18 Ocak 2026 Pazar

13:20   AKDENIZ’DE PARKLAR YENILENIYOR   11:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN JAPONYA’DA AFET ZIRVESI: YENILIKÇI YENIDEN PLANLAMA MASADA   16:52   “LGBTİ ’LARı HEDEF GÖSTEREN “GÖKKUŞAĞı FAŞIZMI” BELGESELI... İHD: NEFRET SÖYLEMI ’BELGESEL’ KıLıFıYLA MEŞRULAŞTıRıLAMAZ   16:49   CHP’NIN "EMEKLILERIN ONURLU YAŞAM HAKKı BULUŞMASı"... SSK EMEKLISI HASAN ŞENSES: 35 YıLLıK ÇALıŞMANıN SONUCUNDA EMEKLI OLDUM AMA SEFALET VE ÇARESIZLIK DOLU BIR YAŞAM BIZI BEKLIYOR   16:47   CHP’NIN "MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR" MITINGI YARıN HATAY’DA... NERMIN YıLDıRıM KARA: "SAYıN BAŞKAN’ıMıZ İMAMOĞLU ZINDANDAN ÇıKANA KADAR BU MÜCADELEYI DEVAM ETTIRECEĞIZ"   16:45   EMEKLILER YAĞMUR ALTıNDA ÜCRETSIZ ÇORBA KUYRUĞUNDA: "EMEKLI DIYE BIR ŞEY KALMADı KI. HERKES BITTI. EMEKLIYIM DEYIP DE GEÇINEBILEN VARSA GELSIN BIR DE BENIMLE KONUŞSUN"   14:56   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN TEMIZLIK HAREKETI: “KENDINI DE KENTINI DE KORU”    14:47   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER; “ULU ÖNDERIMIZ ATATÜRK’Ü KARNELERDEN SILEMEZSINIZ”   14:45   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı BOLTAÇ’TAN ÇOCUKLARA KARNE HEDIYESI: SURVIVOR PARK AÇıLDı   14:43   GÜLCAN KıŞ: “BU TORBA YASA YEREL YÖNETIMLERI SARAY İZNINE BAĞLAMA GIRIŞIMIDIR”   17:26   “MITOLOJININ BÜYÜSÜ MERSIN’DE: ‘PAN’ıN SON DANSı’ SEYIRCIYLE BULUŞUYOR”   16:59   "KARNE TEPKISI TATILIN RITIMINI BELIRLIYOR"   15:39   İMAMOĞLU’NUN, DIPLOMA IPTALINE KARŞı AÇTıĞı DAVANıN DURUŞMASı TAMAMLANDı, HEYET EN GEÇ 15 GÜN IÇINDE KARARıNı VERECEK   15:38   VELI AĞBABA: "EMEKLILERE DE BIR ÇAĞRıMıZ VAR; KAYBEDECEĞINIZ HIÇBIR ŞEYINIZ YOK. SIZ BIR ARAYA GELMEDIKÇE BU IKTIDAR SIZI DUYMAYACAK"   15:31   İMAMOĞLU, DIPLOMASıNıN IPTALINE KARŞı AÇTıĞı DAVADA KONUŞTU: "TEK ISTEĞIM VAR, HUKUKA, VICDANA, ADALET DUYGUSUNA UYGUN BIR KARAR VERIN"   15:30   TUTUKLU BEYLIKDÜZÜ BELEDIYE BAŞKANı MURAT ÇALıK CEZAEVINE SEVK EDILDI   14:52   ZEYDAN KARALAR: "CANıM KARDEŞIMIN BU EN ACı GÜNÜNDE YANıNDA OLAMıYORUM"   13:16   MINIK BILIM KAHRAMANLARı YENIŞEHIR’DE BULUŞTU   13:14   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ: “TEKSTILKENT PROJESI İÇIN ULUSLARARASı TEMASLARDA BULUNACAĞıZ”   13:07   YAYLALARDA HIZMET KONUŞULDU, BAŞKAN TUNCER MAHALLE MAHALLE SAHADA  
 
     
   

Avustralya`da genel seçim... Sandıklar kapandı, oy sayımına başlandı


Avustralya`da 2025 federal seçimleri için oy verme işlemi tamamlandı ve sayım süreci başladı. Yerel saatle 18:00`da sandıkların kapanmaya başlarken gözler, başbakanlık için yarışan iki ana aday; iktidardaki İşçi Partisi`nin lideri Başbakan Anthony Albanese ile muhalefetteki Liberal-Ulusal koalisyonun lideri Peter Dutton arasındaki başa baş rekabete çevrildi.

 

Tarih : 3 Mayıs 2025 Cumartesi 12:42   Okunma : 1545

(ANKARA) - Avustralya`da 2025 federal seçimleri için oy verme işlemi tamamlandı ve sayım süreci başladı. Yerel saatle 18:00`da sandıkların kapanmaya başlamasıyla birlikte gözler, başbakanlık için yarışan iki ana aday iktidardaki İşçi Partisi`nin lideri Başbakan Anthony Albanese ile muhalefetteki Liberal-Ulusal koalisyonun lideri Peter Dutton arasındaki başa baş rekabete çevrildi.

Mevcut Başbaşkan Albanese, 2022 yılında göreve geldiğinde arkasında geniş bir halk desteği bulunuyordu. Ancak Avusturalya`daki barınma krizi konusundaki tutumuyla eleştirilere maruz kalıyor. Liberal-Ulusal koalisyonun lideri Peter Dutton ise muhafazakâr kimliğiyle tanınıyor ve savunma, içişleri bakanlıklarında görevde bulunmuş bir isim. Ancak sosyal meselelerdeki sert tutumu nedeniyle Dutton zaman zaman tartışmalı bir figür haline geldi. Avusturalya basınında yer alan son kamuoyu yoklamaları Albanese ve Dutton`u başa baş gösteriyor.

Ayrıca, ülkenin üçüncü büyük partisi olan sol eğilimli Yeşiller ve iklim değişikliği odaklı kampanyalarıyla dikkat çeken bağımsız adaylar da seçimin önemli aktörleri arasında yer alıyor. 

Avustralya`nın her yerinde sandıklar yerel saatle 18:00`de kapanıyor. Ancak ülkede üç farklı saat dilimi olduğundan, tüm sandıklar aynı anda kapanmıyor. Doğu eyaletleri olan Yeni Güney Galler, Victoria ve Queensland, sandıkların ilk kapandığı bölgeler oldu. Ardından Güney Avustralya, Kuzey Toprakları ve Avustralya Başkent Bölgesi`nin sandıkları kapanırken en son ise Batı Avustralya bölgesinin sandıkları kapanıyor.

Avusturalya`da seçimlerin resmi sonuçların açıklanması, günler hatta haftalar sürebiliyor. Seçmenler genellikle seçim gecesi sonuçları medya kuruluşları aracılığıyla takip ediyor. Ülkenin ulusal yayın kuruluşu ABC, genelde seçim gecesi erken saatlerde gayriresmî sonuçları duyuruyor.

2022 seçimlerinde ABC, sandıkların doğu yakasında kapanmasından yalnızca 3,5 saat sonra, saat 21:30`da sonucu ilan etmişti. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise partiler kazandıklarını ya da kaybettiklerini zafer konuşmalarıyla ya da yenilgiyi kabul ederek duyurabiliyor.

Avustralya`da federal seçimler iki meclisli bir yapıya dayanıyor; Temsilciler Meclisi ve Senato. Temsilciler Meclisi`nde her seçmen, adayları tercih sırasına göre oyluyor; yani sadece bir kişiye değil, birkaç adaya sıralama yaparak oy veriyor. Bu sistem, kazananın daha geniş bir desteğe sahip olmasını sağlıyor. Senato`da ise eyaletlerin temsil edildiği bir sistem uygulanıyor. Sandığa gitmeyen seçmenlere para cezası kesiliyor. Bu nedenle katılım oranı her zaman oldukça yüksek oluyor.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA