17 Aralık 2025 Çarşamba

14:35   TBMM’DE CINSEL ISTISMAR IDDIASı... DEM PARTI KADıN MECLISI SÖZCÜSÜ HALIDE TÜRKOĞLU: "BU ÇOCUKLAR ŞIKÂYET EDENE KADAR MECLIS NEREDEYDI?"   14:34   DEM PARTI, DIYARBAKıR’DA "ABDULLAH ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK" MITINGI DÜZENLEYECEK   14:32   VENEZUELA’DAN ABD BAŞKANı TRUMP’ıN ‘DENIZ ABLUKASı’ AÇıKLAMASıNA TEPKI   14:30   CHP’LI ÖZTÜRKMEN, "VERGIDEN MUAF CEMAAT VAKıFLARıNı" SıRALADı: TOPLADıKLARı BAĞıŞLARıN YANı SıRA BAĞLANTıLı ŞIRKETLERI ÜZERINDEN DEVASA BIR EKONOMI YARATMıŞ DURUMDALAR   09:03   “TEDAVININ ÖTESINDE: MERSIN ŞEHIR HASTANESI’NDEN DUYGU YÜKLÜ SINEMA BULUŞMASı”   19:23   MERSIN’DEN AVRUPA’YA GÜÇLÜ SES: “DEMOKRASI BELEDIYELERDE HAYAT BULUYOR”   16:51   “72 GÜNLÜK TUTUKLULUĞUN ARDıNDAN TAHLIYE: HÜSEYIN KOCABıYıK İLK KEZ HAKIM KARŞıSıNDA”   16:40   PFDK, 224 FUTBOLCUYA VE 24 HAKEME BAHIS CEZASı VERDI   16:30   “YENIMAHALLE’DE YENI NESIL PARK: ŞEHIT EMRE ÖZTÜRK’ÜN ADı YAŞATıLıYOR”   16:20   ÇOCUK MECLISI SERTIFIKALARıNı BAŞKAN SEÇER’DEN ALDı   15:42   BIRLEŞIK KAMU-İŞ GENEL BAŞKANı YıLDıRıM: "BIZ BU KRIZIN SEBEBI DEĞILIZ, BEDELINI DE BIZ ÖDEMEYECEĞIZ. 19 ARALıK CUMA GÜNÜ IŞ BıRAKıYORUZ"   15:40   ÖZGÜR ÖZEL VE DURBAY AILESI, MANISA’DA TAZIYELERI KABUL EDIYOR   15:37   TBMM’DE BÜTÇE GÖRÜŞMELERI TAMAMLANDıKTAN SONRA GELECEK HAFTA 11. YARGı PAKETI GÖRÜŞÜLECEK   15:35   TBB BAŞKANVEKILI SEÇER: “DEMOKRASI BIR MIRAS DEĞIL EMEK ISTEYEN CANLı BIR YAPıDıR”   11:50   ÇYDD’DEN TÜRKAN SAYLAN’ıN DOĞUM GÜNÜNDE ZEYTIN İÇIN GÜÇLÜ ÇAĞRı: “BARıŞıN AĞACıNı GELECEĞE TAŞıYALıM”   10:53   MEZITLI’DE DAYANıŞMANıN SOFRASı BÜYÜYOR: AŞEVI 2025’TE 110 BINI AŞKıN SıCAK YEMEĞI KAPıLARA TAŞıDı   09:30   MERSIN’DE ÜCRETSIZ KAYNAK EĞITIMI İSTIHDAMA AÇıLAN KAPı OLDU   17:10   BAŞKAN SEÇER, GÜLŞAH DURBAY’ıN CENAZESINDE: “ACıNıZı PAYLAŞıYORUM”   15:20   “CHP AKDENIZ’DEN MANISA’YA VEFA: SEMIH PALAMUT’TAN BAŞKAN GÜLŞAH DURBAY İÇIN BAŞSAĞLıĞı”   13:52   TOROSLAR’ıN YAYLALARıNDA HIZMET SEFERBERLIĞI: ULAŞıMDA YENI DÖNEM  
 
     
   

Prof. Dr. Adem Sözüer: “Türkiye acilen hukuka dönmelidir”


Prof. Dr. Adem Sözüer, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan`ın tutukluluğuna yapılan itirazın reddine ilişkin kararın gerekçesini, "Böyle gerekçeler, hukuka uygun, vicdani kanaatin ifadesi değil, gerekçe adı altında aslında keyfiliğin yansımasıdır. Türkiye acilen hukuka dönmelidir” şeklinde eleştirdi.

 

Tarih : 15 Nisan 2025 Salı 16:56   Okunma : 422

(İSTANBUL) - Prof. Dr. Adem Sözüer, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan`ın tutukluluğuna yapılan itirazın reddine ilişkin kararın gerekçesini, "Böyle gerekçeler, hukuka uygun, vicdani kanaatin ifadesi değil, gerekçe adı altında aslında keyfiliğin yansımasıdır. Türkiye acilen hukuka dönmelidir" şeklinde eleştirdi.

Prof. Dr. Adem Sözüer, "Kent Uzlaşısı" operasyonuyla 19 Mart`ta gözaltına alınıp tutuklanan ve yerine kayyum atanan Şişli Belediye Başkanı Şahan`ın tutukluluğuna yapılan itirazın İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Şahan ile ilgili tutukluluğun devamı kararında, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında öngörülen şekilde bir gerekçe bulunmadığını ifade eden Sözüer, şöyle devam etti:

"Örneğin, ret kararında `kaçma ve delilleri karartma şüphesi var` deniyor ama bunlar için hiç bir somut dayanak gösterilmiyor. `Adli kontrol yetersiz kalır` deniyor ama neden yetersiz kalacağına ilişkin delile dayalı bir değerlendirmeye rastlanmıyor. `Delillerin toplanması sürecek, o nedenle de tutukluk devam edecek` deniyor. Ucu açık ve soyut gerekçeler.”

“Meşru bir siyasi faaliyeti keyfi olarak ‘terör` diye gösterildi” 

19 Mart`tan itibaren gerçekleşen tutuklamaların ardındaki gerekçelerin siyasi olduğunu belirten Sözüer, şunları kaydetti:

"Tutukluluğa itirazı reddedilip tutukluluğunun devamına karar verilen Resul Emrah Şahan, yüzde 70`e yakın oyla Şişli Belediye Başkanı seçilmişti. Nitelikli bir şehir plancısı olarak görev yaptığı sürede, Resul Emrah Şahan`ın partizanca davranmadığına, ayrım yapmadığına Şişli`de tanıyan herkes tanıktır. Çalışkan, insana ve ülkeye hizmet etmek isteyen, cumhuriyetçi, vatansever, demokrat bir kişi olarak, sadece Şişlimiz için değil ülkemiz için de bir değerdir. Meşru bir siyasi faaliyeti, keyfi olarak ‘terör` diye gösterildi. Evine baskın yapılıp, çocuğu ve eşinin gözleri önünde gözaltına alındı ve tutuklandı. Haksızlıkla örülen dört duvar arasına kondu, belediyeye kayyım atandı. Bu haksız gözaltı, tutuklama ve kayyım atamalarına Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer gibi pek çok siyasetçi maruz kalmıştır. Anayasa Mahkemesi kararlarının dahi uygulanmadığı koşullarda, siyasetçilere yönelik bu kararları hukukla bağdaştırmak mümkün değildir. CMK`ya göre hakim kararını vicdani kanaatine göre verir. Ancak vicdani kanaat keyfilik anlamına gelmez. Her karar makul ve hukuka uygun şekilde gerekçelendirilebilmelidir. AİHM ve AYM`nin de pek çok kararında ifade ettiği üzere basmakalıp ifadeler ve kanun hükümlerinin basit tekrarları birer gerekçe sayılamaz. Dolayısıyla böyle gerekçeler hukuka uygun vicdani kanaatin ifadesi değil, gerekçe adı altında aslında keyfiliğin yansımasıdır. Türkiye acilen hukuka dönmelidir."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA