20 Ağustos 2026 Perşembe

16:53   YENİ PARTI SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE, PARTISININ KURULTAY TAKVIMINI AÇıKLADı   16:51   GAZILERIN İÇIŞLERI BAKANLıĞı’NA YÜRÜMESINE IZIN VERILMIYOR... BAZı GAZILER FENALAŞTı   16:49   YENİ PARTILI BAKAN’DAN, GAZI VE ŞEHIT YAKıNLARıNA YÖNELIK POLIS MÜDAHALESINE TEPKI: GAZININ SESINI KAPATAMAZSıNıZ   16:48   MADENCILERIN ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANLıĞı ÖNÜNDEKI EYLEMI 10’UNCU GÜNÜNDE   16:47   YENİ PARTI İZMIR MILLETVEKILI ARSLAN: "CHP’LI MECLIS ÜYESININ SEÇIMIN HEMEN ARDıNDAN AKP ILÇE BINASıNDA NE IŞI VAR?"   14:42   GAZILER GÜVENPARK’TAN ÇıKARıLDı... CHP SÖZCÜSÜ SARı: "TOPLUMSAL VICDAN, HAK ISTEYENLERIN KARŞıSıNA BARIYER KONULDUĞUNDA NEREDE DURDUĞUMUZLA ÖLÇÜLÜR"   14:40   TÜLAY HATIMOĞULLARı, MURAT ÇEPNI’YI SILIVRI CEZAEVI’NDE ZIYARET EDECEK   14:40   ŞEHIT AILELERI VE GAZILER DERNEĞI GENEL BAŞKANı ÇERÇIOĞLU: “GAZILER OLARAK REHIN ALıNDıK”   13:37   TANRıKULU’NDAN DICLE ÜNIVERSITESI’NE ’SENDIKAL BASKı’ UYARıSı: "İŞÇILERIN ÜYELIKTEN ISTIFAYA ZORLANMASı KABUL EDILEMEZ"   13:35   BAKAN IŞıKHAN: "İŞSIZLIK ORANı 2005 YıLıNDAN ITIBAREN EN DÜŞÜK SEVIYESINE GERILEDI"   13:34   YENİ PARTI MILLETVEKILI MERIÇ’I BıÇAKLAYAN SEYDI AHMET KELEŞ: “PIŞMANıM”   11:15   MERSIN’DE BÜYÜK İLGI GÖREN ÜCRETSIZ HIZMET: BINLERCE KIŞI AKDENIZ’DE BULUŞUYOR!   10:40   GÜLCAN KıŞ’TAN ŞIMŞEK’E BÜTÇE TEPKISI: ’KEMER HAZINE’YE DEĞIL, MILLETIN BOĞAZıNA SıKıLDı!’   09:30   ADANA’NıN TURIZM İNCISINDE BÜYÜK DEĞIŞIM: MAVI BAYRAK DALGALANDı, ENGELSIZ DENIZ DÖNEMI BAŞLADı!   09:10   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KıRSALA NEFES ALDıRAN DESTEK: 300 LITRELIK SÜT SOĞUTMA TANKı HIBESI SÜRÜYOR   03:26   FENERBAHÇE KADıKÖY’DE AVANTAJı KAÇıRDı: DEVLER LIGI KAPıSı FRANSA’YA KALDı!   21:30   SIYASETTE REKOR KıRAN BÜYÜME! YENİ PARTI ÜYE VE BELEDIYE SAYıSıNı AÇıKLADı: ’CUMHURIYET TARIHINDE İLK!’   21:20   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EDEBIYAT MIRASıNA VEFA: OSMAN ŞAHIN ÖYKÜ ÖDÜLÜ GELENEKSELLEŞIYOR   20:43   MERSIN’DE YAŞAYANLAR DIKKATE ALMALı: TÜRK KıZıLAY’DAN HAYATI ÇAĞRı! ’KAN BAĞıŞı TATIL YAPMAZ’   20:41   A PARTI MERSIN İL BAŞKANı GÜR ARSLANYıKAR’DAN DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRıSı  
 
     
   

Romanya`da halk, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanmaya başladı; seçimler aşırı sağın gölgesinde gerçekleştiriliyor


Romanya`da, Ukrayna`ya askeri yardıma karşı çıkan, AB liderliğini şiddetle eleştiren ve kendisini ABD Başkanı Donald Trump`ın ‘doğal müttefiki` olarak tanımlayan aşırı sağcı George Simion`ı iktidara taşıyabilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin tekrarlanması için oy kullanmaya başlandı.

 

Tarih : 4 Mayıs 2025 Pazar 14:18   Okunma : 977

(ANKARA) - Romanya`da, Ukrayna`ya askeri yardıma karşı çıkan, AB liderliğini şiddetle eleştiren ve kendisini ABD Başkanı Donald Trump`ın ‘doğal müttefiki` olarak tanımlayan aşırı sağcı George Simion`ı iktidara taşıyabilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin tekrarlanması için oy kullanmaya başlandı.

Romanya, beş ay önceki tartışmalı Cumhurbaşkanlığı seçiminin iptal edilmesinin ardından, bugün yeniden sandık başına gitti. 5 ay önceki seçim, “büyük” bir Rus etki kampanyası iddiası nedeniyle iptal edilmişti. Seçim, ülkede artan siyasi gerilim ve aşırı sağın yükselişinin gölgesinde gerçekleşiyor. Toplamda 11 aday cumhurbaşkanlığı için yarışıyor. Oy verme işlemi Romanya saatine göre sabah 07.00`de başladı ve 21.00`de sona erecek. Sandık çıkış anketlerinin seçimlerin hemen ardından açıklanması beklenirken; seçimin ikinci turu ihtiyaç duyulması halinde 18 Mayıs`ta yapılacak.

Romanya`nın ulusal basınında yer alan haberlere göre, aşırı sağcı 38 yaşındaki George Simion, Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkedeki ilk tur oylamadan önce yapılan kamuoyu yoklamalarında rahat şekilde önde gidiyor. Simion`un, milliyetçi söylemleri ve özellikle TikTok üzerinden yürüttüğü etkili dijital kampanyası sayesinde kamuoyundan yaklaşık yüzde 30 oranında destek aldığı tahmin ediliyor. Aşırı sağın yükselişi, Kasım 2023`te yapılan ancak daha sonra iptal edilen seçimlerde sürpriz bir çıkış yapan Calin Georgescu`nun adaylığının düşürülmesinin ardından Simion`un ön plana çıkmasıyla ivme kazandı.

Simion`un karşısında yer alan adaylar arasında Crin Antonescu Avrupa yanlısı koalisyonun adayı olarak öne çıkıyor. Antonescu, seçmenlere “istikrar” vaat ederken; diğer bir aday Bükreş Belediye Başkanı Nicusor Dan, kampanyasını yolsuzlukla mücadele üzerine kurarak, kendisini “sessiz ve dürüst Rumenler”in temsilcisi olarak konumlandırıyor. Eski başbakan Victor Ponta, yarışta geri planda kalsa da Trump benzeri politika ve söylemleriyle dikkat çekmeye çalışıyor.

19 milyon nüfuslu Romanya, özellikle Rusya`nın Ukrayna`yı işgalinden bu yana NATO içinde stratejik bir konuma sahip.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA