25 Ekim 2025 Cumartesi

15:25   MAZBATASıNı ALAN CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK: BU CEBERUT IKTIDARı HEP BIRLIKTE DEĞIŞTIRECEĞIZ   15:23   EKREM İMAMOĞLU: YOLSUZLUK VE TERÖR SUÇLAMALARıYLA IKNA EDEMEDIĞINIZ AZIZ MILLETI CASUSLUK GIBI AKıL ALMAZ IFTIRA ILE MI IKNA EDECEKSINIZ?   15:21   32 GÜNDÜR TUTUKLU BULUNAN “SOĞUK SAVAŞ” SUNUCUSU VE KONUĞU HAKKıNDA TAHLIYE KARARı VERILDI   15:18   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN “KADıN SAĞLıĞı VE OTIZME ÇOK YÖNLÜ BIR BAKıŞ” SEMINERI   15:16   GÜLCAN KıŞ: MERSIN İÇIN PLAN YOK!   11:33   MAHKEMEDEN CHP KURULTAYLARıNA ONAY: İPTAL TALEBI REDDEDILDI   10:25   MUT’TA YOLLAR DEĞIŞTI, HAYAT KOLAYLAŞTı   10:15   AKDENIZ’DE SOKAKLAR YENILENIYOR: 7 MAHALLEDE DÖNÜŞÜM BAŞLADı   10:13   CHP KURULTAYLARı MAHKEMEDE: İPTAL DAVASıNDA KRITIK VIRAJ   09:18   TELE1’E “CASUSLUK” OPERASYONU: MERDAN YANARDAĞ GÖZALTıNDA, İMAMOĞLU VE ÖZKAN’A SORUŞTURMA ŞOKU   09:05   HAMURDAN CESARETE: ENGELSIZ YAŞAM PARKı’NDA SOSYAL KATıLıMıN EN LEZZETLI HALI   15:05   CHP’LI KıŞ: “BIR YANDA MILYAR EUROLUK KAYNAKLAR, DIĞER YANDA SUSUZ KALAN TARLALAR!”   15:04   CAN ATALAY’DAN TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ’A ÇAĞRı   15:03   CHP’LI ÖZÇAĞDAŞ, YENIŞEHIR BELEDIYESI’NIN ’ERKEN ÇOCUKLUK GELIŞIMI PROJESI’NI INCELEDI   15:01   VAHAP SEÇER: “BIZIM ADAY GÖSTERDIĞIMIZ BIR ARKADAŞıMıZ ÇANKAYA’DA CUMHURBAŞKANı OLACAK”   14:50   GAZETECI ERCÜMENT AKDENIZ HAKKıNDA TAHLIYE KARARı VERILDI   14:47   ÖZGÜR ÖZEL: “İMAMOĞLU CUMHURBAŞKANı OLDUĞUNDA ILK TALIMATı, ‘CUMHURIYET YURTLARı’Nı BITIRIN’ OLACAK”   14:45   CHP’NIN KURULTAY IPTAL DAVASıNıN BEŞINCI DURUŞMASı YARıN YAPıLACAK   14:44   ABB: MANSUR YAVAŞ’A VERILEN 7 GÜNLÜK SÜRE, MÜLKIYE SORUŞTURMALARıNDA STANDART UYGULAMA   14:42   BULDAN VE SANCAR’DAN EDIRNE VE KANDıRA’DA CEZAEVI ZIYARETI: "DEMIRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ’ıN SÜRECE DESTEĞI TAM"  
 
     
   

Prof. Dr. Adem Sözüer: “Türkiye acilen hukuka dönmelidir”


Prof. Dr. Adem Sözüer, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan`ın tutukluluğuna yapılan itirazın reddine ilişkin kararın gerekçesini, "Böyle gerekçeler, hukuka uygun, vicdani kanaatin ifadesi değil, gerekçe adı altında aslında keyfiliğin yansımasıdır. Türkiye acilen hukuka dönmelidir” şeklinde eleştirdi.

 

Tarih : 15 Nisan 2025 Salı 16:56   Okunma : 400

(İSTANBUL) - Prof. Dr. Adem Sözüer, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan`ın tutukluluğuna yapılan itirazın reddine ilişkin kararın gerekçesini, "Böyle gerekçeler, hukuka uygun, vicdani kanaatin ifadesi değil, gerekçe adı altında aslında keyfiliğin yansımasıdır. Türkiye acilen hukuka dönmelidir" şeklinde eleştirdi.

Prof. Dr. Adem Sözüer, "Kent Uzlaşısı" operasyonuyla 19 Mart`ta gözaltına alınıp tutuklanan ve yerine kayyum atanan Şişli Belediye Başkanı Şahan`ın tutukluluğuna yapılan itirazın İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Şahan ile ilgili tutukluluğun devamı kararında, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında öngörülen şekilde bir gerekçe bulunmadığını ifade eden Sözüer, şöyle devam etti:

"Örneğin, ret kararında `kaçma ve delilleri karartma şüphesi var` deniyor ama bunlar için hiç bir somut dayanak gösterilmiyor. `Adli kontrol yetersiz kalır` deniyor ama neden yetersiz kalacağına ilişkin delile dayalı bir değerlendirmeye rastlanmıyor. `Delillerin toplanması sürecek, o nedenle de tutukluk devam edecek` deniyor. Ucu açık ve soyut gerekçeler.”

“Meşru bir siyasi faaliyeti keyfi olarak ‘terör` diye gösterildi” 

19 Mart`tan itibaren gerçekleşen tutuklamaların ardındaki gerekçelerin siyasi olduğunu belirten Sözüer, şunları kaydetti:

"Tutukluluğa itirazı reddedilip tutukluluğunun devamına karar verilen Resul Emrah Şahan, yüzde 70`e yakın oyla Şişli Belediye Başkanı seçilmişti. Nitelikli bir şehir plancısı olarak görev yaptığı sürede, Resul Emrah Şahan`ın partizanca davranmadığına, ayrım yapmadığına Şişli`de tanıyan herkes tanıktır. Çalışkan, insana ve ülkeye hizmet etmek isteyen, cumhuriyetçi, vatansever, demokrat bir kişi olarak, sadece Şişlimiz için değil ülkemiz için de bir değerdir. Meşru bir siyasi faaliyeti, keyfi olarak ‘terör` diye gösterildi. Evine baskın yapılıp, çocuğu ve eşinin gözleri önünde gözaltına alındı ve tutuklandı. Haksızlıkla örülen dört duvar arasına kondu, belediyeye kayyım atandı. Bu haksız gözaltı, tutuklama ve kayyım atamalarına Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer gibi pek çok siyasetçi maruz kalmıştır. Anayasa Mahkemesi kararlarının dahi uygulanmadığı koşullarda, siyasetçilere yönelik bu kararları hukukla bağdaştırmak mümkün değildir. CMK`ya göre hakim kararını vicdani kanaatine göre verir. Ancak vicdani kanaat keyfilik anlamına gelmez. Her karar makul ve hukuka uygun şekilde gerekçelendirilebilmelidir. AİHM ve AYM`nin de pek çok kararında ifade ettiği üzere basmakalıp ifadeler ve kanun hükümlerinin basit tekrarları birer gerekçe sayılamaz. Dolayısıyla böyle gerekçeler hukuka uygun vicdani kanaatin ifadesi değil, gerekçe adı altında aslında keyfiliğin yansımasıdır. Türkiye acilen hukuka dönmelidir."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA