17 Haziran 2026 Çarşamba

18:46   TRUMP G7 ZIRVESINDE: HÜRMÜZ BOĞAZı CUMAYA KADAR TAMAMEN AÇıLACAK   18:46   CHP MYK YARıN TOPLANACAK: ANKARA VE İZMIR IL BAŞKANLARıNıN IHRACı GÜNDEMDE   16:40   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA SAVUNMA YAPAN ZEYDAN KARALAR: “OLMAYAN BIR IŞ IÇIN SORGULANıYORUZ”   15:38   MUHARREM İNCE’DEN EKREM İMAMOĞLU’NA ZIYARET   14:38   ÖZGÜR ÇELIK’TEN SILIVRI VE BEYLIKDÜZÜ OPERASYONLARıNA TEPKI: "TESLIM OLMAYACAĞıZ"   14:37   İMAMOĞLU’NDAN YENI PARTI YANıTı: "SIYASETEN, RUHEN VE BEDENEN HAZıRıZ"   13:36   İBB DAVASıNDA 51’INCI GÜN... TUTUKLU BUĞRA GÖKCE: "İSTANBUL’UN KıYıLARıNı IŞGALDEN KURTARAN EKIP BUGÜN SANıK. BU EKIP, İSTANBUL’UN MUHAFıZLıĞı GÖREVINI ÜSTLENMIŞTIR"   13:34   CHP’LI ÖZCAN, MARMARIS’TE DEPREM VE YAPı GÜVENLIĞI NEDENIYLE KAPANAN OKULLARı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   09:22   MERSIN’DE ÇOCUK İŞÇILIĞIYLE MÜCADELEDE KRITIK UYARı: ’UCUZ İŞÇILIK ÜZERINDEN KAZANÇ RISKI VAR!’   01:54   CHP GENEL MERKEZI’NDE İŞTEN ÇıKARMA KRIZI! ADANA MILLETVEKILI BURHANETTIN BULUT İSYAN ETTI: "VICDANLARA HAVALE EDIYORUZ"   19:22   ÖZGÜR ÖZEL YARıN GRUP TOPLANTıSı YAPMAYACAK... “GRUBUMUZUN ORTAK KARARı”   19:19   CHP ANKARA GÖNÜLLÜLER PLATFORMU’NDAN ÇAĞRı: ACIL KURULTAY ISTIYORUZ   19:16   ABDURRAHMAN TUTDERE, AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNDA SAVUNMA YAPTı: UYDURMA BEYANLAR ÜZERINDEN RÜŞVETLE ITHAM ETMEK BU KADAR UCUZ OLMAMALı   19:13   ARZU ÇERKEZOĞLU: “DEMOKRASI IŞÇI SıNıFıNıN EKMEĞIDIR, KıRMıZı ÇIZGISIDIR”   19:12   CHP’DE ANLAŞMA: ÖZEL DE KıLıÇDAROĞLU DA GRUP TOPLANTıSı YAPMAYACAK   19:10   DEM PARTI’DEN "SEYFO" ANMASı   11:32   MEZITLI BELEDIYESI RITIM GRUBU’NDAN HATAY’DA DAYANıŞMA KONSERI   11:31   MUTABAKAT, KÜRESEL PIYASALARA NEFES ALDıRDı,: ALTıN VE ASYA BORSALARı YÜKSELDI, PETROL GERILEDI   10:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN KALKıNMADA SÜRDÜRÜLEBILIR MODEL: “HADI GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELIM”   10:28   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN YKS ÖNCESI ÖĞRENCILERE PSIKOLOJIK VE AKADEMIK DESTEK  
 
     
   

Zirai don felaketi Meclis gündeminde... Veli Ağbaba: Her ilden çığlıklar yükseliyor, her evden ağıtlar yakılıyor. Memleket taziye evine dönmüş durumda


CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "2025 üretim sezonu başlamadan bitti. Her ilden çığlıklar yükseliyor, her evden ağıtlar yakılıyor. Memleket taziye evine dönmüş durumda, evlerden ölü çıkmış gibi herkes. Tarım Bakanlığı hikaye okumak yerine çiftçinin ne yapacağını anlatmalı. Kayısı nasıl tekrar hayat bulacak, o ağaçları nasıl kurtaracağız mutlaka ciddi öneriler getirmesi lazım. Bu sadece çiftçiyi değil hepimizi etkileyecek. Tüketici domates bulamayacak, kayısı, elma, şeftali bulamayacak. Malatya`da hesaplarımıza göre 550 bin kişiyi etkilemesini öngörüyoruz. Depremden dolayı yerle bir olmuş bir şehir nasıl yaşayacak? Çok önemli tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.

 

Tarih : 15 Nisan 2025 Salı 22:19   Okunma : 569

(TBMM) - CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "2025 üretim sezonu başlamadan bitti. Her ilden çığlıklar yükseliyor, her evden ağıtlar yakılıyor. Memleket taziye evine dönmüş durumda, evlerden ölü çıkmış gibi herkes. Tarım Bakanlığı hikaye okumak yerine çiftçinin ne yapacağını anlatmalı. Kayısı nasıl tekrar hayat bulacak, o ağaçları nasıl kurtaracağız mutlaka ciddi öneriler getirmesi lazım. Bu sadece çiftçiyi değil hepimizi etkileyecek. Tüketici domates bulamayacak, kayısı, elma, şeftali bulamayacak. Malatya`da hesaplarımıza göre 550 bin kişiyi etkilemesini öngörüyoruz. Depremden dolayı yerle bir olmuş bir şehir nasıl yaşayacak? Çok önemli tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, zirai don felaketinden etkilenen çiftçilere ilişkin TBMM Genel Kurulu`nda kürsüye zarar görmüş kayısılarla çıkarak şunları söyledi:

"Bunlar Malatya`nın ve bölgenin en önemli geçim kaynağı. Sadece çağlalar değil dallar da yandı. İnsanların çocuğu gibi baktığı, çoluğundan çocuğundan kesip gelecek umutlarını yatırdığı dallar kurudu. Bu sadece bu yılki ürünün yanması anlamına gelmiyor. Bu önümüzdeki yıllarda da bu ağaçların meyve vermeyeceğini gösteriyor. Maalesef bu ağaçların birçoğu kesilme tehlikesiyle karlı karşıya. İnsanlar yaşamları boyunca gördükleri en büyük tarımsal felaketle karşı karşıya. Malatya, Maraş ve 11 ilimiz depremden etkilendi. Malatyalılar adeta ikinci depremi yaşıyor. 6 Şubat`ta insanlar canlarını kaybetti şimdi ocakları söndü ve gelecekle ilgili umutları kalmamış durumda. Sadece kayısı değil kirazların da tamamı yanmış durumda. Badem son yıllarda çokça ekiliyordu o da yanmış durumda. Elmamız, armudumuz, eriğimiz hiçbiri kalmadı. Bizim gibi tarıma dayalı ekonomide önümüzdeki dönem çok zor geçecek. Eğer bahçeyi, köyü görmediyseniz bu felaketin boyutunu uzaktan göremezsiniz. 

Türkiye tarihinin yaşadığı en büyük felaketlerden biriyle karşı karşıyayız. Ülkenin tamamı dondu. 36 il bundan direkt etkilendi. Türkiye tarımda kendisine yeten nadir ülkelerden biriydi ama şimdi ithal etmediğimiz ürün kalmadı. Anayasa gereği verilmesi gereken hiçbir destek verilmedi, çiftçiye verilmeyen destek yandaşlara verildi. Çiftçilerin mazotuna verilmeyen destek yatlara, katlara verildi. Çiftçiye 2025 yılında verilmesi gereken destek 615 milyar iken 135 milyar veriliyor. Anayasal hakları çalınarak yandaşlara peşkeş çekiliyor. Şunu herkes bilsin ki tarımı hor görenler yarını zor görür.

"Bir tane çiftçinin evinin önüne icra götürürseniz iki elimiz yakanızda olur"

2025 üretim sezonu başlamadan bitti. Her ilden çığlıklar yükseliyor, her evden ağıtlar yakılıyor. Memleket taziye evine dönmüş durumda, evlerden ölü çıkmış gibi herkes. Tarım Bakanlığı hikaye okumak yerine çiftçinin ne yapacağını anlatmalı. Kayısı nasıl tekrar hayat bulacak, o ağaçları nasıl kurtaracağız mutlaka ciddi öneriler getirmesi lazım. Bu sadece çiftçiyi değil hepimizi etkileyecek. Tüketici domates bulamayacak, kayısı, elma, şeftali bulamayacak. Malatya`da hesaplarımıza göre 550 bin kişiyi etkilemesini öngörüyoruz. Depremden dolayı yerle bir olmuş bir şehir nasıl yaşayacak? Çok önemli tedbirlerin alınması gerekiyor. Çiftçi borçları almış başını gidiyor. Buradan haykırıyoruz; bir tane çiftçinin evinin önüne icra götürürseniz iki elimiz yakanızda olur. Cenazenin çıktığı evde örfümüze göre icra gönderilmez, borçlu gitmez.

TARSİM`e sigorta yaptıranlar Malatya`da yüzde 15`i geçmiyor, primleri yüksek. Bu yüzden TARSİM olsun olmasın herkese destek olunmalı. Sulama Birlikleri suya zam yaptı, bu zamlar geri alınmalı. Bu dönemde elektrik, su parası istenmemelidir. Borçlar faizsiz iki yıl ertelenmeli. Bu çiftçilere maddi destek verilmeli, zararı karşılanmalı."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA