÇ KURT, YENİ PARTI’YE GEÇIYOR  
 
     
   

CHP Grup Başkanvekili Günaydın, gazetecilere yönelik baskıyı Adalet Bakanı Tunç`a sordu


CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç`un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 2024 yılı ve 2025 yılı ilk çeyreğinde gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alınan, hakkında soruşturma açılan ve tutuklanan gazeteci sayısının kaç olduğunu sordu. Günaydın, “Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel`in gözaltına alınması, Türkiye`de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

 

Tarih : 10 Nisan 2025 Perşembe 13:01   Okunma : 3522

(TBMM) - CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç`un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 2024 yılı ve 2025 yılı ilk çeyreğinde gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alınan, hakkında soruşturma açılan ve tutuklanan gazeteci sayısının kaç olduğunu sordu. Günaydın, "Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel`in gözaltına alınması, Türkiye`de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne sermiştir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç`un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel`in gözaltına alınmasının, Türkiye`de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Günaydın`ın soru önergesinin gerekçesi şöyle:

"2024 yılının son çeyreğini kapsayan Expression Interrupted Platformu`nun `İfade ve Basın Özgürlüğü Gündemi` raporuna göre, gazetecilere yönelik sistematik soruşturma, dava ve cezalandırma uygulamaları sürmekte; iktidar politikalarını eleştiren medya mensupları hedef alınmaktadır. Rapora göre yalnızca Ekim–Aralık 2024 döneminde gazeteciler hakkında açılan 102 dava görülmüş, bu davaların 27`si karara bağlanmış, 18 gazeteci toplam 24 yıl 11 ay 16 gün hapis cezasına çarptırılmıştır. Aynı dönemde, Aralık ayı sonu itibarıyla Türkiye`de tutuklu gazeteci sayısı 18`e yükselmiştir.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi`nin (CPJ) 2024 yılı raporuna göre Türkiye, artık `dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi` olmasa da, hala hapiste olan gazeteciler, açılan soruşturma ve davalar ve baskılar ciddi endişe kaynağı olmaya devam etmektedir. Türkiye`de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılar, ulusal ve uluslararası raporlarla sürekli olarak gündeme gelmektedir. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayımlanan 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi`ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 158`inci sırada yer almıştır. Bu sıralama, önceki yıla göre yedi basamaklık bir iyileşme gösterse de, RSF bu durumun Türkiye`deki basın özgürlüğünde bir ilerleme anlamına gelmediğini, aksine diğer ülkelerdeki gerilemelerin Türkiye`nin sıralamasını etkilediğini belirtmektedir.

Freedom House tarafından yayımlanan 2025 Dünya Özgürlük Raporu`nda ise Türkiye, son on yılda özgürlüklerin en keskin şekilde gerilediği ilk on ülke arasında gösterilmiş ve `Özgür Değil` kategorisinde değerlendirilmiştir. 2025 yılının ilk çeyreğinde, en az dokuz gazetecinin tutuklandığı, altısının hapis cezasına çarptırıldığı ve 23 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldığı rapor edilmiştir. Ayrıca, BBC muhabiri Mark Lowen`ın İstanbul`daki protestoları takip ederken gözaltına alınıp sınır dışı edilmesi, uluslararası basın kuruluşlarının tepkisine neden olmuştur. Gazetecilerin kamuoyunu bilgilendirme görevlerini yerine getirdiği için hedef alınmaları, yalnızca bireysel hak ihlalleri değil, anayasal güvence altındaki ifade ve basın özgürlüğüne yönelik kurumsal bir tehdit anlamına gelmektedir."

"Gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel`in gözaltı gerekçeleri nedir?"

CHP Grup Başkanvekil Günaydın`ın Bakan Tunç`un yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular şunlar: 

"2024 yılı ve 2025 yılı ilk çeyreğinde gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alınan, hakkında soruşturma açılan ve tutuklanan gazeteci sayısı kaçtır? 2024 yılı ve 2025 yılı ilk çeyreğinde gazeteciler hakkında açılan toplam dava sayısı kaçtır? Bu davaların kaçı sonuçlanmış, sonuçlananlardan kaçı beraatle, kaçı mahkûmiyetle sonuçlanmıştır? Halen cezaevlerinde bulunan gazeteci sayısı kaçtır? Bu kişiler hangi gerekçelerle tutukludur ve kaç tanesi `devlete karşı suçlar` kapsamında yargılanmıştır? İfade ve basın özgürlüğü alanında çalışan ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından hazırlanan raporlarda dile getirilen Türkiye`ye yönelik eleştiriler hakkında Bakanlığınızın değerlendirmesi nedir? BBC muhabiri Mark Lowen`ın gözaltına alınıp sınır dışı edilmesinin gerekçeleri nelerdir? Bu tür uygulamaların Türkiye`nin uluslararası alandaki imajına etkisi konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır? Son olarak gözaltına alınan gazeteciler Timur Soykan ve Murat Ağırel`in gözaltı gerekçeleri nedir? Bu kişiler hakkında hangi suçlamalarla işlem yapılmaktadır? Türkiye`nin taraf olduğu uluslararası insan hakları sözleşmeleri ve Anayasa`nın 26. ve 28. maddeleri gereği garanti altına alınan ifade ve basın özgürlüğü, gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden ötürü cezalandırılmasıyla nasıl bağdaşmaktadır?"

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA