3 Aralık 2025 Çarşamba

15:38   MERSIN SAĞLıK ÜSSÜ YOLMA YOLUNDA: MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL YENI SAĞLıK YATıRıMLARıNı DUYURDU   15:34   CHP’LI UZUN, MUĞLA’DAKI ZEHIRLENME OLAYıNı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   14:29   CHP’LI HEYETTEN DIVRIĞI’DE IŞTEN ÇıKARıLAN MADENCILERE DESTEK ZIYARETI   14:27   ASU KAYA: “‘AILE YıLı’ DIYE SÜSLÜ SLOGANLARLA KONUT PROPAGANDASı YAPMAK, GERÇEK AILELERIN YAŞADıĞı ACı TABLOYU INKÂR ETMEKTIR”   14:25   "OKULLARDA 1 ÖĞÜN ÜCRETSIZ YEMEK" DAVASı DANıŞTAY’DA...   14:23   MHP LIDERI BAHÇELI’DEN ÖZEL’E "TEBRIK TELEFONU"... ÖZEL, KENDISINI ARAYAN LIDERLERE TEŞEKKÜR ETTI   10:03   MERSIN ESOB 2025’I DEĞERLENDIRDI, 2026’NıN YOL HARITASıNı AÇıKLADı   09:49   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN 2025’TE 500 HANEYE TEMIZLIK VE BAKıM ELI   09:25   YEREL TOHUMDAN İKLIM DOSTU PROJELERE: MERSIN TARıM FUARı’NDA BÜYÜKŞEHIR DAMGASı   01:50   “ÖZGÜR ÖZEL’DEN NET MESAJ: ‘KAYBEDEN LIDER KALMAZ, CHP SAHICILIKLE IKTIDARA YÜRÜYOR’”   21:30   TARSUS’TA MECLIS GÜNDEMI YOĞUN: KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN ULUSLARARASı ÖDÜLE   21:03   “SAVUNMA SUSMADı: BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN TUTUKLU AVUKATLAR İÇIN ADALET ÇAĞRıSı”   20:31   “SERAP AVCı DAVASıNDA BEŞINCI CELSE: ERKEK ŞIDDETINE KARŞı ADALET ARAYıŞı”   20:25   MERSIN LIMANı’NDA ŞOK OPERASYON: İTALYA’YA KAÇıRıLACAK 44 GÖÇMEN KONTEYNERDE YAKALANDı!   20:19   TOROSLAR’DA ENGELSIZ BIR GÜN   20:15   MERSIN’DE ULAŞıMDA SESSIZ DEVRIM: 18 ELEKTRIKLI OTOBÜS YOLLARDA   15:15   DEM PARTI GRUP TOPLANTıSı... TUNCER BAKıRHAN’DAN ÖZEL’E: CELLAT DEFTERINI AÇACAKSAK, GEÇMIŞI KONUŞACAKSAK HEPINIZ BORÇLU ÇıKARSıNıZ   15:13   ŞEHZADELER BELEDIYE BAŞKANı GÜLŞAH DURBAY KONTROL AMAÇLı YOĞUN BAKıMA ALıNDı   15:11   TÜRKIYE O İETT KAPTANıNı ÇOK SEVDI, VIDEOSU 12 MILYONDAN FAZLA IZLENDI   15:09   ÖZGÜR ÖZEL: "BU KOMISYONA NE KATıLMAMıZLA KÜRT OLMAYAN VATANDAŞLARA BIR KÖTÜLÜK YAPTıK, NE DE KOMISYONUN SON SEYAHATINE KATıLMAMıZLA KÜRT ARKADAŞLARıMıZA KARŞı OLUMSUZ BIR TUTUM IÇINDE OLDUK"  
 
     
   

Erhan Adem: "22 yıldır bu ülkede ne bayram eden çiftçi ne de günü kutlanabilen bir tarım kaldı"


CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, "her yıl olduğu gibi bu yıl da 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü`nün buruk ve yorgun kutlandığını" belirterek, "Daha doğrusu, çiftçimizde kutlayacak hal kalmadı. 22 yıldır bu ülkede ne bayram eden çiftçi ne de günü kutlanabilen bir tarım kaldı" ifadesini kullandı.

 

Tarih : 14 Mayıs 2025 Çarşamba 09:55   Okunma : 574

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, "her yıl olduğu gibi bu yıl da 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü`nün buruk ve yorgun kutlandığını" belirterek, "Daha doğrusu, çiftçimizde kutlayacak hal kalmadı. 22 yıldır bu ülkede ne bayram eden çiftçi ne de günü kutlanabilen bir tarım kaldı" ifadesini kullandı.

Adem, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Çiftçinin ne emeğinin karşılığını aldığını ne bayram kutlayabildiğini vurgulayan Adem, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya Çiftçiler Günü, buruk ve yorgun kutlanıyor; daha doğrusu, çiftçimizde kutlayacak hal kalmadı" dedi.

Adem, açıklamasında şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde 2025 yılı için fındık rekoltesi açıklandı, açıklanan rakamlar sahadaki gerçekliğin yanından bile geçmiyor. Dondan dolayı pek çok bölgede fındık ağaçları meyve tutmadı. Üretici tarlasına her gün umutla çıkıyor ama ürün göremiyor. Çayda ise hükümet, üreticiye müjde diye açıkladığı 25,44 liralık yaş çay alım fiyatıyla adeta üreticiyle alay etti. Geçtiğimiz yıl verilen 2 liralık destekleme priminin bu yıl açıklanmamasıyla gerçek fiyat geriye gitmiş oldu. Üretici artan gübre, mazot ve işçilik maliyetleri karşısında ezilirken, açıklanan bu rakam ‘müjde` değil, resmen hayal kırıklığıdır.

"Doğal afetler karşısında üreticinin tek başına bırakıldığı bir ülkede yaşıyoruz"

Malatya`da kayısı üreticisi, Manisa`da üzüm üreticisi, Isparta`da elma üreticisi nisan ayında yaşanan ağır donla ürününü kaybetti. Ağaçlar çiçek tuttu, umut yeşerdi; ama sabaha karşı gelen soğukla birlikte binlerce üreticinin yılı da söndü. Bu zarar telafi edilmediği gibi üreticiye sahip çıkılmadı. Don, kuraklık, dolu derken doğal afetler karşısında üreticinin tek başına bırakıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Süt üreticisi, artan yem fiyatlarıyla baş edemediği için hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyor. Türkiye bir zamanlar kendi hayvanını yetiştiren, sütünü ihraç eden bir ülkeyken bugün ithalata mahkûm edilmiş durumda. Bu yıl da ithalat kapıları açıldı, yine yerli üretici değil, dışarıdaki üretici destekleniyor.

"İktidar, yıllardır tarım politikalarını ithalata dayandırıyor"

Anayasamızın 45. maddesi, ‘Devlet, tarım arazilerini korur ve çiftçiyi destekler` der. Ayrıca kanunen, çiftçiye her yıl gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1`i oranında tarımsal destek verilmesi gerekir. Ancak yıllardır bu oran yüzde 0,3-0,5 bandında seyrediyor. Yani çiftçinin hakkı Anayasa ile güvence altına alınmış olmasına rağmen, iktidar bu hakkı açıkça gasbediyor. Çiftçiye her yıl verilmeyen bu desteklerin toplamı bugün 1 trilyon lirayı aştı. İktidar, yıllardır tarım politikalarını ithalata dayandırıyor. Çiftçisini desteklemek yerine yabancı üreticileri fonluyor. Üretici borç batağında, girdi maliyetleriyle boğuşuyor, sosyal güvenlik sisteminden dışlanıyor. 2009`da 1 milyonun üzerindeki tarımda sigortalı çalışan sayısı bugün 400 binin altına düştü. 22 yıldır bu ülkede ne bayram eden çiftçi kaldı ne de günü kutlanabilen bir tarım kaldı. Bugün çiftçimizi anmak değil, onunla birlikte ayağa kalkmak, hak mücadelesini büyütmek zorundayız. CHP olarak toprağına, emeğine, geleceğine sahip çıkan tüm üreticilerimizin yanındayız. Bereketli Anadolu topraklarında, çiftçi yeniden umutla üretinceye dek mücadelemiz sürecek."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA