20 Ağustos 2026 Perşembe

16:53   YENİ PARTI SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE, PARTISININ KURULTAY TAKVIMINI AÇıKLADı   16:51   GAZILERIN İÇIŞLERI BAKANLıĞı’NA YÜRÜMESINE IZIN VERILMIYOR... BAZı GAZILER FENALAŞTı   16:49   YENİ PARTILI BAKAN’DAN, GAZI VE ŞEHIT YAKıNLARıNA YÖNELIK POLIS MÜDAHALESINE TEPKI: GAZININ SESINI KAPATAMAZSıNıZ   16:48   MADENCILERIN ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANLıĞı ÖNÜNDEKI EYLEMI 10’UNCU GÜNÜNDE   16:47   YENİ PARTI İZMIR MILLETVEKILI ARSLAN: "CHP’LI MECLIS ÜYESININ SEÇIMIN HEMEN ARDıNDAN AKP ILÇE BINASıNDA NE IŞI VAR?"   14:42   GAZILER GÜVENPARK’TAN ÇıKARıLDı... CHP SÖZCÜSÜ SARı: "TOPLUMSAL VICDAN, HAK ISTEYENLERIN KARŞıSıNA BARIYER KONULDUĞUNDA NEREDE DURDUĞUMUZLA ÖLÇÜLÜR"   14:40   TÜLAY HATIMOĞULLARı, MURAT ÇEPNI’YI SILIVRI CEZAEVI’NDE ZIYARET EDECEK   14:40   ŞEHIT AILELERI VE GAZILER DERNEĞI GENEL BAŞKANı ÇERÇIOĞLU: “GAZILER OLARAK REHIN ALıNDıK”   13:37   TANRıKULU’NDAN DICLE ÜNIVERSITESI’NE ’SENDIKAL BASKı’ UYARıSı: "İŞÇILERIN ÜYELIKTEN ISTIFAYA ZORLANMASı KABUL EDILEMEZ"   13:35   BAKAN IŞıKHAN: "İŞSIZLIK ORANı 2005 YıLıNDAN ITIBAREN EN DÜŞÜK SEVIYESINE GERILEDI"   13:34   YENİ PARTI MILLETVEKILI MERIÇ’I BıÇAKLAYAN SEYDI AHMET KELEŞ: “PIŞMANıM”   11:15   MERSIN’DE BÜYÜK İLGI GÖREN ÜCRETSIZ HIZMET: BINLERCE KIŞI AKDENIZ’DE BULUŞUYOR!   10:40   GÜLCAN KıŞ’TAN ŞIMŞEK’E BÜTÇE TEPKISI: ’KEMER HAZINE’YE DEĞIL, MILLETIN BOĞAZıNA SıKıLDı!’   09:30   ADANA’NıN TURIZM İNCISINDE BÜYÜK DEĞIŞIM: MAVI BAYRAK DALGALANDı, ENGELSIZ DENIZ DÖNEMI BAŞLADı!   09:10   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KıRSALA NEFES ALDıRAN DESTEK: 300 LITRELIK SÜT SOĞUTMA TANKı HIBESI SÜRÜYOR   03:26   FENERBAHÇE KADıKÖY’DE AVANTAJı KAÇıRDı: DEVLER LIGI KAPıSı FRANSA’YA KALDı!   21:30   SIYASETTE REKOR KıRAN BÜYÜME! YENİ PARTI ÜYE VE BELEDIYE SAYıSıNı AÇıKLADı: ’CUMHURIYET TARIHINDE İLK!’   21:20   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EDEBIYAT MIRASıNA VEFA: OSMAN ŞAHIN ÖYKÜ ÖDÜLÜ GELENEKSELLEŞIYOR   20:43   MERSIN’DE YAŞAYANLAR DIKKATE ALMALı: TÜRK KıZıLAY’DAN HAYATI ÇAĞRı! ’KAN BAĞıŞı TATIL YAPMAZ’   20:41   A PARTI MERSIN İL BAŞKANı GÜR ARSLANYıKAR’DAN DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRıSı  
 
     
   

Avustralya`da genel seçim... Sandıklar kapandı, oy sayımına başlandı


Avustralya`da 2025 federal seçimleri için oy verme işlemi tamamlandı ve sayım süreci başladı. Yerel saatle 18:00`da sandıkların kapanmaya başlarken gözler, başbakanlık için yarışan iki ana aday; iktidardaki İşçi Partisi`nin lideri Başbakan Anthony Albanese ile muhalefetteki Liberal-Ulusal koalisyonun lideri Peter Dutton arasındaki başa baş rekabete çevrildi.

 

Tarih : 3 Mayıs 2025 Cumartesi 12:42   Okunma : 1613

(ANKARA) - Avustralya`da 2025 federal seçimleri için oy verme işlemi tamamlandı ve sayım süreci başladı. Yerel saatle 18:00`da sandıkların kapanmaya başlamasıyla birlikte gözler, başbakanlık için yarışan iki ana aday iktidardaki İşçi Partisi`nin lideri Başbakan Anthony Albanese ile muhalefetteki Liberal-Ulusal koalisyonun lideri Peter Dutton arasındaki başa baş rekabete çevrildi.

Mevcut Başbaşkan Albanese, 2022 yılında göreve geldiğinde arkasında geniş bir halk desteği bulunuyordu. Ancak Avusturalya`daki barınma krizi konusundaki tutumuyla eleştirilere maruz kalıyor. Liberal-Ulusal koalisyonun lideri Peter Dutton ise muhafazakâr kimliğiyle tanınıyor ve savunma, içişleri bakanlıklarında görevde bulunmuş bir isim. Ancak sosyal meselelerdeki sert tutumu nedeniyle Dutton zaman zaman tartışmalı bir figür haline geldi. Avusturalya basınında yer alan son kamuoyu yoklamaları Albanese ve Dutton`u başa baş gösteriyor.

Ayrıca, ülkenin üçüncü büyük partisi olan sol eğilimli Yeşiller ve iklim değişikliği odaklı kampanyalarıyla dikkat çeken bağımsız adaylar da seçimin önemli aktörleri arasında yer alıyor. 

Avustralya`nın her yerinde sandıklar yerel saatle 18:00`de kapanıyor. Ancak ülkede üç farklı saat dilimi olduğundan, tüm sandıklar aynı anda kapanmıyor. Doğu eyaletleri olan Yeni Güney Galler, Victoria ve Queensland, sandıkların ilk kapandığı bölgeler oldu. Ardından Güney Avustralya, Kuzey Toprakları ve Avustralya Başkent Bölgesi`nin sandıkları kapanırken en son ise Batı Avustralya bölgesinin sandıkları kapanıyor.

Avusturalya`da seçimlerin resmi sonuçların açıklanması, günler hatta haftalar sürebiliyor. Seçmenler genellikle seçim gecesi sonuçları medya kuruluşları aracılığıyla takip ediyor. Ülkenin ulusal yayın kuruluşu ABC, genelde seçim gecesi erken saatlerde gayriresmî sonuçları duyuruyor.

2022 seçimlerinde ABC, sandıkların doğu yakasında kapanmasından yalnızca 3,5 saat sonra, saat 21:30`da sonucu ilan etmişti. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise partiler kazandıklarını ya da kaybettiklerini zafer konuşmalarıyla ya da yenilgiyi kabul ederek duyurabiliyor.

Avustralya`da federal seçimler iki meclisli bir yapıya dayanıyor; Temsilciler Meclisi ve Senato. Temsilciler Meclisi`nde her seçmen, adayları tercih sırasına göre oyluyor; yani sadece bir kişiye değil, birkaç adaya sıralama yaparak oy veriyor. Bu sistem, kazananın daha geniş bir desteğe sahip olmasını sağlıyor. Senato`da ise eyaletlerin temsil edildiği bir sistem uygulanıyor. Sandığa gitmeyen seçmenlere para cezası kesiliyor. Bu nedenle katılım oranı her zaman oldukça yüksek oluyor.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA