30 Nisan 2025 Çarşamba

22:09   AVUKATLAR “SEVGILI DOKTOR” ADLı TIYATRO OYUNUNU SAHNELEDI   20:02   İSVEÇLI GAZETECI MEDIN`IN “CUMHURBAŞKANı`NA HAKARET” DAVASı... AVRUPA PARLAMENTOSU MILLETVEKILI SJÖSTEDT: TÜRKIYE`DEKI GAZETECILERIN HABER YAPMAKTAN DOLAYı CEZALANDıRıLMALARı BIZI DERINDEN ENDIŞELENDIRIYOR   19:57   TÜLAY HATIMOĞULLARı: İSTANBUL`DA VE DÖRT BIR YANDA EKMEK, BARıŞ VE DEMOKRATIK TOPLUM MÜCADELEMIZI KARARLıLıKLA SÜRDÜRECEĞIZ   19:53   İSTANBUL`DA 1 MAYıS`TA OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER   19:49   CHP`LI ZEYBEK: İBB IŞTIRAK ŞIRKETLERLE ILGILI TÜM IHALE VE PROJELERIN BILGI-BELGELERININ TALEP EDILMESI SIYASI HESAPLAŞMANıN YENI TEZAHÜRÜDÜR   19:47   KARTALKAYA`DAKI OTEL YANGıNıNDA OĞLUNU KAYBEDEN DANıŞTAY 9. DAIRE BAŞKANı GENÇBAY SORUMLULARı SAYDı: BEN BUNA ORGANIZE KÖTÜLÜK DIYORUM   19:22   İMAMOĞLU`NDAN ERDOĞAN`A `KANAL İSTANBUL` ÇAĞRıSı: KANAL İSTANBUL REFERANDUMU IÇIN SANDıKLAR KURULSUN   19:09   TBMM GENEL KURULU... ALI MAHIR BAŞARıR: "AKıN GÜRLEK KADAR BIR TAŞ ADALETIN, YARGıNıN ÜZERINE DÜŞMÜŞ"   18:52   CHP`LI TANAL: TUTUKLULUK SÜRESI 30 GÜNÜ GEÇEN ÖĞRENCILERIN, BILGILENDIRILMEDEN SEGBİS ÜZERINDEN SAVUNMALARı ALıNMAK ISTENIYOR   18:50    BAŞKAN TUNCER’DEN 1 MAYıS EMEK VE DAYANıŞMA GÜNÜ MESAJı   18:31   İSVEÇLI GAZETECI JOAKIM MEDIN`E "CUMHURBAŞKANıNA HAKARET" SUÇUNDAN 11 AY 20 GÜN HAPIS CEZASı   17:58   ANKARA BAROSU HAYVAN HAKLARı MERKEZI BAŞKANı GÜRSOY`DAN HAYVANLARı EVINDE ÖLDÜREN DOKTORA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "SERI KATILLER ÖNCE HAYVANLARLA BAŞLıYOR, DAHA SONRA INSANLARA SIRAYET EDIYOR"   17:47   CHP`LI DINÇER: "TÜRKIYE`DEKI DOĞURGANLıK ORANLARıNıN DÜŞMESININ SEBEBI, AKP IKTIDARıNıN BIZZAT KENDISIDIR"   17:27   KARTALKAYA OTEL YANGıNıNDA KıZı VE TORUNUNU KAYBEDEN SEMA ŞAHIN: ``YAŞAMAM GEREKIYOR. BEN BU DAVANıN SONUNU GÖRECEĞIM``   17:17   CHP`LI KAYA`DAN, AILE VE SOSYAL HIZMETLER BAKANı GÖKTAŞ`A: "GENÇLERIN ASıL IHTIYACı MOBILYA INDIRIMI DEĞIL, GELECEK GÜVENCESI"   17:13   CHP`NIN KONYA MITINGI... CHP KONYA MILLETVEKILI BARıŞ BEKTAŞ: “AK PARTI`NIN KALESI VARSAYıLAN KONYA`DAKI MITINGIMIZE CIDDI BIR KATıLıM BEKLIYORUZ”   16:47   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı BAKıRHAN, ‘`YENI SÜREÇ`` UYARıSı: “OLUMSUZ KIMI PRATIKLERLE, SÖYLEMLERLE KARŞıLAŞABILIRIZ, BUNLAR BIZI KORKUTMALı. UZAKLAŞTıRMAMALı``     16:28   ANKARA`DA SOKAK HAYVANLARıNı ÖLDÜRDÜĞÜ SUÇLAMASıYLA TUTUKLANAN DOKTOR HAKKıNDAKI TÜM IDDIALARı REDDETTI   16:13   KARTALKAYA OTEL YANGıNıNDA AILESINI KAYBEDEN ANNE DUYGU CAN: "BIRI YANıMA YAKLAŞTı. ‘VALI BEY ÜZÜLÜYOR. BURADA AĞLAMA` DEDI BANA. BEN ÖMRÜMÜ ADADıĞıM EVLATLARıMı KAYBEDERKEN, ACıM BILE RAHATSıZLıK SAYıLDı"   15:56   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL, ÇOCUKLARıN SESI OLDU  
 
     
   

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş: "Yaşanan bu don olayı gıda enflasyonunu körükleyecek"


Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, 11-13 Nisan arasında yaşanan don olaylarına ilişkin olarak, "Türkiye olarak ihraç ettiğimiz ürünlerin başında meyvecilik geliyor. Meyvede kendi kendimize yetiyor fazlasını da ihraç ediyoruz. Gayrisafi milli hasılanın yaklaşıl yüzde 20`sini karşılıyor meyvecilik. Şimdi yaşanan bu don olayı gıda enflasyonunu körükleyecek. Ben yangına körükle gitmek istemiyorum ama görünen bu gıda enflasyonunu körükleyecek. Çünkü siz olması gerekeni yapıp çiftçiye destek verseniz bile ürün yok. Şu anda ürün olmadığı için de sezonu gelen meyve sebzeler olmadığı için fiyatlar körüklenecek" diye konuştu.

 

Tarih : 17 Nisan 2025 Perşembe 08:14   Okunma : 301

Muhabir: Halil YATAR - Kameraman: Tunahan GÜLER

(ANKARA) - Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, 11-13 Nisan arasında yaşanan don olaylarına ilişkin olarak, "Türkiye olarak ihraç ettiğimiz ürünlerin başında meyvecilik geliyor. Meyvede kendi kendimize yetiyor fazlasını da ihraç ediyoruz. Gayrisafi milli hasılanın yaklaşıl yüzde 20`sini karşılıyor meyvecilik. Şimdi yaşanan bu don olayı gıda enflasyonunu körükleyecek. Ben yangına körükle gitmek istemiyorum ama görünen bu gıda enflasyonunu körükleyecek. Çünkü siz olması gerekeni yapıp çiftçiye destek verseniz bile ürün yok. Şu anda ürün olmadığı için de sezonu gelen meyve sebzeler olmadığı için fiyatlar körüklenecek" diye konuştu.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, 11-13 Nisan arasında yaşanan don olaylarına ilişkin ANKA Haber Ajansına açıklamalarda bulundu. Demirtaş, ülke genelinde etkili olduğunu fakat bu yıl yaşanan üçüncü don olayı olduğunu belirterek bazı ürünlerde yüzde 100`e varan zararın olduğunu kaydetti. Demirtaş, yaşanan zirai don olayının ülke ihracatını ve ithalatını olumsuz etkileyeceğine dikkati çekerek, üreticiye hemen destek sağlanmazsa üretimden kaçacağına vurgu yaparak, "Birçok ilde tarım arazileri imara açılıyor. Toprak Koruma Kanunumuz var ama uygulanmıyor. Eğer üreticiye destek verilmezse üreticiler tarım alanlarının imara açılması için girişimlerde bulunacaklardır. Bu hem ülke tarımını hem ülke ekonomisini çok ciddi etkiler. Zaten üretici yaş ortalamamız 58`lere dayanmış durumda, 2024 yılının sonlarına kadar 600 bin üretici tarımdan kopmuş, tarım arazilerinin yüzde 10`undan fazlası kaybedilmiş durumda. Bunlar resmi rakamlar. Böyle giderse üretecek kimse kalmaz" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu don olayı gıda enflasyonunu körükleyecek"

Yaşanan don olayının en çok meyvecileri etkilediğini belirten Demirtaş, "Türkiye olarak ihraç ettiğimiz ürünlerin başında meyvecilik geliyor. Meyvede kendi kendimize yetiyor fazlasını da ihraç ediyoruz. Gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 20`sini karşılıyor meyvecilik. Şimdi yaşanan bu don olayı gıda enflasyonunu körükleyecek. Ben yangına körükle gitmek istemiyorum ama görünen bu gıda enflasyonunu körükleyecek. Çünkü siz olması gerekeni yapıp çiftçiye destek verseniz bile ürün yok. Şu anda ürün olmadığı için de sezonu gelen meyve sebzeler olmadığı için fiyatlar körüklenecek" diye konuştu.

"Çitçiler icraya düşüyor"

Çiftçinin üretimde kalması için destek ve primlerin muhakkak bir an önce verilmesi gerektiğini, aksi takdirde çiftçinin topraktan kopacağına vurgu yapan Demirtaş, "Bakınız 2024 Aralık ayı itibari ile Türkiye çiftçisinin borcu 900 milyara yaklaşmış. Buna bir de veresiye aldıklarını katarsanız 1 trilyon lirayı bulmuş durumda çiftçi borcu. O yetmiyormuş gibi icraya düştü çiftçiler. Tarlalar da icraya düşüyor. Çiftçi şu anda borçlarıyla baş edemiyor. Çiftçi de diyor ki `üretimden para kazanamıyorum imar gelsin de ben bundan para kazanayım`. 10-15 milyon para kazanmak varken 30 bini neden bekleyeyim diyor. Tabi her bölgede değil bu durum. Tabi bunu onayladığımdan değil, çiftçide böyle bir beklenti var. Yani Toprak Koruma Kanunu dinlenmiyor. Mera alanlarından ormanlara kadar imara açılmış durumda. 67 ilde imtiyazlar verildi ve tüm Türkiye delik deşik siyanürlü altınlardan diğer madenler aranıyor. Bakın son 10 yılda 600 bin çiftçi tarımdan vazgeçti. Çiftçi yaşlarına bakıyorsunuz, 18 ila 32 yaş arası tarımda istihdam oranı yüzde 10`lara inmiş. Geri kalan yüzde 90`ın yaş ortalamasına 58 diyoruz fakat o da 59`a çıkmış durumda. Bunlar resmi rakamlar" dedi.

"Kısacası üretici kazanmıyor, tüketici ucuza bulamıyor"

İşin bir de tüketici kısmı olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Bakın işin üretici kısmı kadar bir de tüketici kısmı var. Gıda enflasyonu var. TÜİK, rakamlarına göre yıllık gıda enflasyonu yüzde 38,10. Peki enflasyonu durdurmak için ne yapmamız lazım, üretimi arttırmamız lazım. Biz bir üründe fiyatlar arttığı zaman hemen ihracat yasağı koyuyoruz. Aynı şekilde soya. Soyasız hayvan yemi yapamazsınız. Soyada biz 3 milyon tonu geçti ithal ettiğimiz. Biz 180 bin ton soya üretiyorduk bu 150 bin tona düştü. Bunlar ülkemizde pek ala yetişir ama çiftçi önünü göremediği için üretmiyor. Üretici para kazanamıyor. Üretici kar edemiyor. Ürünün maliyetinin altında bazı ürünlerde taban ücret belirlendi. Kısacası üretici kazanmıyor, tüketici ucuza bulamıyor. Tüketici de merdiven altı gıdaya yöneliyor. Çünkü sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşamıyor" söyleminde bulundu.

"Sıkıntı yok gibilerinden açıklamalar yapıldı umarım öyle olur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Kabine toplantınsın ardından yaptığı açıklamayı hatırlatan Demirtaş, "Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı biz çiftçiyi zora sokmayacağız, bir çalışmamız var ödeyeceğiz diye üstü örtülü söyledi. Sıkıntı yok gibilerinden açıklamalar yapıldı umarım öyle olur" dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA