20 Ağustos 2026 Perşembe

10:20   AKDENIZ SAHILINDE REKOR PEDAL: GENÇLERIN YENI GÖZDESI MERBİS 50 BIN ÜYEYE ULAŞTı   10:15   ÇERÇEVE YASA’DA TARIHI DÖNEMEÇ: 4 BIN KIŞIYE TAHLIYE YOLU AÇıLıYOR, SIYASETTE YENI DÖNEM BAŞLıYOR   09:52   MERSIN ÜNIVERSITESI ÖĞRENCILERINE MÜJDE: İŞKUR KAMPÜS NOKTASı KURULDU!   09:30   AYDıNCıK’TA SıNAVLARA HAZıRLANAN GENÇLERE DEV DESTEK: EVDE ÇALıŞAMAYAN ÖĞRENCILERIN YENI ROTASı BELLI OLDU!   03:31   YENİ PARTI’DEN ÇEKMEKÖY’DE ’SIYASI ÇÖKME’ VE ’KUMPAS’ TEPKISI: ’MILLET İRADESINE DÜRBÜNLE BILE ADALET GÖRÜNMÜYOR!’   16:53   YENİ PARTI SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE, PARTISININ KURULTAY TAKVIMINI AÇıKLADı   16:51   GAZILERIN İÇIŞLERI BAKANLıĞı’NA YÜRÜMESINE IZIN VERILMIYOR... BAZı GAZILER FENALAŞTı   16:49   YENİ PARTILI BAKAN’DAN, GAZI VE ŞEHIT YAKıNLARıNA YÖNELIK POLIS MÜDAHALESINE TEPKI: GAZININ SESINI KAPATAMAZSıNıZ   16:48   MADENCILERIN ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANLıĞı ÖNÜNDEKI EYLEMI 10’UNCU GÜNÜNDE   16:47   YENİ PARTI İZMIR MILLETVEKILI ARSLAN: "CHP’LI MECLIS ÜYESININ SEÇIMIN HEMEN ARDıNDAN AKP ILÇE BINASıNDA NE IŞI VAR?"   14:42   GAZILER GÜVENPARK’TAN ÇıKARıLDı... CHP SÖZCÜSÜ SARı: "TOPLUMSAL VICDAN, HAK ISTEYENLERIN KARŞıSıNA BARIYER KONULDUĞUNDA NEREDE DURDUĞUMUZLA ÖLÇÜLÜR"   14:40   TÜLAY HATIMOĞULLARı, MURAT ÇEPNI’YI SILIVRI CEZAEVI’NDE ZIYARET EDECEK   14:40   ŞEHIT AILELERI VE GAZILER DERNEĞI GENEL BAŞKANı ÇERÇIOĞLU: “GAZILER OLARAK REHIN ALıNDıK”   13:37   TANRıKULU’NDAN DICLE ÜNIVERSITESI’NE ’SENDIKAL BASKı’ UYARıSı: "İŞÇILERIN ÜYELIKTEN ISTIFAYA ZORLANMASı KABUL EDILEMEZ"   13:35   BAKAN IŞıKHAN: "İŞSIZLIK ORANı 2005 YıLıNDAN ITIBAREN EN DÜŞÜK SEVIYESINE GERILEDI"   13:34   YENİ PARTI MILLETVEKILI MERIÇ’I BıÇAKLAYAN SEYDI AHMET KELEŞ: “PIŞMANıM”   11:15   MERSIN’DE BÜYÜK İLGI GÖREN ÜCRETSIZ HIZMET: BINLERCE KIŞI AKDENIZ’DE BULUŞUYOR!   10:40   GÜLCAN KıŞ’TAN ŞIMŞEK’E BÜTÇE TEPKISI: ’KEMER HAZINE’YE DEĞIL, MILLETIN BOĞAZıNA SıKıLDı!’   09:30   ADANA’NıN TURIZM İNCISINDE BÜYÜK DEĞIŞIM: MAVI BAYRAK DALGALANDı, ENGELSIZ DENIZ DÖNEMI BAŞLADı!   09:10   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KıRSALA NEFES ALDıRAN DESTEK: 300 LITRELIK SÜT SOĞUTMA TANKı HIBESI SÜRÜYOR  
 
     
   

Mersinli Üreticiler Büyükşehir’le Bilinçleniyor


Üretimin her alanında çiftçilerin yanında olmayı sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, doğaya zarar veren kimyasallar yerine biyolojik mücadeleyi önceleyen yöntemleri üreticilere anlatmaya devam ediyor. Zararlılara ve hastalıklara karşı alınacak önlemlerle ilgili eğitim veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Toroslar’da Trabzon Hurması’nın üretiminin en fazla yapıldığı Doruklu Mahallesi’nde üreticilerle buluştu.

 

Tarih : 30 Mayıs 2025 Cuma 10:13   Okunma : 949

Üretimin her alanında çiftçilerin yanında olmayı sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, daha etkin ve sağlıklı üretim için eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor. Üreticinin karşı karşıya kaldığı iklim ve sıcaklık değişimlerinin neden olduğu zararlılara ve hastalıklara karşı alınacak önlemlerle ilgili eğitim veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Toroslar’da Trabzon Hurması’nın üretiminin en fazla yapıldığı Doruklu Mahallesi’nde üreticilerle buluştu.

Doğaya zarar veren kimyasallar yerine biyolojik mücadeleyi önceleyen yöntemleri aktaran ziraat mühendisleri, üreticileri ürünlerin böceksiz ve kimyasalsız üretimi noktasında bilinçlendirdi. Doğru bildikleri yanlışları da öğrenen üreticiler, bu tür eğitimlerin daha sık yapılmasını talep etti.

Kutlu: “Üreticilerimizi, hastalık ve zararlılara karşı bilinçlendiriyoruz”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Aylin Kutlu, “Doruklu Mahallesi, Toroslar ilçesinde en yaygın Trabzon Hurması yetiştiriciliği yapılan yer. Biz 7 ilçemizde Trabzon Hurması fidanları dağıttık. Bu bölgemizde de çok fazla üreticimiz fidan talebinde bulundu ve fidanlarımızdan aldılar. Biz de Trabzon Hurması’nın hastalık ve zararlılarına karşı nasıl önlem almaları gerektiği konusunda üreticilerimizi bilinçlendirdik” ifadelerini kullandı.  

“Çiftçiler iklim değişikliği nedeniyle zor bir süreçten geçiyor”

Üreticilerin, verilen eğitime yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Kutlu, “Bilmedikleri birçok şeyi öğrendiler. Hatta bazı böceklerin isimlerini farklı bilip, böceği tanımadıkları için farklı türde ilaç alıyorlarmış. Verilen eğitimle; böcekleri, hastalığı ve zararlıları birbirinden ayırt etmeyi öğrendiler. En azından ağaçlarında hastalık mı, zararlı mı var ya da farklı fizyolojik bir etki mi var, bunu ön plana çıkartmış olduk” dedi. Kutlu, “Çiftçiler iklim değişikliği nedeniyle zor bir süreçten geçiyor, kazanımı da çok zor. İklim koşullarına ayak uydurabilmek için çok fazla çaba ve emek harcıyorlar” diye konuştu.

Gök: “Doruklu, Trabzon Hurması yetiştiriciliğinde bu bölgede bir numara”

Destek olan herkese teşekkür eden Doruklu Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Gök, “Mersin Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıldan bu yana koordineli bir şekilde çalışma yapmaktayız. Öncelikle Başkanımız Vahap Seçer’e ve Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı’na teşekkür ederim. Bu bölgede Trabzon Hurması yetiştiriciliğinde bir numarayız. Bu yüzden verilen eğitim bizim için çok iyi oldu” dedi.

Muhtar Altun: “Üreticiye bilgilendirme yapılması çok iyi oldu”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e, üreticiye verdiği tarımsal destekler için teşekkür eden Doruklu Mahalle Muhtarı Ahmet Altun, “Vatandaş birçok şeyi bilmiyor ve kendi çabalarıyla ilaçlama yapıyor. Bu yüzden Büyükşehir tarafından bu konuda bilgilendirme yapılması çok iyi oldu” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar, Büyükşehir’in verdiği desteklerden ve eğitimden çok memnun

Bahçelerinde yaşanabilecek hastalıklara dair faydalı bilgiler edindiklerini söyleyen Trabzon Hurması üreticisi Düriye Gülay, “Ağaçlarda bulunan ve adını bile bilmediğimiz zararlıları öğrendik. Bizim bahçelerde bir sorun olmadı. Biz güzel bakıyoruz, ama öğrendiğimiz iyi oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve bizlere yardımcı olan ekiplere de teşekkür ederiz” dedi.

Eğitimin çok verimli olduğunu söyleyen çiftçilerden Enver Ayhan, “Bitkilerdeki hastalıkların bazılarını bilmiyorduk. Bilgilendirme çok iyi oldu. En büyük sorunlarımızdan birisi Akdeniz Meyve Sineği. Bu zararlılarla uğraşırken de Büyükşehir bize destek sağlıyor, çok iyi oluyor” ifadelerini kullandı.  

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA